On The Go
Turiștii prezenți la Săptămâna Haferland 2019 pot deveni sași pe tot parcursul festivalului
Published
4 years agoon

Cea de-a șaptea ediție a Săptămanii Haferland, cel mai mare eveniment local care are ca scop revitalizarea zonei săsești din Transilvania, va avea loc în perioada 25-29 iulie 2019.
Ediția din acest an este dedicată comunității, formate atât din locuitorii de odinioară ai satelor săsești, întorși acasă, cât și din turiști români și străini.
Sub sloganul Fii parte din comunitate!, Săptămâna Haferland își propune să îi aducă mai aproape pe toți cei interesați de arta și cultura sașilor, care vor putea descoperi tradițiile și frumusețile regiunii și vor putea deveni chiar ambasadorii acestei culturi.
Mai mult, anul acesta, temei centrale i s-a adăugat Arta ca temă secundară, prin intermediul căreia comunitatea devine mai sudată, mai puternică și mai recognoscibilă.
Astfel, fiecare participant la festival va primi o amintire, prin care se atestă apartenența la comunitatea celor care își doresc să revitalizeze satele săsești, dacă vor contribui la pictura literelor de lemn care vor semnaliza de acum înainte regiunea Haferland.
“Arta este liantul care apropie oamenii, iar noi ne dorim ca toți participanții la Săptămâna Haferland, fie ei sași sau turiști de orice naționalitate, să se simtă parte din comunitatea noastră deschisă. Ne bucurăm să vedem cum, de la an la an, în Haferland se dezvoltă din ce în ce mai multe proiecte frumoase și suntem mândri că am contribuit la acest lucru. Iar, odată cu această ediție, vrem să aducem laolaltă comunitatea pentru proiecte live, derulate chiar pe parcursul festivalului, o premieră pentru noi, pe care sperăm că participanții o vor aprecia”, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.
“Comunitatea săsească este caracterizată de o modestie şi o simplitate exemplare, însă care nu și-a expus adevăratele comori ale artei la nivelul valorii reale. În acest an am reuşit să convingem familia lui Hans Schuster, un mare pictor al acelor vremuri şi unchiul soţului meu, care păstrează cu demnitate un adevărat patrimoniu al picturilor lui pe pânză, să prezentăm aceste opere de artă în cadrul Săptămânii Haferland. Am aflat despre aceste tablouri prin vederile care colindau înainte de sărbători casele saşilor acum situaţi în Germania, amintindu-le de vremurile şi obiceiurile trăite în Transilvania“, a adăugat Veronica Schmidt, vicepreședintele Fundației Michael Schmidt.
Cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf. Unul dintre punctele de atracție ale festivalului va fi reprezentat de ziua satului Criț, în 27 iulie, când pe lângă expoziția după picturile lui Hans Schuster, expoziția dedicată lăzilor de zestre săsești, și cea de fotografii vechi ale comunităților din Haferland, turiștii se vor putea bucura de ateliere interactive, un concert de violoncele în Biserica Fortificată, iar seara, de tradiționalul bal săsesc.
Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât coorganizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, împlinește 10 ani de activitate pe plan local, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei.
Și celelalte zile de festival vor avea activități diferite: de la ateliere de pictură, expoziții, activități pentru copii, concerte în bisericile fortificate, coruri de copii, proiecții de film, plimbări cu bicicleta, și până la vizite documentare la casele vechi din ținut și brunch-uri muzicale, turiștii vor putea alege din zeci de activități interesante.
Primele șase ediții ale festivalului Săptămana Haferland au adus aproximativ 20.000 de participanți în satele săsești, doar pe perioada festivalului, însă inițiativele de promovare au contribuit la creșterea numărului de turiști și în restul anului.
În acest an, numărul așteptat de vizitatori este de peste 6.000. Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsesti, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești.
Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Ediția din acest an a festivalului este organizată cu susținerea sponsorilor Rompetrol, PENNY Market, Transferoviar Grup, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, Ursus, Schaeffler România, Mikim, Brenntag și a partenerilor Muzeul ASTRA Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei și ICon Arts. Evenimentul este cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Descoperă și: Recomandări pentru o zi de vis la Madrid

Wizz Air a anunțat ruta București – Salonic care va fi operată începând cu data de 30 octombrie. Biletele sunt disponibile la prețuri începând cu 99 de lei.
Începând cu data de 30 octombrie 2023, Wizz Air va opera ruta București – Salonic. Cu o istorie care datează din cele mai vechi timpuri și un rol important în Imperiul Bizantin, orașul Salonic oferă tuturor vizitatorilor amestecul perfect de istorie, natură și cultură, pe tot parcursul anului.
Aici poți explora principalele teatre ale orașului, cum ar fi Teatrul Societății de Studii Macedonene, care găzduiește Teatrul Național, Teatrul Regal, Teatrele Pământului și Pădurii – ambele amfiteatre în aer liber ce oferă o priveliște minunată asupra orașului – și muzee captivante, precum Muzeul Arheologic din Salonic și Muzeul Culturii Bizantine. Iar dacă ești pasionat de natură vei găsi situri arheologice și grădini impresionante în Salonic.
Salonic nu este bogat doar în istorie și cultură, ci se mândrește și cu plaje minunate de-a lungul coastei sale, făcându-l destinația perfectă pentru o vacanță completă. Plajele orașului oferă ape cristaline și țărmuri nisipoase, oferind o evadare din viața urbană. Indiferent dacă preferi să faci plajă, să înoți sau să te bucuri de sporturi nautice, plajele din Salonic au câte ceva pentru toată lumea.
Orașul este, de asemenea, renumit pentru principalele sale străzi comerciale, pline de viață. Strada Tsimiski, Mitropoleos și bulevardul Proxenou Koromila sunt cele mai faimoase străzi comerciale ale orașului.
Acesta este cunoscut de mult timp în Grecia pentru cultura sa vibrantă, având cele mai multe cafenele și baruri pe cap de locuitor din orice oraș european sau una dintre cele mai bune vieți de noapte și cel mai bun divertisment din țară.
Salonic oferă amestecul ideal de activități care permit vizitatorilor să-i descopere cultura și să se relaxeze pe plajă, pentru o vacanță de neuitat. Biletele pot fi cumpărate acum online și prin intermediul aplicației pentru mobil, începând cu 99 de lei.
RUTĂ | ZILE | ÎNCEPÂND CU | DE LA |
București – Salonic | Sezonul de iarnă 2023: luni, vineri Sezonul de vară 2024: marți, joi, sâmbătă | 30 octombrie 2023 | RON 99 / EUR 19.99 |
On The Go
Wizz Air adaugă peste 100 de zboruri suplimentare din București în octombrie
Published
2 weeks agoon
14 September 2023
Wizz Air a anunțat adăugarea a peste 100 de zboruri suplimentare din București în octombrie 2023 spre Larnaca, Lisabona, Malaga, Barcelona, Napoli, Basel, Tenerife, Abu Dhabi și Milano Bergamo, oferind mai multe oportunități de călătorie pentru clienții români.
Anunțul este sărbătorit și printr-o promoție specială. Pentru călătoriile din luna octombrie spre aceste 9 destinații, clienții se pot bucura de 20% reducere la rezervările efectuate până la sfârșitul zilei de miercuri, 20 septembrie.
Noile frecvențe se adaugă la zborurile low-cost Wizz Air existente spre Europa și Orientul Mijlociu operate din București, crescând numărul total de zboruri din București la peste 2.500 în octombrie.
Rută | Frecvențe crescute / săptămână | Total noi zboruri adăugate în octombrie |
București – Larnaca | de la 4 la 5 | 3 zboruri dus-întors |
București – Lisabona | de la 3 la 4 | 3 zboruri dus-întors |
București – Malaga | de la 3 la 4 | 3 zboruri dus-întors |
București – Barcelona | de la 11 la 14 | 10 zboruri dus-întors |
București – Napoli | de la 5 la 7 | 7 zboruri dus-întors |
București – Basel-Mulhouse-Freiburg | de la 5 la 7 | 7 zboruri dus-întors |
București – Tenerife | de la 3 la 4 | 3 zboruri dus-întors |
București – Abu Dhabi | de la 2 la 5 | 10 zboruri dus-întors |
București – Milano Bergamo | de la 12 la 14 | 7 zboruri dus-întors |
On The Go
Apartenența la Geoparcul Ținutul Buzăului a adus beneficii semnificative localităților din regiune
Published
3 weeks agoon
8 September 2023
Comunitățile din Ținutul Buzăului cunosc o dezvoltare impresionantă, după ce organizația a obținut statutul de Geoparc Internațional UNESCO pentru zonă.
În martie 2022, după eforturi susținute, Asociația și Consiliul Județean Buzău reușeau să includă Ținutul Buzăului în clubul select al Geoparcurilor UNESCO. Aici se află atracții turistice renumite, precum Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți.
În cele 18 luni de la obținerea statutului UNESCO, Geoparcul a demarat numeroase proiecte de dezvoltare durabilă, implicare civică, educație, economie și protecția mediului, de care beneficiază atât populația locală, cât și antreprenorii mici, turiștii și administrațiile locale.
Apartenența la rețeaua Geoparcurilor a adus cu sine un potențial uriaș de promovare, inclusiv la nivel internațional, și oportunități noi de atragere de fonduri. Primăriile pot obține acum statutul de comună de interes turistic și beneficiază de punctaje mai mari pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală. Cu sprijinul Asociației, Primăria Scorțoasa și Primăria Bozioru au obținut deja statutul de comune cu potențial turistic.
Tot în colaborare cu cele două primării, Geoparcul a amenajat două ”Mori de Plastic– puncte locale de reciclare care deservesc câte 4-5 comune și ajută comunitățile să-și proceseze local deșeurile și să le transforme în materie primă. Moara din Scorțoasa va deveni inclusiv centru educațional și de practică pentru reciclare.
Educație altfel, cu fonduri private sau din proiecte internaționale
Pe lângă sprijinul financiar oferit de Consiliul Județean Buzău, Asociația a atras la rândul ei fonduri de peste 150.000 euro, prin implicarea în proiecte internaționale și prin sponsorizări ale companiilor mari din România. Cel mai recent proiect câștigat, în valoare de 40.000 de euro, îi va ajuta pe profesori să desfășoare ore în aer liber în zone precum Vulcanii Noroioși, având la bază o colaborare cu geoparcuri din Norvegia, Irlanda și Italia.
Din astfel de sponsorizări și proiecte s-au ”născut” deja 8 laboratoare de știință– FutureLabs – în care copiii studiază rocile cu fosile și cristalele din zonă folosind microscoape digitale și alte echipamente moderne, regăsind astfel plăcerea învățării. Alte inițiative includ ateliere de supraviețuire în natură cu copii, vizite ale grupurilor de elevi din străinătate, ateliere de dezvoltare a competențelor personale necesare pe piața muncii și dezvoltarea unui laborator științific mobil – Laboratorul Umblător – pentru activități educaționale în licee, școli și în aer liber.

„Laborator natural” de cercetare pentru oamenii de știință
În parteneriat cu Institutul Național pentru Fizica Pământului, Geoparcul a demarat anul acesta un proiect de cercetare în adâncime a Vulcanilor Noroioși și a altor obiective geologice din zonă, cu scopul de a înțelege structurile subterane și a stabili de ce acestea formează vulcani cu forme și comportament diferit la suprafață. Înțelegerea a ceea ce este în interiorul pământului va fi de mare interes pentru turiști și va avea o mare valoare educațională pe viitor.
În prezent, se depun eforturi pentru înființarea unui centru de vizitare modern, în comuna Colți, care va combina tehnici moderne (holograme și video mapping) cu o colecție de fosile, chihlimbar și roci. Punctul de vizitare “25 MILLION” va spune povestea formării chihlimbarului și a modului în care mediul din zonă arăta în urmă cu 25 de milioane de ani.
În paralel, Geoparcul caută soluții pentru conservarea trovanților de la Ulmet și analizează structura geologică de sub Mănăstirea Rătești, avariată în urma unui cutremur. Aceasta a fost scanată cu drone, care au coborât prin tavanul prăbușit al mănăstirii, pentru a prezerva digital interiorul, inclusiv picturile și sculpturile.

Promovarea traseelor turistice și a tradițiilor locale
În colaborare cu comunitatea Slow Food Buzău Land, Asociația s-a implicat în organizarea Pieței Artizanilor – susținând producătorii locali și proprietarii de pensiuni care promovează hrană sănătoasă și sustenabilă. Mulți vizitatori au avut astfel ocazia să descopere și să achiziționeze produse locale de calitate, de la cârnați de Pleșcoi și berea locală, Colți Amber Ale, la vinuri de Dealu Mare și multe alte preparate tradiționale. Următoarea ediție are loc pe 23-24 septembrie, la Berca.
Turiștii au descoperit noi trasee marcate, alături de panouri atractive, care explică într-un limbaj ușor de înțeles evoluția geologică a anumitor zone de-a lungul milioanelor de ani. Prin înființarea de noi puncte de vizitare și dotarea celor deja existente, Geoparcul creează pentru turiști o experiență completă, care cuprinde atât istoria geologică a acestei regiuni interesante, cât și poveștile din jurul exploatării chihlimbarului și a tradițiilor de sute de ani ale oamenilor locului.
Rezultatele nu se lasă deloc așteptate, atractivitatea zonei crescând exponențial. Dacă în anul 2021 și 2022 județul Buzău a atras circa 67.000 și 87.000 de vizitatori, conform INSSE, rezultatele preliminare arată că în anul 2023, în zonă au ajuns peste 69.000 de vizitatori doar în primele 6 luni ale anului, și asta în afara sezonului turistic. Se preconizează un total peste 150.000 de vizitatori până la finalul anului, dublu față de anii trecuți.


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...


Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


10 sate franțuzești de care probabil nu ai auzit și pe care trebuie să le vezi măcar o dată
Un road trip în Franța nu este o idee rea nicioadată. Iar dacă ți se ivește ocazia, am făcut o...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan

O călătorie muzicală în Ungaria

Wizz Air lansează ruta București – Salonic

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

DUSÎNTORS, o carte esenţială despre călătoriile pe motocicletă, poate fi comandată acum în România

Mercure Conacul Cozieni se deschide pe 15Septembrie

Apartenența la Geoparcul Ținutul Buzăului a adus beneficii semnificative localităților din regiune

6 motive pentru care merită să mergi toamna aceasta în Cappadocia

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite

[VIDEO] Podul cu Mâini din Vietnam, atracția turistică principală la această oră la nivel mondial
Trending
- City Break24 September 2023
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
- Destinations21 September 2023
6 motive pentru care merită să mergi toamna aceasta în Cappadocia
- On The Go21 September 2023
Wizz Air lansează ruta București – Salonic
- Destinations22 September 2023
O călătorie muzicală în Ungaria
- Where To Stay22 September 2023
În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan
- Destinations25 September 2023
UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial