Destinations
15 taverne unde mănânci bine în insula Thassos
Publicat
în urmă cu 7 lunipe

Insula Thassos este o destinație foarte populară în sezonul estival, din mai și până la sfâșrșit de septembrie terasele și tavernele locale fiind înțesate de turiștii din toate colțurile lumii.
Grecia este una din destinațiile de vară preferate, iar o vacanță în insule este întotdeauna o idee bună. Ne-am gândit că un mic ghid al locurilor unde am mâncat bine ți-ar putea fi de folos indiferent dacă te afli în insula Thassos pentru prima oară sau ești deja un obișnuit al locului.
Iată deci 15 taverne unde mănânci bine pe insula Thassos:
Taverna Agorastos din Kinira (la jumătate drumului dintre Limenas și Alyki) este una tradițională. Situată la înălțime, deasupra drumului principal, oferă o panoramă superbă asupra mării. Aici mi-a plăcut foarte mult salata de vinete, ardeii copți umpluți cu brânză și dovleceii prăjiți cu tzatiki.

Taverna Agorastos din Kinira, Thassos
Taverna Kostis din Limenaria, aflată chiar în port, mi-a atras privirile prin aspectul său autentic. Și nu m-am înșelat. La masă te servește chiar Kostis, secondat de fiul său. Feta la cuptor a fost divină, musacaua la fel, pufoasă și aromată, caracatița la grătar proaspătă și delicioasă, dovleceii parcă mai gustoși tăiați felii subțiri.

Taverna Kostis din Limenaria, Thassos
Taverna Skidia, pe plaja Kekes, in Alykes, în care am nimerit absolut întâmplător pentru că este așezată ferit de drum și de privirile curioșilor, cu o priveliște ce îți taie respirația, mai ales la apus cum am ajuns noi. Totul a fost bun, de fapt foarte bun, de la nelipsitul tzatiki la midiile proaspete cu sos aromat, salata de brânză picantă (Tirokafteri), feta la cuptor, salata greceasca cu roșii zemoase ce parcă cresc doar în Grecia, iar musacaua coaptă într-un cuptor tradițional din cărămidă este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată.

Taverna Skidia, pe plaja Kekes, in Alykes, Thassos
Taverna Tarsanas din complexul cu același nume aflat chiar la ieșirea din Limenas spre Skala Rachoni a fost o surpriză plăcuta, în ciuda aglomerației de pe plaja din imediata vecinătate care inițial m-a cam speriat. Aici am găsit Kefalotiri saganaki (o brânză specifică pane, foooarte buna), brânză Haloumi prăjită, garlic bread, care are o aromă specială în Grecia, și tot aici am mâncat cel mai bun tzatiki din sejurul meu în Thassos (și vă reamintesc că toate cele gustate mi-au plăcut maxim).

Taverna Tarsanas, Thassos
Taverna Gorgona este situată chiar pe plaja din Skala Rachoni, având câteva mese chiar pe nisip. Atmosfera se animă la prânz și spre seară, terasa se umple de lume și de zumzete, de muzică grecească live. Ce-am mâncat deosebit aici au fost niște ardei iuți pe grătar, foarte buni, un amestec de brânzeturi la cuptor și niște chifteluțe picante, nu foarte însă, de asemenea delicioase.

Taverna Gorgona, Skala Rachoni, Thassos
Taverna Alexandra’s se afla în portul vechi din Limenas, cu o atmosferă tipic grecească, cu muzică live și dansuri, mai ales pentru că în majoritate clientela este formată din localnici. Iarăși am mâncat foarte bine, de data aceasta, fiind ultima seară petrecută pe insulă, am ales exact preparatele favorite din bucătăria grecească.

Taverna Alexandra’s, Limenas, Thassos
Taverna Zorbas din centrul orașului Limenas, chiar pe pe o străduță adiacentă pietonalei cu bazar (unde am bifat cele mai delicioase și crocante cheese pies, și am descoperit tradiționalul Stamnato – bucățele de carne de porc cu morcovi, cartofi, ciuperci și sos de muștar cu rozmarin, servite într-o oala de lut).

Taverna Zorbas, Limenas, Thassos
Taverna pescărească Andreas Klisma din satul pescăresc Aktiklisma (situat la 500 de metri de Skala Kallirachi) – unde evident am mâncat cel mai bun pește din Thassos (proaspăt pescuit, recomandat de patronul tavernei) și cea mai gustoasă caracatiță la grătar, alături de un vin alb răcoros – a fost un dejun mai scump (52 de euro față de cei 30-35 de euro cât au fost celelalte mese, dar pentru 4 feluri de mâncare și o sticlă de vin, eu zic că este mai mult decât rezonabil, gustul fiind impecabil). În plus, terasa cu vedere spre mare (există chiar și posibilitatea de a mânca la una dintre mesele plasate pe plajă) făcea deja toți banii.

Taverna pescărească Andreas Klisma, Aktiklisma, Thassos
Taverna Sirens, din cadrul Makryammos Bungalows (un complex de lux, cu ieșire la mare) este o opțiune excelentă pentru prânz sau cină, fiind situată chiar pe plajă. Nu este un restaurant ieftin (dată fiind și localizarea sa), dar mâncarea este foarte bună, peștele și fructele de mare proaspete, iar serviciul ireproșabil. Și, în plus, beneficiezi de o priveliște excepțională.

Taverna Sirens, Makryammos Bungalows, Thassos
Taverna Simi se află chiar în portul Thassos, în partea veche și este cea mai aglomerată și populară tavernă din Limenas (nu am prins-o liberă în niciun moment al anului, din iunie și până în septembrie). Este și unul dintre locurile în care am mâncat cel mai bine în Thassos, fiind și unul dintre cele mai vechi restaurante de pe insulă, fondat în 1952. Specializat pe pește și fructe de mare, Simi oferă o varietate de preparate tradiționale grecești delicioase. Noi vă recomandă brânza Talagani pe grătar cu gem de roșii (un gust absolut divin), calamarul și sardinele la grătar.

Taverna Simi, Limenas, Thassos
Taverna Platanakia este situată chiar lângă Simi, în Limenas, în portul vechi. Am ajuns aici printr-o eroare, nu am realizat că este o altă tavernă, credeam că ne-am așezat la Simi, dar a fost o supriză foarte plăcută, tot ce am mâncat fiind foarte gustos. Meniul este foarte variat și cuprinzător, preparatele fiind cele tradiționale. Îți recomandăm să încerci aici creveții cu feta și ardeii copți.

Taverna Platanakia, Limenas, Thassos
Taverna Thassian Doukas este unul dintre restaurantele din centrul portului Limenas (chiar pe aleea paralelă cu linia portului unde ancorează feribotul) descoperit recent. Propune un meniu foarte consistent, pentru toate gusturile, și, ceea ce am apreciat în mod deosebit, tot personalul, fără excepție, poate formula fraze scurte pentru a-ți răspunde și lua comanda în limba română (de altfel, și nota de plată vine tot în limba română, pentru transparență și facilitate). Mâncarea ne-a plăcut în mod deosebit aici, revenind de două ori la Thassian Doukas pe parcursul unui singur sejur. Vă recomandăm brânza Talagani cu gem de smochine, feta în crustă cu susan și miere, calamarul umplut cu feta, ardeii copți cu feta…

Taverna Thassian Doukas, Limenas, Thassos
Taverna Leonidas este una dintre recomandările primite de la patronul grec al hotelului în care ne-am cazat în Thassos, situată chiar pe plaja Alyki (într-una dintre extremitățile plajei). Are o terasa frumoasă, deasupra mării, oferind o priveliște încântătoare, pe măsura mâncării. Cum ne și așteptam, ținând cont de recomandare, mâncarea a fost delicioasă, autentică – tzatziki foarte bun și aromat, fructele de mare proaspete și bine făcute, serviciul prompt.

Taverna Leonidas, Aliki, Thassos
Taverna Panorama aflată în Panagia, oferă, așa cum ne așteptăm din denumire, o panoramă superbă, fiind situată la ieșirea din Panagia spre Alyki, pe stânci, deasupra mării. Seara, în tavernă răsună acordurile muzicii grecești live. Noi vă recomandăm în special fructele de mare pregătite la grătar cu cărbuni – au un gust excepțional.

Taverna Panorama, Panagia, Thassos
Taverna Archodissa sau ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ este o tavernă descoperită într-o seară, făcând turul insulei. Aflată în Alyki, la înălțime, cu vedere la mare, oferă priveliștea unor apusuri senzaționale deasupra Mării Egee. Preparatele tradiționale grecești au un gust și savoare aparte, fiind pregătite în cuptorul cu lemne.

Archodissa sau ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, Aliki, Thassos
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!


Centru comercial, financiar și cultural al orașului New York, Manhattan are numeroase locuri în care îți recomandăm să-ți petreci timpul.
New York, New York! Sunt atât de multe lucruri de văzut, făcut, simțit, trăit, aici. Dacă am avea o singură zi la dispoziție, sigur nu am rata locurile de mai jos.
Restaurante și baruri
Bemelman’s Bar a apărut în 1947. Aici vei găsi cel mai bun cocktail Manhattan din oraș. A fost deschis de artistul Ludwig Bemelmans, care se ocupa cu desenatul de cărți pentru copii și a umplut și pereții localului cu aceste desene.
O altă locație de neratat este Katz’s Delicatessen, un restaurant de renume din Lower East Side unde poți mânca un sandviș cu pastramă delicios, cu pâine de secară și castraveți murați, dar și cu o băutură pe bază de țelină. Localul se află în același loc încă din 1888, apărând în filmul When Harry Met Sally cu Meg Ryan și Tom Hanks.
Campbell Apartment este un alt local de renume al New York-ului. Look-ul acestuia este inspirat din timpurile Revoluției Industriale americane. Dacă vrei să guști un milkshake autentic newyorkez, încearcă unul la Lexington Candy Shop din Upper East Side. Încearcă-l pe cel de vanilie, alături de un hamburger cu cartofi prăjiți. Poți veni și la brunch duminica pentru o experiență culinară americană autentică.
Muzee de artă și galerii
New York-ul are peste 100 de muzee, dintre care 32 sunt în Manhattan. Cele mai importante sunt Muzeul Metropolitan de Artă, care deține recordul mondial de selfie-uri făcute într-un muzeu. La MET vei găsi 150 de mii de artefacte, de la Egiptul Antic la impresionantele picturi ale lui Monet.
Un alt megamuzeu este Guggenheim, cu al lui spectaculoasă arhitectură rotundă semnată de Frank Lloyd Wright. Lângă acesta se află și Muzeul de Artă Modern, MoMA, care se întinde pe 6 etaje și afișează opere ale lui Pablo Picasso, printre mulți alții.
Plimbări în aer liber
Nu poți să mergi până la New York fără să vizitezi Statuia Libertății. Această sculptură a ajuns în America în 1886 din Franța și o reprezintă pe Libertas, zeița romană a libertății. În apropiere de portul de unde pleci spre statuie se află Clădirea Chrysler, cu 77 de etaje și 32 de lifturi care te vor urca deasupra Manhattan-ului. Mai apoi, mergi până în Times Square pentru a te regăsi exact în mijlocul zonei turistice a orașului, plină de viață și extrem de colorată.
Nu uita să vezi și un musical pe Broadway, acolo unde se joacă cele mai bune piese de teatru muzical din lume. Mergi și la Greenwich Village, un cartier din centrul Manhattan-ului cu sute de magazine și restaurante care mai de care mai impresionante.

Dacă vrei să vezi Veneția liniștită, cu străduțe goale dimineața, cu locuri la localurile de pe Canal Grande chiar și la prânz și cu șarmul adevărat al acestui oraș-minune, cel mai bine ar fi să mergi acolo iarna.
Veneția se poate dovedi a fi prea aglomerată vara. Orașul este pur și simplu acaparat de turiști, 20 de milioane de oameni venind aici în fiecare an, mare parte din ei în sezonul cald.
Iarna, Veneția este un oraș mult liniștit, prețurile nu mai sunt atât de mari și poți avea orașul doar pentru tine. Iarna, Veneția este întotdeauna o poveste frumoasă.
Cazare
Unul din locurile unde merită să stai dacă ajungi în Veneția este Baglioni Hotel Luna. Ascuns după Giardini Reali și aflat doar la câțiva pași de Piața San Marco, acest hotel datează încă din secolul al 12-lea și este decorat cu picturi din secolul al 18-lea.
Decorul este unul tipic venețian, așa că vei găsi aici draperii mari și colorate, candelabre de Murano și decorațiuni din mătase. Mâncarea de la Baglioni Hotel Luna este fantastică. Restaurantul Canova oferă un mix de preparate venețiene și câteva specialități regionale italienești.
Cocktailuri la Harry
Favoritul lui Hemingway, Harry’s Bar este locul de naștere al băuturii bellini. Locația a fost deschisă în 1931 de către barmanul Giuseppe Cipriani chiar pe faleza din fața pieței mari a Veneției. Aici au poposit de-a lungul vremii Lord Byron, Marcel Proust, Charlie Chaplin, George Clooney și mulți alții. Chiar și iarna, acest bar este locul ideal în care să te delectezi cu o băutură de vis în inima orașului plutitor.
Bazilica Sf. Marcu
Una dintre cele mai faimoase catedrale bizantine din Italia, Basilica Sf. Marcu este una dintre atracțiile principale ale Veneției. În afara sezonului, vei putea să te bucuri de biserică în deplină liniște. Cu mai puțini vânzători stradali și turiști morocănoși, vei putea să te bucuri din plin de această clădire monumentală. Peste 8.000 de metrii pătrați de marmură acoperă pereții basilicii, iar pentru a surprinde biserica într-o lumină uluitoare, vizitez-o după-masa, aproape de apus.
Îți place Italia? Atunci descoperă și deliciile culinare de pe Pizza și Paste!
Plimbări cu gondola
Iarna poate fi unul dintre cele mai bune anotimpuri pentru a te bucura de o plimbare cu gondola. Canalele venețiene sunt aproape goale în afara sezonului, fiind învăluite de un misticism nefiresc, dar extrem de frumos. Îmbracă-te bine și îndreaptă-te spre oricare debarcader de gondole din oraș.
Teatro Al Fenice
O vacanță la Veneția ar fi incompletă fără să te bucuri de acustica de la Teatro Al Fenice, una dintre cele mai vechi și frumoase opere din Europa. Construit în 1792, teatrul a fost vizitat de-a lungul timpurilor de Rossini, Bellini și Verdi.
Din ianuarie până în iulie și din septembrie până în octombrie, vei putea urmări aici tot felul de spectacole care mai de care mai inedite. Dacă nu prinzi un bilet, poți vizita clădirea cu ajutorul unui audioguide.
Descoperă Veneția la lumina lumânărilor
Cel mai frumos mod de a explora orașul este la lumina lumânărilor, adică noaptea. Poți cumpăra un tur de noapte direct de la hotel, Baglioni Luna oferind o astfel de experiență oaspeților săi. Turul este ideal pentru a explora și părțile mai puțin cunoscute ale orașului.
Destinations
7 muzee neplictisitoare pentru cei care urăsc muzeele
Publicat
în urmă cu 5 lunipe
2 noiembrie 2022
Acest articol este special pentru toți cei care nu ar include niciodată vizita unui muzeu pe lista lucrurilor de făcut într-un city break.
Am descoperit 7 muzee care sigur îți vor face mini-vacanța mult mai frumoasă.
Muzeul despărțirilor (Museum of Broken Relationships ) – Zagreb, Croatia și Los Angeles, California
Cine a cunoscut durerea despărțirii și a inimii frânte va aprecia cu certitudine acest muzeu. La origine, Muzeul despărțirii a fost în ființat în Croația, urmând la scurt timp și al doilea muzeu, la Los Angeles.
Exponatele sunt obiecte colecționate de la foști iubiți, alături de povestea eșecului amoros (evident, anonimă). În cele 2 muzee, sunt expuse numeroase tipuri de obiecte, de la simboluri și dovezi ale iubirii neîmplinite, la itemuri amuzante, care îi vor smulge un zâmbet chiar și celui mai cinic vizitator.
Muzeul înghețatei (Museum of Ice Cream ) – New York, Los Angeles, San Francisco și Miami, SUA
Un muzeu relativ recent înființat (în vara lui 2016) și care numără deja 4 filiale în orașe importante din Statele Unite, Muzeul Înghețatei reunește numeroase instalații experimentale inspirate de minunatul desert cu fani în toată lumea – înghețata.
Muzeul a plecat de la premiza că înghețata este un simbol universal al bucuriei, o plăcere personală și un stimul excepțional al imaginației. Instalațiile din cadrul celor 4 muzee se adresează tuturor celor 5 simțuri, încercând să convingă vizitatorii că înghețata poate schimba lumea, că poate face totul posibil.
Muzeul mărcilor, ambalajelor și publicității (Museum of Brands, Packaging and Advertising) – Londra, Marea Britanie
Museum of Brands, pe scurt, găzduiește o colecție de peste 12.000 de exponate originale, obiecte care ar trebui să ne fie familiare fiecăruia dintre noi, obiecte ce fac parte din viața noastră cotidiană, fie că este vorba de cutiile de cereale sau de conservele de roșii.
Muzeul este un caleidoscop de imagini si mărci emblematice, explorând relația noastră cu produsele domestice familiare, cărora în mod curent nu le mai acordăm nicio importanță sau atenție.
Muzeul Ciocolatei (Chocolate story) – Brugges, Belgia
Cui nu îi place ciocolata? Sunt foarte puține excepții și de aceea, numeroasele muzee din toată lumea dedicate celebrei delicatese exercită o atracție turistică deosebită.
Unul dintre cele mai mari muzee dedicate ciocolatei se afla la Brugges și acesta propune o călătorie fantastică ce-ți dezvăluie secrete neștiute, istoria și tradițiile legate de ciocolată.
Muzeul Atlanticului (Museo Atlántico) – Lanzarote, Spania
Museo Atlántico este o colecție subacvatică ce include peste 300 de sculpturi ale artistului britanic Jason deCaires Taylor. Instalațiile se afla la 14 metri de suprafața Oceanului Atlantic, în Golful Coloradas (Bahía de Las Coloradas), pe coasta de sud a insulei Lanzarote. Muzeul se întinde pe 2.500 de metri pătrați și poate fi vizitat cu echipament de scufundări sau prin intermediul unei îmbarcațiuni cu fundul din sticlă.
Muzeul de artă și știință (ArtScience Museum) – Singapore
Construit în cadrul Marina Bay Sands Resort, primul muzeu de artă și știință din lume impresionează în primul rând prin arhitectura sa neobișnuită, având o structură în formă de lotus.
De-a lungul anului, acest muzeu găzduiește diferite expoziții de diferite origini, din toată lumea, iar expoziția permanentă, intitulată Future World, include 16 instalații de artă incredibile, constituind cel mai mare ”loc de joacă” digital din această parte a lumii, instalații ce explorează teme precum natura, orașul, spațiul…
Muzeul de artă subacvatic (MUSA) – Cancun, Mexic
Situat chiar pe fundul oceanului, în cadrul Parcului Marin din Cancun, acest muzeu subacvatic unic expune privirilor vizitatorilor aproape 500 de sculpturi realizate dintr-o argilă cu PH neutru.
În jurul unora dintre aceste statui au fost creați recifi artificiali pentru a favoriza creșterea și dezvoltarea coralilor, precum și a diferitei faune si vegetații marine.
Pentru a vizita Muzeul de artă subacvatică, ai nevoie de o licență de scufundări!


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...


5 orașe pe care merită să le vizitezi oricând
Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare...


Vacanță la festival? 10 sfaturi pentru ca distracția ta să fie totală
Summer Well, Saga Festival, Untold, Neversea… Vacanța la festival este un must în această vară. Iată câteva sfaturi pentru a...


Recomandări pentru un weekend la Amsterdam
Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...

airBaltic va opera zboruri directe din Riga către București

Ce să faci o zi în Manhattan, New York

Cartierul din Manchester unde petrecerile durează 24 de ore

Poveste de iarnă la Veneția

7 muzee neplictisitoare pentru cei care urăsc muzeele

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite
