Connect with us

On The Go

TRAVEL TALKS: Valentin Șoneriu

Published

on

Valentin Șoneriu

Valentin Șoneriu este un cunoscut om de afaceri român și totodată Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității. S-a îndrăgosti de Veneția, iar cel mai mult într-o vacanță îi place să exploreze și să nu fie legat de un singur loc. 

Agenție sau faci planurile singur?

Niciodată agenție. Îmi face plăcere să aleg singur sau împreună cu familia atât destinația cât și locurile unde vom sta, modul de transport etc.

Road trip sau all inclusive?

Road trip.  Îmi place mult să explorez și să nu fiu legat de loc pe perioada unei călătorii.  All-inclusive cu siguranță are rolul ei și nu o exclud, dar dacă e să aleg, prefer road trip.

Confort sau aventură?

Confort.  Cu toate că îmi place să explorez, când mă gândesc la orice ieșire, îmi doresc confortul unei camera de hotel bune.  E foarte importantă cazarea pentru mine și fac eforturi mari, mai ales când organizează altii, să fiu sigur că am condițiile de cazare pe care mi le doresc.

Valentin Șoneriu

Cea mai tare vacanță?

Nu pot identifica una care să iasă în evidenta așa de tare încât să fie cea mai tare vacanță.  Pot spune că în diverse etape au fost călătorii care au rămas memorabile, în special prin faptul că am învățat foarte multe lucruri sau mi s-au deschis foarte mult ochii, în urma lor.

Pot aici să dau exemple de călătorii în timpul liceului, într-o excursie cu școala în Cozumel, Mexic. A fost prima mea ieșire în Mexic. Călătoria în sine a fost extraordinară, eram plecat cu clasa, dar era și prima oară când experimentam altă cultură decât cea românească sau americană, pe care le socotesc cumva native, de care m-am lovit.

De asemenea, îmi aduc aminte o călătorie pe care am făcut-o după ce am revenit în România, când am plecat cu un partener de afaceri în Brazilia, eu ca vizitator, el cu afaceri. A fost fantastică experiența, având în vedere că el a avut treabă în  multe locuri din Brazilia, am văzut 11 destinații în doar 14 zile. Totodată, destinațiile i-au avut cumva ca ghizi pe acele firme pentru care venise partenerul meu de afaceri. Am reușit la momentul acela să intru în favele, lucru care, nu doar că este extrem de periculos, dar și interesant, dacă reușești să înțelegi ce se întâmplă acolo. Când vine vorba de mâncare, inclusiv astăzi mă gândesc la anumite churrascarias la care am mâncat.  Era prima oară când aveam contact cu genul acesta de restaurante.

O altă călătorie memorabilă a fost o ieșire a mea în Republica Moldova cu o trecere prin Transnistria, unde am și luat masa.  Pe lângă faptul că am trecut foarte greu granița, imaginea cu tancurile Armatei Roșii îmi este și acum vie în minte, acum din păcate cu atât mai mare este impactul acestei realități. A fost o ieșire oarecum prostească, am revenit greu în Republica Moldova prin punctul de control.  Nu știu să vă spun cum s-a rezolvat să trec înapoi, fiind ajutat de șoferul cu care trecusem, care nu vorbea limba română.

Iar cea mai tare călătorie de relaxare a fost o deplasare în America de 3 săptămâni în anul 2012.  Am reușit să vedem foarte în detaliu câteva obiective.  Am văzut Chicago, Las Vegas, Marele Canion, o foarte mare parte din zona de centru și sud a Texasului.  A fost impresionant și pentru că mergeam cu o altă experiență în spate, ca adult, nu mai mergeam că adolescent sau student de facultate. Am putut vedea America prin alți ochi decât înainte. Am reușit să mă bucur de lucrurile wow pe care le are de oferit, dar și să vad mai bine anumite lucruri care  nu mi se păreau așa de bine gândite.

În timp cu siguranță fiecare călătorie își lasă amprenta și as putea vorbi despre foarte multe lecții și învățături pe care le-am agonisit în toate aceste călătorii, fără să elimin și partea distractivă și în special gastronomică. Multe dintre călătoriile mele sunt legate de experiențe culinare. În călătoriile de mai sus nu am menționat plecările în China sau Africa, care aduc o cu totul și cu totul altă dimensiune întregii înțelegeri personale a lumii și a modului în care eu personal trebuie să mă raportez le aceste experiențe.

Provocare: ai plecat vreodată cu ceva din camera de hotel?

Doar cu ce este permis. De-a lungul timpului am plecat cu tuburi de șampon, cu periuțe de dinți și pasta de dinți sau cu pixuri.  Cu toate că nu se califică la ce am luat dintr-o camera de hotel cel mai des, păstrez o cheie tip cartelă în portofel, să o folosesc pentru a lăsa curentul pornit în camera dacă sunt plecat.

Ce nu-ți lipsește niciodată din bagajul de vacanță și de cât timp ai nevoie că să-ți faci bagajul?

Laptop-ul, deoarece îl folosesc pentru muncă, inclusiv dacă sunt plecat. În funcție de unde merg, poate să îmi ia mai mult timp să-mi fac bagajul, deoarece de obicei călătoresc doar cu bagaj de mâna și trebuie să fiu foarte sigur că am tot ce îmi trebuie cu mine.

Care este lucrul esențial care-ți face vacanța mai confortabilă?

Hotelul. Este important pentru mine să stau într-un hotel cu o cameră elegantă, cu un pat extrem de confortabil. Totodată, este vital să se poată controla foarte bine temperatura în cameră.

Care este plăcerea ta vinovată atunci când călătorești?

Să mănânc mâncare locală, în special dulciuri. Caut localurile localnicilor, să zic așa.  Îmi place să mănânc mâncare cât mai autentică – plăcerea mea vinovată fiind dulciurile. Vă pot da un exemplu și de la Brasov, Breasla Cârciumarilor Brașoveni a readus pe piață un desert foarte vechi: Isler – care se regăsește în mai multe locații ale membrilor breslei.  Acesta este un desert pe care l-aș căuta dacă aș fi din alt oraș și aș veni în vacanță la Brașov.

Care este țara în care ai fost cel mai des și de ce?

America și Spania – mă leagă faptul că am trăit în America, iar în Spania suntem situați momentan cu familia.  În America am trăit 10 ani, am plecat pentru școală, începând cu clasa a șaptea și până la finalul facultății. Am trăit în Austin, Texas, unde găsești și cel mai bun BBQ din lume.  În cei zece ani am văzut o parte din America, dar am avut și oportunitatea să înțeleg foarte bine cultura și locul, fiind plecat de la 12 ani.

În prezent locuim în Sant Cugat del Valles (un orășel oarecum lipit de Barcelona), eu sunt foarte mult pe drumuri, iar cu familia acolo în timpul scolii. Fac naveta permanent între Brasov și Barcelona.  Catalistul mutării a fost școala fetiței, dar a fost o decizie extrem de benefică pentru noi toți, având în vedere calitatea vieții din zona asta a Spaniei. Locul în care merg cel mai des în călătorie, cu excepția țărilor menționate mai sus, este Veneția și zona Veneto.  Veneția se potrivește cel mai bine cu stilul meu de călătorie. Are și partea de cultură și istorie pe care o oferă ca oraș, are și parte gastronomică, dar și parte de a te pierde pe străduțe, pe toate insulele care compun această zonă, și a descoperi locul pas cu pas.

Cu cine îți place cel mai mult să călătorești?

Cu soția.  Călătorim împreună de când ne cunoaștem și cumva am apreciat același mod de a călători.  Mai este o chestiune, ne plac și lucruri diferite pe care fiecare le apreciem și asta face ca orice călătorie să fie cumva mai completă, mai diversificată.

Cine este cea mai interesantă persoană pe care ai cunoscut-o în vacanță?

Am cunoscut un montator de schele – devenise patron, din muncitor, de curând. Era un tip foarte vesel și jovial.  Eram într-un avion din Italia spre România și stăteam unul lângă altul.  Am intrat cu el în vorba, iar el la un moment dat a luat gulerul de la cămașă în mână și m-a întrebat “Vezi cămașa asta?”  Eu nu știam exact la ce să ma uit și ce să îi răspund. Insista “O vezi?” și continua: “Ce-i pe mine-i din câștig, m-am născut în pielea goală.”  Inițial mi s-a părut o glumă, dar ulterior mi-am dat seama ce spunea de fapt.  Sistemul lui de raportare la viață era unul extrem de corect, care permitea de fapt să fii foarte fericit cu tot ce ai. Pot spune că acea conversație simplă a rămas cu mine de atunci, iar eu povestesc această lecție pe care am primit-o de atunci.

Dacă ai ai putea să mai faci o singură călătorie, unde ai merge?

Ce întrebare interesantă. Probabil că aș merge în New York.

Cum arată vacanța ta ideală?

Un loc cu istorie unde poți să și explorezi.  Îmi place foarte mult să mă plimb prin locurile în care merg. Înțeleg mai bine locul.  Îmi place să fiu aproape de apă. Totodată să fie un loc cu restaurante bune.

Care a fost experiența cea mai extremă pe care ai avut-o în vacanță?

Am fost urmărit și alergat aproximativ 10 minute, în timp ce mă amenința cu moartea, în centrul orașului Atlanta de un tip homeless, care avea probleme psihice.

Ai pierdut vreodată avionul? Ai rămas fără bagaje? Cum te-ai descurcat?

Eu zbor constant de mai bine de 28 de ani. Inclusiv acum fac naveta între România și Barcelona.  În anii 90 nu erau așa multe zboruri și rute disponibile.  Am pățit cam tot ce îți poți imagina.  Am pierdut avionul, am pierdut bagaje, am uitat să îmi iau actele la aeroport. Acum 3 săptămâni am uitat să îmi iau pașaportul cu viza de SUA la o plecare la Chicago.  Am avut noroc că aveam posibilitatea schimbării biletului cu plata diferenței de sume și am plecat a doua zi. Cel mai dificil este când pierzi bagajele cu totul sau dacă bagajele se pierd și nu te mai prind din urma dacă ești într-o vacanță tip circuit. Eu tot timpul am în bagajul de mână haine pentru 3-4 zile.

Ce experiență de călătorie te-a schimbat cel mai mult?

Prima plecare din țară, în 1994, la 12 ani, când am plecat la studii în SUA.  Șocul cultural a fost foarte mare, schimbând în esență sistemul de raportare de la tot ce știam până la acel moment.

Care este orașul/țara/locul de care te-ai îndrăgostit la prima vedere?

Veneția – mi s-a potrivit foarte bine mie personal.  Îmi place faptul că este plin de istorie, orice faci, fie mergi pe jos fie pe apă.  Totodată îți permite să explorezi ușor o zona foarte largă.

În ce colț de lume te-ai simțit cel mai fericit?

Mă simt extraordinar de bine în Barcelona. Are tot ce cred că cineva și-ar putea dori. Apă, munte, mâncare, agitație dar și intimitate. Iar cultura spaniolă este una extraordinară.

Ce locuri noi ți-ai dori să vezi?

Îmi doresc să vizitez cât mai multe locuri din lume. Am o listă de țări și obiective pe care nu am reușit să le văd, cu toate că am zeci de țări în care am fost.

Unde nu ai avea curajul să mergi vreodată?

Nu sunt deloc interesat de zonele de conflict sau zone cu grad ridicat de nesiguranță.

În ce loc le-ai recomanda cititorilor noștri să ajungă neapărat și de ce?

Depinde de stilul de vacanță și de buget.  Eu recomand oricui să ajungă la Marele Canion. Este o destinație impresionantă, unică în lume și absolut memorabilă. Dacă discutăm de România, aș recomanda Delta Dunării, pentru unicitatea și frumusețea ei. Bineînțeles că aș recomanda și Brasov. Este o destinație extraordinară – oferă atât partea de cultură, cu toate bisericile fortificate din județ, cât și partea de divertisment și gastronomie.  Este o destinație completă în orice anotimp.

Articolele de pe TRAVELINGmag  se citesc cel mai bine la cafea. Descoperă pe COFFEElicious.ro peste 100 de sortimente de capsule cu cafea, compatibile cu sistemele Nespresso, Dolce Gusto și Caffissimo, dar și cafea de specialitate de la 9 prăjitorii de top din România.

Foto: arhiva personală

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On The Go

Wizz Air introduce noi zboruri din București și Brașov către Budapesta, Salzburg și Leipzig

Published

on

Wizz Air

Wizz Air adaugă în rețeaua sa două noi rute de la București și Brașov către Budapesta, plus alte două zboruri spre Salzburg și Leipzig.

Wizz Air introduce o serie de rute noi spre Budapesta, Salzburg și Leipzig, cu plecări din București și Brașov.

Începând din iunie, Wizz Air va opera zboruri zilnice de la București către Budapesta, asigurând pasagerilor o conectivitate fără întreruperi între aceste două orașe dinamice.

În plus, călătorii din Brașov se pot bucura de zboruri către Budapesta de trei ori pe săptămână, operate în zilele de marți, joi și sâmbătă.

Biletele sunt disponibile acum pe wizzair.com sau prin intermediul aplicației de mobil a companiei aeriene, cu tarife începând de la 79 RON.

RUTĂZILEÎNCEPÂND CUDE LA
București – Budapestazboruri zilnice17 iunie 2024129 RON
Brașov – Budapestamarți, joi, sâmbătă18 iunie 202479 RON

Totodată, Wizz Air lansează o rută de la București către Salzburg în data de 1 aprilie, iar pe 20 iunie, o nouă rută spre Leipzig. Aceste noi zboruri subliniază și mai mult angajamentul Wizz Air de a oferi pasagerilor români o gamă extinsă de opțiuni de călătorie la prețuri accesibile.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading

On The Go

Preț fix de 9€ pentru diverse produse și servicii la Wizz Air

Published

on

Wiiz Air

Wizz Air are o promoție de primăvară și reduce rețurile la produse auxiliare, servicii și upgrade-uri, făcând zborurile mai accesibile ca niciodată cu această companie.

Doar pentru o perioadă limitată, pasagerii pot profita de această oportunitate unică de a se bucura de avantaje premium la un preț incredibil de mic. Indiferent dacă ești un călător împătimit care vrea să-și îmbunătățească experiența sau un explorator spontan în căutarea unui moment de răsfăț, această promoție este creată special pentru tine.

Începând de astăzi, toți pasagerii – fie că au rezervat deja un bilet sau își fac o nouă rezervare – se pot bucura de cea mai bună experiență de călătorie la o fracțiune din preț. Imaginează-ți: bagaje de cală, WIZZ Priority și alocarea locurilor, toate sunt ale tale pentru prețul fix de doar 9€ fiecare! Da, ai citit bine – doar 9 €!

Dar grăbește-te – această ofertă spectaculoasă este valabilă doar pentru călătoriile efectuate până în 26 martie 2024. Nu rata șansa de a te bucura de confort și avantaje la un preț imbatabil!

Experimentează confortul pe care îl meriți fără a plăti un preț exorbitant. Rezervă sau upgradează-ți rezervarea existentă cu Wizz Air și pornește într-o aventură de neuitat plină de confort, avantaje și servicii de neegalat pentru clienți.

Continue Reading

On The Go

Cum depășesc copiii mai ușor schimbările de fus orar când pleci cu ei în vacanță

Published

on

Dacă ai decis să pleci cu cei mici în vacanță, atunci e bine să-i pregătești pentru a suporta mai bine schimbările de fus orar. Ca să te bucuri și tu de zilele libere.

Dacă apare un copil în familie nu înseamnă că trebuie să renunți la vacanțe, de exemplu. Iar una dintre problemele cele mai mari, atunci când călătorești cu cei mici, este schimbarea de fus orar pentru ei.

Copiii au un program fix atât în ceea ce privește mesele, cât mai ales orele de somn, așa că este foarte important să ții cont de câteva lucruri pentru ca ei să depășească fără probleme schimbarea de fus orar. Asta ca și tu să te bucuri de vacanță încă din momentul în care te-ai cazat la hotel.

Înainte de plecarea în vacanță

Dacă ai decis să pleci cu cei mici în vacanță, atunci e bine să pregătești terenul încă înainte de plecare, pentru ca ei să suporte mai bine schimbările de fus orar.

Cu câteva zile înaintea plecării poți deja să adaptezi programul copilului în funcție de fusul orar de la destinație. Pune-l la somn și trezește-l la orele pe care le-ai face în vacanță, iar dacă la destinație este o altă cultură în ceea ce privește orele de masă, de exemplu, poți să adaptezi și acest program.

În felul acesta te asiguri că vei ieși la masă în același timp cu localnicii și te vei bucura de o atmosferă deosebită și nu vei fi doar tu într-un restaurant gol, dacă respecți orarul de acasă.

Este important să faci aceste schimbări, mai ales dacă diferența de fus orar este semnificativă. Recunoaște că este mai bine să ai câteva zile de haos acasă, unde ai totul sub control, și nu în vacanța în care ți-ai propus să te relaxezi.

Alege cele mai bune ore de zbor

Este foarte important să faci asta, mai ales dacă te așteaptă un zbor lung. Dacă este posibil alege biletele de seară, sau chiar noaptea târziu. Astfel este mai ușor pentru copil și chiar pentru tine să prinzi câteva ore de somn în timpul zborului.

Dacă este un zbor mai scurt alege unul după ora 11 dimineața pentru ca cel mic să-și respecte rutina de dimineață și pentru a nu face totul în grabă. La fel, pe distanțe mai scurte, evită orele târzii de plecare, pentru a nu-i deregla ora de somn.

Zborul de noapte

Atunci când zbori noaptea, este recomandat să respecți aceeași rutină de acasă. Dacă este posbil, îmbracă-l în pijama și citește-i povestea preferată. Sunt șanse foarte mari să adoarmă la fel de ușor ca în patul său.

Zbor de la est spre vest sau vest spre est?

Conform studiilor, este mai ușor pentru corpul nostru să se adapteze dacă zburăm de la est spre vest. Sunt șanse mari să ajungi la destinație pe timpul zilei și nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să aștepți seara și să-ți adaptezi programul la fusul orar de acolo.

Nu totul merge conform planului

Nu cred că trebuie să-ți mai spun și eu asta, dar atunci când vine vorba de cei mici este foarte greu să-ți faci un plan. Dacă nimic din ce ai citit până acum nu funcționează, atunci treci la planul B.

Asta înseamnă că trebuie să te adaptezi la fața locului. Încearcă să ții tu ritmul său și asigură-te că intră cât mai repede în ritmul de la destinație. Dacă ajungi noaptea târziu, nu-l lăsa să doarmă foarte mult dimineața. Trezește-l și începeți ziua normal. Seara probabil va adormi ceva mai devreme, dar din ziua a doua de vacanță totul va fi ca acasă.

Foto: envato elements

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Continue Reading
Târguri de Crăciun Târguri de Crăciun
Destinations12 December 2023

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...

City break la Istanbul City break la Istanbul
City Break30 October 2023

Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul

Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...

Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break20 October 2023

O zi pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

City Break19 October 2023

Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche

Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....

5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break13 October 2023

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

Evenimente15 July 2023

Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice

Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...

Destinations20 July 2022

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

vas croaziera Costa Toscana vas croaziera Costa Toscana
Croaziere05 June 2022

La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana

O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...

Evenimente22 May 2022

Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu

Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Thasos_Alyki_beach Thasos_Alyki_beach
Croaziere15 May 2022

Thassos by the sea

Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

Trending