City Break
O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Published
1 year agoon
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care vizitează capitala Ungariei.
10 poduri trec peste Dunăre la Budapesta. Cel mai vechi, Podul cu Lanțuri, datează din 1849. Chiar dacă e frumos să te plimbi pe faleze și să admiri podurile și clădirile, orașul se vede cel mai bine de pe fluviul în sine. Doar așa vei putea admira frumusețea inegalabilă a Parlamentului maghiar, o construcție care, mai ales pe timp de noapte, este parcă scoasă din cărțile cu povești.
Sunt multe lucrui de văzut în Budapeste, dar acum ne concetrăm pe locurile apropiate de malurile Dunării.
Ce mâncăm la Budapesta
Paprika este un condiment de bază în bucătăria maghiară. Mâncărurile sunt de obicei bogate și sățioase, pe bază de carne, pline de condimente și de ardei iute. Vei găsi cârnați picanți, gulaș de porc sau vită, dar și specialități cum este pateul din ficat de gâscă, absolut delicios.
Dacă vrei să guști din toate aceste preparate, cel mai bine ar fi să mergi la Central Market Hall sau piața mare din Budapesta. Poți cumpăra de aici tone de paprika pentru acasă, dar și gusta din mâncărurile locului cum este langoșul, pe care bucătăresele îți vor presăra ce ingrediente îți plac. Tot aici vei găsi și suveniruri la prețuri mici.
La capitolul restaurante, la Budapesta găsești efectiv mii de localuri la care poți mânca. De exemplu, mergi spre Blue Rose, un restaurant care servește poate cea mai bună supă de gulaș din oraș, aflat la câțiva metri în spatele sinagogii evreiești. În cartierul evreiesc mai găsești și Castro Bisztro, unde vei găsi gulaș și alte preparate delicioase. Dacă ajungi în oraș duminica, mergi la bufetul de la Hotel Danubius. Merită fiecare forint pe care îl vei plăti!
Cazare
La Budapesta găsești toate formele de cazare la care te poți gândi, de la hosteluri, la apartamente, hoteluri de 2, 3, 4 sau 5 stele sau chiar zone de camping. Dacă vrei să rămâi în zona centrală, te poți caza la Danubius Astoria, care îți amintește de celebrul hotel din filmul The Grand Hotel Budapest al lui Wes Anderson. Hotelul și-a deschis porțile în 1914 și este emblematic pentru oraș.
Relaxare
La Budapesta lumea se relaxează de obicei în parcurile orașului, dar dacă vrei o zi de relaxare absolută, atunci e musai să te îndrepți spre una dintre sutele de băi termale naturale. Nu degeaba acest oraș este cunoscut ca fiind spa-ul Europei. Cea mai faimoasă baie este Gellert, mai ales pentru piscina uriașă în stil neoclasic. Nu rata nici băile Szechenzyi, un complex cu 15 piscine interioare și 3 exterioare. Cea mai veche baie termală din oraș este Rudas, cele mai vechi părți ale acesteia fiind construite în urmă cu 500 de ani.
Obiective de neratat
Dealul Castelului din Buda este de neratat. Va trebui să urci puțin ca să ajungi la el, însă poți lua un autobuz sau funicularul dacă nu ești destul de pregătit pentru o cățărare de dmineață. Pe lângă muzee și castele, vei găsi aici Bastionul Pescarilor, cu turlele și colonadele ei impresionante. De aici vezi întreg orașul în toată splendoarea lui.
Ungaria are o istorie evreiască bogată. Peste 600.000 de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului, iar Budapesta ține minte atrocitatea și îi comemorează pe cei uciși și în zilele noastre. Sinagoga de pe strada Dohany este cea mai mare din Europa și a doua din lume, având un muzeu și o grădină dedicată victimelor în incinta sa. După vizita la sinagogă, mergi și la Basilica Sf. Ștefan, cea mai mare biserică din oraș și cea mai înaltă. Interiorul este mai impresionant decât exteriorul, iar intrarea este liberă.
Ce bem la Budapesta
Ungaria are 22 de regiuni viticole și este obligatoriu să încerci Tokaji, unu dintre cele mai bune vinuri desert din lume. Îți recomandăm să mergi la Doblo Wine Bar unde poți degusta toate vinurile ungurești într-o atmosferă superbă.
Tips & Tricks
Cu Budapest Card ai transport și acces gratuit la unele dintre atracțiile orașului.
Moneda națională este forintul, iar 100 de forinți înseamnă cam 1,45 lei la cursul BNR.
Perioadele martie – mai și septembrie – noiembrie sunt ideale pentru o excursie la Budapesta.
Foto: envato elements
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break.
Frații Florian și Simon Roser, pe scurt “Roserbrothers”, vor fi ghizii noștri într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei. La volanul unui Porsche, desigur.
În 2011, cei doi au ajuns pentru prima oară la Stuttgart și după 7 ani au decis să se mute aici definitiv. Deci pot fi considerați deja niște localnici, iar localnicii sunt cei mai buni ghizi 😉
Iată câteva recomandări pentru un city break reușit la Stuttgart. Indiferent dacă te plimbi cu un Porsche sau cu orice altceva. Cei mai mulți ajung la gara centrală, la turnul de televiziune sau vin pentru festivalul Cannstatter Wasen.
Dar în Stuttgart sunt mult mai multe lucruri de văzut. Așa că începem turul…
Un mix perfect
Este un oraș cu tradiții, dar care este deschis și la influențele noi. Unii se pot plânge de conservatorismul șvabilor, dar este o comunitate pe care te poți baza. Stuttgart se transformă într-un oraș cosmopolit, iar serile sunt pline de evenimente interesante.
Lacul Feuersee
Este chiar lângă strada Rotebühl, una din arterele principale din Stuttgart. Lacul Feursee este locul perfect pentru o savura o bere, chiar pe teresale de lângă lac, și pentru a admira biserica impresionantă. După aceea poți să faci o plimbare pe noua zonă de promenadă și, cu puțin noroc, poți să vezi câteva țestoase sălbatice care s-au stabilit aici de câțiva ani buni. În septembrie, aici se desfășoară și un festival la care merită să ajungi.
Plecând de aici, poți merge pe Schwabstraße, treci prin tunelul Schwab (cel mai vechi tunel auto din lume) și ajungi în partea de sud a orașului.
Marienplatz
În Marienplatz găsești celebrul “Zacke” – singurl tramvai de acest tip folosit în Germania. Traseul are o înclinație de 17,8 % și te duce spre Degerloch, oferindu-ți o vedere panoramică asupra orașului. Marienplatz este una dintre cele mai populare piețe unde găsești numeroase restaurante și baruri în care poți să-ți petreci timpul liber.
Îți recomandăm să o iei apoi pe B14 spre centrul orașului pentru a ajunge apoi la Wilhelmspalais.
Palatul Wilhelms
Odată rezidența ultimului rege din Württemberg, Wilhelm II, palatul amplasat chiar în Charlottenplatz găzduiește acum Muzeul Orașului, un loc unde sunt programate frecvent evenimente culturale. Dacă ești pasionat de artă, cultură și muzică clasică este locul perfect.
Spre seară, îți recomandăm să te îndrepți spre centrul orașului.
Centrul orașului Stuttgart
Îți recomandăm să te orientezi spre cafenelele și restaurantele locale, una dintre ele fiind cafeneaua Tatti din spatele Primăriei. În jurul fântânii “Hans im Gluck” vei găsi numeroase baruri, iar pe Eberhardstraße ai câteva restaurante fabuloase. Există și viață de noapte aici, dacă vrei să nu te întorci la ora 22:00 la hotel.
Zona de est
Aceasta se întinde de la Schlossgarten Park, peste deal, până la râul Neckar. Este un cartier care reflectă perfect spiritul vechi al orașului. Plin de șarm, cu o arhitectură senzațională și locuri minuntate pe care trebuie să le vezi.
De exemplu, aici găsești cea mai bună înghețată, la Schleckerei pe Landhausstraße 154.
Cartierul european
Aici găsești noua bibliotecă a orașului care se află într-o clădire desenată de arhitectul coreean Eun Young Yi. Aici găsești zona modernă a orașului, centrul financiar și numeroase clădiri de birouri cu o arhitectură futuristă.
După trecerea prin Cartierul European este timpul să mergem puțin la “țară”. 😉
Împrejurimile orașului Stuttgart
Orașul Stuttgart este amplasat într-o vale, așa că în unele zile poți avea impresia că aerul nu se mișcă deloc. Atunci este momentul să ieși din oraș și să vizitezi împrejurimile.
Vei găsi mici localități în care poți să savurezi o cafea sau un desert, sau pur și simplu să te bucuri de liniște. Îți recomandăm o oprire în Besigheim, dar practic oriunde te-ai opri nu are cum să nu-ți placă. Aici timpul se scurge altfel, dar în același timp ești la doar o aruncătură de băț de agitația orașului.
Muzeul Porsche
Destinația finală este Muzeul Porsche. Dacă ești pasionat de mașini poți spune că ai ajuns în paradis. Și dacă nu ești, tot acolo te trezești. Arhitectura muzeului este impresionantă, dar ceea ce vei vedea la interior te va da pe spate. De la inaugurarea sa în 2009, aici au ajuns milioane de vizitatori.
Și dacă vei ajunge în Stuttgart până în luna ianuarie 2019 atunci trebuie neapărat să intri să vezi expoziția specială “70 years of Porsche Sports Cars”, care include și prototipul Porsche cu numărul de șasiu 356-001.
Dacă după toate acestea tot ți-a mai rămas puțin timp liber, atunci mergi la Wilhelma, grădina zoologică și botanică din Stuttgart, pe strada Tübinger pentru cele mai cool baruri, sau în Karlsplatz unde în fiecare sâmbătă se ține un târg de vechituri.
City Break
Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu
Published
6 months agoon
18 June 2024Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca tu să ai un weekend excelent.
În fiecare săptămână se întâmplă ceva în Sibiu așa că în oricare perioadă a anului ajungi aici cu siguranță ai ceva de făcut. Așa că, pentru următorul tău city break, notează unde să stai, unde să mănânci, cum să te relaxezi și cum să te distrezi în Sibiu.
UNDE STAI: Hotel Hilton Sibiu (Strada Pădurea Dumbrava nr. 1)
Este singurul hotel de 5 stele din oraș. Faptul că nu este chiar în centrul vechi este un avantaj pentru că poți ieși ușor la o alergare sau o plimbare cu bicicleta prin pădurea Dumbrava. Ai trei restaurante unde poți savura o masă delicioasă cu specialităţi franţuzeşti, româneşti şi internaţionale și ai numeroase posibilități de recreere.
UNDE MĂNÂNCI: Kombinat Gastro-Brewery (str. Berăriei FN – în Piața Teatrului)
Cu un meniu simplu, gândit în funcție de ingredientele găsite în regiunea Sibiului la producători locali, sustenabil și organic, Kombinat propune un neo-românesc echilibrat, servit alături de un pahar de bere rece.
UNDE TE RELAXEZI: The Spa @ Hotel Hilton (Strada Pădurea Dumbrava nr. 1)
Pe toată perioada șederii tale în Sibiu, te poți relaxa la The Spa. Dacă ești cazat chiar la Hotel Hilton, accesul este gratuit, dar poți veni și dacă ești cazat în altă parte. Fă-ți rutina de fitness la sală, înoată în piscină și răsfață-te cu tratamente spa precum Egyptian Queen Treat, Touch „du Chocolat” sau Cupid’s Dream.
UNDE TE DISTREZI: Centrul vechi
Fie că doar vrei să ieși la o plimbare, fie că vrei să iei pulsul vieții de noapte sau să mănânci ceva, în centrul vechi din Sibiu le găsești pe toate.
Pont
Dacă vrei să ieși din oraș, îți recomand să faci o plimbare până în Păltiniș. Dacă ești pasionat de sporturi de iarnă, ai Arena Platoș și pârtia Oncești, unde te poți distra la maximum.
Save the date
Anul viitor, între 20 și 22 august, se desfășoară Sibiu Rally Romania, o competiție de regularitate dedicată vehiculelor istorice și mașinilor electrice. Vei putea savura trei zile cu parfum retro într-un oraș de poveste!
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!
City Break
Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul
Published
1 year agoon
30 October 2023Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul.
Zilele răcoroase de toamnă aduc un entuziasm reînnoit pentru explorarea urbană, iar dacă Istanbul este pe lista ta pentru un city break, atunci pregătește-te să trăiești experiențe de neuitat în orașul din Turcia unde se întâlnesc continentele.
Octombrie anunță sosirea toamnei în Istanbul, o perioadă în care orașul se bucură de soare și de brize răcoroase în cea mai mare parte a timpului. Întorși din vacanțele lungi de vară, locuitorii și vizitatorii Istanbulului profită de vremea plăcută de toamnă pentru a explora parcurile și spațiile în aer liber ale orașului și numeroasele sale muzee, galerii și atracții culturale.
Strâmtoarea Bosfor reflectă culorile schimbătoare ale noului anotimp, inspirând vizite la restaurantele iconice, cafenelele și locurile recent deschise ale orașului.
Toamna este momentul pefect să explorăm Istanbulul și vasta sa selecție de experiențe în aceste zile însorite din octombrie, când ne putem reconecta cu orașul.
Călătorie în Istanbulul Istoric
Devine evident că Istanbulul este unul dintre cele mai vechi orașe din lume pe măsură ce explorezi străzile aglomerate și străduțele pitorești ale orașului.
Ca fostă capitală a Imperiului Roman de Răsărit și a Imperiului Otoman, Istanbulul oferă o perspectivă unică asupra trecutului și prezentului – și poți observa în mod direct cum această metropolă modernă și plină de energie a luat naștere la răscrucea dintre Asia și Europa.
Peninsula Istorică, mereu plină de viață, capătă o ambianță diferită în octombrie, împrospătată de brizele de pe cele trei laturi ale Bosforului, Mării Marmara și Cornului de Aur.
Peninsula Istorică oferă o bogăție de situri istorice, inclusiv Hagia Sophia, Basilica Cisternă și Palatul Topkapı. În același timp, peste Cornul de Aur, platforma de observație a Turnului Galata oferă vederi panoramice ale orașului în splendoarea toamnei.
Vei găsi încă o perspectivă splendidă asupra Bosforului la Turnul Fecioarei, restaurat recent și acum deschis vizitatorilor sub forma unui muzeu.
Mai mult de 1,000 de evenimente pe Drumul Cultural Beyoğlu
Istanbul, care atrage atenția pe tot parcursul anului cu festivalurile sale, muzica, viața de noapte și ritmul vibrant, înflorește în toamnă cu evenimente artistice și culturale.
Trecerea de la septembrie la octombrie marchează începutul celui mai cuprinzător eveniment cultural și artistic al orașului, Festivalul Drumului Cultural Beyoğlu. Desfășurându-se până pe 15 octombrie, festivalul cultural de toamnă al Beyoğlu aduce întreaga moștenire culturală a orașului în viitor, cu zeci de locații din Beyoğlu găzduind diverse evenimente culturale și artistice.
Peste o mie de evenimente sunt organizate în numeroase locuri, inclusiv în impresionantul Centrul Cultural Atatürk (AKM) din Piața Taksim. La Muzeul Cinematografiei din Istanbul, în Beyoğlu, expoziția recent deschisă “Colecția Star Wars Fans of the Galaxy” este cea mai cuprinzătoare, aducând împreună peste șase sute de exponate din universul Star Wars create de fani ai Star Wars timp de patruzeci de ani.
Vizitarea muzeelor din Istanbul toamna este o experiență transformatoare
Muzeele orașului se numără printre punctele forte ale scenei culturale și de artă de toamnă ale Istanbulului. Muzeul Arheologic din Istanbul, situat în grădina Palatului Topkapı, unde arheologia prinde viață, adăpostește una dintre cele mai bogate colecții din lume.
Muzeul de Pictură și Sculptură din Istanbul, primul muzeu de arte plastice din Turcia, prezintă o perspectivă revelatoare asupra istoriei artei turcești de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea, ultimele perioade ale Imperiului Otoman.
Muzeul de Istorie Hagia Sophia, deschis recent și situat la câțiva pași de iconica Hagia Sophia, îi poartă pe vizitatori într-o călătorie de neuitat prin istoria acestui edificiu important de aproximativ 1700 de ani, oferind o explorare imersivă unică a istoriei bogate a Hagia Sophia.
Primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia, İstanbul Modern, acum găzduit într-o impresionantă clădire proiectată de Renzo Piano și cu vedere spre Bosfor, găzduiește expoziții temporare apreciate și cele mai inovatoare exemple de artă modernă turcească.
Descoperire excepțională: gastronomia Istanbulului
Pe lângă celelalte atuuri ale sale, Istanbulul este celebru și pentru gastronomia sa. Acest gastro-oraș cu stele Michelin nu găzduiește doar restaurante celebre cu stele Michelin.
Este și un centru unde patrimoniul culinar distinct al țării este expus în deliciile de stradă, restaurantele venerabile și localurile care oferă cele mai bune exemple din bucătăria locală și globală.
Serile blânde de octombrie creează o experiență cu totul unică de savurare a gusturilor bogate ale bucătăriei turcești și a vinurilor turcești într-un cadru fermecător al istoricului Bosfor.
Foto: TGA
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!
Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...
Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....
Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu
Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...
6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air
Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...
Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul
Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...
O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...
[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...
Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...
Norway postcards cu un BMW X3
“Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...
Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?
Wizz Air lansează o nouă rută și mărește frecvența zborurilor pe 11 rute din România
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?
Wizz Air lansează o nouă rută și mărește frecvența zborurilor pe 11 rute din România
Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului
Trending
- Food & Drinks30 November 2024
11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
- Destinations29 November 2024
[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
- On The Go29 November 2024
Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?
- Destinations30 November 2024
Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului