Connect with us

Destinations

Descoperă Isparta, grădina de Flori a Turciei, în Sezonul Recoltei

Published

on

Cunoscut drept „grădina de flori” a Turciei, Isparta a devenit o destinație populară de ecoturism în ultimii ani, cu vizitatori care se îndreaptă către grădinile cu trandafiri sau spre câmpurile de lavandă purpurie din zonă.

Mirosul dulce ale florilor și peisajul fac din Isparta o locație de neratat, iar la asta contribuie și activitățile sportive diverse, bucătăria decadentă și grădinile superbe ale provinciei. De asemenea, în granițele Isparta se află o parte din faimoasa regiune a Lacurilor din Turcia, care s-a clasat printre „50 de locuri de vizitat în 2023”.

Țara Trandafirilor și a Lavandei

Centrul trandafirilor din Turcia, Isparta produce 65% din uleiul de trandafir găsit în lume. Produse comestibile delicioase, cum ar fi gemul de trandafir, sunt de asemenea produse locale și procesate în fabrici moderne. Tot aici intră și diverse produse cosmetice, cum ar fi apa de trandafir, uleiul de trandafir, parfumurile și cremele de trandafir. Recolta anuală de trandafiri, care are loc la sfârșitul lunii mai și în iunie, este sărbătorită atât de locuitori, cât și de vizitatori.

În plus față de recoltele tradiționale de trandafiri, Isparta se distinge în prezent prin producția de lavandă. Astăzi, grădinile de lavandă din satul Kuyucak, în districtul Keçiborlu din Isparta, constituie 90% din producția de lavandă a Turciei. Procesată umedă sau uscată după recoltă, lavanda este apoi transformată în creme, săpunuri, uleiuri, colonii și alte produse. După recoltarea trandafirilor, recoltarea lavandei începe de la sfârșitul lunii iulie până la mijlocul lunii august.

Regiunea lacurilor

Farmecul Isparta se extinde dincolo de grădinile abundente de trandafiri și lavandă ale provinciei, incluzând o mare parte din Regiunea Lacurilor – o zonă din bazinul mediteranean cu mai multe lacuri. În timpul călătoriei dvs. la Isparta, puteți vizita Eğirdir, cel mai mare lac din regiune, și Kovada, situat într-un parc național. În districtul Eğirdir, orașul „CittaSlow” se află pe malul lacului Eğirdir, locație înconjurată de livezi de meri. Puteți merge pe jos sau cu bicicleta în jurul lacului, puteți încerca tururi cu barca și puteți lua masa la un restaurant de pe malul lacului, unde se servește pește proaspăt.

Există două insule în lacul Eğirdir: Insula Can, relativ pustie, este adesea folosită pentru camping și picnicuri. Găzduind un sat de case de lemn și străzi înguste, Insula Yeşil este cunoscută pentru Biserica Aya Stefanos, considerată un loc creștin proeminent. Pe lângă lacul Eğirdir, districtul se remarcă și prin Castelul Eğirdir care datează încă din perioada romană de est, și Moscheea Hızırbey, veche de 800 de ani.

Kovada oferă un cadru pitoresc cu flora și fauna sa unică, iar parcul național din jurul lacului este o destinație favorită pentru fotografiat, observarea vieții sălbatice, pentru pasionații de drumeții și cei care campează.

Drumeții

Regiunea Lacurilor include mai multe orașe antice, iar traseele de drumeții oferă o modalitate plăcută de a vizita aceste situri. Traseele Sfântului Paul și Pisidia traversează situri arheologice din provincia Isparta, cu Traseul Sfântului Paul, unul dintre cele mai lungi trasee de drumeții din Turcia, ajungând de la Perge în Antalya și trecând prin Canionul Yazılı din satul Çandır din Isparta.

Canionul este semnificativ din punct de vedere istoric datorită templelor și inscripțiilor sale de pe stâncă. Alpinismul în canion este popular, la fel ca și experiențele de rafting de pe râul Göksu. Traseul Sfântului Paul trece, de asemenea, prin orașul antic Adada și districtele Eğirdir și Yalvaç și se termină la orașul antic Pisidia Antiocheia.

După ce vizitați situri sacre, cum ar fi Templul lui Traian și al Împăraților sau Templul lui Zeus Megistos-Serapis din Adada, puteți vedea structuri impresionante, cum ar fi Templul lui Augustus, Băile Romane și Fântâna Monumentală din Pisidia Antiocheia, situată lângă orașul Yalvaç, un alt membru al rețelei CittaSlow. Antiocheia, unde Sfântul Paul a prezentat prima sa predică înregistrată, este de asemenea remarcabilă. Descoperirile din orașul antic sunt expuse în Muzeul Yalvaç. În plus, în timp ce sunteți în Yalvaç, puteți gusta preparate tradiționale locale, cum ar fi hamursuzu din Yalvaç, preparat cu unt, tahini și cartofi piure, și güllacı din Yalvaç, preparat cu un tip de brânză de vaci.

Pisidia, un alt traseu de drumeții notabil din regiune, oferă oportunitatea de a vizita Adada și Antiocheia antică în Isparta dar și orașele înconjurătoare. Cele mai remarcabile situri de pe traseu includ orașul antic Sagalassos.

În districtul Ağlasun din Burdur, Sagalassos conține Fântâna Antonine, veche de 1.800 de ani. Canionul Köprülü din Antalya merită de asemenea vizitat, la fel ca Selge, care se află în granițele Parcului Național și Termessos, unul dintre cele mai bine păstrate orașe antice din Turcia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Destinations

Bodrum, o destinație de vis pentru cei care apreciază stațiunile de lux

Published

on

Peninsula Bodrum, este înconjurată de Marea Egee și mai poartă denumirea de „Paradisul Albastrului Etern”, tutulatură oferită chiar de marele scriitor Homer. Astăzi, Bodrum este o destinație de vacanță excepțională și una dintre cele mai populare destinații turistice din Turcia.

Totodată este considerate o „destinație premium” întrucât este frecventată de celebrități, și oferă turiștilor săi cele mai exclusiviste lanțuri hoteliere din lume, cluburi de plajă, centre comerciale sau restaurante cu stele Michelin. Pe scurt, Bodrum este o adevărată „destinație de vis” unde luxul nu cunoaște limite.

Albastru Etern

Geografia Bodrumului oferă o natură extraordinară formată din golfuri mari și mici colorate de un albastru strălucitor sau de plaje catalogate cu ”Blue flag”. Stațiunea găzduiește anual peste un milion de vizitatori internaționali iar hotelurile de lux din Bodrum au restaurante rafinate, care le oferă oaspeților plăcerea de a se bucura de o mare paletă gastronomică în orice moment.

Sunt oferite și numeroase servicii de tipul VIP – printre care enumerăm transferuri de la aeroport la plaje private, piscine și spa-uri lux – servicii disponibile pentru a asigura o experiență de vacanță de neuitat.

#HOTSPOTS: 3 cafenele din Atena unde sigur bei o cafea bună

Vinurile Turcești și deliciile preparate în restaurante Michelin

Bodrum, una dintre cele mai dorite destinații turistice din lume oferă numeroase opțiuni atunci când vine vorba de divertisment sau de locuri în care poți lua masa. Puteți ancora barca sau iahtul în port și după ce traversați pontonul veți intra într-un oraș gastronomic care oferă cele mai bune preparate din bucătăria turcească și internațională: Calamar, pește și alte fructe de mare proaspete, uleiuri de măsline excelente sau vinuri turcești delicioase.

Toate aceste preparate le puteți servi în restaurantele din Bodrum care au fost incluse în Ghidul Michelin. După cină, puteți experimenta viața de noapte din barurile și cluburile din Bodrum, acestea sunt faimoase pentru atmosfera vibrantă pe care o oferă, apreciată la rândul ei de vedete internaționale.

Pe timp de zi turiștii pot călători cu iahtul care traversează golfurile peninsulei pe faimoasele Croaziere Albastre. Aici oaspeții pot explora golfuri precum Bitez, Gümbet și Yalıkavak și se pot bucura de activități precum windsurfing, scufundări sau pot admira un apus de soare.

Bodrum și o Minune a Lumii

Bodrum oferă o gamă largă de mărci prestigioase și magazine de tip boutique care pun la dispoziția turiștilor produse locale autentice. Toate acestea pot fi găsit în Bazarul Bodrum. Sandalele de la Bodrum reprezintă un element vestimentar celebru în această zonă.

După ce vă bucurați de mare, soare și de nisip la Bodrum, puteți vizita siturile istorice într-un oraș vechi de trei mii de ani, parfumat cu mandarine și bougainvillea – respective ruinele Mausoleului din Halicarnas. Locația respective a fost considerate odată drept una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

În plus, puteți vizita emblematicele mori de vânt din Bodrum, faimosul Castel Bodrum din secolul al XV-lea, ridicat de Cavalerii din Rodos, și Muzeul de Arheologie Subacvatică din Bodrum, situat în interiorul castelului.

Dacă timpul permite, puteți naviga din Marea Egee în apele Mediteranei și să descoperi frumusețile Rivierei Turcești. Pentru a adăuga artă și cultură itinerariului dvs., mergeți la un spectacol în cadrul Festivalului Internațional de Balet din Bodrum, care va avea loc între 3 și 22 august anul acesta pe scena faimosului Castel Bodrum.

Continue Reading

Destinations

30 de locuri din filmele Disney în care trebuie să ajungi neapărat

Published

on

Disney 100

Dacă vrei să intri și tu în universul magic al filmelor Dinsey, iată lista cu 30 dintre locurile care au inspirat cele mai îndrăgite filme ale sale din ultimii 100 de ani unde trebuie să ajungi și tu neapărat.

Pentru a sărbători cea de-a 100-a aniversare, The Walt Disney Company și-a deschis arhivele pentru a dezvălui o listă de 30 de locații din Europa, Orientul Mijlociu și Africa care au inspirat filmele, parcurile și inimile fanilor săi de-a lungul ultimului secol.

De la Big Ben din Londra la provincia colorată Cinque Terre din Italia, lista de repere acoperă 13 țări și prezintă locurile care au inspirat unele dintre cele mai faimoase povești Disney.

În contextul aniversării, Disney a recreat, de asemenea, scene celebre din istoria sa de 100 de ani, cu ajutorul unor fotografii exclusive, inclusiv locații precum Great Fosters, în Anglia, unde se spune că labirintul său ornamental ar fi inspirat o scenă memorabilă din Alice în Țara Minunilor.

Rebecca Cline, director al Arhivelor Walt Disney, a declarat: “Spre sfârșitul vieții sale, Walt Disney a fost distins ca fiind ” Showmanul lumii”.  A fost o distincție foarte potrivită, deoarece era fascinat și inspirat de tot ceea ce trăia și vedea, indiferent unde se afla.  Așa cum a spus el însuși cândva: “Întotdeauna, în timp ce călătorești, asimilează sunetele și priveliștile lumii.”  Iar noi toți am beneficiat de dragostea sa pentru culturile din întreaga lume.”

30 de locuri din filmele Disney pe care trebuie să le vezi

 Iată și lista celor 30 de locații care au inspirat poveștile Disney în ultimii 100 de ani, de la deșerturile arzătoare din Africa și până a ținuturile înghețate din Islanda.

Marea Britanie și Irlanda

1. Cruella (2021) / Liberty London

2. 101 Dalmațieni (1961)/ Regent’s Park, Londra 

3. Peter Pan (1953) / Big Ben, Londra 

4. Mary Poppins (1964) / St Paul’s Cathedral, Londra

5. Star Wars: Trezirea Forței (2015) / Skellig Michael, Ireland

6. Răzbunătorii: Sfârșitul jocului (2019) / St. Abbs Village, Berwickshire, Scoția

7. Winnie de Pluș (2011) / Ashdown Forest (Hundred Acre Wood), UK 

8. Neînfricata (2012)/ Calanais Standing Stones, Stornoway, Scoția

9. Alice în Țara Minunilor (1951)/ Great Fosters, UK

Franța

10. Cocoșatul de la Notre Dame  (1996) / Notre Dame Cathedral, Franța 

11. Ratatouille (2007) / Le Train Bleu, Franța

12. O Poveste Încâlcită (2010) / Mont Saint-Michel, Franța  

13. Frumoasa și Bestia (1991) / Chateau de Chambord, Franța

14. Frumoasa din Pădurea Adormită (1959) / Château de Saumur, Franța 

Spania

15. Alba ca Zăpada și cei Șapte Pitici (1937) / Alcázar de Segovia, Spania

Croația

16. Mica Sirenă (1989) / Dubrovnik, Croația 

Africa

17. Pantera Neagră (2018) / Blyde River Canyon Nature Reserve, Africa de Sud

18. Regele Leu (1994) / Masai Mara, Kenya 

Germania

19. Alba ca Zăpada și cei Șapte Pitici (1937) / The Black Forest, Germania

20. Pinocchio (1940)/ Rothenburg ob der Tauber, Germania 

21. Castelul Frumoasei Adormite din Disneyland, California / Neuschwanstein Castle, Germania

22. Capitanul America: Război Civil (2016) / Leipzig/ Halle Airport, Germania

Ungaria

23. Văduva Neagră (2021) / Budapesta, Ungaria

Islanda

24. Rogue One: O poveste Star Wars (2016) / Reynisfjara Black Sand Beach, Islanda

Italia

25. Avengers: Age of Ultron (2015) / Forte di Bard, Italia 

26. Disney and Pixar’s Luca (2021) / Cinque Terre, Italia

27. Indiana Jones și Cadranul Destinului (2023) / Ear of Dionysius, Sicilia, Italia

Grecia

28. Hercules (1997)/ Mount Olympus, Grecia 

Norvegia

29. Regatul de Gheață (2013) / Akershus Fortress, Norvegia

Iordania

30. Aladdin (2019)/ Wadi Rum, Jordan

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Continue Reading

Destinations

Descoperă unul dintre cele mai izolate locuri din lume prin ochii canadianului Will Gadd

Published

on

Aventurierul canadian Will Gadd a fost primul care a escaladat cascada Niagara. Pe porțiunea înghețată. Împreună cu profesorul Jason Gulley a participat în expediția Beneat the Ice pentru a explora Groenlanda.

Obiectivul expediției a fost de a aduna date referitoare la încălzirea globală, mai ales că stratul de gheață din zonă se topește alarmant de repede.

Această zonă din Groenlanda nu este cu siguranță pe lista cu destinații obligatorii pentru vacanță, chiar dacă peisajele sunt extrem de spectaculoase. Iar dacă nu ești pasionat de escaladă pe gheață și scufundări, probabil că nici nu te gândești să ajungi vreodată până acolo.

Așa că poți descoperi și tu locul prin intermediul fotografiilor făcute în expediția Beneath the Ice.

Foto: Red Bull Content Pool

Continue Reading
Evenimente26 June 2024

Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice

Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...

City Break18 June 2024

Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche

Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....

Foto: Primăria Municipiului Sibiu Foto: Primăria Municipiului Sibiu
City Break18 June 2024

Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu

Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...

Târguri de Crăciun Târguri de Crăciun
Destinations12 December 2023

6 târguri de Crăciun din Europa unde poți ajunge cu un zbor Wizz Air

Ți-ai propus să ajungi la cât mai multe târguri de Crăciun anul acesta? Atunci notează 6 destinații unde poți ajunge...

City break la Istanbul City break la Istanbul
City Break30 October 2023

Toamna este anotimpul perfect pentru un city break la Istanbul

Ai chef să evadezi pentru câteva zile? Atunci trebuie să știi că toamna este anotimpul perfect pentru un city break...

Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break20 October 2023

O zi pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break13 October 2023

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

Destinations20 July 2022

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

Evenimente22 May 2022

Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu

Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...

Norway postcards cu un BMW X3 Norway postcards cu un BMW X3
Destinations03 February 2020

Norway postcards cu un BMW X3

“Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...

Trending