Connect with us

Food & Drinks

11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena

Published

on

11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena

Cafeaua vieneză este preparată în diferite feluri și are o varietate deosebită de arome: Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker. Și este un motiv foarte bun pentru un city break la Viena! 😉

Cafea la Viena? Da, e un mod de viață! Cafeaua este un element esențial și special al culturii locale. La Viena, cafeaua nu se bea în pahare de hârtie reciclabilă. Și nici nu te plimbi pe stradă cu cafeaua de dimineață în mână.

Ea se servește în cafenele cu parfum de altădată, în care își savurau cafeaua, la vremea lor, Freud, Mozart, Beethoven, Schiele, Hundertwasser, Thomas Mann, Gustav Klimt, Trotsky, Lenin, Stalin și chiar Hitler. De fapt, UNESCO a adăugat aceste cafenele vieneze pe lista patrimoniului cultural intangibil.

Cafeaua a început să își câștige popularitatea în Austria, în anii 1600, fiind introdusă pe aceste meleaguri de invadatorii turci. Multe dintre cafenelele vieneze au o istorie de aproape 300 de ani, atmosfera lor rămânând însă neschimbată de-a lungul timpului. Pentru că au fost concepute ca o extensie a „sufrageriei”. Un loc în care să îți petreci timpul, să citești, să scrii sau să discuți.

Și dacă ai vreun dubiu în privința importanței cafelei pentru vienezi, acesta îți va fi spulberat de cum treci pragul unei cafenele din Viena. Chelnerii în costume imaculate (mai degraba, majordomi în case boierești) ce-ți vor aduce cafeaua, aproape fără excepție, pe o tăviță argintie, alături de un pahar cu apă, zahăr și uneori o ciocolată, îți vor dovedi încă o dată că a bea o cafea la Viena este un eveniment special.

La Viena, în faimoasele ‘cafes’, nu vei comanda însă un simplu espresso sau cappuccino. De aceea îți propun astazi un mic reportoar al celor mai populare tipuri de cafea la Viena.

Melange

Este regina cafelelor în Austria. Melange este combinația dintre un shot de espresso și un „munte” pufos de spumă de lapte, și se bea în cafenelele vieneze în orice moment al zilei. Mulți spun că este similar unui cappuccino italian.

Kleiner Brauner 

Ți-am spus, nu poți să ceri ‘un espresso’ la Viena! Kleiner Brauner este de fapt un shot de espresso însoțit de puțin lapte cald. Perfect pentru a te trezi dimineața sau după o masă copioasă.

Verlängerter

Mai dificil de pronunțat, dar util de cunoscut! Este vorba despre espresso lung. Potrivit dacă vrei să te întinzi la cafea până mai târziu, după-amiaza.

Milchkaffee

Este vorba despre binecunoscutul Caffe Latte, foarte apreciat și la Viena. Într-un pahar înalt de sticlă, vei avea parte de o cafea cu mult lapte fiebinte și spumă de lapte.

Einspänner

Este o cafea neagră, tare, servită în pahar înalt de sticlă, cu un strop de frișcă deasupra. Se pare că acest tip de cafea era preferat de vizitii (cei care conduceau trăsurile cu cai, care mai fac și acum tururi pentru turiști). Motivul? Paharul înalt îi ajuta să își încălzească mâinile iarna, iar frișca de deasupra împiedica cafeaua de dedesubt să sară din pahar atunci când se zdruncina trăsura.

Fiaker

Este o variantă de Einspänner, doar că este servit în pahar mai mic. Nu este însă singura diferență. Fiaker conține cafea, un shot de rom austriac și toping de frișcă.

Schwarzer

Acest tip de cafea se mai numește și Mokka. Este vorba despre o cafea neagră tare, care se bea cu mult zahăr, deși este servită fără zahăr. Dacă de obicei bei espresso, Schwarzer este ceea ce trebuie să ceri într-un cafe vienez.

Kurzer

Este cel mai scurt espresso – un ristretto, dacă încerci să îi găsești un echivalent în denumirile cafelelor italienești. Kurzer vine într-o ceașcă foarte mică din ceramică și cu un pahar de apă alături.

Maria Theresia

Este un tip de cafea care cu certitudine te va încălzi în zilele reci de iarnă petrecute la Viena. Este o combinație de espresso (double shot) și lichior de portocale. Cu sau fără puțină frișcă, depinde de cafenea.

Franziskaner

Este un Melange cu frișcă deasupra. Sau ceea ce ai putea numi „espresso con panna”.

Türkischer

Cafeaua turcească se bucură de o mare popularitate în Viena. Dacă vrei să încerci una, denumirea ei este Türkischer.

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Food & Drinks

Cele mai importante deserturi turcești au fost incluse în enciclopedia Taste Atlas

Published

on

Deserturi turcești

Cu siguranță și numeroasele deserturi turcești sunt motivul pentru care alegi să-ți petreci vacanța în Turcia. Ele au fost incluse acum și în enciclopedia Taste Atlas.

Cu o tradiție și un „know-how” moștenit de sute de ani, bucătăria turcească este apreciată în întreaga lume iar această faimă include și numeroasele deserturi turcești. Iar acestea sunt cu siguranță unul dintre motivele pentru care și tu alegi Turcia ca destinație de vacanță.

Cu arome care variază de la preparat la preparat, deserturile turcești sunt îndrăgite atât de rezidenți, cât și de vizitatori. În ceea ce privește popularitatea dulciurilor din Turcia, enciclopedia Taste Atlas a inclus câteva deserturi turcești celebre în lista „Top 100 de deserturi din lume”.

Până în prezent platforma Taste Atlas a listat peste 10.000 de preparate tradiționale din fiecare țară de pe glob.

Baklavaua turcească

Baklavaua, probabil cel mai cunoscut desert turcesc, este un produs de patiserie delicios format din straturi de aluat subțire ca foile de hârtie, umplut cu nuci mărunțite fin și udat cu sirop dulce.

Baklavaua și baklavaua emblematică de la Gaziantep sunt incluse în rețeaua de orașe creative UNESCO pentru tradiția sa gastronomică. Baklavaua de la Gaziantep, înregistrată de Comisia UE pentru aroma sa unică este una dintre cele mai importante feluri de mâncare din Turcia în viața de zi cu zi.

Deși „baklava” este termenul general pentru patiserie, desertul ia diferite denumiri în funcție de prepararea si prezentarea lui. De exemplu, „fıstık sarma” (înveliș cu fistic), inclusă în Atlasul Gustului, se referă la un tip de baklava făcută cu fistic.

Totodată este și cea mai preferată umplutură pentru o baklava. Rulat într-o singură foaie de „filo”, fıstık sarma este făcută dintr-o pastă densă de fistic, uneori numită „unt de fistic”.

Deserturi turcești

Un alt desert tradițional turcesc de referință și inclus în Atlasul Gustului este kunefe

Servit fierbinte, künefe are în compoziție brânză topită, nesărată inclusă între două straturi de aluat „filo” mărunțit sau aluat de griș, apoi stropit cu sirop dulce și ornat cu fistic zdrobit. Cel mai gustos künefe se găsește în provinciile din sud-estul Anatoliei din Turcia, iar „antakya künefe”, desertul de renume mondial de la Hatay, a fost înregistrat în UE drept „Indicație Geografică Protejată”.

Deserturi tucești tradiționale făcute din lapte

Deserturile cu lapte din Turcia sunt la fel de populare și delicioase ca și celelalte deserturi ale țării. „Fırın sütlaç” (budinca de orez copt) este un desert popular tradițional turcesc, preparat prin combinarea laptelui, orezului și zahărului.

Budinca se coace, iar suprafata ei arsă se ornează cu scortișoară sau alune. În timp ce acest desert clasic este disponibil în toată țara, mulți fani spun că cel mai bun fırın sütlaç este servit în zone turcești cunoscute pentru producția de lapte.

Datând din epoca otomană, „kazandibi” (budinca de lapte caramelizat) are o consistență moale și o bază ușor arsă. Numele desertului se referă la fundul ars al cazanului în care este preparat. Kazandibi se face prin arderea stratului inferior de „tavuk göğsü” (budincă de piept de pui), desertul făcut cu piept de pui mărunțit.

Cu toate acestea, majoritatea acestor preparate se servesc cu unt, lapte, făină de orez, zahăr și amidon, cu partea caramelizată deasupra, fără piept de pui mărunțit. Acest fel de mâncare tradițională este servită cu cafea sau ceai turcesc la fel ca nenumărate alte deserturi turcești.

İrmik helvası”, un alt desert turcesc de pe Atlasul Gustului, este o parte indispensabilă a culturii culinare din regiunea Anatoliei. Preparat cu mici variații în aproape fiecare provincie, felul de mâncare constă din gris, unt, zahăr, lapte și nuci de pin. Se servește adesea fierbinte alături de o linguriță de înghețată Maraș rece.

În ghidul Atlasului Gusturilor se află și „maraș dondurma”. Cu o consistență densă, o aromă distinctă „maraș dondurma” este un desert preferat în toată Turcia.

Secretul acestui desert remarcabil constă în ingredientele sale: înghețata este făcută cu lapte de la capre hrănite cu ierburi naturale din Kahramanmaraș, în timp ce „salep” aromat provine din rădăcinile orhideelor ​​violete care cresc în zonă.

Foto: TGA

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading

Food & Drinks

6 preparate culinare din Tanzania pe care trebuie să le încerci neapărat

Published

on

preparate culinare din Tanzania

Mâncarea este o componentă importantă în fiecare vacanță, așa că iată șase preparate culinare din Tanzania pe care trebuie să le încerci neapărat.

Tanzania, considerată de cele mai multe ori drept “comoara ascunsă a Africii,” nu este doar o destinație fascinantă, ci și o țară cu o bucătărie variată și bogată.

Explorarea bucătăriei tanzaniene nu este doar o experiență culinară, ci și o călătorie în inima și sufletul acestei țări africane captivante. În fiecare masă se simte pulsul culturii locale, iar aromele îmbietoare vă invită să o explorați mai profund.

Așa că, în această călătorie culinară virtuală, ne vom opri la șase preparate culinare din Tanzania care definesc autenticitatea gastronomică din această țară.

Ugali

Ar putea fi primul preparat de pe listele românilor care ajung în Tanzania pentru că este considerat drept mămăliga albă a Africii. Ugali care înseamnă „terci” are rădăcini adânci în cultura locală dar și în alte state precum Rwanda sau Malawi.

În Africa, ugali mai poartă denumirea de „nsima”, „fufu” sau „pop”. Această mâncare are la bază făină de porumb și apă. Cu o consistență densă, ugali este adesea modelat în bile și se poate servi ca garnitură alături de alte delicatese făcute din carne sau pește, însă se poate consuma și cu legume fierte sau varză.

Nyama Choma

Preparatul semnifică o „carne arsă”, „carne prăjită” sau „carne la grătar” și este extrem de popular în Africa de Est mai ales în țări precum Tanzania, Kenya sau Uganda.

Preparatul costă în carne de vită sau de capră făcută pe grătar și asezonată fie cu un amestec de condiment sau servită alături de o garnitură, chiar și alături de ugali.

Aroma este ușor afumată iar preparatul în sine este un simbol al ospitalității și al prieteniei adesea împărtășit în rândul familiilor cu ocazia zilelor de sărbătoare națională. Rețeta a fost descoperită de triburile de nomazi din Tanzania și Kenya.

Pilau

Rețeta de „pilau” a apărut inițial în India însă ea a fost preluată ulterior de localnicii din Tanzania, Zanzibar sau Kenya. Preparatul constă într-o porție de orez servită cu legume călite în apa fierbinte dintr-un wok.

În wok se pune mai întâi usutroiul, ghimbirul, apoi ceapa, morcovul, roșia, ardeiul, uneori și mazăre peste care se toarnă o cană de orez. Rețeta s-a diversificat în timp și poate fi servită cu alune de pădure sau caju.

Mshikaki

Mshikaki, sau frigăruile de carne, sunt o altă senzație gustativă în Tanzania. Carnea, de obicei de vită sau capră, este tăiată în bucăți și înfilată pe frigărui.

Secretele stau în marinarea îndelungată într-un amestec format din ghimbir, usturoi, și ardei iute. La grătar, mshikaki se transformă într-un preparat aromat, cu bucățile de carne îmbibate de mirodenii și gusturi deosebite.

Chipsi Mayai

Străzile tanzaniene sunt animate de vânzători de chipsi mayai, un preparat creativ și savuros.  În esență, este o omletă simplă în care se prăjesc cartofi și care combină texturi și arome într-o singură mușcătură. Acest fel de mâncare reprezintă nu doar o opțiune delicioasă pentru micul dejun, ci și o expresie a ingeniozității gastronomice locale.

Mandazi

O opțiune de desert ar putea fi mandazi. Aceste biluțe de aluat, prăjite până devin aurii și pufoase, sunt ușor dulci și extrem de delicioase. Sunt adesea servite alături de ceai sau cafea și pot fi găsite în piețe, dar și în casele localnicilor. Mandazi adaugă o notă dulce și reconfortantă în gastronomia tanzaniană.

Zanzibar mai aproape

Începând cu luna octombrie Join UP! a introdus zboruri charter saptamanale spre Zanzibar de la București. Zborul durează aproximativ 8-9 ore cu o scurtă oprire de alimentare în Hurghada.

Zborul săptămânal către Zanzibar decolează din București la ora 07:30 și aterizează la ora 16:55 (ora locală).

La întoarcere, avionul decolează la ora 21:05 din Zanzibar și aterizează în București, Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:30 (ora locală).

Plecarea dimineața din România și întoarcerea seara permite turiștilor să se bucure din plin de vacanță și să maximizeze timpul petrecut pe continentul african.

Foto: Shutterstock / Join UP

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading

Food & Drinks

Baklavaua: o tradiție turcească respectată de secole

Published

on

Baklavaua turcească

O adevărată sărbătoare a aromei, baklavaua este, de asemenea, un simbol semnificativ al bogatei moșteniri culturale a Turciei.

Această pastă turcească delicioasă, cu straturi subțiri de hârtie de aluat, unt și un sirop dulce și ușor parfumat, este aproape sigur primul desert de pe itinerariul gastronomic al fiecărui turist care vizitează Turcia.

Tradiția veche de secole a patiseriei, măiestria și istoria bogată au dus la stabilirea zilei sale speciale. Să descoperim povestea din spatele baklavei tradiție marcată în fiecare an pe data de 17 noiembrie considerată totodoată și Ziua Mondială a Baklavalei.

Baklavaua este un desert pentru ocazii speciale

Sursele indică faptul că baklavaua provine din cultura turcă yufka, prezentă în bucătăriile palatului otoman. Menționată pentru prima dată în documentele palatului în 1473, baklavaua a fost servită pentru în timpul zilelor de sărbătoare și în zile importante care au marcat istoria Turciei.

Într-adevăr, baklavaua a obținut o asemenea importanță în palat, încât, până în secolul al XVIII-lea, numai maeștri bucătari pregătiți special în prepararea baklavei au făcut acest desert.

Acești meșteri pricepuți puteau rula aluatul în foi subțiri ca petalele de trandafir – creând baklavaua cu aproape 100 de straturi. În ocazii importante, baklavaua era servită soldaților.

Această ceremonie a fost cunoscută ca Procesiunea Baklavalei (Baklava Alayı), iar publicul a urmărit cu entuziasm cum militarii au primit baklavaua cu aromă de șerbet.

Simbol al patrimoniului cultural

Baklavaua este unul dintre deserturile naționale din Turcia și ilustrează în mod viu bogata moștenire culturală a țării. În timp ce călătoriți în Turcia, puteți gusta diverse soiuri regionale de baklava.

Baklavaua din regiunea Mării Negre prezintă alune de pădure, în timp ce nucile sunt umplutura preferată de baklava prezentă în Anatolia Centrală. Migdalele sunt folosite în regiunea de coastă a Mării Egee, iar semințele de susan în Edirne și Tracia. În sud-estul Anatoliei, baklavaua se prepară cu fistic mărunțit fin.

În sud-estul Anatoliei, orașul Gaziantep este renumit pentru tradițiile sale culinare și se află în Rețeaua de orașe creative UNESCO. În special, pentru baklavaua remarcabilă din Gaziantep, apreciată în întreaga lume.

De fapt, „Antep Baklava/Gaziantep Baklava” a primit statutul de Indicație Geografică Protejată de către UE. Venerabila tradiție baklavaua a fost transmisă din generație în generație, ucenicii învățând de la maeștri.

Baklavaua de la Gaziantep, care se deosebește de alte versiuni ale desertului prin calitatea ingredientelor și a pregătirii sale, este făcută cu 40-45 de straturi de aluat subțire și îmbrăcată cu faimosul fistic din regiune. In plus, preparatul se coace in cuptoare de piatra arsă cu lemne de stejar.

Maeștrii de baklava din Gaziantep cred că desertul ar trebui să atragă cele cinci simțuri în aspectul și aroma sa. În timp ce ingredientele din baklava sunt relativ simple, producerea desertului necesită abilități imense și atenție la detalii.

Potrivit maeștrilor, o baklava bună trebuie mai întâi să fie gătită corespunzător și să crească bine. Ar trebui să fie plăcut ochiului, având o culoare galben-aurie. Ar trebui să fie ușor când îl ridici la buze, să nu fie greu de prea mult sirop și să aibă o aromă de fistic proaspăt și unt limpezit.

Când mușcați o bucată de baklava, ar trebui să auziți foșnetul aluatului rulat subțire și, desigur, ar trebui să aibă un gust delicios. În Gaziantep, baklavaua este o parte integrantă a culturii, cu numeroase magazine și brutării. Desigur, în oraș există și un muzeu de baklava.

O adevărată sărbătoare a aromelor

Deși acest amestec de zahăr, nuci și alte ingrediente delicioase ne duce cu gândul la baklava, desertul capătă denumiri diferite în funcție de metodele de producție.

Această gamă include havuç dilimi baklava (baklava în felii de morcov) și midye baklava (baklava în formă de midie), obținute prin micșorarea foii de aluat.

Există bülbül yuvası (cuib de privighetoare), în care aluatul micșorat este modelat într-un inel, și are în compoziție un ingredient denumit sütlü (laptos) nuriye, făcut cu lapte în loc de sirop.

Baklava Kuru (uscata) folosește mai puțin sirop pentru a obține un produs de patiserie mai crocant, în timp ce fıstık sarma (înveliș cu fistic) și ceviz sarma (înveliș cu nucă) prezintă o abundență de fistic și nuci zdrobite.

Foto: envato elements

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading
Evenimente26 June 2024

Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice

Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...

City Break18 June 2024

Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche

Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....

Foto: Primăria Municipiului Sibiu Foto: Primăria Municipiului Sibiu
City Break18 June 2024

Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu

Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...

Târguri de Crăciun Târguri de Crăciun
Destinations12 December 2023

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...

City break la Istanbul City break la Istanbul
City Break30 October 2023

Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul

Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...

Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break20 October 2023

O zi pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break13 October 2023

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

Destinations20 July 2022

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

Evenimente22 May 2022

Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu

Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Norway postcards cu un BMW X3 Norway postcards cu un BMW X3
Destinations03 February 2020

Norway postcards cu un BMW X3

“Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...

Trending