Food & Drinks
O experiență culinară cu accente din noua bucătărie nordică la Solt Dining
Published
5 years agoon

Aflat la parterul Hotelului Courtyard Bucharest Floreasca, restaurantul Solt Dining oferă o experiență premium casual într-un spațiu hygge, de inspirație nordică, în noul centru financiar al Capitalei.
Într-o ambianță minimalistă, dar în același timp sofisticată, simplă și confortabilă, care respectă principiile filozofiei daneze hygge, Solt Dining este un restaurant care îmbină stilul new nordic cu bucătăria tradițională într-o manieră sofisticată.
Cele 18 preparate din meniu se bazează pe ingrediente locale, cu o calitate premium, și readuc în prim plan bucătăria românească, reinterpretată în stil propriu de Chef Alin Berba. Printre ingredientele locale ce se regăsesc în meniu se numără porcul de Mangalița, bibilica sau cocoșelul de pădure, dar și produse cu indicație geografică protejată, cum ar fi păstrăvul afumat de Valeputna, telemeaua de Ibănești și cârnații de Pleșcoi.
“Bucătăria contemporană reprezintă o provocare pentru orice chef, în contextul accesului aproape neîngrădit la ingrediente și preparate din orice colț al lumii. Tocmai de aceea văd în meniul Solt Dining provocarea unei abordări diferite a unor preparate cunoscute, de la Mangalița cu crumble de cârnați de Pleșcoi și esență de ardei gras, până la un desert al copilăriei, reinterpretat, cum este orezul cu lapte și mămăligă la grătar. Consider că ne putem promova țara prin ingrediente locale și cred cu tărie în sloganul Solt Dining – povești cu mâncare locală”, a precizat Chef Alin Berba.
Printre preparatele deja vedetă ale meniului Solt Dining se numără musacaua de vită, cu țelină și sos de măcriș, supa de dovleac cu chipsuri de brânză de Horezu, rulada de bibilica umplută cu varză roșie, praz și țelină, în crustă de sare și cu sos de cimbru, iar desertul preferat este cheesecake-ul cu urdă, dovleac și sirop de cătină.
“Restaurantul nostru se adresează segmentului de business, antreprenorilor și celor care locuiesc în zona de nord a Capitalei, dar nu numai. Solt Dining se străduiește să răspundă atât așteptărilor segmentului de business, cât și călătorului modern de astăzi, cosmopolit și cu un gust educat”, a precizat Adrian Adam, General Manager Courtyard Bucharest Floreasca.
Cu o capacitate de 84 de persoane, restaurantul oferă servicii complete – mic dejun, prânz și cină – într-o manieră flexibilă, adaptată nevoilor clientului modern, care călătorește mult, atât în interes de afaceri, cât și personal. Oferta restaurantului va conține și un business lunch, iar preparatele se vor schimba odată cu fiecare sezon, astfel încât ingredientele să fie mereu proaspete, respectând filozofia Solt Dining.
Restaurantul Solt Dining se află pe Bdul Dimitrie Pompeiu 2A, la parterul Courtyard Bucharest Floreasca. Hotelul, cu o capacitate de 259 de camere, mai pune la dispoziția clienților un centru de conferințe, o sală de fitness, un magazin deschis 24/7 – The Market -, precum și parcare subterană.

Recunoaște, unul dintre motivele pentru care alegi Grecia ca destinație de vacanță este și mâncarea. Avem trei preparate pe care îți recomandăm să le guști acolo sau pe care poți să le faci acasă când îți e dor de Grecia.
Un prieten grec îmi povestea amuzat zilele trecute, privindu-și prietenul, tot grec, asezonându-și peștele, că «grecii pun ulei de măsline și lămâie în orice»… de la salată la brânză, pește, friptură, chiar și pe pâine.
Oarecum de înțeles dacă ne gândim că istoria lor de producători de ulei de măsline își are originea undeva în Neolitic, în Creta.
Cel mai bun și sănătos ulei de măsline este uleiul de măsline extravirgin. Acesta provine din prima presare a măslinelor, nefiind adăugate în acest proces niciun chimical sau apă caldă. Și uleiul de măsline virgin provide din prima presă, dar nu este de aceeași calitate cu cel extra virgin, având și o aciditate puțin mai mare.
Uleiul de măsline extra virgin are un gust distinct și e foarte bogat în antioxidanti. Acesta este și motivul pentru care uleiul de măsline este atât de benefic și recomandat.
Cămara Grecească și-a propus în 2019 să arate că un ulei de măsline senzațional este atât de versatil încât se poate folosi în orice tip de preparat.
Și ce crezi? Ne-a și demonstrat asta în cadrul unui atelier de gătit mediteranean, a cărui vedetă a fost uleiul de măsline, organizat alături de Alina de la Delicii.com.
Așadar, un meniu complet – aperitiv, fel principal, desert – ce include sau, mai bine spus, e construit în jurul uleiului de măsline.
DIP cu ulei de măsline și capere
Ingrediente: 2 căței de usturoi, 2 linguri de capere, 1/2 linguriță de oregano uscat, 2 lingurițe de rozmarin proaspăt, 2 lingurițe de cimbru proaspăt, 3 linguri parmezan ras, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: Pune toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline, într-un robot de bucătărie. Se procesează până la omogenizare. Din compoziția obținută, formează niște bile. Așează-le pe o farfurie și înainte de a le servi toarnă deasupra ulei de măsline.
Feta coaptă cu măsline
Ingrediente: 1 bucată Feta, 1/2 cană de ulei de măsline, 2 căni de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, rozmarin proaspăt, piper roșu boabe.
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune bucata de Feta într-un vas ceramic sau de sticlă. Aranjează măslinele în jurul brânzei, iar apoi toarnă ulei de măsline cu generozitate. Se adaugă și sucul de lămâie (se știe, grecii pun în orice ulei de măsline și lămâie). Opțional, poți lăsa lămâia alături de măsline la cuptor. Se adaugă rozmarinul și boabele de piper zdrobit, apoi se lasă la cuptor pentru 20 de minute. Se servește caldă, cu pâine prăjită.
Prăjitură cu ulei de măsline și portocale
Ingrediente: 2 căni de făină, 3/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță de bicarbonat, 1/2 linguriță de sare, 4 ouă, 1 1/2 cană de zahăr, 1/2 cană de ulei de măsline, 1/4 cană de suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri coajă de portocală rasă, 1 linguriță esență de vanilie, 1/2 cană de lapte, 100 g ciocolată albă.
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge forma de bundt cake cu ulei (în cazul în care aceasta nu este din silicon). Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Bate ouăle și zahărul cu un tel timp de 3 minute, într-un alt bol. Adaugă uleiul de măsline, coaja și sucul de portocală, esența de vanilie. Treptat, incorporează făina, alternând cu laptele. Compoziția se toarnă în formă și se bagă la cuptor pentru 35 de minute (trebuie să treacă proba scobitorii).
Când s-a răcit complet, se ornează cu ciocolata albă topită la bain Marie și cu fructe proaspete.
Citește și: Turul cramelor și vinurile pe care nu trebuie să le ratezi în Santorini
Destinations
Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală
Published
5 months agoon
31 August 2024
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o perioadă extinsă în Turcia.
Istanbul, Izmir, Antalya și Muğla sunt printre cele mai bune destinații pentru nomazii digitali din țară datorită siturilor istorice, deschiderii la mare, dar și a stilului de viață dinamic oferit de acestea. Orașele turcești enumerate mai devreme atrag deja o comunitate diversă de lucrători de la distanță și care, totodată, sunt dornici să experimenteze noi rețete culinare.
Gastronomie stradală irezistibilă la Istanbul
İstanbul, metropola Turciei, acolo unde converg diferite culturi, îi atrage pe nomazii digitali cu internetul rapid, opțiunile de cazare, o comunitate largă de expatriați și prin spațiile moderne de lucru. Dincolo de muncă, orașul se mândrește cu o paletă culinară excepțională, de la restaurante cu stele Michelin la delicii locale comercializate pe arterele pietonale ale orașului. Prima mâncare stradală care ne vine în minte este „simit-ul” crocant, mai exact o pâine în formă de inel acoperită cu semințe de susan.

Un alt deliciu stradal este sandvișul cu pește, cel mai bine savurat în cartierele Karaköy și Eminönü alături de un pahar de suc de murături.
Totuși nu trebuie să sari peste „kumpir”, un cartof copt umplut cu brânză cheddar, sare, unt și diverse garnituri la alegere. Adresa unde poți gusta această mâncare este Ortaköy.

„Kokoreç” este un alt deliciu culinar și unul dintre cele mai cunoscute preparate turcești. Gustarea este de regulă consumată seara și reprezintă un sandviș cu intestine de oaie bine curățate făcute la grătar și amestecate cu condimente.
Izmir: Paradisul gastronomic al Mării Egee
Izmir combină viața vibrantă a orașului cu farmecul unei stațiuni, transformându-se într-un loc confortabil cu infrastructură modernă. Pe de altă parte, cel mai nou loc din Ghidul Michelin, apreciat pentru bucătăria egeeană este districtul Urla care se mândrește cu o scenă vibrantă de mâncare stradală.

„Boyoz”, un produs local de patiserie crocantă, poate fi cel mai bun mod de a începe ziua.
Poți încerca „kumru”, un sandviș local care este de regulă preparat pe o chiflă cu susan, alături de roșii, ardei și brânză tulum din İzmir. Versiunile fierbinți au în compoziție și cârnați la grătar, salam, roșii, ketchup și maioneză.
În tot İzmir-ul poți profita de o tavă de midii umplute cu pilaf aromat, asezonate cu suc de lămâie.
Mai puteți încerca „söğüş” – o lipie umplută cu organe tocate fin, ardei iute, pătrunjel, roșii și ceapă – sau „kokoreç” în stil İzmir, cu bucăți mai mari de intestine fără roșii sau condimente.
Călătorii culinare în Muğla

Îndreptându-ne spre sud, provincia Muğla este fără îndoială apreciată de turiștii străini datorită orașelor sale: Dalaman, Bodrum și Marmaris. Ca reprezentant suprem al bucătăriei egeene, Muğla este o destinație ideală pentru cei pasionați de gastronomie. Fructele de mare proaspete sunt însoțite de vinuri albe obținute din struguri locali, iar preparatele culinare (florile de dovlecel umplute; „samphire”) au în compoziție uleiul de măsline.
Aceste preparate contribuie la o bogată moștenire culinară dobândită în timp. La Bodrum, poți vizita și piețele locale, unde sunt comercializate diverse lucruri, de la haine la delicatese regionale făcute manual, pe tarabe. Merită încercat „otlu börek” în astfel de piețe. Cafenelele și restaurantele de la Bodrum includ și o mare varietate de prepararate din bucătăria internațională cosmopolită, inclusiv specialități asiatice, italienești, chinezești, mexicane, indiene și thailandeze.
Inima culinară a Rivierei Turcești: Antalya
Antalya, inima Rivierei Turcești, este de asemenea aglomerată de străini din întreaga lume, cu soarele său, plajele lungi, orașele antice și opțiunile de cazare. Orașul este un important pol al delicateselor mediteraneene turcești. „Gözleme”, o lipie umplută cu brânză sau cu cartofi, este primul preparat culinar pe care trebuie să-l guști. Un pahar de suc rece de portocale Finike va însoți gözleme-ul și te va răcori în zilele fierbinți de vară. Înghețata turcească este o altă opțiune pentru a te răcori și a-ți satisface pofta de dulce. Ar trebui să încerci și versiunea din Antalya: înghețată arsă. Acest gust original este obținut din lapte de capră și oferă o experiență gastronomică diferită.

Naționalitățile eligibile pentru viza digitală pentru nomazi în Turcia
Pentru a obține o viză pentru Turcia, nomazii digitali pot iniția procesul de aplicare de pe platforma Digital Nomad GoTürkiye. Cu această aplicație, vor obține un document de identificare a nomadului digital care poate fi prezentat la orice consulat turcesc sau centru de vize pentru stagiul final de obținere a vizei.
Cetățenii din Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Grecia, Croația, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Bulgaria, România, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Regatul Unit, Elveția, SUA, Canada, Federația Rusă, Ucraina și Belarus, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, sunt eligibili să aplice. În plus față de cerințele obișnuite de a avea un pașaport valabil, cei eligibili trebuie să fie absolvenți de universitate și trebuie să poată demonstra că au un venit lunar de 3.000 USD sau un venit anual de 36.000 USD. Fie că sunt angajați sau nu, trebuie să prezinte și un document care să arate că aplicantul lucrează ca nomad digital la care se adaugă și o fotografie biometrică.
Food & Drinks
Cele mai importante deserturi turcești au fost incluse în enciclopedia Taste Atlas
Published
1 year agoon
5 February 2024
Cu siguranță și numeroasele deserturi turcești sunt motivul pentru care alegi să-ți petreci vacanța în Turcia. Ele au fost incluse acum și în enciclopedia Taste Atlas.
Cu o tradiție și un „know-how” moștenit de sute de ani, bucătăria turcească este apreciată în întreaga lume iar această faimă include și numeroasele deserturi turcești. Iar acestea sunt cu siguranță unul dintre motivele pentru care și tu alegi Turcia ca destinație de vacanță.
Cu arome care variază de la preparat la preparat, deserturile turcești sunt îndrăgite atât de rezidenți, cât și de vizitatori. În ceea ce privește popularitatea dulciurilor din Turcia, enciclopedia Taste Atlas a inclus câteva deserturi turcești celebre în lista „Top 100 de deserturi din lume”.
Până în prezent platforma Taste Atlas a listat peste 10.000 de preparate tradiționale din fiecare țară de pe glob.
Baklavaua turcească
Baklavaua, probabil cel mai cunoscut desert turcesc, este un produs de patiserie delicios format din straturi de aluat subțire ca foile de hârtie, umplut cu nuci mărunțite fin și udat cu sirop dulce.
Baklavaua și baklavaua emblematică de la Gaziantep sunt incluse în rețeaua de orașe creative UNESCO pentru tradiția sa gastronomică. Baklavaua de la Gaziantep, înregistrată de Comisia UE pentru aroma sa unică este una dintre cele mai importante feluri de mâncare din Turcia în viața de zi cu zi.
Deși „baklava” este termenul general pentru patiserie, desertul ia diferite denumiri în funcție de prepararea si prezentarea lui. De exemplu, „fıstık sarma” (înveliș cu fistic), inclusă în Atlasul Gustului, se referă la un tip de baklava făcută cu fistic.
Totodată este și cea mai preferată umplutură pentru o baklava. Rulat într-o singură foaie de „filo”, fıstık sarma este făcută dintr-o pastă densă de fistic, uneori numită „unt de fistic”.

Un alt desert tradițional turcesc de referință și inclus în Atlasul Gustului este kunefe
Servit fierbinte, künefe are în compoziție brânză topită, nesărată inclusă între două straturi de aluat „filo” mărunțit sau aluat de griș, apoi stropit cu sirop dulce și ornat cu fistic zdrobit. Cel mai gustos künefe se găsește în provinciile din sud-estul Anatoliei din Turcia, iar „antakya künefe”, desertul de renume mondial de la Hatay, a fost înregistrat în UE drept „Indicație Geografică Protejată”.

Deserturi tucești tradiționale făcute din lapte
Deserturile cu lapte din Turcia sunt la fel de populare și delicioase ca și celelalte deserturi ale țării. „Fırın sütlaç” (budinca de orez copt) este un desert popular tradițional turcesc, preparat prin combinarea laptelui, orezului și zahărului.
Budinca se coace, iar suprafata ei arsă se ornează cu scortișoară sau alune. În timp ce acest desert clasic este disponibil în toată țara, mulți fani spun că cel mai bun fırın sütlaç este servit în zone turcești cunoscute pentru producția de lapte.

Datând din epoca otomană, „kazandibi” (budinca de lapte caramelizat) are o consistență moale și o bază ușor arsă. Numele desertului se referă la fundul ars al cazanului în care este preparat. Kazandibi se face prin arderea stratului inferior de „tavuk göğsü” (budincă de piept de pui), desertul făcut cu piept de pui mărunțit.
Cu toate acestea, majoritatea acestor preparate se servesc cu unt, lapte, făină de orez, zahăr și amidon, cu partea caramelizată deasupra, fără piept de pui mărunțit. Acest fel de mâncare tradițională este servită cu cafea sau ceai turcesc la fel ca nenumărate alte deserturi turcești.

„İrmik helvası”, un alt desert turcesc de pe Atlasul Gustului, este o parte indispensabilă a culturii culinare din regiunea Anatoliei. Preparat cu mici variații în aproape fiecare provincie, felul de mâncare constă din gris, unt, zahăr, lapte și nuci de pin. Se servește adesea fierbinte alături de o linguriță de înghețată Maraș rece.

În ghidul Atlasului Gusturilor se află și „maraș dondurma”. Cu o consistență densă, o aromă distinctă „maraș dondurma” este un desert preferat în toată Turcia.
Secretul acestui desert remarcabil constă în ingredientele sale: înghețata este făcută cu lapte de la capre hrănite cu ierburi naturale din Kahramanmaraș, în timp ce „salep” aromat provine din rădăcinile orhideelor violete care cresc în zonă.

Foto: TGA
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!


Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...


Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....


Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu
Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...


6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air
Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...


Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul
Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Norway postcards cu un BMW X3
“Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...

Vizitează Ras Al Khaimah în cea mai frumoasă perioadă a anului

[FOTO/VIDEO] Un tur prin Bruges cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Cum te poate ajuta Inteligența Artificială să îți planifici vacanța?

Wizz Air lansează o nouă rută și mărește frecvența zborurilor pe 11 rute din România
