Rămâneți conectați

Food & Drinks

12 specialități bavareze pe care nu trebuie să le ratezi

Publicat

pe

12 specialități bavareze pe care nu trebuie să le ratezi

2019 este anul Germaniei culinare, anul în care ea se mândrește cu aromele și rețetele sale tradiționale, iar specialitățile bavareze sunt absolut delicioase.

Și cum fiecare regiune propune o multitudine de gusturi specifice, alături de bunătățile pe care le poți savura pretutindeni în Germania (precum ștrudelul cu mere, cârnații sau salata de cartofi), ți-am pregătit o listă cu o parte dintre specialitățile bucătăriei bavareze, pe care nu trebuie să le ratezi când ajungi în această zonă.

Iată deci, ce mănânci în Bavaria:

Bayerische Brezel (Pretzel)

Covrigii nemțești sunt pretutindeni prezenți, fiind nelipsiți de la orice masă, idiferent de momentul zilei – ies niște „sandwich-uri” minunate la micul dejun și nu îmi pot imagina dejunul sau cina fără ei. Pot fi de diferite dimensiuni, bine rumeniți la exterior și pufoși în interior.

Bayerische Brezel

Allgäuer Bergkäse Spätzle

Un fel de macaroane cu brânză nemțești, delicioase. Spätzle pot constitui o garnitură pentru diferite specialități nemțești, iar în amestec cu brânză constituie un fel principal în sine. În Bavaria, îi găsești în combinație cu Allgäuer Bergkäse, un cașcaval din lapte de vacă (din munții Allgäu), foarte aromat și ușor picant, maturat în proporție de 62%.

Allgäuer Bergkäse Spätzle

Allgäuer Bergkäse Spätzle

Münchner Schnitzel

Este o variantă a schnitzel-ului vienez, fiind însă preparat cu hrean și / sau muștar înainte de a fi acoperit cu făină, ou și pesmet. Spre deosebire de Austria, unde schnitzel-ul este preparat cu carne de vită, în Germania este preponderent din carne de porc. Nemții sunt îsă la fel de generoși ca austriecii când vine vorba de schnitzel, așa că mare grija la porții atunci când comanzi.

Münchner Schnitzel

Münchner Schnitzel

Schnitzel & kartoffelsalat

O combinație ce nu trebuie ratată: schnitzel și salata de cartofi germană, asezonate cu dulceață de afine, eu o ador, e absolut delicioasă!

Obazda

O brânză tartinabilă delicioasă (obligatoriu cu Pretzel și cu inele de ceapă pane), cu o nuanță mai intensă sau mai pală de roz, în funcție de cantitatea de paprika din compoziție, care are o aromă ușor picantă (ce depinde de cantitatea de ceapă folosită). Obazda se poate comanda ca snack, alături de o halbă de bere, în orice biergarten (berărie), dar și ca antreu, în orice restaurant. Ingrediente: camembert, brânză grasă, unt, sare, piper, chimen, boia de ardei, ceapă mărunțită și o lingură de bere.

Obazda

Pfannkuchensuppe

Supa cu clătite nemțească provine din Suabia (teritoriu întins, fără granițe clar definite) situat în sud-vestul Germaniei, în landurile Baden-Württemberg și Bavaria), fiind un fel clasic în bucătăria bavareză. Nu trebuie ratat dacă vizitezi Germania!

Pfannkuchensuppe

Pfannkuchensuppe

Münchner Weißwurst

Există o adevărată tradiție în Bavaria de a mânca acești cârnați albi la micul dejun (îi veți întâlni cam la orice hotel în bufetul de mic dejun). Ii găsești și în orice berărie sau restaurant (în multe însă doar până la orele prânzului), alături de un muștar dulce (sau dulceață de afine), pretzel și, binențeles, o halbă de bere germană.

Münchner Weißwurst

Münchner Weißwurst

Nürnberger Rostbratwürste

Este o delicatesă tradițională din Nürnberg, un cârnat din carne de porc, a cărui rețetă datează din secolul 14, când măcelarii bavarezi aveau nevoie de o aprobare regală pentru a avea dreptul să îi prepare, ingredientele fiind foarte atent selecționate. În zilele noastre, îi găsești aproape în orice meniu al restaurantelor din Bavaria, alături de salata de cartofi sau delicioasa varză murată nemțească.

Nürnberger Rostbratwürste

Nürnberger Rostbratwürste

Würste & Sauerkraut

O combinație pe care nu trebuie să o ratezi – cârnați cu varză murată. Procedeul special de murare al verzei, în suc propriu, o face deosebit de savuroasă.

Würste & Sauerkraut

Würste & Sauerkraut

Apfelstrudel

Ultra cunoscut, strudelul cu mere bavarez este absolut genial, fie că este însoțit de înghețata sau de un sos cald de vanilie.

Apfelstrudel

Apfelstrudel

Auszogne

Este o gogoașă bavareză foarte pufoasă, pe care o găsești în orice patiserie.

Auszogne

Auszogne

Rothenburger Schneeballen

Un desert tradițional din Rothenburg ob der Tauber, absolut savuros, a cărui rețetă datează de peste 300 de ani. Este vorba de niște bile dintr-un aluat de foietaj dulce îmbrăcate în zahăr pudră.

Rothenburger Schneeballen

Rothenburger Schneeballen

Citește și: Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Food & Drinks

6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că mănânci „gelato vero” în Italia

Publicat

pe

gelato vero în Italia

O vacanță de vară în Italia înseamnă, cu siguranță, și cantități impresionante de înghețată. Pardon, gelato, pentru că asta înseamnă cu totul altceva decât clasica înghețată.

Și pentru că știm că și “gelato” este unul dintre motivele pentru care ai ales să mergi în vacanță în Italia, iată câteva lucruri pe care este bine să le știi pentru a putea savura cu adevărat un gelato vero în vacanță.

Pentru început să lămurim puțin treaba. Gelato se traduce, în orice dicționar, cu înghețată, dar italienii îți vor spune că gelato nu e chiar înghețată. Pentru un gelato autentic italian, artizanii din Italia folosesc mai puțină grăsime decât într-o înghețată normală, iar mixul ingredientelor se face la o viteză mult mai mică pentru a evita ca aceasta să „prindă” aer.

Asta ajută pentru o textură mai densă și o aromă mai intensă. În plus, gelato se servește la o temperatură mai mare, ceea ce face ca aromele să fie și mai intense. Iar pentru o experiență maximă alege întotdeauna “gelato artigianale”.

Iată și 6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că ai mâncat un gelato vero în Italia și nu doar o altă înghețată cu ambiții de gelato.

Recipiente

Se spune că nu trebuie să judeci o carte după coperți, dar în acest caz poți să vezi diferențele. Caută locuri unde înghețata este ținută în recipiente din metal, iar dacă sunt și acoperite înseamnă că vânzătorul vrea să se asigure că îți oferă un gelato la temperatura potrivită.

Dacă înghețata este ținută în recipiente de plastic, atunci e doar o înghețată și nu poate să aibă pretenții de gelato.

De asemenea, ținând cont că textura este mai densă, o paletă plată de metal este mai eficientă decât cupa tradițională cu care se pune înghețata la noi. Și acesta este un semn că te afli în locul care trebuie.

Culori

Un gelato de calitate înseamnă ingrediente naturale și fără coloranți. Iar asta se traduce prin faptul că nu vei găsi gelato în culori “neon”. Astfel, dacă înghețata de fistic are culoarea verde pe care o vezi pe ambalajele din supermarket, atunci să știi că e foarte puțin fistic în acea înghețată.

Dacă vrei fructe de pădure, culoarea trebuie să fie mai închisă, iar în cazul aromei de lămâie, sigur gelato este de culoare albă și nu galbenă.

De asemenea, gelato nu strălucește niciodată. Dacă ți se pare că e așa înseamnă că e mult prea mult zahăr în compoziție sau că s-a oxidat.

Textură

O diferență principală între gelato și înghețată este că versiunea italiană are mai puțin aer în componență și o textură mai densă. Iar asta te ajută să-ți dai seama rapid ce ai cumpărat.

Ține cont și de cât de mult este umplut recipientul în care se află înghețata. Niciodată nu vei găsi gelato într-un recipient umplut până la vârf.

Arome

Sigur arome precum “cookies” sau “bubblegum” nu au cum să fie produse artizanal. Cu toate că uneori le găsești și în gelaterii bune pentru că asta cer turiștii.

Dar nu uita că într-o gelaterie artizanală nu vei găsi niciodată arome din fructe care nu sunt de sezon și care nu se găsesc la piață în perioada în care ești tu în Italia. Dacă vezi asta înseamnă că este înghețată produsă în masă și nu este atât de bună ca un gelato artigianale.

În fiecare gelaterie care se respectă vei găsi și fior di panna/latte pe care merită să o încerci în combinație cu orice altceva.

Ingrediente

E greu să crezi că miile de gelaterii din orașul în care te afli folosesc toate ingrediente naturale. Un lucru bun este însă că acestea sunt obligate să afișeze ingredientele folosite, iar dacă vezi acolo ulei vegetal sau culori și arome artificiale e clar, nu?

Gelateriile care se respectă vor afișa cu mândrie și lista de ingrediente și lista cu fructele folosite pentru a crea un gelato vero.

Loc

Asta nu ține de modul în care se prepară gelato ci mai degrabă de locul de unde cumperi. Evită gelateriile din zonele turistice care au în ofertă o grămadă de arome. Caută gelateriile ascunse pe străduțele pline de șarm din orașele italiene și, cu siguranță, aromele te vor face să te îndrăgostești și mai tare de Italia.

Tu ce locuri din Italia ne recomanzi unde ai mâncat gelato de să-ți lingi degetele? Sau în București? Sau în orașul din care ne citești?

Citește și: Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Publicat

pe

Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Ca să faci un top al celor mai bune gelaterii din Roma, capitala Italiei, țara care a rafinat înghețata, trebuie să ai răbdare și norocul să găsești gelateria potrivită și persoana care face înghețata.

Dacă gelateria arată prea bine de afară, e mare și colorată, atunci cel mai probabil că produsul nu e cel pe care îl cauți. Dacă înghețata de banane e galbenă, galbenă și cea de fistic verde, verde, nu cumpăra.

Gelateriile adevărate își produc înghețata din ingrediente concentrate, reale și naturale. Crema din care se face înghețata conține albușuri de ou, lapte și smântână, zahăr și gustul, fie el ciocolată, alune și așa mai departe. La înghețatele de fructe, acestea conțin apă sau lapte, zahăr și fructe proaspete.

Este greu de spus care sunt cele mai bune 5 gelaterii din Roma, dar îți recomandăm să le cauți pe acestea pentru a savura „un gelato vero”!

Brivido, Via Giovanni Battista Bodoni 62 – Să mănânci o înghețată adevărată aici e mai ieftin decât o cupă de vinul casei. Chiar dacă să-ți fie decorată înghețata cu ciocolată nu e tradițional italienesc, asta nu înseamnă că rezultatul nu e unul impresionant, ba din contră. Dacă ajungi la Brivido, încearcă amarena, făcută cu cireșe proaspete, dar și arahide, înghețată cu alune.

Old Bridge, Viale dei Bastioni di Michelangelo – La Old Bridge se servesc de departe cele mai mari cupe de înghețată din Roma, însă asta nu înseamnă că vei primi făcături. Proprietarii nu se zgârcesc nici la calitate, nici la cantitate. Pentru cel mai popular sortiment al lor, fisticul, maeștrii gelatieri aduc fisticul tocmai din Sicilia, de lângă un vulcan. “Acolo am găsit cel mai bun fistic din lume”, se laudă cei de la Old Bridge.

Grezzo, Via Urbana 130 – această gelaterie și-a deschis porțile acum patru ani în Monti, cel mai hippie cartier al Romei. După ce guști înghețata de la Grezzo, întreaga idee pe care ți-ai format-o despre acest desert ți se va schimba radical. Cea mai populară înghețată este cea de ciocolată, decorată cu praline și alune. Produsele sunt raw, organice și fără gluten.

Neve di Latte, Via Luigi Poletti 6 – pitită după muzeul de artă modernă din Roma, Neve di Latte nu arată deloc ca gelateria tipic turistică din Orașul Etern. Arată mai degrabă obosită, veche și neprimitoare. Însă înghețata vândută aici, mai ales cea de fistic și variegato (ciocolată, alune, frișcă) este spectaculoasă. Laptele și frișca vin la această gelaterie tocmai din Germania, de la vaci crescute pe  munte la 1.400 de metri înălțime. Ciocolata Amadei și ouăle Parisi vin tocmai din Toscana.

Fatamorgana, Via Roma Libera 11 – Chiar dacă e parte dintr-o franciză cu zeci de locații în Roma și întreaga Italie, Fatamorgana trebuie inclusă pe listă din cauza multitudinii de feluri de înghețată pe care le oferă spre vânzare. Poți mânca aici înghețate cu gust de plăcintă cu morcov, baklava, mure, struguri, tiramisu, scorțișoară și alte zeci de feluri. Dacă ajungi la Fatamorgana, încearcă înghețata de banane, frișcă și susan sărat. E absolut delicioasă!

Citește și: 15 lucruri pe care le poți face la Roma fără să scoți bani din buzunar

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

3 rețete cu ulei de măsline grecesc

Publicat

pe

3 rețete cu ulei de măsline grecesc

Recunoaște, unul dintre motivele pentru care alegi Grecia ca destinație de vacanță este și mâncarea. Avem trei preparate pe care îți recomandăm să le guști acolo sau pe care poți să le faci acasă când îți e dor de Grecia. 

Un prieten grec îmi povestea amuzat zilele trecute, privindu-și prietenul, tot grec, asezonându-și peștele, că «grecii pun ulei de măsline și lămâie în orice»… de la salată la brânză, pește, friptură, chiar și pe pâine.

Oarecum de înțeles dacă ne gândim că istoria lor de producători de ulei de măsline își are originea undeva în Neolitic, în Creta.

Cel mai bun și sănătos ulei de măsline este uleiul de măsline extravirgin. Acesta provine din prima presare a măslinelor, nefiind adăugate în acest proces niciun chimical sau apă caldă. Și uleiul de măsline virgin provide din prima presă, dar nu este de aceeași calitate cu cel extra virgin, având și o aciditate puțin mai mare.

Uleiul de măsline extra virgin are un gust distinct și e foarte bogat în antioxidanti. Acesta este și motivul pentru care uleiul de măsline este atât de benefic și recomandat.

Cămara Grecească și-a propus în 2019 să arate că un ulei de măsline senzațional este atât de versatil încât se poate folosi în orice tip de preparat.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Și ce crezi? Ne-a și demonstrat asta în cadrul unui atelier de gătit mediteranean, a cărui vedetă a fost uleiul de măsline, organizat alături de Alina de la Delicii.com.

Așadar, un meniu complet – aperitiv, fel principal, desert – ce include sau, mai bine spus, e construit în jurul uleiului de măsline.

DIP cu ulei de măsline și capere 

Ingrediente: 2 căței de usturoi, 2 linguri de capere, 1/2 linguriță de oregano uscat, 2 lingurițe de rozmarin proaspăt, 2 lingurițe de cimbru proaspăt, 3 linguri parmezan ras, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Pune toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline, într-un robot de bucătărie. Se procesează până la omogenizare. Din compoziția obținută, formează niște bile. Așează-le pe o farfurie și înainte de a le servi toarnă deasupra ulei de măsline.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Feta coaptă cu măsline

 Ingrediente: 1 bucată Feta, 1/2 cană de ulei de măsline, 2 căni de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, rozmarin proaspăt, piper roșu boabe.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune bucata de Feta într-un vas ceramic sau de sticlă. Aranjează măslinele în jurul brânzei, iar apoi toarnă ulei de măsline cu generozitate. Se adaugă și sucul de lămâie (se știe, grecii pun în orice ulei de măsline și lămâie). Opțional, poți lăsa lămâia alături de măsline la cuptor. Se adaugă rozmarinul și boabele de piper zdrobit, apoi se lasă la cuptor pentru 20 de minute. Se servește caldă, cu pâine prăjită.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Prăjitură cu ulei de măsline și portocale

Ingrediente: 2 căni de făină, 3/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță de bicarbonat, 1/2 linguriță de sare, 4 ouă, 1 1/2 cană de zahăr, 1/2 cană de ulei de măsline, 1/4 cană de suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri coajă de portocală rasă, 1 linguriță esență de vanilie, 1/2 cană de lapte, 100 g ciocolată albă.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge forma de bundt cake cu ulei (în cazul în care aceasta nu este din silicon). Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Bate ouăle și zahărul cu un tel timp de 3 minute, într-un alt bol. Adaugă uleiul de măsline, coaja și sucul de portocală, esența de vanilie. Treptat, incorporează făina, alternând cu laptele. Compoziția se toarnă în formă și se bagă la cuptor pentru 35 de minute (trebuie să treacă proba scobitorii).

Când s-a răcit complet, se ornează cu ciocolata albă topită la bain Marie și cu fructe proaspete.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Citește și: Turul cramelor și vinurile pe care nu trebuie să le ratezi în Santorini

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Advertisement
City Break08 iulie 2019

Alex Filip a explorat Marsilia în alergare

Alex Filip este pasionat de alergare și bicicletă și indiferent de orașul în care ajunge, sigur iese la o tură....

On The Go01 iulie 2019

Sfaturi pentru un road trip fără griji în vacanța de vară

Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și singurul lucru la care te mai gândești este vacanța de vară....

Bari - Italia Bari - Italia
City Break03 iunie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Bari

La doar două ore de zbor cu avionul de București și extrem de accesibil ca preț, Bari, un oraș de...

Running Break Running Break
City Break02 iunie 2019

RUNNING BREAK: Locuri cool de alergare în Lisabona, Paris și Viena

Dacă ești pasionat de alergare, cel mai probabil fiecare city break se transformă într-un „running break”. Așa că avem câteva...

Marsilia Marsilia
City Break11 mai 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Marsilia

Marsilia, cel mai vechi oraș din Franța, are un trecut bogat, însă și un prezent frumos, cu peste 300 de...

Malaga Malaga
City Break25 aprilie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Malaga

Malaga este un oraș plin de viață, cu o gastronomie excelentă și o clima perfectă. Bine ai ajuns într-unul din...

Palma de Mallorca Palma de Mallorca
City Break05 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Palma de Mallorca

Palma de Mallorca este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din Spania. Avem și noi câteva recomandări ca...

Viena Viena
City Break05 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Viena

Viena este o combinație genială între grandoarea istorică și frenezia unei capitale moderne. Și avem câteva ponturi ca tu să...

Munchen - Germania Munchen - Germania
City Break04 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în München

München, capitala landului Bavaria din Germania, este un loc uluitor din toate punctele de vedere. Și avem câteva recomandări pentru...

Funchal Funchal
City Break26 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Funchal

Cu o marina complet refăcută, cafenele cosmopolite și  restaurante gourmet, Funchal este un oraș modern perfect pentru un city break...

Advertisement

Trending