Rămâneți conectați

On The Go

TRAVEL TALKS: Valentin Șoneriu

Publicat

pe

Valentin Șoneriu

Valentin Șoneriu este un cunoscut om de afaceri român și totodată Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității. S-a îndrăgosti de Veneția, iar cel mai mult într-o vacanță îi place să exploreze și să nu fie legat de un singur loc. 

Agenție sau faci planurile singur?

Niciodată agenție. Îmi face plăcere să aleg singur sau împreună cu familia atât destinația cât și locurile unde vom sta, modul de transport etc.

Road trip sau all inclusive?

Road trip.  Îmi place mult să explorez și să nu fiu legat de loc pe perioada unei călătorii.  All-inclusive cu siguranță are rolul ei și nu o exclud, dar dacă e să aleg, prefer road trip.

Confort sau aventură?

Confort.  Cu toate că îmi place să explorez, când mă gândesc la orice ieșire, îmi doresc confortul unei camera de hotel bune.  E foarte importantă cazarea pentru mine și fac eforturi mari, mai ales când organizează altii, să fiu sigur că am condițiile de cazare pe care mi le doresc.

Valentin Șoneriu

Cea mai tare vacanță?

Nu pot identifica una care să iasă în evidenta așa de tare încât să fie cea mai tare vacanță.  Pot spune că în diverse etape au fost călătorii care au rămas memorabile, în special prin faptul că am învățat foarte multe lucruri sau mi s-au deschis foarte mult ochii, în urma lor.

Pot aici să dau exemple de călătorii în timpul liceului, într-o excursie cu școala în Cozumel, Mexic. A fost prima mea ieșire în Mexic. Călătoria în sine a fost extraordinară, eram plecat cu clasa, dar era și prima oară când experimentam altă cultură decât cea românească sau americană, pe care le socotesc cumva native, de care m-am lovit.

De asemenea, îmi aduc aminte o călătorie pe care am făcut-o după ce am revenit în România, când am plecat cu un partener de afaceri în Brazilia, eu ca vizitator, el cu afaceri. A fost fantastică experiența, având în vedere că el a avut treabă în  multe locuri din Brazilia, am văzut 11 destinații în doar 14 zile. Totodată, destinațiile i-au avut cumva ca ghizi pe acele firme pentru care venise partenerul meu de afaceri. Am reușit la momentul acela să intru în favele, lucru care, nu doar că este extrem de periculos, dar și interesant, dacă reușești să înțelegi ce se întâmplă acolo. Când vine vorba de mâncare, inclusiv astăzi mă gândesc la anumite churrascarias la care am mâncat.  Era prima oară când aveam contact cu genul acesta de restaurante.

O altă călătorie memorabilă a fost o ieșire a mea în Republica Moldova cu o trecere prin Transnistria, unde am și luat masa.  Pe lângă faptul că am trecut foarte greu granița, imaginea cu tancurile Armatei Roșii îmi este și acum vie în minte, acum din păcate cu atât mai mare este impactul acestei realități. A fost o ieșire oarecum prostească, am revenit greu în Republica Moldova prin punctul de control.  Nu știu să vă spun cum s-a rezolvat să trec înapoi, fiind ajutat de șoferul cu care trecusem, care nu vorbea limba română.

Iar cea mai tare călătorie de relaxare a fost o deplasare în America de 3 săptămâni în anul 2012.  Am reușit să vedem foarte în detaliu câteva obiective.  Am văzut Chicago, Las Vegas, Marele Canion, o foarte mare parte din zona de centru și sud a Texasului.  A fost impresionant și pentru că mergeam cu o altă experiență în spate, ca adult, nu mai mergeam că adolescent sau student de facultate. Am putut vedea America prin alți ochi decât înainte. Am reușit să mă bucur de lucrurile wow pe care le are de oferit, dar și să vad mai bine anumite lucruri care  nu mi se păreau așa de bine gândite.

În timp cu siguranță fiecare călătorie își lasă amprenta și as putea vorbi despre foarte multe lecții și învățături pe care le-am agonisit în toate aceste călătorii, fără să elimin și partea distractivă și în special gastronomică. Multe dintre călătoriile mele sunt legate de experiențe culinare. În călătoriile de mai sus nu am menționat plecările în China sau Africa, care aduc o cu totul și cu totul altă dimensiune întregii înțelegeri personale a lumii și a modului în care eu personal trebuie să mă raportez le aceste experiențe.

Provocare: ai plecat vreodată cu ceva din camera de hotel?

Doar cu ce este permis. De-a lungul timpului am plecat cu tuburi de șampon, cu periuțe de dinți și pasta de dinți sau cu pixuri.  Cu toate că nu se califică la ce am luat dintr-o camera de hotel cel mai des, păstrez o cheie tip cartelă în portofel, să o folosesc pentru a lăsa curentul pornit în camera dacă sunt plecat.

Ce nu-ți lipsește niciodată din bagajul de vacanță și de cât timp ai nevoie că să-ți faci bagajul?

Laptop-ul, deoarece îl folosesc pentru muncă, inclusiv dacă sunt plecat. În funcție de unde merg, poate să îmi ia mai mult timp să-mi fac bagajul, deoarece de obicei călătoresc doar cu bagaj de mâna și trebuie să fiu foarte sigur că am tot ce îmi trebuie cu mine.

Care este lucrul esențial care-ți face vacanța mai confortabilă?

Hotelul. Este important pentru mine să stau într-un hotel cu o cameră elegantă, cu un pat extrem de confortabil. Totodată, este vital să se poată controla foarte bine temperatura în cameră.

Care este plăcerea ta vinovată atunci când călătorești?

Să mănânc mâncare locală, în special dulciuri. Caut localurile localnicilor, să zic așa.  Îmi place să mănânc mâncare cât mai autentică – plăcerea mea vinovată fiind dulciurile. Vă pot da un exemplu și de la Brasov, Breasla Cârciumarilor Brașoveni a readus pe piață un desert foarte vechi: Isler – care se regăsește în mai multe locații ale membrilor breslei.  Acesta este un desert pe care l-aș căuta dacă aș fi din alt oraș și aș veni în vacanță la Brașov.

Care este țara în care ai fost cel mai des și de ce?

America și Spania – mă leagă faptul că am trăit în America, iar în Spania suntem situați momentan cu familia.  În America am trăit 10 ani, am plecat pentru școală, începând cu clasa a șaptea și până la finalul facultății. Am trăit în Austin, Texas, unde găsești și cel mai bun BBQ din lume.  În cei zece ani am văzut o parte din America, dar am avut și oportunitatea să înțeleg foarte bine cultura și locul, fiind plecat de la 12 ani.

În prezent locuim în Sant Cugat del Valles (un orășel oarecum lipit de Barcelona), eu sunt foarte mult pe drumuri, iar cu familia acolo în timpul scolii. Fac naveta permanent între Brasov și Barcelona.  Catalistul mutării a fost școala fetiței, dar a fost o decizie extrem de benefică pentru noi toți, având în vedere calitatea vieții din zona asta a Spaniei. Locul în care merg cel mai des în călătorie, cu excepția țărilor menționate mai sus, este Veneția și zona Veneto.  Veneția se potrivește cel mai bine cu stilul meu de călătorie. Are și partea de cultură și istorie pe care o oferă ca oraș, are și parte gastronomică, dar și parte de a te pierde pe străduțe, pe toate insulele care compun această zonă, și a descoperi locul pas cu pas.

Cu cine îți place cel mai mult să călătorești?

Cu soția.  Călătorim împreună de când ne cunoaștem și cumva am apreciat același mod de a călători.  Mai este o chestiune, ne plac și lucruri diferite pe care fiecare le apreciem și asta face ca orice călătorie să fie cumva mai completă, mai diversificată.

Cine este cea mai interesantă persoană pe care ai cunoscut-o în vacanță?

Am cunoscut un montator de schele – devenise patron, din muncitor, de curând. Era un tip foarte vesel și jovial.  Eram într-un avion din Italia spre România și stăteam unul lângă altul.  Am intrat cu el în vorba, iar el la un moment dat a luat gulerul de la cămașă în mână și m-a întrebat “Vezi cămașa asta?”  Eu nu știam exact la ce să ma uit și ce să îi răspund. Insista “O vezi?” și continua: “Ce-i pe mine-i din câștig, m-am născut în pielea goală.”  Inițial mi s-a părut o glumă, dar ulterior mi-am dat seama ce spunea de fapt.  Sistemul lui de raportare la viață era unul extrem de corect, care permitea de fapt să fii foarte fericit cu tot ce ai. Pot spune că acea conversație simplă a rămas cu mine de atunci, iar eu povestesc această lecție pe care am primit-o de atunci.

Dacă ai ai putea să mai faci o singură călătorie, unde ai merge?

Ce întrebare interesantă. Probabil că aș merge în New York.

Cum arată vacanța ta ideală?

Un loc cu istorie unde poți să și explorezi.  Îmi place foarte mult să mă plimb prin locurile în care merg. Înțeleg mai bine locul.  Îmi place să fiu aproape de apă. Totodată să fie un loc cu restaurante bune.

Care a fost experiența cea mai extremă pe care ai avut-o în vacanță?

Am fost urmărit și alergat aproximativ 10 minute, în timp ce mă amenința cu moartea, în centrul orașului Atlanta de un tip homeless, care avea probleme psihice.

Ai pierdut vreodată avionul? Ai rămas fără bagaje? Cum te-ai descurcat?

Eu zbor constant de mai bine de 28 de ani. Inclusiv acum fac naveta între România și Barcelona.  În anii 90 nu erau așa multe zboruri și rute disponibile.  Am pățit cam tot ce îți poți imagina.  Am pierdut avionul, am pierdut bagaje, am uitat să îmi iau actele la aeroport. Acum 3 săptămâni am uitat să îmi iau pașaportul cu viza de SUA la o plecare la Chicago.  Am avut noroc că aveam posibilitatea schimbării biletului cu plata diferenței de sume și am plecat a doua zi. Cel mai dificil este când pierzi bagajele cu totul sau dacă bagajele se pierd și nu te mai prind din urma dacă ești într-o vacanță tip circuit. Eu tot timpul am în bagajul de mână haine pentru 3-4 zile.

Ce experiență de călătorie te-a schimbat cel mai mult?

Prima plecare din țară, în 1994, la 12 ani, când am plecat la studii în SUA.  Șocul cultural a fost foarte mare, schimbând în esență sistemul de raportare de la tot ce știam până la acel moment.

Care este orașul/țara/locul de care te-ai îndrăgostit la prima vedere?

Veneția – mi s-a potrivit foarte bine mie personal.  Îmi place faptul că este plin de istorie, orice faci, fie mergi pe jos fie pe apă.  Totodată îți permite să explorezi ușor o zona foarte largă.

În ce colț de lume te-ai simțit cel mai fericit?

Mă simt extraordinar de bine în Barcelona. Are tot ce cred că cineva și-ar putea dori. Apă, munte, mâncare, agitație dar și intimitate. Iar cultura spaniolă este una extraordinară.

Ce locuri noi ți-ai dori să vezi?

Îmi doresc să vizitez cât mai multe locuri din lume. Am o listă de țări și obiective pe care nu am reușit să le văd, cu toate că am zeci de țări în care am fost.

Unde nu ai avea curajul să mergi vreodată?

Nu sunt deloc interesat de zonele de conflict sau zone cu grad ridicat de nesiguranță.

În ce loc le-ai recomanda cititorilor noștri să ajungă neapărat și de ce?

Depinde de stilul de vacanță și de buget.  Eu recomand oricui să ajungă la Marele Canion. Este o destinație impresionantă, unică în lume și absolut memorabilă. Dacă discutăm de România, aș recomanda Delta Dunării, pentru unicitatea și frumusețea ei. Bineînțeles că aș recomanda și Brasov. Este o destinație extraordinară – oferă atât partea de cultură, cu toate bisericile fortificate din județ, cât și partea de divertisment și gastronomie.  Este o destinație completă în orice anotimp.

Articolele de pe TRAVELINGmag  se citesc cel mai bine la cafea. Descoperă pe COFFEElicious.ro peste 100 de sortimente de capsule cu cafea, compatibile cu sistemele Nespresso, Dolce Gusto și Caffissimo, dar și cafea de specialitate de la 9 prăjitorii de top din România.

Foto: arhiva personală

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

On The Go

airBaltic va opera zboruri directe din Riga către București

Publicat

pe

airBaltic

Începând cu 1 mai 2023, airBaltic, compania aeriană a Letoniei, va opera de 3 ori pe săptămână zboruri directe din Riga către București-Otopeni. Zborurile vor fi operate cu Airbus A220-300, una dintre cele mai moderne și ecologice aeronave din lume.

APG România a fost desemnat reprezentantul airBaltic în România și Republica Moldova și va oferi suport agențiilor de turism, servicii de ticketing și asistentă in proiecte de marketing și vânzări.

airBaltic operează zboruri din Riga, Tallinn, Vilnius și Tampere către mai mult de 70 de destinații, asigurând conexiuni către un mare număr de aeroporturi din Europa și Orientul Mijlociu.

airBaltic

”O nouă destinație este întotdeauna binevenită în România, iar cu zborurile airBaltic între cele două capitale și mai departe spre Helsinki, Oslo, Copenhaga, Stockholm, Vilnius, Tallinn sunt oportunități excelente de a dezvolta parteneriate pe termen lung în piața din România și Moldova”, a spus Laura Gâdea – APG Romania.

‘”airBaltic va conecta Riga cu București și va oferi pieței locale nu doar Letonia ca destinație, ci și conexiuni convenabile de tranzit prin Riga către peninsula scandinavă, țările baltice și restul europei. Există de asemenea o cerere și un interes in crestere pentru România din partea călătorilor scandinavi, așa că suntem pregătiți să colaborăm cu autoritățile locale din domeniul turismului pentru creșterea numărului de turiști care vin să descopere România”, a spus și Mariya Radchenko – AirBaltic Management.

Citește în continuare

On The Go

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

Publicat

pe

Air New Zeeland

Recunoaște sincer când ai fost ultima oară atent la povestea cu măsurile de siguranță înainte să decolezi? Cei de la Air New Zeeland au găsit cea mai bună metodă să ții minte toate procedurile!

Un ultim telefon, mesaj sau un mail trimis. Orice este mai important decât prezentarea măsurilor de siguranță înaintea decolării spre o nouă destinație. Chiar dacă zbori des și ai impresia că știi tot ce trebuie să faci în caz de urgență îți recomand să fii atent la prezentarea însoțitorilor de bord.

Cu cât ai mai proaspăt în minte recomandările lor, cu atât îți va fi mai ușor să reacționezi în momentele de panică dacă va fi nevoie. Evident, sperăm să nu fie niciodată.

Oricum, cei de la Air New Zeeland au găsit o metodă epică pentru ca tu să ții minte toate procedurile și, desigur, să-și promoveze compania la nivel mondial.

Noul spot care promovează măsurile de siguranță este cel mai mare produs de Air New Zeeland, având un cast de 600 de persoane. În clip apare actorul Julian Dennison (Hunt for the Wilderpeople, Deadpool2), cântăreții Kings, Theia și Randa, iar filmările s-au făcut în Auckland, Wellington, Dunedin, Balclutha, Hokitika și Naseby în Central Otago.

Coloana sonoră este inspirată din piesele “It’s Tricky” a celor de la RUN-DMC și “In the Neighbourhood” de la Sisters Underground.

Au mai avut și un clip cu orci, elfi, hobbiți, vrăjitoi și chiar Elijah Wood și Peter Jackson.

Iar aventura a continuat și în cel de-al doilea clip al seriei….

Nu-i așa că sunt șanse mult mai mari să știi ce ai de făcut în caz de urgență?

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

On The Go

Wizz Air anunță extinderea operațiunilor în România

Publicat

pe

Wizz Air

Wizz Air își extinde operațiunile în România și adaugă cinci aeronave la baza din București și va avea creșteri operaționale la Bacău, Cluj-Napoca, Iași și Sibiu, oferind 13,8 milioane de locuri și aproximativ 200 de rute pentru pasagerii din România.

Wizz Air  a anunțat o extindere semnificativă în România, adăugând cinci aeronave la baza sa din București (creștere la 17 aeronave), precum și creșterea capacității la Bacău, Cluj-Napoca, Iași și Sibiu. Au fost încărcate locuri suplimentare pentru zboruri încă de vineri, 9 septembrie, iar Wizz Air va aduce prima dintre cele cinci noi aeronave Airbus A321 care se alătură flotei românești începând cu 4 octombrie.

Acest lucru înseamnă mai multe alegeri și mai multe opțiuni de a rezerva cu încredere călătorii cu Wizz Air. Ca parte a acestei creșteri, compania aeriană a anunțat și introducerea a trei rute noi de la București către Atena, Praga și Larnaca și frecvențe crescute pe 30 de rute existente, inclusiv către destinații cheie precum Londra, Roma, Milano, Barcelona, Paris, Bruxelles-Charleroi, Dortmund, Eindhoven, Madrid și Tel Aviv. În total, Wizz Air va adăuga 2,6 milioane de locuri suplimentare pieței din România.

Cele mai noi rute Wizz Air din România

RUTĂZILEDATĂ STARTTARIFE DE LA
București – Atenaluni, miercuri, vineri, duminică2 decembrie 202224,99 EUR / 119 RON
București – Pragaluni, vineri2 decembrie 202224,99 EUR / 119 RON / 619 CZH
București – Larnacaluni, miercuri, vineri, duminică2 decembrie 202224,99 EUR / 119 RON

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Citește în continuare
Advertisement
Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break01 noiembrie 2022

O zi pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

Destinations20 iulie 2022

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break19 iulie 2022

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

vas croaziera Costa Toscana vas croaziera Costa Toscana
Croaziere05 iunie 2022

La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana

O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...

Atena Atena
City Break27 mai 2022

Recomandări pentru o zi de vis în Atena

Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...

Evenimente22 mai 2022

Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu

Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Thasos_Alyki_beach Thasos_Alyki_beach
Croaziere15 mai 2022

Thassos by the sea

Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

5 orașe pe care să le vizitezi când se ridică restricțiile 5 orașe pe care să le vizitezi când se ridică restricțiile
City Break03 mai 2022

5 orașe pe care merită să le vizitezi oricând

Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare...

Vacanța la festival Vacanța la festival
Evenimente26 aprilie 2022

Vacanță la festival? 10 sfaturi pentru ca distracția ta să fie totală

Summer Well, Saga Festival, Untold, Neversea… Vacanța la festival este un must în această vară. Iată câteva sfaturi pentru a...

Amsterdam Amsterdam
City Break26 februarie 2020

Recomandări pentru un weekend la Amsterdam

Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...

Advertisement

Trending