Connect with us

What To Do

Festivaluri și tradiții din Ungaria, pentru a spune adio iernii

Published

on

Festivaluri și tradiții din Ungaria

Ungaria are o lungă tradiție în privința ritualurilor de alungare a iernii, cu numeroase obiceiuri și credințe asociate.

Una dintre cele mai importante și binecunoscute tradiții, care influențează și fluxurile internaționale de turiști în regiune, este Busójárás în Mohács, care va avea loc în perioada 8-13 februarie. Deliciile gastronomice și festivitățile joacă, de asemenea, un rol important în timpul sezonului de carnaval, oferind numeroase aventuri minunate pentru turiști.

Busójárás (Plimbarea Busó)

La trei ore și jumătate de condus, plecând din Arad, se afla localitatea Mohács. Aici are loc festivalul Busójárás care este una dintre cele mai spectaculoase, captivante și unice tradiții în timpul sezonului de carnaval.

Este o festivitate populară cunoscută internațional, originară din tradiția populară din regiunea Mohács. Originea tradiției este legată de expulzarea turcilor, conform căreia foștii locuitori ai zonei Mohács s-au ascuns în mlaștini îmbrăcați gros și purtând măști și au făcut zgomot pentru a-i alunga pe turcii superstițioși.

Alții cred că obiceiul a fost adus de populația Sokác, de origine balcanică, când s-au stabilit în zonă, și aici s-a dezvoltat în forma sa actuală.

Esenta Busójárás este ‘poklade’, care înseamnă transformare. Este un moment în care multe lucruri sunt permise, iar fața, identitatea, trebuie să rămână ascunsă pe durata festivității.

‘Busó’ este personajul principal al sărbătorii: un personaj amenințător, cu fața de lemn, îmbrîcat într-un palton întors și pantaloni umpluți cu paie. Haina din blană este legată cu o frânghie sau sfoară, uneori cu o centură, iar un accesoriu permanent este o bâtă sau un ciocan de lemn. Ei pot avea și alte accesorii, cum ar fi o furcă de lemn, coarne de taur sau o traistă.

Una dintre cele mai populare activități este aprinderea focului de seară: un foc mare de dimensiunea unei case este aprins în mijlocul pieței principale pentru ca oamenii buso și oaspeții să danseze în jurul lui.

Informații interesante:

 • Duminica de Carnaval este ziua când Busó traversează Dunărea în timpul paradei, când este lansat sicriul iernii și când este construit cel mai mare foc de tabără.
 • Măștile, care au devenit un simbol al sărbătorii, sunt realizate de cioplitori de măști și de meșteri populari profesioniști, iar stilul lor este recunoscut de toata lumea.
 • Strigătul tradițional în timpul paradei este “Bao-bao!”.
 • Muzicienii populari însoțesc grupurile de buso în toate cele șase zile ale carnavalului.
  Acestă sărbătoare generează în fiecare an un flux semnificativ de turiști internaționali în Ungaria, conform Centrului Național de Furnizare a Datelor Turistice. Anul trecut, în zona Pécs-Villány, cel mai mare număr de vizitatori pe durata săptămânii Busójárás a fost generat de sârbi și croați, precum și de germani, slovaci și români.
  Ovizită în acestă zonă a Ungariei poate veni la pachet cu posibilitatea unul sejur în Mako (stațiune balneară) și Szeged.
  Dată: 08 – 13.02.2024
  Loc: Mohács

Alte tradiții populare pentru alungarea iernii și celebrarea sezonului de carnavaluri

În Ungaria, perioada dedicată carnavalurilor începe de la Bobotează, pe 6 ianuarie, și se încheie pe 14 februarie în acest an. În tot acest timp oamenii încearcă să țină la distanță iarna aspră cu diverse obiceiuri și obiceiuri spectaculoase. Să vedem care sunt cele mai importante!

Conform superstiției, arderea unui “kiszebáb”, care este o marionetă făcută manual, îi va elibera pe oameni de toate relele. Obiceiul de a îngropa iarna cu această tradiție era foarte popular în rândul sătenilor.

Acesta consta în copii care făceau marioneta și instrumente de făcut zgomot, cu care defilau în piața principală a satului. Procesiunea se încheia la focul de tabără, unde oamenii se adunau să atârne kiszebáb-ul și să-l arunce în foc, alături de mesaje scrise pe bucăți de hârtie. Până când focul de tabără se stinge, ei interpretează cântece populare pentru a da bun venit primăverii.

Carnavalurile jucau, de asemenea, un rol foarte important în alegerea unui partener. Fetele ofereau o floare mică băiatului cel mai drag sufletului lor, astfel încât să poată apărea la dans cu floarea prinsă la pălărie. Dacă băiatul curtase fata pentru o perioadă lungă de timp, nu ar fi fost surprins dacă partenera sa de dans i-ar fi furat pălăria pentru a prinde floarea pe ea – un simbol al angajamentului ei. Acest spectacol public era adesea urmat de o cerere în căsătorie.

Este important să menționăm și Carnavalul Femeilor, organizat în ziua de luni. În această zi, doamnele puteau consuma alcool nelimitat, cânta și distra pe cinste.

Specialități festive culinare

Acesta este momentul în care se servesc supe bogate, bograč (un tip de tocană) și bograč de fasole. Printre felurile principale, carnea prăjită în vin, cum ar fi cea de pui, rață sau vită, sunt feluri de mâncare tipice de carnaval. Aspicul de carne, care este practic o piftie numită și “hugaricumul iernii”, este foarte popular printre maghiari și merită cu siguranță degustat în timpul vizitei.

Delicatesa clasică a carnavalului este gogoașa, care ia forme diferite de la o regiune la alta. Gogoașa de carnaval poate fi sărată sau dulce, cu sau fără umplutură.

Turiștii pot vedea și se pot lăsa antrenați de toate aceste experiențe asociate perioadei de carnavaluri în întreaga țară, în piețele principale ale marilor orașe precum Budapesta, Debrecen, Szeged, Miskolc sau Pécs. Evenimentele muzicale fac această perioadă și mai plăcută, iar piețele alimentare și restaurantele tradiționale îi așteaptă pe vizitatori cu delicii de sezon.

Dacă doriți să experimentați ceva unic, această perioadă este perfectă pentru a călători în Ungaria!

Foto: Visit Hungary

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What To Do

Expresul de Est din Turcia își așteaptă turiștii veniți din toată lumea

Published

on

Expresul de Est din Turcia

Expresul de Est din Turcia, considerată drept una dintre cele mai cunoscute rute feroviare din lume și care oferă o călătorie din centrul spre estul Turciei, a început deja să-i transporte pe călători.

Expresul de Est din Turcia și-a finalizat recent primul serviciu pentru sezonul 2023-2024. Cu o lungime de aproximativ 1.310 kilometri, călătoria cu trenul începe din capitala Turciei, Ankara, continuă spre Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan și Erzurum iar apoi se încheie la Kars.

Durata este de aproximativ 26 de ore, călătoria le permite pasagerilor să observe peisajele vaste din Turcia și să vadă totodată cum provinciile estice se transformă în destinații extraordinare pentru sezonul de iarnă.

O aventură „unică” cu Expresul de Est din Turcia

Pe ruta Ankara-Kars operează două trenuri separate, Expresul de Est și Expresul de Est Turistic. Recent trenul respectiv a devenit atât de popular încât o versiune turistică a fost adăugată pe traseu încă din 2019 pentru a satisface cererea călătorilor.

Expresul de Est este format din vagoane Pullman, cupetă și are aproximativ 50 de opriri de-a lungul traseului, în timp ce Expresul de Est Turistic include vagoane de dormit și de luat masa și are doar 29 de opriri. Expresul de Est are pauze limitate, Expresul de Est Turistic are pauze de două până la trei ore, astfel încât pasagerii să poată vedea mai multe obiective turistice de-a lungul rutei.

Noul serviciu de sezon al Touristic Eastern Express face opriri de vizitare a obiectivelor turistice la stațiile Erzincan și Erzurum în direcția Ankara-Kars și la stațiile İliç, Divriği și Sivas în direcția Kars-Ankara, care este ruta de întoarcere. Touristic Eastern Express are opt paturi de dormit și o mașină de mese, care sunt destul de confortabile.

Fiecare vagon de dormit are zece compartimente (camere) cu doua paturi. Deși pasagerii pot savura micul dejun și cina în vagonul restaurant, o tendință în creștere – influențată de rețelele de socializare – este aceea de a lua masa în confortul propriului compartiment, unde pasagerii pot pregăti și decora o masă după gustul lor cu delicatese pe care le aduc sau le comandă. opriri de drum.

Ultima oprire este Kars, orașul magic de iarnă al Turciei.

Popularitatea tot mai mare pe care a înregistrat-o Expresul de Est Turistic i-a determinat pe mulți călători să considere această rută drept unică pentru sezonul de iarnă. Frumusețea orașului Kars, ultima oprire a călătoriei și celelalte orașe pitorești din Anatolia de-a lungul traseului sunt factori care au contribuit la formarea acestei imagini.

În nord-estul Turciei, Kars este una dintre cele mai vechi așezări ale Anatoliei, care a găzduit urartienii, perșii, romanii de Est, selgiucizii, otomanii și rușii. Kars este situat la intersecția numeroaselor rute comerciale esențiale, inclusiv Drumul Mătăsii, iar acest factor a dus la dezvoltarea unei destinații bogate din punct de vedere arhitectural și cultural.

Hotelurile din centrul orașului Kars găzduiesc oaspeții în clădiri construite în stil baltic, iar restaurantele orașului, renumite pentru spectacolele lor caucaziene și atmosfera confortabilă în serile reci de iarnă, fac orașul unic. Bucătăria bogată de la Kars, este renumită pentru aromele sale distinctive – în special pentru brânzeturile regionale și preparatele gătite din carne de gâscă.

O plimbare prin centrul orașului dezvăluie câteva clădiri din piatră de bazalt. Aceste atracții includ Moscheea Fethiye, Moscheea Kümbet, Castelul Kars și structurile din jurul pârâului Kars.

Situl arheologic Ani, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, este, una dintre cele mai extraordinare atracții ale zonei. De la zidurile care înconjoară orașul antic până la colecția diversă de catedrale, moschei și poduri care au supraviețuit intacte până în zilele noastre, Ani oferă un tablou izbitor, cu structuri care aduc exemplele arhitecturale religioase, administrative, militare și civile ale orașului.

Cunoscută și ca o destinație faimoasă de schi, Kars găzduiește Centrul de schi Sarıkamış, cu cea de-a treia pistă de schi la cea mai înaltă altitudine din lume. O altă experiență încântătoare este să sărbătoriți la Kars o tradiție veche de secole în care să vă plimbați la sfârșistul lunii noiembrie cu săniile trase de cai pe lacul înghețat Çıldır.

Foto: TGA

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading

What To Do

5 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci în Zanzibar

Published

on

Tanzania - Zanzibar

Zanzibar este bijuteria Oceanului Indian și locul perfect pentru o vacanță de vis. Iar dacă ajungi acolo iată 5 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci.

Înconjurat de Oceanul Indian, Zanzibar atrage cu peisajele sale uluitoare, diversitatea faunei și bogăția sa culturală.

Dacă ești în căutarea unei aventuri unice și de neuitat, iată cele cinci lucruri de făcut în Zanzibar, recomandate de specialiștii în turism de la tur-operatorul Join UP!.

Safariuri neobișnuite în Tanzania: Mikumi și Selous

În inima Tanzaniei, Zanzibar oferă o poartă de acces către două parcuri naționale extraordinare – Mikumi și Selous.

Mikumi, în special în sezonul ploios, oferă un spectacol în care speciile diverse se adună într-un teritoriu mai mic. Acest lucru creează o concentrare unică și captivantă de faună, transformându-l într-un loc obligatoriu pentru pasionații de safari.

Selous, pe de altă parte, dezvăluie minunile sale în timpul sezonului uscat. Pe măsură ce fauna se adună de-a lungul malurilor râului Rufiji, cel mai mare din Tanzania, vizitatorii sunt tratați cu priveliști fascinante. Apropierea de apă dulce oferă oportunități de observare a animalelor în habitatul lor natural, creând amintiri care vor rămâne pentru totdeauna.

Stone Town: Istorie, cultură și moștenirea lui Freddie Mercury

Călătoria în Stone Town este ca o călătorie în timp. Acest centru istoric și cultural, odinioară unul dintre cele mai importante centre ale comerțului cu sclavi din lume, dezvăluie acum o țesătură bogată prin străzi învăluite, arhitectură intricate și piețe vibrante.

Stone Town este și locul de naștere a celebrului star rock Freddie Mercury, iar moștenirea sa este sărbătorită în oraș.

Vizitatorii pot explora aleile înguste, pot vizita Casa Minunilor și se pot aventura în amestecul unic de influențe arabe, persane, indiene și europene care definesc arhitectura și cultura Stone Town. O vizită la Casa Freddie Mercury aduce omagiu liderului legendar al trupei Queen.

Prison Island: Sanctuarul țestoaselor Seychelles

Un scurt drum cu barca de la Stone Town te duce în captivanta Prison Island, casă pentru un sanctuar unic unde țestoasele Seychelles umblă liber.

Vizitatorii se pot angaja în întâlniri extraordinare cu aceste creaturi magnifice pe tot parcursul anului. Oportunitatea de a hrăni, fotografia și observa aceste reptile blânde creează momente fermecătoare care rezonează cu iubitorii naturii de toate vârstele.

Pădurea Jozani: Maimuțe Colobus roșii și mangrove

Pentru o întâlnire diferită cu natura, aventurați-vă în mistica Pădure Jozani. Acest paradis tropical este singurul habitat al maimuțelor colobus roșii, remarcabile prin lipsa genei de agresiune. O plimbare prin pădure dezvăluie frumusețea acestor creaturi fascinante și oferă ocazia de a observa comportamentul lor natural.

În afara maimuțelor, Pădurea Jozani este împodobită cu mangrove. Aceste ecosisteme intricate nu numai că prezintă frumusețea lor excepțională, ci joacă și un rol crucial în filtrarea apei sărate și producerea de oxigen. Un tur ghidat prin pădure oferă informații despre echilibrul delicat al acestui mediu unic.

Turul Condimentelor: O explorare senzorială

Insula Zanzibar este sinonimă cu condimentele, iar un tur al condimentelor este o explorare senzorială care te duce prin plantațiile aromatice ale insulei. Aici poți vedea cum se cultivă cuișoarele, vanilia, cardamomul, scorțișoara și alte condimente care au făcut celebru Zanzibarul.

Ghidurile împărtășesc istoria și importanța fiecărui condiment, permițând participanților să atingă, miroasă și guste produsele proaspete. Turul nu numai că implică simțurile, ci oferă și o înțelegere mai profundă a tradițiilor agricole ale Zanzibarului.

Zanzibar invită călătorii să înceapă o călătorie de descoperire, de la sălbăticia neîmblânzită a parcurilor naționale la farmecul istoric al Stone Town și frumusețea liniștitoare a rezervațiilor naturale. Fie că ești un pasionat de faună, un iubitor de istorie sau pur și simplu cauți o evadare tropicală, Zanzibar oferă o gamă diversă de experiențe care promit să lase o amprentă indelebilă în inima și sufletul tău.

Foto: Join UP

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading

What To Do

5 festivaluri europene la care poți ajunge cu Wizz Air în luna februarie

Published

on

Wiiz Air

În februarie sunt programate o serie de evenimente și festivaluri speciale la care poți ajunge cu un zbor Wizz Air.

Recomandarea lunii februarie este, desigur, celebrul Carnaval de la Veneția, dar mai sunt evenimente similare și la Basel sau Nisa.

Nu rata momente magice, rezervă-ți acum biletele și creează-ți amintiri de neuitat la festivalurile europene! Poți găsi bilete la Wizz Air începând de la 69,99 lei.

Festivalul Internațional de Film de la Berlin: 15-25 februarie 2024

Pornește într-o călătorie cinematografică la Berlinale, unul dintre cele mai mari și mai prestigioase festivaluri de film din lume. Cu covoare roșii, vedete de renume și filme excepționale, acest eveniment de 10 zile din Berlin, Germania, nu trebuie ratat de niciun cinefil. Ești la doar un zbor distanță de farmecul festivalului!

Zboară către Berlin pentru Berlinale cu Wizz Air, începând de la doar 69,99 lei. Aventura ta cinematografică te așteaptă!

Carnavalul de la Basel: 19 – 21 februarie 2024

Elveția te întâmpină cu vibrantul Carnaval de la Basel, sau Basler Fasnacht, adânc înrădăcinat în patrimoniul cultural local, inclus în lista UNESCO. Alătură-te energiei creative din Basel, pe măsură ce orașul prinde viață cu muzică, idei creative și artă de top în timpul acestui eveniment de trei zile.

Rămâi creativ(ă), fără să intri în economii, începând de la doar 99 lei.

Carnavalul de la Nisa: 17 februarie – 3 martie 2024

Experimentează măreția Carnavalului de la Nisa, sau Carnaval de Nice, de pe Riviera Franceză. Un melanj de parade, expoziții florale, focuri de artificii și un foc de tabără impresionant te așteaptă în Nisa, Franța. Nu rata șansa de a lua parte la cel mai mare eveniment de iarnă de pe Coasta de Azur.

Zboară către Carnavalul de la Nisa cu Wizz Air, începând de la doar 119 lei.

Carnavalul de la Veneția: 27 ianuarie – 13 februarie 2024

Italia te invită la o sărbătoare a eleganței și a misterului, la Carnavalul de la Veneția. Descoperă frumusețea artelor, a dansului și a muzicii, în timp ce admiri măștile și costumele de carnaval laborioase. Alătură-te festivităților atunci când Veneția îmbracă un decor magic pentru acest carnaval renumit în toată lumea.

Prinde un zbor spre Carnavalul de la Veneția cu Wizz Air, începând de la un preț avantajos de 99 lei.

Festivalul de Jazz din Copenhaga: 1 – 25 februarie 2024

Pentru pasionații de muzică, Copenhaga găzduiește Vinterjazz, un festival ce aduce în prim-plan un amestec captivant de genuri de jazz, cu artiști locali și internaționali. Cu locații răsfirate în tot orașul, festivalul promite o călătorie muzicală unică. Intră în ritmul muzicii în luna februarie!

Zboară la Copenhaga pentru Vinterjazz cu Wizz Air, începând de la 99 lei. Descoperă plăcerea muzicii jazz, la un buget redus!

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading
Târguri de Crăciun Târguri de Crăciun
Destinations12 December 2023

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...

City break la Istanbul City break la Istanbul
City Break30 October 2023

Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul

Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...

Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break20 October 2023

O zi pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

City Break19 October 2023

Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche

Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....

5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break13 October 2023

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

Evenimente15 July 2023

Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice

Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...

Destinations20 July 2022

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

vas croaziera Costa Toscana vas croaziera Costa Toscana
Croaziere05 June 2022

La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana

O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...

Evenimente22 May 2022

Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu

Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Thasos_Alyki_beach Thasos_Alyki_beach
Croaziere15 May 2022

Thassos by the sea

Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

Trending