Food & Drinks
Baklavaua: o tradiție turcească respectată de secole
Published
1 year agoon
O adevărată sărbătoare a aromei, baklavaua este, de asemenea, un simbol semnificativ al bogatei moșteniri culturale a Turciei.
Această pastă turcească delicioasă, cu straturi subțiri de hârtie de aluat, unt și un sirop dulce și ușor parfumat, este aproape sigur primul desert de pe itinerariul gastronomic al fiecărui turist care vizitează Turcia.
Tradiția veche de secole a patiseriei, măiestria și istoria bogată au dus la stabilirea zilei sale speciale. Să descoperim povestea din spatele baklavei tradiție marcată în fiecare an pe data de 17 noiembrie considerată totodoată și Ziua Mondială a Baklavalei.
Baklavaua este un desert pentru ocazii speciale
Sursele indică faptul că baklavaua provine din cultura turcă yufka, prezentă în bucătăriile palatului otoman. Menționată pentru prima dată în documentele palatului în 1473, baklavaua a fost servită pentru în timpul zilelor de sărbătoare și în zile importante care au marcat istoria Turciei.
Într-adevăr, baklavaua a obținut o asemenea importanță în palat, încât, până în secolul al XVIII-lea, numai maeștri bucătari pregătiți special în prepararea baklavei au făcut acest desert.
Acești meșteri pricepuți puteau rula aluatul în foi subțiri ca petalele de trandafir – creând baklavaua cu aproape 100 de straturi. În ocazii importante, baklavaua era servită soldaților.
Această ceremonie a fost cunoscută ca Procesiunea Baklavalei (Baklava Alayı), iar publicul a urmărit cu entuziasm cum militarii au primit baklavaua cu aromă de șerbet.
Simbol al patrimoniului cultural
Baklavaua este unul dintre deserturile naționale din Turcia și ilustrează în mod viu bogata moștenire culturală a țării. În timp ce călătoriți în Turcia, puteți gusta diverse soiuri regionale de baklava.
Baklavaua din regiunea Mării Negre prezintă alune de pădure, în timp ce nucile sunt umplutura preferată de baklava prezentă în Anatolia Centrală. Migdalele sunt folosite în regiunea de coastă a Mării Egee, iar semințele de susan în Edirne și Tracia. În sud-estul Anatoliei, baklavaua se prepară cu fistic mărunțit fin.
În sud-estul Anatoliei, orașul Gaziantep este renumit pentru tradițiile sale culinare și se află în Rețeaua de orașe creative UNESCO. În special, pentru baklavaua remarcabilă din Gaziantep, apreciată în întreaga lume.
De fapt, „Antep Baklava/Gaziantep Baklava” a primit statutul de Indicație Geografică Protejată de către UE. Venerabila tradiție baklavaua a fost transmisă din generație în generație, ucenicii învățând de la maeștri.
Baklavaua de la Gaziantep, care se deosebește de alte versiuni ale desertului prin calitatea ingredientelor și a pregătirii sale, este făcută cu 40-45 de straturi de aluat subțire și îmbrăcată cu faimosul fistic din regiune. In plus, preparatul se coace in cuptoare de piatra arsă cu lemne de stejar.
Maeștrii de baklava din Gaziantep cred că desertul ar trebui să atragă cele cinci simțuri în aspectul și aroma sa. În timp ce ingredientele din baklava sunt relativ simple, producerea desertului necesită abilități imense și atenție la detalii.
Potrivit maeștrilor, o baklava bună trebuie mai întâi să fie gătită corespunzător și să crească bine. Ar trebui să fie plăcut ochiului, având o culoare galben-aurie. Ar trebui să fie ușor când îl ridici la buze, să nu fie greu de prea mult sirop și să aibă o aromă de fistic proaspăt și unt limpezit.
Când mușcați o bucată de baklava, ar trebui să auziți foșnetul aluatului rulat subțire și, desigur, ar trebui să aibă un gust delicios. În Gaziantep, baklavaua este o parte integrantă a culturii, cu numeroase magazine și brutării. Desigur, în oraș există și un muzeu de baklava.
O adevărată sărbătoare a aromelor
Deși acest amestec de zahăr, nuci și alte ingrediente delicioase ne duce cu gândul la baklava, desertul capătă denumiri diferite în funcție de metodele de producție.
Această gamă include havuç dilimi baklava (baklava în felii de morcov) și midye baklava (baklava în formă de midie), obținute prin micșorarea foii de aluat.
Există bülbül yuvası (cuib de privighetoare), în care aluatul micșorat este modelat într-un inel, și are în compoziție un ingredient denumit sütlü (laptos) nuriye, făcut cu lapte în loc de sirop.
Baklava Kuru (uscata) folosește mai puțin sirop pentru a obține un produs de patiserie mai crocant, în timp ce fıstık sarma (înveliș cu fistic) și ceviz sarma (înveliș cu nucă) prezintă o abundență de fistic și nuci zdrobite.
Foto: envato elements
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!
Food & Drinks
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
Published
6 days agoon
30 November 2024Cafeaua vieneză este preparată în diferite feluri și are o varietate deosebită de arome: Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker. Și este un motiv foarte bun pentru un city break la Viena! 😉
Cafea la Viena? Da, e un mod de viață! Cafeaua este un element esențial și special al culturii locale. La Viena, cafeaua nu se bea în pahare de hârtie reciclabilă. Și nici nu te plimbi pe stradă cu cafeaua de dimineață în mână.
Ea se servește în cafenele cu parfum de altădată, în care își savurau cafeaua, la vremea lor, Freud, Mozart, Beethoven, Schiele, Hundertwasser, Thomas Mann, Gustav Klimt, Trotsky, Lenin, Stalin și chiar Hitler. De fapt, UNESCO a adăugat aceste cafenele vieneze pe lista patrimoniului cultural intangibil.
Cafeaua a început să își câștige popularitatea în Austria, în anii 1600, fiind introdusă pe aceste meleaguri de invadatorii turci. Multe dintre cafenelele vieneze au o istorie de aproape 300 de ani, atmosfera lor rămânând însă neschimbată de-a lungul timpului. Pentru că au fost concepute ca o extensie a „sufrageriei”. Un loc în care să îți petreci timpul, să citești, să scrii sau să discuți.
Și dacă ai vreun dubiu în privința importanței cafelei pentru vienezi, acesta îți va fi spulberat de cum treci pragul unei cafenele din Viena. Chelnerii în costume imaculate (mai degraba, majordomi în case boierești) ce-ți vor aduce cafeaua, aproape fără excepție, pe o tăviță argintie, alături de un pahar cu apă, zahăr și uneori o ciocolată, îți vor dovedi încă o dată că a bea o cafea la Viena este un eveniment special.
La Viena, în faimoasele ‘cafes’, nu vei comanda însă un simplu espresso sau cappuccino. De aceea îți propun astazi un mic reportoar al celor mai populare tipuri de cafea la Viena.
Melange
Este regina cafelelor în Austria. Melange este combinația dintre un shot de espresso și un „munte” pufos de spumă de lapte, și se bea în cafenelele vieneze în orice moment al zilei. Mulți spun că este similar unui cappuccino italian.
Kleiner Brauner
Ți-am spus, nu poți să ceri ‘un espresso’ la Viena! Kleiner Brauner este de fapt un shot de espresso însoțit de puțin lapte cald. Perfect pentru a te trezi dimineața sau după o masă copioasă.
Verlängerter
Mai dificil de pronunțat, dar util de cunoscut! Este vorba despre espresso lung. Potrivit dacă vrei să te întinzi la cafea până mai târziu, după-amiaza.
Milchkaffee
Este vorba despre binecunoscutul Caffe Latte, foarte apreciat și la Viena. Într-un pahar înalt de sticlă, vei avea parte de o cafea cu mult lapte fiebinte și spumă de lapte.
Einspänner
Este o cafea neagră, tare, servită în pahar înalt de sticlă, cu un strop de frișcă deasupra. Se pare că acest tip de cafea era preferat de vizitii (cei care conduceau trăsurile cu cai, care mai fac și acum tururi pentru turiști). Motivul? Paharul înalt îi ajuta să își încălzească mâinile iarna, iar frișca de deasupra împiedica cafeaua de dedesubt să sară din pahar atunci când se zdruncina trăsura.
Fiaker
Este o variantă de Einspänner, doar că este servit în pahar mai mic. Nu este însă singura diferență. Fiaker conține cafea, un shot de rom austriac și toping de frișcă.
Schwarzer
Acest tip de cafea se mai numește și Mokka. Este vorba despre o cafea neagră tare, care se bea cu mult zahăr, deși este servită fără zahăr. Dacă de obicei bei espresso, Schwarzer este ceea ce trebuie să ceri într-un cafe vienez.
Kurzer
Este cel mai scurt espresso – un ristretto, dacă încerci să îi găsești un echivalent în denumirile cafelelor italienești. Kurzer vine într-o ceașcă foarte mică din ceramică și cu un pahar de apă alături.
Maria Theresia
Este un tip de cafea care cu certitudine te va încălzi în zilele reci de iarnă petrecute la Viena. Este o combinație de espresso (double shot) și lichior de portocale. Cu sau fără puțină frișcă, depinde de cafenea.
Franziskaner
Este un Melange cu frișcă deasupra. Sau ceea ce ai putea numi „espresso con panna”.
Türkischer
Cafeaua turcească se bucură de o mare popularitate în Viena. Dacă vrei să încerci una, denumirea ei este Türkischer.
Recunoaște, unul dintre motivele pentru care alegi Grecia ca destinație de vacanță este și mâncarea. Avem trei preparate pe care îți recomandăm să le guști acolo sau pe care poți să le faci acasă când îți e dor de Grecia.
Un prieten grec îmi povestea amuzat zilele trecute, privindu-și prietenul, tot grec, asezonându-și peștele, că «grecii pun ulei de măsline și lămâie în orice»… de la salată la brânză, pește, friptură, chiar și pe pâine.
Oarecum de înțeles dacă ne gândim că istoria lor de producători de ulei de măsline își are originea undeva în Neolitic, în Creta.
Cel mai bun și sănătos ulei de măsline este uleiul de măsline extravirgin. Acesta provine din prima presare a măslinelor, nefiind adăugate în acest proces niciun chimical sau apă caldă. Și uleiul de măsline virgin provide din prima presă, dar nu este de aceeași calitate cu cel extra virgin, având și o aciditate puțin mai mare.
Uleiul de măsline extra virgin are un gust distinct și e foarte bogat în antioxidanti. Acesta este și motivul pentru care uleiul de măsline este atât de benefic și recomandat.
Cămara Grecească și-a propus în 2019 să arate că un ulei de măsline senzațional este atât de versatil încât se poate folosi în orice tip de preparat.
Și ce crezi? Ne-a și demonstrat asta în cadrul unui atelier de gătit mediteranean, a cărui vedetă a fost uleiul de măsline, organizat alături de Alina de la Delicii.com.
Așadar, un meniu complet – aperitiv, fel principal, desert – ce include sau, mai bine spus, e construit în jurul uleiului de măsline.
DIP cu ulei de măsline și capere
Ingrediente: 2 căței de usturoi, 2 linguri de capere, 1/2 linguriță de oregano uscat, 2 lingurițe de rozmarin proaspăt, 2 lingurițe de cimbru proaspăt, 3 linguri parmezan ras, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: Pune toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline, într-un robot de bucătărie. Se procesează până la omogenizare. Din compoziția obținută, formează niște bile. Așează-le pe o farfurie și înainte de a le servi toarnă deasupra ulei de măsline.
Feta coaptă cu măsline
Ingrediente: 1 bucată Feta, 1/2 cană de ulei de măsline, 2 căni de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, rozmarin proaspăt, piper roșu boabe.
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune bucata de Feta într-un vas ceramic sau de sticlă. Aranjează măslinele în jurul brânzei, iar apoi toarnă ulei de măsline cu generozitate. Se adaugă și sucul de lămâie (se știe, grecii pun în orice ulei de măsline și lămâie). Opțional, poți lăsa lămâia alături de măsline la cuptor. Se adaugă rozmarinul și boabele de piper zdrobit, apoi se lasă la cuptor pentru 20 de minute. Se servește caldă, cu pâine prăjită.
Prăjitură cu ulei de măsline și portocale
Ingrediente: 2 căni de făină, 3/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță de bicarbonat, 1/2 linguriță de sare, 4 ouă, 1 1/2 cană de zahăr, 1/2 cană de ulei de măsline, 1/4 cană de suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri coajă de portocală rasă, 1 linguriță esență de vanilie, 1/2 cană de lapte, 100 g ciocolată albă.
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge forma de bundt cake cu ulei (în cazul în care aceasta nu este din silicon). Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Bate ouăle și zahărul cu un tel timp de 3 minute, într-un alt bol. Adaugă uleiul de măsline, coaja și sucul de portocală, esența de vanilie. Treptat, incorporează făina, alternând cu laptele. Compoziția se toarnă în formă și se bagă la cuptor pentru 35 de minute (trebuie să treacă proba scobitorii).
Când s-a răcit complet, se ornează cu ciocolata albă topită la bain Marie și cu fructe proaspete.
Citește și: Turul cramelor și vinurile pe care nu trebuie să le ratezi în Santorini
Destinations
Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală
Published
3 months agoon
31 August 2024Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o perioadă extinsă în Turcia.
Istanbul, Izmir, Antalya și Muğla sunt printre cele mai bune destinații pentru nomazii digitali din țară datorită siturilor istorice, deschiderii la mare, dar și a stilului de viață dinamic oferit de acestea. Orașele turcești enumerate mai devreme atrag deja o comunitate diversă de lucrători de la distanță și care, totodată, sunt dornici să experimenteze noi rețete culinare.
Gastronomie stradală irezistibilă la Istanbul
İstanbul, metropola Turciei, acolo unde converg diferite culturi, îi atrage pe nomazii digitali cu internetul rapid, opțiunile de cazare, o comunitate largă de expatriați și prin spațiile moderne de lucru. Dincolo de muncă, orașul se mândrește cu o paletă culinară excepțională, de la restaurante cu stele Michelin la delicii locale comercializate pe arterele pietonale ale orașului. Prima mâncare stradală care ne vine în minte este „simit-ul” crocant, mai exact o pâine în formă de inel acoperită cu semințe de susan.
Un alt deliciu stradal este sandvișul cu pește, cel mai bine savurat în cartierele Karaköy și Eminönü alături de un pahar de suc de murături.
Totuși nu trebuie să sari peste „kumpir”, un cartof copt umplut cu brânză cheddar, sare, unt și diverse garnituri la alegere. Adresa unde poți gusta această mâncare este Ortaköy.
„Kokoreç” este un alt deliciu culinar și unul dintre cele mai cunoscute preparate turcești. Gustarea este de regulă consumată seara și reprezintă un sandviș cu intestine de oaie bine curățate făcute la grătar și amestecate cu condimente.
Izmir: Paradisul gastronomic al Mării Egee
Izmir combină viața vibrantă a orașului cu farmecul unei stațiuni, transformându-se într-un loc confortabil cu infrastructură modernă. Pe de altă parte, cel mai nou loc din Ghidul Michelin, apreciat pentru bucătăria egeeană este districtul Urla care se mândrește cu o scenă vibrantă de mâncare stradală.
„Boyoz”, un produs local de patiserie crocantă, poate fi cel mai bun mod de a începe ziua.
Poți încerca „kumru”, un sandviș local care este de regulă preparat pe o chiflă cu susan, alături de roșii, ardei și brânză tulum din İzmir. Versiunile fierbinți au în compoziție și cârnați la grătar, salam, roșii, ketchup și maioneză.
În tot İzmir-ul poți profita de o tavă de midii umplute cu pilaf aromat, asezonate cu suc de lămâie.
Mai puteți încerca „söğüş” – o lipie umplută cu organe tocate fin, ardei iute, pătrunjel, roșii și ceapă – sau „kokoreç” în stil İzmir, cu bucăți mai mari de intestine fără roșii sau condimente.
Călătorii culinare în Muğla
Îndreptându-ne spre sud, provincia Muğla este fără îndoială apreciată de turiștii străini datorită orașelor sale: Dalaman, Bodrum și Marmaris. Ca reprezentant suprem al bucătăriei egeene, Muğla este o destinație ideală pentru cei pasionați de gastronomie. Fructele de mare proaspete sunt însoțite de vinuri albe obținute din struguri locali, iar preparatele culinare (florile de dovlecel umplute; „samphire”) au în compoziție uleiul de măsline.
Aceste preparate contribuie la o bogată moștenire culinară dobândită în timp. La Bodrum, poți vizita și piețele locale, unde sunt comercializate diverse lucruri, de la haine la delicatese regionale făcute manual, pe tarabe. Merită încercat „otlu börek” în astfel de piețe. Cafenelele și restaurantele de la Bodrum includ și o mare varietate de prepararate din bucătăria internațională cosmopolită, inclusiv specialități asiatice, italienești, chinezești, mexicane, indiene și thailandeze.
Inima culinară a Rivierei Turcești: Antalya
Antalya, inima Rivierei Turcești, este de asemenea aglomerată de străini din întreaga lume, cu soarele său, plajele lungi, orașele antice și opțiunile de cazare. Orașul este un important pol al delicateselor mediteraneene turcești. „Gözleme”, o lipie umplută cu brânză sau cu cartofi, este primul preparat culinar pe care trebuie să-l guști. Un pahar de suc rece de portocale Finike va însoți gözleme-ul și te va răcori în zilele fierbinți de vară. Înghețata turcească este o altă opțiune pentru a te răcori și a-ți satisface pofta de dulce. Ar trebui să încerci și versiunea din Antalya: înghețată arsă. Acest gust original este obținut din lapte de capră și oferă o experiență gastronomică diferită.
Naționalitățile eligibile pentru viza digitală pentru nomazi în Turcia
Pentru a obține o viză pentru Turcia, nomazii digitali pot iniția procesul de aplicare de pe platforma Digital Nomad GoTürkiye. Cu această aplicație, vor obține un document de identificare a nomadului digital care poate fi prezentat la orice consulat turcesc sau centru de vize pentru stagiul final de obținere a vizei.
Cetățenii din Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Grecia, Croația, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Bulgaria, România, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Regatul Unit, Elveția, SUA, Canada, Federația Rusă, Ucraina și Belarus, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, sunt eligibili să aplice. În plus față de cerințele obișnuite de a avea un pașaport valabil, cei eligibili trebuie să fie absolvenți de universitate și trebuie să poată demonstra că au un venit lunar de 3.000 USD sau un venit anual de 36.000 USD. Fie că sunt angajați sau nu, trebuie să prezinte și un document care să arate că aplicantul lucrează ca nomad digital la care se adaugă și o fotografie biometrică.
Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...
Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....
Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu
Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...
6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air
Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...
Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul
Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...
O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...
[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...
Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...
Norway postcards cu un BMW X3
“Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...
Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?
Wizz Air lansează o nouă rută și mărește frecvența zborurilor pe 11 rute din România
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?
Wizz Air lansează o nouă rută și mărește frecvența zborurilor pe 11 rute din România
Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului
Trending
- Food & Drinks30 November 2024
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
- Destinations29 November 2024
[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
- On The Go29 November 2024
Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?
- Destinations30 November 2024
Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului