Destinations
O călătorie muzicală în Ungaria
Published
2 months agoon

Pe 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Muzicii. Cu această ocazie, pregătiți-vă să fiți transportați într-o călătorie fermecătoare prin cronica muzicală a Ungariei!
Avem o poveste captivantă de spus, poveste ce străbate istoria și rezonă cu prezentul. Începem în contextul istoric marcat de compozitori celebri precum Liszt, Bartók și Kodály, continuăm cu festivaluri internaționale apreciate de o lune întreagă și ajungem la scenă muzicală contemporană înfloritoare, pentru că Ungaria este profund înrădăcinată în lumea muzicii.
Pe măsură ce toamna își intră în drepturi, în Ungaria muzica răsună dincolo de granițe, punând în valoare cultura sa prin limbajul universal al muzicii.
Context istoric: Păstrarea tradițiilor
Studiile comparative din muzicologia modernă arată că muzica ungară își are rădăcinile în ritmurile populare are popoarelor din Asia Centrală, pentru ca mai târziu să se împletească cu diversele tradiții muzicale europene inclusiv cu muzica populară, cea bisericească și cea clasică.
Aceasta constituie fundația culturii muzicale clasice ungare, care are, de asemenea, o importanță deosebită în muzica europeană a secolelor XVIII și XX. Alături de aceste baze muzicale, practici culturale precum táncház (casa de dans) și fonó (casa muzicii populare) reprezintă pilonii patrimoniului muzical al țării. Aceste tradiții nu numai că păstrează trecutul bogat, ci creează și un pod către prezentul prosper.

Ungaria lui Haydn
Cel mai mare și mai splendid edificiu baroc din Ungaria, Palatul Esterházy din Fertőd, se află în apropierea frontierei austriece. Sălile sale găzduiesc încă concerte pe timp de vară, iar sala de muzică adăpostește o expoziție care evocă viața muzicală a castelului.
Complexul de clădiri al Palatului Esterházy este principala atracție turistică a orașului Fertőd și una dintre cele mai importante atracții turistice din Ungaria. Familia Esterházy a avut un impact major asupra istoriei Ungariei începând cu secolul al XVII-lea: printre cei remarcabili membri se numără un arhiduce, un arhiepiscop, un șef al justiție și chiar un prim-ministru.
Viața muzicală a Palatului Fertőd și-a câștigat o reputație solidă în Europa sub conducerea lui Joseph Haydn, care a interpretat celebra sa Simfonie de Adio aici, în 1772. Membrii curții de Habsburg și Maria Tereza au frecventat programele muzicale ale palatului. Ritmurile muzicii clasice și concerte continuă să joace un rol vital în viața palatului.

Maestrii Muzicii: Liszt, Bartók, Kodály
Ungaria se mândrește cu o istorie ilustră de genii muzicale, de la compozițiile lui Franz Liszt la munca pionierilor Béla Bartók și Zoltán Kodály în etnomuzicologie. Metoda Kodály, o abordare inovatoare a educației muzicale, a influențat predarea muzicii în întreaga lume.
Academia de Muzică Liszt Ferenc, fondată chiar de Ferenc Liszt însuși, rămâne o piatră de temelie a educației muzicale și un centru pentru dezvoltarea tinerelor talente. Pianist, compozitor, dirijor, profesor, autor și filantrop, Liszt a înființat instituția în 1875. “Génie oblige!” a fost credo-ul său: datoria unui artist este să-și folosească darurile în beneficiul umanității.
Predarea la Academie se bazează pe acest principiu, reflectând viziunea fondatorului care era cu ani înaintea epocii sale. Academia Liszt este mândră să promoveze moștenirea muzicienilor maghiari de renume mondial, precum Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi, Hubay, Popper, Weiner, Ligeti și Kurtág!
Toți aceștia au modelat tradițiile, stilul și abordarea muzicii. Există tururi ghidate în cadrul minunatei clădiri Art Nouveau ce îi poartă numele și puteți achiziționa bilete pentru a asculta concertele susținute aici.
Extravaganța Clasică: Operă și Operetă
Paisajul muzical al Ungariei este semnificativ îmbogățit cu măreția operei și farmecul operetei. Publicul maghiar apreciază muzica clasică și acesta este unul dintre motivele pentru care aceasta atinge culmile în producțiile de anvergură care se joacă pe scenele din întreaga țară. De la grandiozitatea Operei de Stat Maghiare până la spațiile teatrale intime, opera își pune amprenta cu povești atemporale și arii înălțătoare.
Opereta, pe de altă parte, adaugă o notă de fantezie și romantism în peisajul muzical. Prin îmbinarea muzicii și teatrului, opereta prezintă povești de dragoste și intrigă, captivând publicul cu melodii care rămân în minte mult timp după închiderea cortinelor. Fie că vă delectați cu dramele pasionale ale operei sau vă bucurați de melodiile pline de veselie ale operetei, scena clasică a Ungariei continuă să răsune de spectacole captivante.

Nu ratați Casa Muzicii Maghiare
Casa Muzicii din Ungaria, o instituție distinctă și complexă dedicată educației muzicale, și-a deschis porțile în Parcul Municipal din ianuarie 2022. Acest loc a marcat și inaugurarea primei expoziții cuprinzătoare despre istoria muzicii.
În ciuda patrimoniului muzical renumit al Ungariei, nu exista în Ungaria o instituție care să găzduiască o astfel de expoziție multifațetată și imersivă despre muzica maghiară în contextul mai larg al muzicii europene. Clădirea emblematică, proiectată de celebrul arhitect japonez Sou Fujimoto, găzduiește acum o multitudine de programe și expoziții captivante adaptate pentru iubitorii de muzică.
Simfonia Primăverii: Marele eveniment cultural din Budapesta – Festivalul de Primăvară
Festivalul de Primăvară din Budapesta: De la prima sa ediție din 1981, Festivalul de Primăvară din Budapesta (BTF) a fost unul dintre cele mai mari festivaluri culturale din Ungaria.
Evenimentul este unul anual și durează mai multe zile. Include spectacole tradiționale (muzică clasică, jazz, operă, balet, teatru), expoziții, folclor și evenimente în aer liber. Acest evenimen are loc de obicei în jurul solstițiului de primăvară și durează aproximativ două săptămâni. Mai multe informații se găsesc pe site-ul oficial.
Vibrații armonioase dincolo de Budapesta
Muzica fermecătoare a Ungariei nu se limitează doar la capitală. Mari orașe precum Debrecen, Szeged și Miskolc contribuie la peisajul muzical al țării cu propriile lor simfonii de festivaluri, concerte și evenimente culturale. Vizitatorii vor fi învăluți în atmosfera vie a evenimentelor precum Festivalul de Operă BartókPlus din Miskolc sau festivalurile și programele Haydneum care au loc în Fertőd și Budapesta.
Nume mari de urmărit în prezent
Ansamblul de Muzică Populară a Statului Maghiar (MÁNE) a fost fondat în 1950 cu scopul de a descoperi, păstra și dezvolta tradițiile cântecelor, dansurilor și muzicii poporului ungar, apoi de a le face cunoscute în rândul maghiarilor și de a le prezenta oamenilor din alte țări.
Orchestra Festivalului Budapesta este una dintre cele mai cunoscute orchestre simfonice maghiare în străinătate și în Ungaria. Orchestra este un oaspete regulat la multe concerte și festivaluri de muzică din străinătate.
Munca artistică pentru păstrarea tradițiilor depusă de Orchestra cu 100 de membri a țiganilor este inestimabilă și unică în lume. Pe lângă muzica clasică, ei cântă și muzică tradițională maghiară țigănească, melodii maghiare și cântece populare.
Ádám György este un interpret regulat la Carnegie Hall din New York și este unul dintre cei mai cunoscuți artiști maghiari contemporani. Nu doar ca interpret, ci și ca fondator și director artistic al Concursului Internațional de Pian Liszt Ferenc din New York, el aduce arta lui Liszt în fața milioanelor de oameni an de an.
Festivalul Academiei Budapesta a fost înființat în 2002 sub îndrumarea lui Katalin Kokas și Barnabás Kelemen. Acesta oferă un program variat de concerte uimitoare, cursuri magistrale, prelegeri, discuții la masă rotundă și repetiții publice.
HAVASI este un compozitor contemporan care impresionează publicul în cele mai elegante săli de concert, teatre, săli de sport sau chiar festivaluri de vară. În ultimii ani, el a ajuns în comunitatea închisă a elitei internaționale a artiștilor pe cont propriu.
După zece ani de experimente, el și-a creat o lume muzicală proprie și unică. A vândut mai mult de 500.000 de bilete la concerte și a primit ovații prelungite în multe dintre cele mai iconice săli de concerte din lume, cum ar fi Carnegie Hall, Sydney Opera House și Wembley Arena.
Foto: HTA @visithungary.com, Shutterstock
Destinations
Vrei să te simți ca James Bond pentru o zi? Vizitează Sölden, cea mai tare stațiune de schi din Alpii Austriei
Published
2 weeks agoon
12 November 2023
Începe sezonul de schi și acum poți combina pasiunea ta pentru sporturile de iarnă cu pasiunea pentru filmele cu James Bond.
Austria este mereu o idee bună, iar dacă vrei să te simți ca într-unul din filmele cu James Bond, Muntele Gaislachkogl din Alpii Austriei este locația ideală pentru o experiență ca în peliculele cu Agentul 007.
De ce? Pentru că aici se află restaurantul Q, la 3.048 de metri înălțime, folosit ca locație de filmare pentru “Spectre”.
Complexul 007 Elements este spectaculos
Pe lângă restaurant, când vei ajunge în vârful muntelui vei găsi o adevărată fortăreață James Bond. 007 Elements este un complex de 1.300 de metri pătrați construit în stânca muntelui, având chiar și o intrare de tip tunel exact ca cea din prima scenă a filmului.
În interiorul centrului, vizitatorii sunt inițiați într-o experiență multi-senzorială, putând vizita celebrele săli M de briefing, laboratorul tehnologic Q, acolo unde se află și modelele Jaguar I-PACE din film, dar și alte vehicule și recuzita folosită pe platourile de filmare din cadrul peliculelor.

Jaguar și Land Rover sunt mașinile oficiale ale lui James Bond în Spectre
Cu ajutorul celor de la Jaguar și Land Rover, vizitatorii pot admira și câteva modele de mașini cum sunt Land Rover Defender sau Sport SVR, de asemenea folosite în filmul Spectre. Pe lângă mașinile în sine, turiștii pot face cunoștință cu tehnologiile Jaguar Land Rover, cu sistemele de inteligență artificială și bateriile de 90kWh folosite pe Jaguar I-PACE electric din uluitoarea scenă de urmărire prin Roma din film.

Mașinile celor de la Jaguar și Land Rover au apărut în nouă filme din seria James Bond, încă de la “Octopussy” din 1983. Pe atunci, Roger Moore scăpa de o moarte sigură la bordul unui Range Rover Classic condus de Bianca (Tina Hudson).

Dacă vei privi pe fereastră din interiorul centrului 007 Elements, vei putea admira autostrada și întreaga stațiune de schi Sölden. Centrul este plin de surprize care mai de care mai interesante și inedite, care cu siguranță vor fi pe placul fanilor seriei.
Centrul este opera celebrului arhitect austriac Johann Obermoser. Temperatura clădirii care adăpostește centrul de vizitare este păstrată la un grad Celsius la exterior, pentru a nu deteriora gheața permanentă de pe vârful muntelui.
Stațiunea Sölden din Austria este la 70 de minute de mers cu mașina de Innsbruck. Odată ajunși acolo, puteți lua telecabina până în vârful Muntelui Gaislachkogl, urcând în total 1.677 de metri.

Destinations
6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air
Published
2 weeks agoon
7 November 2023
Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge cu Wizz Air, iar prețul biletelor pornește de la 69 de lei.
Anul acesta, cu Wizz Air poți să te îmbarci într-o călătorie festivă de neuitat, către unele dintre cele mai încântătoare destinații din Europa, care să te aducă mai aproape de magia Crăciunului.
Iată șase târguri de Crăciun, renumite în Europa, fiecare cu farmecul și spiritul unice pe care le poți descoperi la prețuri pentru bilete începând cu 69 de lei.
Târgul de Crăciun din Basel: 23 noiembrie – 23 decembrie
Descoperă spiritul Crăciunului în Basel, în timp ce te plimbi prin piețele sale încântătoare, pline de delicii festive. Intră în atmosfera veselă a orașului, răsfață-te cu bunătăți delicioase și cumpără cadouri unice de sărbători. Asigură-ți locurile de avion pentru doar 99 RON și lasă magia Crăciunului să înceapă.
Târgul de Crăciun din Berlin: 27 noiembrie – 31 decembrie
Berlinul prinde viață în perioada sărbătorilor cu un târg de Crăciun unică. Explorează piețele festive ale orașului, gustă din bunătățile tradiționale și bucură-te de decorațiunile strălucitoare. Rezervă-ți zborul pentru doar 69 RON și bucură-te de cadoul unui Crăciun berlinez.
Târgul de Crăciun din Bruxelles: 24 noiembrie – 31 decembrie
Bruxelles-ul se transformă într-un tărâm al minunilor de iarnă în perioada sărbătorilor. Experimentează farmecul târgului său de Crăciun, cu luminile renumite, patinoarul și mâncărurile belgiene. Fă-ți sezonul mai luminos cu un zbor la 99 RON.
Târgul de Crăciun din Copenhaga: 17 noiembrie – 31 decembrie
Copenhaga este un oraș plin de veselie cu ocazia sărbătorilor, datorită târgului său de Crăciun. Plimbă-te pe străzile decorate, savurează un vin fiert și explorează meșteșugurile unice. Pentru doar 99 RON, fă din Copenhaga destinația vacanței tale de iarnă.
Târgul de Crăciun din Luxemburg: 24 noiembrie – 1 ianuarie
Târgul de Crăciun din Luxemburg este o adevărată bijuterie, cunoscută pentru atmosferă și meșteșugurile artizanale. Bucură-te de festivități și creează-ți amintiri prețioase. Rezervă un zbor pentru doar 149 RON.
Târgul de Crăciun din Londra: 17 noiembrie – 1 ianuarie
Târgul de Crăciun din Londra uimește cu luminile sale, patinoarul și spiritul festiv. Explorează piețele, savurează o cacao caldă și bucură-te de o evadare magică de iarnă. Biletul tău pentru un Crăciun fermecător la Londra te așteaptă la prețul de 99 RON.
Pentru mai mult confort, Wizz Air oferă opțiunea unui Partener de călătorie flexibil. Acest serviciu îți oferă posibilitatea de a crea o nouă rezervare, fără a fi nevoie să adaugi toate numele pasagerilor în momentul rezervării, ceea ce îți permite planificarea mai ușoară a călătoriei, printr-o experiență mai flexibilă.
Foto: envato elements
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!
Destinations
30 de locuri din filmele Disney în care trebuie să ajungi neapărat
Published
2 weeks agoon
6 November 2023
Dacă vrei să intri și tu în universul magic al filmelor Dinsey, iată lista cu 30 dintre locurile care au inspirat cele mai îndrăgite filme ale sale din ultimii 100 de ani unde trebuie să ajungi și tu neapărat.
Pentru a sărbători cea de-a 100-a aniversare, The Walt Disney Company și-a deschis arhivele pentru a dezvălui o listă de 30 de locații din Europa, Orientul Mijlociu și Africa care au inspirat filmele, parcurile și inimile fanilor săi de-a lungul ultimului secol.
De la Big Ben din Londra la provincia colorată Cinque Terre din Italia, lista de repere acoperă 13 țări și prezintă locurile care au inspirat unele dintre cele mai faimoase povești Disney.
În contextul aniversării, Disney a recreat, de asemenea, scene celebre din istoria sa de 100 de ani, cu ajutorul unor fotografii exclusive, inclusiv locații precum Great Fosters, în Anglia, unde se spune că labirintul său ornamental ar fi inspirat o scenă memorabilă din Alice în Țara Minunilor.
Rebecca Cline, director al Arhivelor Walt Disney, a declarat: “Spre sfârșitul vieții sale, Walt Disney a fost distins ca fiind ” Showmanul lumii”. A fost o distincție foarte potrivită, deoarece era fascinat și inspirat de tot ceea ce trăia și vedea, indiferent unde se afla. Așa cum a spus el însuși cândva: “Întotdeauna, în timp ce călătorești, asimilează sunetele și priveliștile lumii.” Iar noi toți am beneficiat de dragostea sa pentru culturile din întreaga lume.”
30 de locuri din filmele Disney pe care trebuie să le vezi
Iată și lista celor 30 de locații care au inspirat poveștile Disney în ultimii 100 de ani, de la deșerturile arzătoare din Africa și până a ținuturile înghețate din Islanda.
Marea Britanie și Irlanda
1. Cruella (2021) / Liberty London

2. 101 Dalmațieni (1961)/ Regent’s Park, Londra


3. Peter Pan (1953) / Big Ben, Londra

4. Mary Poppins (1964) / St Paul’s Cathedral, Londra

5. Star Wars: Trezirea Forței (2015) / Skellig Michael, Ireland

6. Răzbunătorii: Sfârșitul jocului (2019) / St. Abbs Village, Berwickshire, Scoția

7. Winnie de Pluș (2011) / Ashdown Forest (Hundred Acre Wood), UK

8. Neînfricata (2012)/ Calanais Standing Stones, Stornoway, Scoția

9. Alice în Țara Minunilor (1951)/ Great Fosters, UK

Franța
10. Cocoșatul de la Notre Dame (1996) / Notre Dame Cathedral, Franța

11. Ratatouille (2007) / Le Train Bleu, Franța

12. O Poveste Încâlcită (2010) / Mont Saint-Michel, Franța

13. Frumoasa și Bestia (1991) / Chateau de Chambord, Franța

14. Frumoasa din Pădurea Adormită (1959) / Château de Saumur, Franța

Spania
15. Alba ca Zăpada și cei Șapte Pitici (1937) / Alcázar de Segovia, Spania

Croația
16. Mica Sirenă (1989) / Dubrovnik, Croația

Africa
17. Pantera Neagră (2018) / Blyde River Canyon Nature Reserve, Africa de Sud

18. Regele Leu (1994) / Masai Mara, Kenya

Germania
19. Alba ca Zăpada și cei Șapte Pitici (1937) / The Black Forest, Germania

20. Pinocchio (1940)/ Rothenburg ob der Tauber, Germania

21. Castelul Frumoasei Adormite din Disneyland, California / Neuschwanstein Castle, Germania

22. Capitanul America: Război Civil (2016) / Leipzig/ Halle Airport, Germania

Ungaria
23. Văduva Neagră (2021) / Budapesta, Ungaria

Islanda
24. Rogue One: O poveste Star Wars (2016) / Reynisfjara Black Sand Beach, Islanda

Italia
25. Avengers: Age of Ultron (2015) / Forte di Bard, Italia

26. Disney and Pixar’s Luca (2021) / Cinque Terre, Italia

27. Indiana Jones și Cadranul Destinului (2023) / Ear of Dionysius, Sicilia, Italia

Grecia
28. Hercules (1997)/ Mount Olympus, Grecia

Norvegia
29. Regatul de Gheață (2013) / Akershus Fortress, Norvegia

Iordania
30. Aladdin (2019)/ Wadi Rum, Jordan

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!


6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air
Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...


Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul
Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Peste un milion de paturi din hotelurile din Turcia au fost verificate și au primit un certificat pentru sustenabilitate

Baklavaua: o tradiție turcească respectată de secole

[FOTO] Un tur prin pasul Stelvio cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Vrei să te simți ca James Bond pentru o zi? Vizitează Sölden, cea mai tare stațiune de schi din Alpii Austriei

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Vrei să te simți ca James Bond pentru o zi? Vizitează Sölden, cea mai tare stațiune de schi din Alpii Austriei

[FOTO] Un tur prin pasul Stelvio cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

30 de locuri din filmele Disney în care trebuie să ajungi neapărat

Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite
