Rămâneți conectați

Food & Drinks

11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena

Publicat

pe

11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena

Cafeaua vieneză este preparată în diferite feluri și are o varietate deosebită de arome: Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker. Și este un motiv foarte bun pentru un city break la Viena! 😉

Cafea la Viena? Da, e un mod de viață! Cafeaua este un element esențial și special al culturii locale. La Viena, cafeaua nu se bea în pahare de hârtie reciclabilă. Și nici nu te plimbi pe stradă cu cafeaua de dimineață în mână.

Ea se servește în cafenele cu parfum de altădată, în care își savurau cafeaua, la vremea lor, Freud, Mozart, Beethoven, Schiele, Hundertwasser, Thomas Mann, Gustav Klimt, Trotsky, Lenin, Stalin și chiar Hitler. De fapt, UNESCO a adăugat aceste cafenele vieneze pe lista patrimoniului cultural intangibil.

Cafeaua a început să își câștige popularitatea în Austria, în anii 1600, fiind introdusă pe aceste meleaguri de invadatorii turci. Multe dintre cafenelele vieneze au o istorie de aproape 300 de ani, atmosfera lor rămânând însă neschimbată de-a lungul timpului. Pentru că au fost concepute ca o extensie a „sufrageriei”. Un loc în care să îți petreci timpul, să citești, să scrii sau să discuți.

Și dacă ai vreun dubiu în privința importanței cafelei pentru vienezi, acesta îți va fi spulberat de cum treci pragul unei cafenele din Viena. Chelnerii în costume imaculate (mai degraba, majordomi în case boierești) ce-ți vor aduce cafeaua, aproape fără excepție, pe o tăviță argintie, alături de un pahar cu apă, zahăr și uneori o ciocolată, îți vor dovedi încă o dată că a bea o cafea la Viena este un eveniment special.

La Viena, în faimoasele ‘cafes’, nu vei comanda însă un simplu espresso sau cappuccino. De aceea îți propun astazi un mic reportoar al celor mai populare tipuri de cafea la Viena.

Melange

Este regina cafelelor în Austria. Melange este combinația dintre un shot de espresso și un „munte” pufos de spumă de lapte, și se bea în cafenelele vieneze în orice moment al zilei. Mulți spun că este similar unui cappuccino italian.

Kleiner Brauner 

Ți-am spus, nu poți să ceri ‘un espresso’ la Viena! Kleiner Brauner este de fapt un shot de espresso însoțit de puțin lapte cald. Perfect pentru a te trezi dimineața sau după o masă copioasă.

Verlängerter

Mai dificil de pronunțat, dar util de cunoscut! Este vorba despre espresso lung. Potrivit dacă vrei să te întinzi la cafea până mai târziu, după-amiaza.

Milchkaffee

Este vorba despre binecunoscutul Caffe Latte, foarte apreciat și la Viena. Într-un pahar înalt de sticlă, vei avea parte de o cafea cu mult lapte fiebinte și spumă de lapte.

Einspänner

Este o cafea neagră, tare, servită în pahar înalt de sticlă, cu un strop de frișcă deasupra. Se pare că acest tip de cafea era preferat de vizitii (cei care conduceau trăsurile cu cai, care mai fac și acum tururi pentru turiști). Motivul? Paharul înalt îi ajuta să își încălzească mâinile iarna, iar frișca de deasupra împiedica cafeaua de dedesubt să sară din pahar atunci când se zdruncina trăsura.

Fiaker

Este o variantă de Einspänner, doar că este servit în pahar mai mic. Nu este însă singura diferență. Fiaker conține cafea, un shot de rom austriac și toping de frișcă.

Schwarzer

Acest tip de cafea se mai numește și Mokka. Este vorba despre o cafea neagră tare, care se bea cu mult zahăr, deși este servită fără zahăr. Dacă de obicei bei espresso, Schwarzer este ceea ce trebuie să ceri într-un cafe vienez.

Kurzer

Este cel mai scurt espresso – un ristretto, dacă încerci să îi găsești un echivalent în denumirile cafelelor italienești. Kurzer vine într-o ceașcă foarte mică din ceramică și cu un pahar de apă alături.

Maria Theresia

Este un tip de cafea care cu certitudine te va încălzi în zilele reci de iarnă petrecute la Viena. Este o combinație de espresso (double shot) și lichior de portocale. Cu sau fără puțină frișcă, depinde de cafenea.

Franziskaner

Este un Melange cu frișcă deasupra. Sau ceea ce ai putea numi „espresso con panna”.

Türkischer

Cafeaua turcească se bucură de o mare popularitate în Viena. Dacă vrei să încerci una, denumirea ei este Türkischer.

Café Viena la Beans&Dots

Pentru a promova Viena pe piața românească, Austrian Airlines vă oferă o experiență exclusivistă în București. Astfel, compania aeriană transformă o parte din spațiul Beans&Dots într-o cafenea tipic vieneză. În timp ce un barista austriac prepară rețete tradiționale de cafea, invitații pot încerca snacks-urile și produsele speciale de patiserie vieneză.

Pe lângă toate acestea, la Café Viena, la Beans&Dots, vizitatorii pot participa la workshop-uri susținute de barista, învățând astfel cum să prepare cocktailuri din cafea. Multe alte surprize sunt pregătite celor care ajung la Café Viena în perioada 5-11 decembrie.

Extragere exclusivă de premii

În plus, pe lângă oferta de la Café Viena, vizitatorii pot participa la o tombolă, pe microsite-ul campaniei, cafea.austrian.com și pot primi cafele gratuite la Café Viena sau pot avea șansa de a câștiga premii exclusive, cum ar fi o călătorie unică cu Austrian Airlines la Viena, bilete de avion sau un set de valize premium Austrian Airlines.

O cafea pe Austrian Airlines

Zburați cu Austrian Airlines

Austrian Airlines este compania aeriană națională a Austriei, operând zboruri în peste 130 de destinații la nivel mondial, având Vienna International Airport ca hub. În România, Austrian Airlines oferă zboruri directe București-Viena, de până la cinci ori pe zi. Compania aeriană are curse și de pe aeroporturile din Sibiu și Iași, cu legătură directă către Viena, de cinci ori pe săptămână.

Pe durata tuturor curselor de lungă distanță, pasagerii din clasa business beneficiază de serviciul special „cafenea deasupra norilor”, prin care Austrian Airlines le oferă cele mai populare și delicioase specialități de cafea vieneză.

Descoperă și: 4 workout-uri care te ajută să scapi de jet lag

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Food & Drinks

6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că mănânci „gelato vero” în Italia

Publicat

pe

gelato vero în Italia

O vacanță de vară în Italia înseamnă, cu siguranță, și cantități impresionante de înghețată. Pardon, gelato, pentru că asta înseamnă cu totul altceva decât clasica înghețată.

Și pentru că știm că și “gelato” este unul dintre motivele pentru care ai ales să mergi în vacanță în Italia, iată câteva lucruri pe care este bine să le știi pentru a putea savura cu adevărat un gelato vero în vacanță.

Pentru început să lămurim puțin treaba. Gelato se traduce, în orice dicționar, cu înghețată, dar italienii îți vor spune că gelato nu e chiar înghețată. Pentru un gelato autentic italian, artizanii din Italia folosesc mai puțină grăsime decât într-o înghețată normală, iar mixul ingredientelor se face la o viteză mult mai mică pentru a evita ca aceasta să „prindă” aer.

Asta ajută pentru o textură mai densă și o aromă mai intensă. În plus, gelato se servește la o temperatură mai mare, ceea ce face ca aromele să fie și mai intense. Iar pentru o experiență maximă alege întotdeauna “gelato artigianale”.

Iată și 6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că ai mâncat un gelato vero în Italia și nu doar o altă înghețată cu ambiții de gelato.

Recipiente

Se spune că nu trebuie să judeci o carte după coperți, dar în acest caz poți să vezi diferențele. Caută locuri unde înghețata este ținută în recipiente din metal, iar dacă sunt și acoperite înseamnă că vânzătorul vrea să se asigure că îți oferă un gelato la temperatura potrivită.

Dacă înghețata este ținută în recipiente de plastic, atunci e doar o înghețată și nu poate să aibă pretenții de gelato.

De asemenea, ținând cont că textura este mai densă, o paletă plată de metal este mai eficientă decât cupa tradițională cu care se pune înghețata la noi. Și acesta este un semn că te afli în locul care trebuie.

Culori

Un gelato de calitate înseamnă ingrediente naturale și fără coloranți. Iar asta se traduce prin faptul că nu vei găsi gelato în culori “neon”. Astfel, dacă înghețata de fistic are culoarea verde pe care o vezi pe ambalajele din supermarket, atunci să știi că e foarte puțin fistic în acea înghețată.

Dacă vrei fructe de pădure, culoarea trebuie să fie mai închisă, iar în cazul aromei de lămâie, sigur gelato este de culoare albă și nu galbenă.

De asemenea, gelato nu strălucește niciodată. Dacă ți se pare că e așa înseamnă că e mult prea mult zahăr în compoziție sau că s-a oxidat.

Textură

O diferență principală între gelato și înghețată este că versiunea italiană are mai puțin aer în componență și o textură mai densă. Iar asta te ajută să-ți dai seama rapid ce ai cumpărat.

Ține cont și de cât de mult este umplut recipientul în care se află înghețata. Niciodată nu vei găsi gelato într-un recipient umplut până la vârf.

Arome

Sigur arome precum “cookies” sau “bubblegum” nu au cum să fie produse artizanal. Cu toate că uneori le găsești și în gelaterii bune pentru că asta cer turiștii.

Dar nu uita că într-o gelaterie artizanală nu vei găsi niciodată arome din fructe care nu sunt de sezon și care nu se găsesc la piață în perioada în care ești tu în Italia. Dacă vezi asta înseamnă că este înghețată produsă în masă și nu este atât de bună ca un gelato artigianale.

În fiecare gelaterie care se respectă vei găsi și fior di panna/latte pe care merită să o încerci în combinație cu orice altceva.

Ingrediente

E greu să crezi că miile de gelaterii din orașul în care te afli folosesc toate ingrediente naturale. Un lucru bun este însă că acestea sunt obligate să afișeze ingredientele folosite, iar dacă vezi acolo ulei vegetal sau culori și arome artificiale e clar, nu?

Gelateriile care se respectă vor afișa cu mândrie și lista de ingrediente și lista cu fructele folosite pentru a crea un gelato vero.

Loc

Asta nu ține de modul în care se prepară gelato ci mai degrabă de locul de unde cumperi. Evită gelateriile din zonele turistice care au în ofertă o grămadă de arome. Caută gelateriile ascunse pe străduțele pline de șarm din orașele italiene și, cu siguranță, aromele te vor face să te îndrăgostești și mai tare de Italia.

Tu ce locuri din Italia ne recomanzi unde ai mâncat gelato de să-ți lingi degetele? Sau în București? Sau în orașul din care ne citești?

Citește și: Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Publicat

pe

Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Ca să faci un top al celor mai bune gelaterii din Roma, capitala Italiei, țara care a rafinat înghețata, trebuie să ai răbdare și norocul să găsești gelateria potrivită și persoana care face înghețata.

Dacă gelateria arată prea bine de afară, e mare și colorată, atunci cel mai probabil că produsul nu e cel pe care îl cauți. Dacă înghețata de banane e galbenă, galbenă și cea de fistic verde, verde, nu cumpăra.

Gelateriile adevărate își produc înghețata din ingrediente concentrate, reale și naturale. Crema din care se face înghețata conține albușuri de ou, lapte și smântână, zahăr și gustul, fie el ciocolată, alune și așa mai departe. La înghețatele de fructe, acestea conțin apă sau lapte, zahăr și fructe proaspete.

Este greu de spus care sunt cele mai bune 5 gelaterii din Roma, dar îți recomandăm să le cauți pe acestea pentru a savura „un gelato vero”!

Brivido, Via Giovanni Battista Bodoni 62 – Să mănânci o înghețată adevărată aici e mai ieftin decât o cupă de vinul casei. Chiar dacă să-ți fie decorată înghețata cu ciocolată nu e tradițional italienesc, asta nu înseamnă că rezultatul nu e unul impresionant, ba din contră. Dacă ajungi la Brivido, încearcă amarena, făcută cu cireșe proaspete, dar și arahide, înghețată cu alune.

Old Bridge, Viale dei Bastioni di Michelangelo – La Old Bridge se servesc de departe cele mai mari cupe de înghețată din Roma, însă asta nu înseamnă că vei primi făcături. Proprietarii nu se zgârcesc nici la calitate, nici la cantitate. Pentru cel mai popular sortiment al lor, fisticul, maeștrii gelatieri aduc fisticul tocmai din Sicilia, de lângă un vulcan. “Acolo am găsit cel mai bun fistic din lume”, se laudă cei de la Old Bridge.

Grezzo, Via Urbana 130 – această gelaterie și-a deschis porțile acum patru ani în Monti, cel mai hippie cartier al Romei. După ce guști înghețata de la Grezzo, întreaga idee pe care ți-ai format-o despre acest desert ți se va schimba radical. Cea mai populară înghețată este cea de ciocolată, decorată cu praline și alune. Produsele sunt raw, organice și fără gluten.

Neve di Latte, Via Luigi Poletti 6 – pitită după muzeul de artă modernă din Roma, Neve di Latte nu arată deloc ca gelateria tipic turistică din Orașul Etern. Arată mai degrabă obosită, veche și neprimitoare. Însă înghețata vândută aici, mai ales cea de fistic și variegato (ciocolată, alune, frișcă) este spectaculoasă. Laptele și frișca vin la această gelaterie tocmai din Germania, de la vaci crescute pe  munte la 1.400 de metri înălțime. Ciocolata Amadei și ouăle Parisi vin tocmai din Toscana.

Fatamorgana, Via Roma Libera 11 – Chiar dacă e parte dintr-o franciză cu zeci de locații în Roma și întreaga Italie, Fatamorgana trebuie inclusă pe listă din cauza multitudinii de feluri de înghețată pe care le oferă spre vânzare. Poți mânca aici înghețate cu gust de plăcintă cu morcov, baklava, mure, struguri, tiramisu, scorțișoară și alte zeci de feluri. Dacă ajungi la Fatamorgana, încearcă înghețata de banane, frișcă și susan sărat. E absolut delicioasă!

Citește și: 15 lucruri pe care le poți face la Roma fără să scoți bani din buzunar

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

3 rețete cu ulei de măsline grecesc

Publicat

pe

3 rețete cu ulei de măsline grecesc

Recunoaște, unul dintre motivele pentru care alegi Grecia ca destinație de vacanță este și mâncarea. Avem trei preparate pe care îți recomandăm să le guști acolo sau pe care poți să le faci acasă când îți e dor de Grecia. 

Un prieten grec îmi povestea amuzat zilele trecute, privindu-și prietenul, tot grec, asezonându-și peștele, că «grecii pun ulei de măsline și lămâie în orice»… de la salată la brânză, pește, friptură, chiar și pe pâine.

Oarecum de înțeles dacă ne gândim că istoria lor de producători de ulei de măsline își are originea undeva în Neolitic, în Creta.

Cel mai bun și sănătos ulei de măsline este uleiul de măsline extravirgin. Acesta provine din prima presare a măslinelor, nefiind adăugate în acest proces niciun chimical sau apă caldă. Și uleiul de măsline virgin provide din prima presă, dar nu este de aceeași calitate cu cel extra virgin, având și o aciditate puțin mai mare.

Uleiul de măsline extra virgin are un gust distinct și e foarte bogat în antioxidanti. Acesta este și motivul pentru care uleiul de măsline este atât de benefic și recomandat.

Cămara Grecească și-a propus în 2019 să arate că un ulei de măsline senzațional este atât de versatil încât se poate folosi în orice tip de preparat.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Și ce crezi? Ne-a și demonstrat asta în cadrul unui atelier de gătit mediteranean, a cărui vedetă a fost uleiul de măsline, organizat alături de Alina de la Delicii.com.

Așadar, un meniu complet – aperitiv, fel principal, desert – ce include sau, mai bine spus, e construit în jurul uleiului de măsline.

DIP cu ulei de măsline și capere 

Ingrediente: 2 căței de usturoi, 2 linguri de capere, 1/2 linguriță de oregano uscat, 2 lingurițe de rozmarin proaspăt, 2 lingurițe de cimbru proaspăt, 3 linguri parmezan ras, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Pune toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline, într-un robot de bucătărie. Se procesează până la omogenizare. Din compoziția obținută, formează niște bile. Așează-le pe o farfurie și înainte de a le servi toarnă deasupra ulei de măsline.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Feta coaptă cu măsline

 Ingrediente: 1 bucată Feta, 1/2 cană de ulei de măsline, 2 căni de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, rozmarin proaspăt, piper roșu boabe.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune bucata de Feta într-un vas ceramic sau de sticlă. Aranjează măslinele în jurul brânzei, iar apoi toarnă ulei de măsline cu generozitate. Se adaugă și sucul de lămâie (se știe, grecii pun în orice ulei de măsline și lămâie). Opțional, poți lăsa lămâia alături de măsline la cuptor. Se adaugă rozmarinul și boabele de piper zdrobit, apoi se lasă la cuptor pentru 20 de minute. Se servește caldă, cu pâine prăjită.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Prăjitură cu ulei de măsline și portocale

Ingrediente: 2 căni de făină, 3/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță de bicarbonat, 1/2 linguriță de sare, 4 ouă, 1 1/2 cană de zahăr, 1/2 cană de ulei de măsline, 1/4 cană de suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri coajă de portocală rasă, 1 linguriță esență de vanilie, 1/2 cană de lapte, 100 g ciocolată albă.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge forma de bundt cake cu ulei (în cazul în care aceasta nu este din silicon). Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Bate ouăle și zahărul cu un tel timp de 3 minute, într-un alt bol. Adaugă uleiul de măsline, coaja și sucul de portocală, esența de vanilie. Treptat, incorporează făina, alternând cu laptele. Compoziția se toarnă în formă și se bagă la cuptor pentru 35 de minute (trebuie să treacă proba scobitorii).

Când s-a răcit complet, se ornează cu ciocolata albă topită la bain Marie și cu fructe proaspete.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Citește și: Turul cramelor și vinurile pe care nu trebuie să le ratezi în Santorini

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Advertisement
City Break08 iulie 2019

Alex Filip a explorat Marsilia în alergare

Alex Filip este pasionat de alergare și bicicletă și indiferent de orașul în care ajunge, sigur iese la o tură....

On The Go01 iulie 2019

Sfaturi pentru un road trip fără griji în vacanța de vară

Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și singurul lucru la care te mai gândești este vacanța de vară....

Bari - Italia Bari - Italia
City Break03 iunie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Bari

La doar două ore de zbor cu avionul de București și extrem de accesibil ca preț, Bari, un oraș de...

Running Break Running Break
City Break02 iunie 2019

RUNNING BREAK: Locuri cool de alergare în Lisabona, Paris și Viena

Dacă ești pasionat de alergare, cel mai probabil fiecare city break se transformă într-un „running break”. Așa că avem câteva...

Marsilia Marsilia
City Break11 mai 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Marsilia

Marsilia, cel mai vechi oraș din Franța, are un trecut bogat, însă și un prezent frumos, cu peste 300 de...

Malaga Malaga
City Break25 aprilie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Malaga

Malaga este un oraș plin de viață, cu o gastronomie excelentă și o clima perfectă. Bine ai ajuns într-unul din...

Palma de Mallorca Palma de Mallorca
City Break05 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Palma de Mallorca

Palma de Mallorca este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din Spania. Avem și noi câteva recomandări ca...

Viena Viena
City Break05 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Viena

Viena este o combinație genială între grandoarea istorică și frenezia unei capitale moderne. Și avem câteva ponturi ca tu să...

Munchen - Germania Munchen - Germania
City Break04 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în München

München, capitala landului Bavaria din Germania, este un loc uluitor din toate punctele de vedere. Și avem câteva recomandări pentru...

Funchal Funchal
City Break26 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Funchal

Cu o marina complet refăcută, cafenele cosmopolite și  restaurante gourmet, Funchal este un oraș modern perfect pentru un city break...

Advertisement

Trending