Destinations
Ecoturism în Dubai
Published
4 years agoon

Ecoturism în Dubai? Chiar dacă titlul ți se poate părea ciudat, Dubai găzduiește un mediu natural bogat și divers, oferind un amestec deosebit de topografie pentru diferite ecosisteme și o faună sălbatică unică – atât în munți, cât și în mangrove, în deșert sau pe litoral.
Grație practicilor turistice responsabile din Dubai, ai o oportunitate unică de a te apropia de fauna și flora locală fără a afecta mediul. Așa că dacă încă nu ai suficiente motive să-ți faci vacanța în Dubai, pune și ecoturismul pe listă. Și iată ce nu trebuie să ratezi.
HATTA
Una dintre cele mai uimitoare atracții naturale ale Dubaiului, Hatta are în fundal peisajul incredibil al Munților Hajar. Climatul mai răcoros al orașului și peisajele sale spectaculoase asigură o evadare memorabilă din agitația Dubaiului, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a explora munți, wadi-uri, ferme și clădiri istorice prin intermediul unor experiențe de recreere variate.
Activități disponibile:
Înconjurat de munți și plin cu apă de un turcoaz uluitor, barajul Hatta este o spectaculoasă oază de relaxare situată între vârfurile stâncoase ale Munților Hajar. Vizitatorii se pot plimba cu caiacul pe apele sale turcoaz sau pot face drumeții prin munți, profitând de ocazie pentru a admira frumusețea naturală a zonei.
O atracție specială pentru aventurieri și iubitori de natură, Hub-ul Hatta Wadi ajută vizitatorii să se bucure de activități pline de energie, cum ar fi ciclism montan, karting, tir cu arcul, escaladă, drumeții, plimbări cu caiacul, precum și praștie umană și tiroliană. Centrul de aventură găzduiește și Hatta Drop-in, primul parc acvatic cu sărituri din Asia. În plus, proiectul include și Hatta Zorbing, un centru specializat în zorbing pentru adulți și copii unde vizitatorii au ocazia unică de a se lansa pe pante în interiorul unor bile gonflabile uriașe.
Iar bicicliștii pot profita de traseele organizate de Centrul de trasee pentru biciclete din Munții Hatta pentru a explora regiunea montană. Traseele sunt deschise 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, și pot fi utilizate gratuit.
Cei care doresc să exploreze viața tradițională a locuitorilor din zonele rurale ale emiratului trebuie neapărat să planifice o excursie la Hatta Heritage Village. Restaurat în 2001, satul este unul dintre cele mai vechi din emirat. Un al sit istoric apreciat de vizitatori este „Bait Al Wali”, una dintre cele mai mari case în care obișnuiau să locuiască liderii din acele vremuri. Vizitatorii pot admira numeroase alte artefacte restaurate, inclusiv bijuterii, arme, ceramică și mobilier tradițional, realizate de săteni folosind argilă, piele și cupru.
Pentru oaspeții care sunt în căutarea unei șederi liniștite în munți, Hotelul Hatta Fort, Cabanele Hatta Damani și Rulotele Hatta Sedr oferă experiențe ecoturistice ideale pentru iubitorii de natură.
Hotelul Hatta Fort pune la dispoziția oaspeților 52 de camere unice decorate în stil chalet, amplasate printre grădini pitorești și cărări spectaculoase.
Cele trei tipuri diferite de cabane din incinta complexului Hatta Damani oferă o experiență montană idilică și exclusivistă, intensificată de ecosistemul divers și bogat din zonă, care se întinde de-a lungul a numeroase trasee montane și de ciclism.
Pe de altă parte, Rulotele Hatta Sedr aduc în regiune primul concept de rulotă-hotel, găzduind rulote transformate în unități ospitaliere dotate cu terase proprii. Oaspeții au acces la o zonă comună echipată cu facilități pentru grătare și se pot bucura de o priveliște spectaculoasă asupra malurilor barajului Hatta.
Cei care vor să aibă parte de o experiență unică își pot petrece noaptea și în campingul Hatta, unde pot instala corturi pentru a avea parte de o experiență care combină interiorul cu exteriorul. În mod alternativ, vizitatorii se pot caza în Parcul de rulote Hatta pentru a putea experimenta cu adevărat tot ce are de oferit Hatta.
LACURILE AL QUDRA
Lacurile Al Qudra le oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi o oază deșertică ascunsă, formată dintr-o serie de lacuri artificiale împrăștiate pe 10 hectare în deșertul Saih Al Salam din Dubai.
Activități disponibile:
Vizitatorii pot admira fauna sălbatică în habitatul natural, de la vulpi de deșert până la antilope oryx, precum și cele 170 de specii de păsări care trăiesc în zona lacurilor, inclusiv flamingo, lebede și mai multe tipuri de păsări migratoare.
Pentru cei care vor să admire frumusețea naturii, lacurile sunt ideale pentru un picnic intim, departe de oraș, și pentru a privi superbul apus din deșert cu vedere la apă.
Cel mai nou membru al grupului de lagune artificiale este Lacul iubirii, modelat sub forma a două inimi împreunate. Este suficient de mare încât poate fi văzut chiar și pe imaginile din satelit de pe Google Maps sau pe Google Earth.
O plimbare pe pista de biciclete Al Qudra le oferă atât bicicliștilor pasionați, cât și celor de ocazie oportunitatea de a se relaxa printre dunele de nisip și de a respira aer curat. Pista cu o lungime de 86 km traversează terenul nisipos și se mândrește cu priveliști spectaculoase asupra deșertului, bicicliștii având ocazia să admire fauna sălbatică din zonă.
De asemenea, Lacurile găzduiesc și Last Exit, Al Qudra, o zonă dedicată drive-through-urilor și food truck-urilor care găzduiește șase localuri diferite – deschise 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Food truck-urile seamănă cu niște rulote dedicate transportului de cai, iar tema ecvestră se reflectă în modul în care zona este decorată, cu potcoave, echipamente pentru călărie și baloturi de fân folosite ca mobilier.
ZONA DE CONSERVARE A DEȘERTULUI AL MARMOON
Locul ideal pentru a porni într-o aventură unică de explorare a Deșertului Al Marmoom, rezervația naturală Deșertul Al Marmoom este cel mai mare proiect turistic din regiune care se concentrează pe mediul deșertic. De asemenea, este prima rezervație neîngrădită de conservare a unui deșert din EAU, gazdă a sute de specii de animale sălbatice – de la antilope oryx și gazele arabe până la vulpi și pisici sălbatice. Rezervația va include zece platforme de observare a animalelor și păsărilor, punți de observație pentru a privi stelele și apusul și chiar și un teatru în aer liber.
Activități disponibile:
Al Marmoom oferă vizitatorilor șansa extraordinară de a-și petrece noaptea sub miliardele de stele care luminează cerul emiratului. Turul Grupului astronomic din Dubai pune la dispoziția turiștilor mai multe pachete diferite care se concentrează pe anumite aspecte ale educației astronomice. În fiecare sesiune, oaspeții sunt învățați să afle ora, luna și anul în funcție de stelele prezente pe cer, precum și tehnici de navigație care îi ajută să afle unde sunt și încotro să o ia prin deșert.
Pentru o a vedea cu ochii lor o abordare modernă a curselor de cămile, un sport tradițional în emirate, vizitatorii pot merge la Dubai Camel Racing Club din cadrul Hipodromului pentru cămile Al Marmoom. Situat la o jumătate de oră de mers cu mașina de oraș, acesta atrage proprietari de cămile din toate emiratele, unii venind chiar și din țările învecinate, și oferă premii în valoare de zeci de mii de dirhami.
Cea mai nouă Experiență Marmoom Bedouin, gestionată de Platinum Heritage cu sprijinul Dubai Tourism și al Centrului Cultural Hamdan Bin Mohammed, oferă o experiență culturală unică pentru întreaga familie. Noua tabără de beduini prezintă adevărata esență a vieții în deșert, oferind o introducere distractivă, educativă și captivantă în modul de viață al beduinilor.
Oferind numeroase opțiuni de vizite – dimineața pentru a vedea răsăritul sau după-amiaza pentru a admira apusul în deșert – experiența explorează viața beduinilor de-a lungul zilelor și anotimpurilor. Vizitatorii vor învăța să înșeueze, să călărească și să îngrijească propriile cămile și vor avea ocazia să se alăture unei caravane de beduini, călătorind prin deșert înainte de a sosi în tabără. Printre cele mai populare atracții se numără demonstrațiile cu șoimi, micul dejun sau cina tradițională în satul beduin, dar și admirarea stelelor.
REZERVAȚIA NATURALĂ RAS AL KHOR
Situată la doar câțiva metri de agitata metropolă Dubai, Rezervația naturală Ras Al Khor oferă vizitatorilor ocazia unică de a explora natura și fauna sălbatică într-un loc atât de aproape de oraș. Cu o denumire care înseamnă „Capul râului”, sanctuarul este monitorizat îndeaproape și protejat de Municipalitatea Dubai și este îngrădit pentru a proteja zona. Este una dintre puținele zone urbane protejate din lume, considerată a fi o Arie de Importanță Avifaunistică (AIA) de către Birdlife International și desemnată Sit Ramsar ca urmare a faptului că este o zonă umedă unică în EAU.
Zonele umede servesc ca zone de reproducere pentru numeroase mamifere, crustacee și pești, cu peste 20.000 de păsări de apă din 67 de specii – dar păsările flamingo sunt cele care atrag atenția tuturor în fiecare iarnă. Sanctuarul este format dintr-o combinație de câmpii de sare, mangrove și lagune și găzduiește 450 de specii de floră și faună.
Activități disponibile:
Există trei rezervații avifaunistice situate în perimetrul sanctuarului, care pot fi vizitate gratuit între anumite ore pe timpul zilei. Aceste rezervații oferă vizitatorilor șansa de a admira spectaculoasele păsări flamingo, precum și numeroase alte păsări unice în habitatul lor natural. Printre locuitorii înaripați ai sanctuarului se numără și stârci cenușii, egrete mari, cormorani, piciorongi, fluierari, uligani și multe altele.
PROIECTUL DE REABILITARE A ȚESTOASELOR
Cu sediul la Jumeirah Al Naseem și Burj Al Arab, Proiectul de reabilitare a țestoaselor din Dubai este singurul proiect de acest fel din întreaga regiune care vizează îngrijirea, protejarea și reabilitatea țestoaselor bolnave sau rănite. Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Biroul de protejare a vieții sălbatice și a salvat și eliberat peste 1.000 de țestoase de la de la demararea sa, în 2004. O parte din animale au fost echipate cu dispozitive de urmărire prin satelit, echipa putând astfel să-și urmărească foștii pacienți și să afle mai multe despre aceste creaturi pe care de dispariție.
Activități disponibile:
Sanctuarul este situat în cadrul Lagunei Țestoaselor, fiind accesibil prin Jumeirah Al Naseem și deschis publicului în fiecare zi, fără a fi necesară plata unei taxe de intrare sau efectuarea unei rezervări.
De asemenea, vizitatorii pot vedea cum sunt hrănite țestoasele și pot participa la sesiuni educaționale pentru întreaga familie în fiecare miercuri, începând cu ora 11:00, pe Insula Țestoaselor.
Descoperă și: Dubai Miracle Garden: cel mai instagramabil loc din Dubai
Destinations
UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial
Published
6 hours agoon
25 September 2023
Situl arheologic Gordion devine al 20-lea patrimoniu istoric al Turciei inclus de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial
Situl arheologic Gordion de la Ankara, capitala Turciei, a fost adăugat pe „Lista Patrimoniului Mondial UNESCO” la cea de-a 45-a sesiune extinsă a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO de la Riad, Regatul Arabiei Saudite.
Oficial, pe data de 18 septembrie 2023, Gordion a fost înregistrat ca al 20-lea sit de patrimoniu din Turcia inclus pe această listă.
Convenția Patrimoniului Mondial UNESCO descrie orașul antic Gordion ca „o așezare antică formată din mai multe straturi și care cuprinde rămășițele capitalei antice a Frigiei, un regat independent din Epoca Fierului.” UNESCO adaugă: „Săpăturile arheologice și cercetările din sit au scos la iveală o mulțime de vestigii care documentează tehnicile de construcție, amenajările spațiale, structurile defensive și practicile de înhumare care aruncă o oază de lumină asupra culturii și economiei frigiene”.

Gordion: Un sit rar, care se confruntă cu o așezare continuă
Orașul antic Gordion, situat în districtul Polatlı de la Ankara, este o mărturie remarcabilă și totodată o bogată tapiserie a civilizațiilor care și-au lăsat amprenta în ținuturile anatoliene. Mai mult decât atât, orașul a fost un punct de intersecție crucial între Estul și Vestul Turciei.
Așezarea din Gordion poartă dovezi din epoca timpurie a bronzului (în jurul anului 2500 î.Hr.), în movila din apropiere numită Yassıhöyük, care se află adiacent sitului.
Timp de 4.500 de ani au locuit oameni în jurul orașului, iar asta plasează Gordion în rândul celor mai vechi așezări de oameni din istorie. Atractivitatea sitului pentru diferite civilizații poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv prin prisma poziției strategice de-a lungul rutelor comerciale semnificative din Anatolia, prin aprovizionarea amplă cu apă derivată din râul Sangarios (actualul Sakarya) și prin terenurile fertile extinse, potrivite pentru agricultură.
Scurtă istorie a orașului Gordion
Gordion este cunoscut drept capitala politică și culturală a Frigiei, care a crescut odată cu prăbușirea Imperiului Hitit în secolul al XII-lea î.Hr. Prin urmare, locația reprezintă un punct de plecare critic pentru a obține o perspectivă asupra acestei civilizații.
Frigienii s-au stabilit într-o regiune extinsă din ținuturile anatoliene, acoperind provinciile: Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir și Kütahya. Valea Frigiei are un peisaj vast, spre deosebire de oricare altul din lume, cu fragmente de rocă și ruine antice care poartă urme ale civilizației frigiene. Cu traseul Frigiei, vizitatorii pot acum să meargă pe urmele frigienilor în patria lor istorică.
Structurile monumentale ale perioadei frigiene au lăsat cea mai semnificativă amprentă asupra peisajului de la Gordion. Clădirile timpurii ale cetății frigiene și movilele funerare ale conducătorilor orașului, chiar și astăzi, au efectul care a fost inițial dorit: arată putere și autoritate din partea elitei frigiene.
Situl a fost odată sub domnia regelui Midas. Marele Tumul, sau mormântul regelui Midas, din Gordion este a treia movilă ca mărime, iar camera mormântului din interiorul său este cea mai veche clădire de lemn din lume.
Gordion este, de asemenea, asociat direct cu episodul Nodului Gordian, relatat de mulți istorici antici. Legenda spune că se credea că nodul va fi dezlegat doar de viitorul cuceritor al Asiei. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că Gordion a fost vizitat de Alexandru cel Mare, care a încercat să-l taie cu sabia.

În timp ce fortificațiile și clădirile monumentale bine conservate din vecinătatea orașului Gordion oferă o călătorie incredibilă în istoria regiunii de astăzi, Muzeul Gordion de la fața locului conține și piese uimitoare din săpături.
Acesta prezintă o afișare cronologică și reprezintă fiecare perioadă cu exemple caracteristice. Printre artefacte se numără ceramica lucrată manual din epoca timpurie a fierului, unelte din fier din perioada frigiană timpurie și ceramică antică la care se adaugă alte bunuri importate. Vizitatorii pot vedea, de asemenea, mostrele de sigilii și monede găsite în Gordion.

Siturile de patrimoniu ale Turciei pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
- Parcul Național Göreme și siturile de stânci din Cappadocia
- Marea Moschee și Spitalul Divriği
- Zonele istorice ale Istanbulului
- Hattusha: Capitala hitita
- Nemrut Dağ
- Hierapolis-Pamukkale
- Xanthos-Letoon
- Orașul Safranbolu
- Situl arheologic din Troia
- Moscheea Selimiye și complexul său social
- Situl neolitic de la Çatalhöyük
- Bursa și Cumalıkızık: Nașterea Imperiului Otoman
- Pergamon și peisajul său cultural multistrat
- Peisajul cultural Cetatea Diyarbakır și Grădinile Hevsel
- Efes
- Situl Arheologic Ani
- Afrodisias
- Göbekli Tepe
- Movila Arslantepe
- Gordion
- Moscheile hipostile din lemn ale Anatoliei medieval
Foto: TGA
City Break
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Published
1 day agoon
24 September 2023
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din Berlin la volanul unei mașini electrice.
Fetele de la shedrives.ro au făcut un tur inedit prin Berlin pentru că nu include doar puncte de referință ale orașului precum Poarta Brandenburg, clădirea Parlamentului (Reichstag), East Side Gallery – Zidul Berlinului, Catedrala din Berlin, Siegessäule (Turnul Victoriei), Biserica Memorială Kaiser Wilhelm sau Turnul Televiziunii (cea mai înaltă clădire din Germania), cu noul Opel Corsa-e.
Așadar, să pornim la drum cu noul Opel Corsa-e într-un road trip puțin mai altfel. Și notează-ți aceste destinații puțin mai altfel pentru momentul în care vei ajunge în Berlin, cel mai mare oraș din Germania.

EUREF Campus

Punctul de plecare al turului prin Berlin este EUREF Campus și nu întâmplător.
An acest imens centru de cercetare și afaceri construit în 2007 în jurul Gazometrului din Shoneberg se derulează proiecte științifice și inovații în domeniul dezvoltării durabile, dezvoltându-se soluții economice și ecologice responsabile.
Buchhändlerhof

Ne îndreptăm apoi spre Mitte, centrul Berlinului, cu bulevarde largi și aglomerate, centre comerciale, restaurante și muzee.
Nu oprim însă la celebra Poarta Brandenburg sau la Grădina Zoologică ci la Buchhändlerhof, uzina electrică Mitte. Aceasta a fost realizată în 1928 de un renumit arhitect pe atunci, Hans Heinrich Müller, transformată acum într-un celebru club de muzică tehno, funcționând astăzi ca un centru inedit de evenimente – E-werk.
Curry36

Facem cunoștință în continuare cu un element specific al istoriei culinare a orașului Berlin. Este vorba despre curry wurst-ul tradițional, inventat în 1949, se pare, în urma unei improvizații. Nu poți vizita Berlin fără a-l încerca, iar Curry 36 este cel mai potrivit loc pentru a încerca celebrul cârnat cu sos curry.
AVUS

Ajungem apoi într-un loc unde Opel a făcut istorie. Este vorba despre AVUS – Automobil-Verkehrs-und-Uebungs-Strasse G.m.b.H., cea mai veche autostradă cu acces controlat din Europa, inaugurată în 1921. A fost utilizată ca circuit pentru curse până în 1998, iar în prezent face parte din autostrada 115.
Pe circuitul AVUS, în mai 1928, Fritz von Opel, nepotul în vârstă de 29 de ani al fondatorului companiei, Adam Opel, făcea istorie, atingând viteza de 238 km/h într-un autovehicul de curse futurist – RAK 2, propulsat de 24 de rachete cu combustibil solid, lăsând în urmă o dâră de foc spre deliciul spectatorilor. De atunci, Fritz von Opel a fost supranumit Rocket Fritz.
Podul Spionilor

Podul Glienicke, devenit celebru în urma filmului lui Steven Spielberg, a fost întradevăr martorul “schimbului de spioni” în februarie 1962.
Este reală povestea thriller-ului lui Steven Spielberg: pilotul american Francis Gary Powers a fost luat prizonier de ruși în momentul doborârii avionului său aflat într-un zbor de recunoaștere deasupra teritoriului URSS, fiind predat în urma unui schimb cu spionul sovietic Rudolf Ivanovich Abel, arestat la New York, chiar pe podul Havel (Glienicke), ce lega Berlinul de Vest de Germania de Est.
De altfel, pe acest pod se schimbau prizonieri între Est și Vest până în 1986.
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Pe 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Muzicii. Cu această ocazie, pregătiți-vă să fiți transportați într-o călătorie fermecătoare prin cronica muzicală a Ungariei!
Avem o poveste captivantă de spus, poveste ce străbate istoria și rezonă cu prezentul. Începem în contextul istoric marcat de compozitori celebri precum Liszt, Bartók și Kodály, continuăm cu festivaluri internaționale apreciate de o lune întreagă și ajungem la scenă muzicală contemporană înfloritoare, pentru că Ungaria este profund înrădăcinată în lumea muzicii.
Pe măsură ce toamna își intră în drepturi, în Ungaria muzica răsună dincolo de granițe, punând în valoare cultura sa prin limbajul universal al muzicii.
Context istoric: Păstrarea tradițiilor
Studiile comparative din muzicologia modernă arată că muzica ungară își are rădăcinile în ritmurile populare are popoarelor din Asia Centrală, pentru ca mai târziu să se împletească cu diversele tradiții muzicale europene inclusiv cu muzica populară, cea bisericească și cea clasică.
Aceasta constituie fundația culturii muzicale clasice ungare, care are, de asemenea, o importanță deosebită în muzica europeană a secolelor XVIII și XX. Alături de aceste baze muzicale, practici culturale precum táncház (casa de dans) și fonó (casa muzicii populare) reprezintă pilonii patrimoniului muzical al țării. Aceste tradiții nu numai că păstrează trecutul bogat, ci creează și un pod către prezentul prosper.

Ungaria lui Haydn
Cel mai mare și mai splendid edificiu baroc din Ungaria, Palatul Esterházy din Fertőd, se află în apropierea frontierei austriece. Sălile sale găzduiesc încă concerte pe timp de vară, iar sala de muzică adăpostește o expoziție care evocă viața muzicală a castelului.
Complexul de clădiri al Palatului Esterházy este principala atracție turistică a orașului Fertőd și una dintre cele mai importante atracții turistice din Ungaria. Familia Esterházy a avut un impact major asupra istoriei Ungariei începând cu secolul al XVII-lea: printre cei remarcabili membri se numără un arhiduce, un arhiepiscop, un șef al justiție și chiar un prim-ministru.
Viața muzicală a Palatului Fertőd și-a câștigat o reputație solidă în Europa sub conducerea lui Joseph Haydn, care a interpretat celebra sa Simfonie de Adio aici, în 1772. Membrii curții de Habsburg și Maria Tereza au frecventat programele muzicale ale palatului. Ritmurile muzicii clasice și concerte continuă să joace un rol vital în viața palatului.

Maestrii Muzicii: Liszt, Bartók, Kodály
Ungaria se mândrește cu o istorie ilustră de genii muzicale, de la compozițiile lui Franz Liszt la munca pionierilor Béla Bartók și Zoltán Kodály în etnomuzicologie. Metoda Kodály, o abordare inovatoare a educației muzicale, a influențat predarea muzicii în întreaga lume.
Academia de Muzică Liszt Ferenc, fondată chiar de Ferenc Liszt însuși, rămâne o piatră de temelie a educației muzicale și un centru pentru dezvoltarea tinerelor talente. Pianist, compozitor, dirijor, profesor, autor și filantrop, Liszt a înființat instituția în 1875. “Génie oblige!” a fost credo-ul său: datoria unui artist este să-și folosească darurile în beneficiul umanității.
Predarea la Academie se bazează pe acest principiu, reflectând viziunea fondatorului care era cu ani înaintea epocii sale. Academia Liszt este mândră să promoveze moștenirea muzicienilor maghiari de renume mondial, precum Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi, Hubay, Popper, Weiner, Ligeti și Kurtág!
Toți aceștia au modelat tradițiile, stilul și abordarea muzicii. Există tururi ghidate în cadrul minunatei clădiri Art Nouveau ce îi poartă numele și puteți achiziționa bilete pentru a asculta concertele susținute aici.
Extravaganța Clasică: Operă și Operetă
Paisajul muzical al Ungariei este semnificativ îmbogățit cu măreția operei și farmecul operetei. Publicul maghiar apreciază muzica clasică și acesta este unul dintre motivele pentru care aceasta atinge culmile în producțiile de anvergură care se joacă pe scenele din întreaga țară. De la grandiozitatea Operei de Stat Maghiare până la spațiile teatrale intime, opera își pune amprenta cu povești atemporale și arii înălțătoare.
Opereta, pe de altă parte, adaugă o notă de fantezie și romantism în peisajul muzical. Prin îmbinarea muzicii și teatrului, opereta prezintă povești de dragoste și intrigă, captivând publicul cu melodii care rămân în minte mult timp după închiderea cortinelor. Fie că vă delectați cu dramele pasionale ale operei sau vă bucurați de melodiile pline de veselie ale operetei, scena clasică a Ungariei continuă să răsune de spectacole captivante.

Nu ratați Casa Muzicii Maghiare
Casa Muzicii din Ungaria, o instituție distinctă și complexă dedicată educației muzicale, și-a deschis porțile în Parcul Municipal din ianuarie 2022. Acest loc a marcat și inaugurarea primei expoziții cuprinzătoare despre istoria muzicii.
În ciuda patrimoniului muzical renumit al Ungariei, nu exista în Ungaria o instituție care să găzduiască o astfel de expoziție multifațetată și imersivă despre muzica maghiară în contextul mai larg al muzicii europene. Clădirea emblematică, proiectată de celebrul arhitect japonez Sou Fujimoto, găzduiește acum o multitudine de programe și expoziții captivante adaptate pentru iubitorii de muzică.
Simfonia Primăverii: Marele eveniment cultural din Budapesta – Festivalul de Primăvară
Festivalul de Primăvară din Budapesta: De la prima sa ediție din 1981, Festivalul de Primăvară din Budapesta (BTF) a fost unul dintre cele mai mari festivaluri culturale din Ungaria.
Evenimentul este unul anual și durează mai multe zile. Include spectacole tradiționale (muzică clasică, jazz, operă, balet, teatru), expoziții, folclor și evenimente în aer liber. Acest evenimen are loc de obicei în jurul solstițiului de primăvară și durează aproximativ două săptămâni. Mai multe informații se găsesc pe site-ul oficial.
Vibrații armonioase dincolo de Budapesta
Muzica fermecătoare a Ungariei nu se limitează doar la capitală. Mari orașe precum Debrecen, Szeged și Miskolc contribuie la peisajul muzical al țării cu propriile lor simfonii de festivaluri, concerte și evenimente culturale. Vizitatorii vor fi învăluți în atmosfera vie a evenimentelor precum Festivalul de Operă BartókPlus din Miskolc sau festivalurile și programele Haydneum care au loc în Fertőd și Budapesta.
Nume mari de urmărit în prezent
Ansamblul de Muzică Populară a Statului Maghiar (MÁNE) a fost fondat în 1950 cu scopul de a descoperi, păstra și dezvolta tradițiile cântecelor, dansurilor și muzicii poporului ungar, apoi de a le face cunoscute în rândul maghiarilor și de a le prezenta oamenilor din alte țări.
Orchestra Festivalului Budapesta este una dintre cele mai cunoscute orchestre simfonice maghiare în străinătate și în Ungaria. Orchestra este un oaspete regulat la multe concerte și festivaluri de muzică din străinătate.
Munca artistică pentru păstrarea tradițiilor depusă de Orchestra cu 100 de membri a țiganilor este inestimabilă și unică în lume. Pe lângă muzica clasică, ei cântă și muzică tradițională maghiară țigănească, melodii maghiare și cântece populare.
Ádám György este un interpret regulat la Carnegie Hall din New York și este unul dintre cei mai cunoscuți artiști maghiari contemporani. Nu doar ca interpret, ci și ca fondator și director artistic al Concursului Internațional de Pian Liszt Ferenc din New York, el aduce arta lui Liszt în fața milioanelor de oameni an de an.
Festivalul Academiei Budapesta a fost înființat în 2002 sub îndrumarea lui Katalin Kokas și Barnabás Kelemen. Acesta oferă un program variat de concerte uimitoare, cursuri magistrale, prelegeri, discuții la masă rotundă și repetiții publice.
HAVASI este un compozitor contemporan care impresionează publicul în cele mai elegante săli de concert, teatre, săli de sport sau chiar festivaluri de vară. În ultimii ani, el a ajuns în comunitatea închisă a elitei internaționale a artiștilor pe cont propriu.
După zece ani de experimente, el și-a creat o lume muzicală proprie și unică. A vândut mai mult de 500.000 de bilete la concerte și a primit ovații prelungite în multe dintre cele mai iconice săli de concerte din lume, cum ar fi Carnegie Hall, Sydney Opera House și Wembley Arena.
Foto: HTA @visithungary.com, Shutterstock


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...


Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


10 sate franțuzești de care probabil nu ai auzit și pe care trebuie să le vezi măcar o dată
Un road trip în Franța nu este o idee rea nicioadată. Iar dacă ți se ivește ocazia, am făcut o...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan

O călătorie muzicală în Ungaria

Wizz Air lansează ruta București – Salonic

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

DUSÎNTORS, o carte esenţială despre călătoriile pe motocicletă, poate fi comandată acum în România

Mercure Conacul Cozieni se deschide pe 15Septembrie

Apartenența la Geoparcul Ținutul Buzăului a adus beneficii semnificative localităților din regiune

6 motive pentru care merită să mergi toamna aceasta în Cappadocia

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite

[VIDEO] Podul cu Mâini din Vietnam, atracția turistică principală la această oră la nivel mondial
Trending
- City Break24 September 2023
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
- Destinations21 September 2023
6 motive pentru care merită să mergi toamna aceasta în Cappadocia
- On The Go21 September 2023
Wizz Air lansează ruta București – Salonic
- Destinations22 September 2023
O călătorie muzicală în Ungaria
- Destinations25 September 2023
UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial
- Where To Stay22 September 2023
În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan