Connect with us

What To Do

Festivaluri și tradiții din Ungaria, pentru a spune adio iernii

Published

on

Festivaluri și tradiții din Ungaria

Ungaria are o lungă tradiție în privința ritualurilor de alungare a iernii, cu numeroase obiceiuri și credințe asociate.

Una dintre cele mai importante și binecunoscute tradiții, care influențează și fluxurile internaționale de turiști în regiune, este Busójárás în Mohács, care va avea loc în perioada 8-13 februarie. Deliciile gastronomice și festivitățile joacă, de asemenea, un rol important în timpul sezonului de carnaval, oferind numeroase aventuri minunate pentru turiști.

Busójárás (Plimbarea Busó)

La trei ore și jumătate de condus, plecând din Arad, se afla localitatea Mohács. Aici are loc festivalul Busójárás care este una dintre cele mai spectaculoase, captivante și unice tradiții în timpul sezonului de carnaval.

Este o festivitate populară cunoscută internațional, originară din tradiția populară din regiunea Mohács. Originea tradiției este legată de expulzarea turcilor, conform căreia foștii locuitori ai zonei Mohács s-au ascuns în mlaștini îmbrăcați gros și purtând măști și au făcut zgomot pentru a-i alunga pe turcii superstițioși.

Alții cred că obiceiul a fost adus de populația Sokác, de origine balcanică, când s-au stabilit în zonă, și aici s-a dezvoltat în forma sa actuală.

Esenta Busójárás este ‘poklade’, care înseamnă transformare. Este un moment în care multe lucruri sunt permise, iar fața, identitatea, trebuie să rămână ascunsă pe durata festivității.

‘Busó’ este personajul principal al sărbătorii: un personaj amenințător, cu fața de lemn, îmbrîcat într-un palton întors și pantaloni umpluți cu paie. Haina din blană este legată cu o frânghie sau sfoară, uneori cu o centură, iar un accesoriu permanent este o bâtă sau un ciocan de lemn. Ei pot avea și alte accesorii, cum ar fi o furcă de lemn, coarne de taur sau o traistă.

Una dintre cele mai populare activități este aprinderea focului de seară: un foc mare de dimensiunea unei case este aprins în mijlocul pieței principale pentru ca oamenii buso și oaspeții să danseze în jurul lui.

Informații interesante:

 • Duminica de Carnaval este ziua când Busó traversează Dunărea în timpul paradei, când este lansat sicriul iernii și când este construit cel mai mare foc de tabără.
 • Măștile, care au devenit un simbol al sărbătorii, sunt realizate de cioplitori de măști și de meșteri populari profesioniști, iar stilul lor este recunoscut de toata lumea.
 • Strigătul tradițional în timpul paradei este “Bao-bao!”.
 • Muzicienii populari însoțesc grupurile de buso în toate cele șase zile ale carnavalului.
  Acestă sărbătoare generează în fiecare an un flux semnificativ de turiști internaționali în Ungaria, conform Centrului Național de Furnizare a Datelor Turistice. Anul trecut, în zona Pécs-Villány, cel mai mare număr de vizitatori pe durata săptămânii Busójárás a fost generat de sârbi și croați, precum și de germani, slovaci și români.
  Ovizită în acestă zonă a Ungariei poate veni la pachet cu posibilitatea unul sejur în Mako (stațiune balneară) și Szeged.
  Dată: 08 – 13.02.2024
  Loc: Mohács

Alte tradiții populare pentru alungarea iernii și celebrarea sezonului de carnavaluri

În Ungaria, perioada dedicată carnavalurilor începe de la Bobotează, pe 6 ianuarie, și se încheie pe 14 februarie în acest an. În tot acest timp oamenii încearcă să țină la distanță iarna aspră cu diverse obiceiuri și obiceiuri spectaculoase. Să vedem care sunt cele mai importante!

Conform superstiției, arderea unui “kiszebáb”, care este o marionetă făcută manual, îi va elibera pe oameni de toate relele. Obiceiul de a îngropa iarna cu această tradiție era foarte popular în rândul sătenilor.

Acesta consta în copii care făceau marioneta și instrumente de făcut zgomot, cu care defilau în piața principală a satului. Procesiunea se încheia la focul de tabără, unde oamenii se adunau să atârne kiszebáb-ul și să-l arunce în foc, alături de mesaje scrise pe bucăți de hârtie. Până când focul de tabără se stinge, ei interpretează cântece populare pentru a da bun venit primăverii.

Carnavalurile jucau, de asemenea, un rol foarte important în alegerea unui partener. Fetele ofereau o floare mică băiatului cel mai drag sufletului lor, astfel încât să poată apărea la dans cu floarea prinsă la pălărie. Dacă băiatul curtase fata pentru o perioadă lungă de timp, nu ar fi fost surprins dacă partenera sa de dans i-ar fi furat pălăria pentru a prinde floarea pe ea – un simbol al angajamentului ei. Acest spectacol public era adesea urmat de o cerere în căsătorie.

Este important să menționăm și Carnavalul Femeilor, organizat în ziua de luni. În această zi, doamnele puteau consuma alcool nelimitat, cânta și distra pe cinste.

Specialități festive culinare

Acesta este momentul în care se servesc supe bogate, bograč (un tip de tocană) și bograč de fasole. Printre felurile principale, carnea prăjită în vin, cum ar fi cea de pui, rață sau vită, sunt feluri de mâncare tipice de carnaval. Aspicul de carne, care este practic o piftie numită și “hugaricumul iernii”, este foarte popular printre maghiari și merită cu siguranță degustat în timpul vizitei.

Delicatesa clasică a carnavalului este gogoașa, care ia forme diferite de la o regiune la alta. Gogoașa de carnaval poate fi sărată sau dulce, cu sau fără umplutură.

Turiștii pot vedea și se pot lăsa antrenați de toate aceste experiențe asociate perioadei de carnavaluri în întreaga țară, în piețele principale ale marilor orașe precum Budapesta, Debrecen, Szeged, Miskolc sau Pécs. Evenimentele muzicale fac această perioadă și mai plăcută, iar piețele alimentare și restaurantele tradiționale îi așteaptă pe vizitatori cu delicii de sezon.

Dacă doriți să experimentați ceva unic, această perioadă este perfectă pentru a călători în Ungaria!

Foto: Visit Hungary

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Destinations

Idei pentru o vacanță de unul singur la Istanbul

Published

on

Clasată drept una dintre destinațiile de top din Europa, Istanbul oferă o gamă largă de activități și experiențe pentru vizitatorii care călătoresc singuri.

Datorită diversității nesfârșite și a atmosferei primitoare a orașului, cei care călătoresc solitari vor concluziona că Istanbul – este o destinație plăcută, vibrantă și ușor de navigat, recomandată de multe publicații de călătorie de renume mondial pentru 2024.

Metropola îi invită pe turiști să exploreze orașul și să descopere muzee, monumente, programe speciale de expoziții, pitoresc străzi, hoteluri de lux, restaurante cu stele Michelin și opțiuni de cumpărături de lux.

Două continente, un singur oraș

Dacă este prima ta vizită la Istanbul – singurul oraș din lume construit pe două continente – începe din Peninsulă. Zona adăpostește numeroase monumente, inclusiv Moscheea Hagia Sofia (Ayasofya) și Bazilica Cisternă (Yerebatan Sarnıcı), precum și Palatul Topkapı (Topkapı Sarayı) și Moscheea Albastră (Sultanahmet Camii).

Muzeul de Arheologie de la Istanbul (İstanbul Arkeoloji Müzesi), situat în grădina Palatului Topkapı, este o vizită obligatorie pentru oricine este curios și dorește să descopere mai multe despre patrimoniul arheologic al Turciei.

Desigur, nicio excursie la Istanbul nu este completă fără o vizită la Marele Bazar vechi de secole (Kapalıçarşı). În mod similar, avem și Bazarul de Mirodenii (Mısır Çarşısı) din Eminönü care oferă vizitatorilor o experiență unică de cumpărături într-un cadru istoric.

După ce ați gustat – și poate cumpărați – diverse mirodenii, ceaiuri din plante, fructe și legume uscate sau alte delicatese la bazar, vă puteți urca pe o barcă la terminalul de feriboturi din apropiere pentru a parcurge un tur al Bosforului, unde veți fi întâmpinați de legendarul Turn al Fecioarei (Kız Kulesi), prima dintre multele priveliști splendide de-a lungul Bosforului.

Experiențe unice ale orașului

Puteți ajunge la Karaköy, o destinație turistică populară cunoscută pentru muzeele sale, portul modern de croazieră Galataport İstanbul și pentru centrul său comercial din aer liber. De asemenea, puteți vizita Muzeul de Artă Modernă İstanbul (İstanbul Modern Sanat Müzesi), proiectat de arhitectul Renzo Piano. İstanbul Modern este primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia.

Puteți merge la Muzeul de Pictură și Sculptură de la İstanbul (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), primul și cel mai cuprinzător muzeu de arte plastice din Turcia.

Un alt obiectiv turistic de pus pe agenda voastră este cartierul Galata, cunoscut pentru buticuri sale iar odată ce ajungeți acolo merită să vizitați Turnul Galata (Galata Kulesi). Odată ce îl vizitați la interior, vă puteți bucura de priveliști panoramice ale metropolei.

Vizitați și bulevardul Istiklal, cea mai faimoasă stradă a orașului. De acolo puteți călători cu emblematicul tramvai roșu sau vă puteți plimba printre numeroase hanuri istorice sau biserici. Tot acolo merită să faceți un mic popas pentru a gusta renumita cafea turcească . În plus, băile turcești tradiționale (hamam) din cartierele Karaköy, Sultanahmet, Cağaloğlu, Beyoğlu și Beșiktaș sunt locurile perfecte pentru a te relaxa și a te bucura de o experiență memorabilă.

Aventuri solo pline de aromă

İstanbul este o destinație ideală pentru călătoriile solo datorită gastronomiei pe care o are de oferit. İstanbul îmbrățișează diverse experiențe culinare, de la mâncare stradală la taverne tradiționale și restaurante cu stele Michelin.

Multe dintre restaurantele rafinate ale orașului, conduse de femei bucătari, oferă interpretări clasice și inovatoare ale mâncărurilor internaționale și ale rețetelor milenare ale Anatoliei.

Pe partea europeană a Bosforului, puteți lua masa la restaurantele exclusiviste specializate pe preparatele din pește iar de-a lungul liniilor Kuruçeșme, Arnavutköy, Bebek și Sarıyer puteți savura o masă consistentă compusă din fructe de mare și aperitive regionale.

Totuși dacă sunteți pasionați de ”street food”, aici veți găsi o gamă cuprinzătoare de arome de la kokoreç, döner și cartofi copți (kumpir) până la midii prăjite sau umplute disponibile în cartierele Taksim și Beșiktașși la piața Kadıköy din partea anatoliană.

Continue Reading

City Break

Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu

Published

on

Foto: Primăria Municipiului Sibiu
Foto: Primăria Municipiului Sibiu

Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca tu să ai un weekend excelent.

În fiecare săptămână se întâmplă ceva în Sibiu așa că în oricare perioadă a anului ajungi aici cu siguranță ai ceva de făcut. Așa că, pentru următorul tău city break, notează unde să stai, unde să mănânci, cum să te relaxezi și cum să te distrezi în Sibiu.

UNDE STAI: Hotel Hilton Sibiu (Strada Pădurea Dumbrava nr. 1)

Hotel Hilton Sibiu

Este singurul hotel de 5 stele din oraș. Faptul că nu este chiar în centrul vechi este un avantaj pentru că poți ieși ușor la o alergare sau o plimbare cu bicicleta prin pădurea Dumbrava. Ai trei restaurante unde poți savura o masă delicioasă cu specialităţi franţuzeşti, româneşti şi internaţionale și ai numeroase posibilități de recreere.

Hotel Hilton Sibiu - camera

UNDE MĂNÂNCI: Kombinat Gastro-Brewery (str. Berăriei FN – în Piața Teatrului)

Kombinat Gastro-Brewery

Cu un meniu simplu, gândit în funcție de ingredientele găsite în regiunea Sibiului la producători locali, sustenabil și organic, Kombinat propune un neo-românesc echilibrat, servit alături de un pahar de bere rece.

UNDE TE RELAXEZI: The Spa @ Hotel Hilton (Strada Pădurea Dumbrava nr. 1)

The Spa - Hotel Hilton

Pe toată perioada șederii tale în Sibiu, te poți relaxa la The Spa. Dacă ești cazat chiar la Hotel Hilton, accesul este gratuit, dar poți veni și dacă ești cazat în altă parte. Fă-ți rutina de fitness la sală, înoată în piscină și răsfață-te cu tratamente spa precum Egyptian Queen Treat, Touch „du Chocolat” sau Cupid’s Dream.

Hotel Hilton Sibiu - Spa

UNDE TE DISTREZI: Centrul vechi

Fie că doar vrei să ieși la o plimbare, fie că vrei să iei pulsul vieții de noapte sau să mănânci ceva, în centrul vechi din Sibiu le găsești pe toate.

Pont

Dacă vrei să ieși din oraș, îți recomand să faci o plimbare până în Păltiniș. Dacă ești pasionat de sporturi de iarnă, ai Arena Platoș și pârtia Oncești, unde te poți distra la maximum.

Arena Platos

Arena Platoș

Save the date

Sibiu Rally Romania

Anul viitor, între 20 și 22 august, se desfășoară Sibiu Rally Romania, o competiție de regularitate dedicată vehiculelor istorice și mașinilor electrice. Vei putea savura trei zile cu parfum retro într-un oraș de poveste!

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Continue Reading

What To Do

Radisson Blu Hotel Bucharest deschide NAMI Beach Club & More în luna iunie

Published

on

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide în luna iunie

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă porțile în luna iunie.

Renovată în urma unei investiții directe de peste 1 milion de euro, NAMI Beach Club este propunerea Radisson Blu Hotel Bucharest pentru o experiență de vară exclusivistă, completă – un refugiu urban sofisticat, care aduce, în inima Capitalei, atmosfera unei vacanțe premium la plajă.

Situat în cadrul Radisson Blu Hotel Bucharest, pe o suprafață de peste 2000 de metri pătrați, NAMI Beach Club va avea o capacitate de 262 de locuri, oferind o varietate de zone de relaxare: șezlonguri aflate lângă piscină, zone VIP, un spațiu dedicat familiilor, cu separeuri special amenajate, lounge și zonă Shisha, personalizate pentru nevoile tuturor tipurilor de clienți.

Suntem foarte încântați să lansăm cel mai nou proiect al nostru, NAMI Beach Club & More, conceput pentru a le oferi vizitatorilor cea mai apropiată experiență de o vacanță de vară premium, la îndemână, chiar în centrul orașului; o escapadă de vară, unică în București, oferind servicii de top, confort deplin și intimitate. Clienții clubului se vor putea bucura de o călătorie culinară excepțională și diversificată. Cocktail-urile semnate NAMI, realizate de echipa noastră de barmani cu experiență, promit să devină una dintre atracțiile acestei locații de vară. Visul nostru a fost să creăm o experiență 360 de grade, asigurându-ne că oaspeților noștri nu le va lipsi nimic din ceea ce le oferă o vacanță, fără să călătorească prea departe, să planifice săptămâni în avans sau să își facă bagajele. Suntem încrezători că NAMI are toate atributele pentru a deveni un hotspot în București și bucuroși să finalizăm un proiect căruia ne-am dedicat în ultimul an. Am avut șansa de a face parte din proiecte similare, de excepție, în destinații turistice de top precum SUA, Malta și Emiratele Arabe Unite, și sunt încrezător că am reușit să surpindem toate elementele unice ale conceptelor celebre de beach club, înglobându-le în NAMI Beach Club, care va transforma Radisson Blu Hotel Bucharest în destinația supremă de tip resort.”, a declarat Lior Bebera, General Manager Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson Hotel & Residence Bucharest.

Designul noului club, care combină culori deschise și materiale naturale, premium, este inspirat de stilul de viață mediteranean, recreând atmsofera unui beach club exclusivist, ascuns chiar sub ochii noștri, în centrul Bucureștiului.

Spațiul exclusiv NAMI a fost creat de Gandia Blasco, un studio apreciat la nivel internațional, cu o vastă experiență în proiectarea de spații contemporane și câștigător al mai multor premii, inclusiv al prestigioaselor Red Dot Design Award și NYCxDESIGN Award.

NAMI găzduiește cea mai mare piscină exterioară din centrul Bucureștiului, precum și cel mai mare jacuzzi încălzit în aer liber din oraș.

Familiile se vor putea bucura de experiență într-o zonă special amenajată, cu un loc de joacă pentru copii, unic în București și realizat la comandă pentru NAMI de către o companie specializată în proiectarea și implementarea spațiilor interactive pentru copii.

Fiecare element este proiectat meticulos pentru a stimula mișcarea, creativitatea și curiozitatea. Locul de joacă NAMI va deveni un spațiu antrenant și atractiv, oferind măsuri de siguranță peste standarde.

NAMI Beach Club lansează și o ediție limitată de abonamente, prin care se vor oferi, pe baza unei taxe unice, o serie de avantaje exclusive, pentru o experiență îmbunătățită.

Continue Reading
Foto: Primăria Municipiului Sibiu Foto: Primăria Municipiului Sibiu
City Break08 June 2024

Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu

Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...

Târguri de Crăciun Târguri de Crăciun
Destinations12 December 2023

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...

City break la Istanbul City break la Istanbul
City Break30 October 2023

Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul

Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...

Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break20 October 2023

O zi pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

City Break19 October 2023

Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche

Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....

5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break13 October 2023

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

Evenimente15 July 2023

Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice

Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...

Destinations20 July 2022

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

Evenimente22 May 2022

Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu

Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Norway postcards cu un BMW X3 Norway postcards cu un BMW X3
Destinations03 February 2020

Norway postcards cu un BMW X3

“Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...

Trending