Destinations
#MyJapaneseJourney sau ce cred că trebuie să știi despre Japonia dacă mergi pentru prima dată

Publicat
în urmă cu 4 anipe

Andreea Irimia și-a dorit mult să ajungă în Japonia și acum, după ce s-a întors de acolo, ne povestește câteva lucruri pe care trebuie să le știi când ajungi și tu pentri prima oară acolo.
Nici nu știu cum să apuc exact această descriere a primului contact cu Japonia. O să încep prin a spune că mi-am dorit foarte mult să ajung acolo și, deși cu așteptările foarte sus, această țară m-a dat peste cap cu totul, în cel mai plăcut mod posibil.
Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara și înapoi în Tokyo: oriunde am ajuns, Japonia m-a surprins prin curățenie, naturalețea oamenilor și deschiderea de a ajuta în ciuda faptului că nu prea vorbeau engleza, și un ritm foarte alert de mișcare, dar extrem de calculat și disciplinat, lucru care mi-a gâdilat spiritul productiv și m-a făcut să îmi placă și mai tare.
În Tokyo am vizitat marile puncte importante și m-am plimbat prin minunățiile de cartiere. În Osaka m-am dat într-o roată imensă cu panoramă asupra orașului, am vizitat acvariul imens și castelul, unde am prins un apus superb.
În Kyoto am descoperit Japonia culturală pe care mi-am dorit mereu să o văd: temple, castele, pădurea de bambus și urcat pe muntele Inari.
În Nara am vizitat templul și m-am jucat cu cele mai educate căprioare pe care le-am văzut vreodată. N-o să trec prin tot traseul pentru că nu cred că e de ajutor, mai ales că e posibil să fi văzut doar 10% din ceea ce era de văzut.
O să punctez totuși cele mai importante lucruri pe care le-am aflat din experiență și pe care cred că ar fi bine să le iei în considerare atunci când călătorești acolo pentru prima dată.
Mâncarea
Încep cu asta pentru că, pentru mine, a fost un element cu grad de șoc destul de mare. Poate că e spiritul Mediterranean care și-a dat cu părerea, însă mie mi s-a părut foarte dificil în a mânca așa cum suntem noi obișnuiți. Desigur că am și vrut să încerc toate nebuniile pe care le oferă bucătăria japoneză, însă nu mă așteptam ca totul să fie măsurat în cât mai mulți carbohidrați, referindu-mă aici la noodles, dumplings, orez, orez în sushi și dulciuri cât cuprinde.
Apropo de dulciuri, am crezut că americanii sunt inventivi în privința lor, însă ceea ce am văzut la japonezi, în toate formele culorile și cât mai dulce, a bătut tot ce văzusem până acum. Și în cazul în care speri să mănânci ceva fresh în Japonia, o legumă sau un fruct de la vreun aprozar, ei bine, mai gândește-te o dată.
Totul este conservat, la caserola sau cel mult “to go” și, de cele mai multe ori, conține zahăr (un exemplu aici ar fi iaurtul care e dulce, sau mâncărurile cu ou, dulci și ele). Sigur, dacă e timp și spațiu, poți găti la cazare. În același timp, cumva poate să compenseze, vei vedea peste tot alimente cu ingredientul minune matcha – pudră de ceai verde – care se zice că ar fi secretul longevității și al sănătății lor: înghețată, pâine, prăjituri, croissante, ciocolată, latte…orice cu matcha.
Transportul și descurcatul prin orașe
Se zice că dacă te descurci cu metrourile și trenurile din orașele mari, “you can do anything”. Așa că, dat fiind că metroul din Tokyo mi s-a părut destul de ușor de înțeles (în ciuda unei lipse de limbă engleză în unele locuri), transportul prin Japonia este destul de facil. Chiar și între orase.
Au trenuri care circulă atât între orașe, cât și în interiorul lor (deși ar fi mai bine să folosești metroul sau autobuzele În interiorul orașelor) și au și trenul lor de mare viteză – shinkansenul, care trebuie neaparat încercat pentru o experiență autentică. Circula cam toate până la ora 00 și, spre deosebire de transportul în România, dar asemănător cu multe țări europene, punctualitatea este literă de lege, așa că te poți baza pe programul trecut pe hârtie.
Sfatul aici este, pe cât posibil, să îți cumperi abonamente de 1 zi pe diferite mijloace de transport – în Tokyo sau Osaka pentru metrou, în Kyoto pentru autobuz. Ieși mult mai bine la bani și e mult mai eficient la deplasare.
Dacă alegi totuși să-ți cumperi bilete pentru o singură călătorie, cu orice ai călători, NU PIERDE SAU ARUNCA BILETUL! Ai nevoie de el ca să cobori/ieși din incintă. Au ieșit niște povești amuzante doar din faza asta, dar e bine de știut.
Manierele
În ciuda faptului că citești înainte și crezi că ești pregătit pentru cultura japoneză, este atât de pregnanată amprenta veche a japonezilor adusă în contemporan, încât nu are cum să nu te șocheze sau cel puțin să te intrige într-un mod plăcut. De la lipsa coșurilor de gunoi pe stradă, lucru care te obligă să strângi gunoiul într-o punguță și să-l cari după tine peste tot, până la semnele din metrou în care ești atenționat să-ți dai telefonul pe silențios sau să-l închizi, e clar că lucrurile stau diferit față de orice altă țară europeană (pe care am vizitat-o eu cel puțin).
Pentru japonezi, mâncatul sau băutul în public reprezintă o lipsă de respect și vei primi priviri înțepătoare dacă o faci. Căci am făcut-o. De altfel, mi-a plăcut mult corectitudinea cu care tratează japonezii fiecare lucru, de la ieșirea din metrou, până la restul dat la casă, unde nu există să lași nici măcar 1 yen în plus și să zici “păstrează restul”.
E bine totuși că de regulile astea te prinzi foarte repede și, pentru că sunt atât de pregnante, te simți obligat să le respecți.
Banii
Mie Japonia nu mi s-a părut o țară scumpă, dar e drept că nu mi-am petrecut mesele la restaurante fancy și nici nu am mâncat în oraș toate cele trei mese ale zilei. Pe modul călătorului dornic să vadă, mai mult decât să staționeze, micul dejun și cina au fost mai mult “on the go”, la fel și cafelele, ceaiurile verzi și gustările, rămânând doar prânzul pe care l-am experimentat mai mult pe străduțe, să iau pulsul.
Am mâncat, astfel, niște minunății de ramen la 500 yeni (echivalentul a 5 dolari americani) dar și la 900 yeni, sushi la 125 yeni 2 bucăți, dar și la 600 yeni trei bucăți. În Japonia nu ai totuși cum să nu cheltui bani pe prostioare, fie că vorbim aici de “chestiile” cu matcha de care pomeneam mai sus, dulciuri nebune pe care vrei să le încerci, breloace, amintiri, vederi, kimonouri, tablouri și câte și mai câte din tradiționala lor cultură, care îți fură privirea și inima.
Prețurile la cazări sunt destul de ieftine, dacă alegi să stai mai în periferiile orașelor (dar aproape de metrouri sau trenuri, ceea ce face accesibilă orice destinație din oraș), iar un abonament la metrou/autobuz/tren e între 600 yeni (6 dolari) și 800 yeni (8 dolari) pe zi.
IMPORTANT!
Cred că este foarte important să ai acces la internet, iar telefonia mobilă din țară nu prea facilitează acest aspect într-un mod prietenos (este extrem de scump și nici nu are rost). Eu nu m-am conectat decât la rețele wireless acolo unde existau, însă am avut norocul să fiu cu cineva care avea acces constant la un Google maps.
Variantele sunt:
Pocket wi-fi, pe care ți-l poți închiria pe zi cu aproximativ 12 dolari și la care poți conecta până la 4 device-uri;
Cartela de Japonia – dar n-aș putea să vă spun care e viteza la internet (mai ales că nu era bună viteza în general)
Conectarea la wireless-uri – și cam toate locațiile au wireless-uri, de la metrou până la cele mai mici magazine, însă de fiecare dată când vrei să te conectezi la ele, trebuie să treci printr-un proces prin care îți bagi adresa de mail, primești un link, dai click și așa mai departe (ceea ce poate deveni obositor după o vreme).
Cred că Japonia este o experiență personală pentru fiecare dintre cei care ajung acolo. Și cred că poate fi și negativă, dacă alegi să privești acele lucruri care sunt diferite de cultura noastră (și ele sunt foarte multe). Dar mie mi-a schimbat lumea, mi-a oferit cel puțin trei momente în care mi-a venit să plâng de fericire că sunt acolo și, deși credeam asta deja, m-a ajutat să mă conving că totul e posibil și, mai ales, că avem o lume atât de mare de văzut, care abia așteaptă să fie descoperită.
Îndrăzniți să visați, îndrăzniți să faceți planuri și Îndreptați-vă banii spre aceste experiențe!
Blogger cu idei de trăit sănătos & om de comunicare cu acte în regulă, mă relaxez luând la pas locuri noi și descoperind oamenii care fac locul. Călătoresc pentru că îmi aduce fericire.


Centru comercial, financiar și cultural al orașului New York, Manhattan are numeroase locuri în care îți recomandăm să-ți petreci timpul.
New York, New York! Sunt atât de multe lucruri de văzut, făcut, simțit, trăit, aici. Dacă am avea o singură zi la dispoziție, sigur nu am rata locurile de mai jos.
Restaurante și baruri
Bemelman’s Bar a apărut în 1947. Aici vei găsi cel mai bun cocktail Manhattan din oraș. A fost deschis de artistul Ludwig Bemelmans, care se ocupa cu desenatul de cărți pentru copii și a umplut și pereții localului cu aceste desene.
O altă locație de neratat este Katz’s Delicatessen, un restaurant de renume din Lower East Side unde poți mânca un sandviș cu pastramă delicios, cu pâine de secară și castraveți murați, dar și cu o băutură pe bază de țelină. Localul se află în același loc încă din 1888, apărând în filmul When Harry Met Sally cu Meg Ryan și Tom Hanks.
Campbell Apartment este un alt local de renume al New York-ului. Look-ul acestuia este inspirat din timpurile Revoluției Industriale americane. Dacă vrei să guști un milkshake autentic newyorkez, încearcă unul la Lexington Candy Shop din Upper East Side. Încearcă-l pe cel de vanilie, alături de un hamburger cu cartofi prăjiți. Poți veni și la brunch duminica pentru o experiență culinară americană autentică.
Muzee de artă și galerii
New York-ul are peste 100 de muzee, dintre care 32 sunt în Manhattan. Cele mai importante sunt Muzeul Metropolitan de Artă, care deține recordul mondial de selfie-uri făcute într-un muzeu. La MET vei găsi 150 de mii de artefacte, de la Egiptul Antic la impresionantele picturi ale lui Monet.
Un alt megamuzeu este Guggenheim, cu al lui spectaculoasă arhitectură rotundă semnată de Frank Lloyd Wright. Lângă acesta se află și Muzeul de Artă Modern, MoMA, care se întinde pe 6 etaje și afișează opere ale lui Pablo Picasso, printre mulți alții.
Plimbări în aer liber
Nu poți să mergi până la New York fără să vizitezi Statuia Libertății. Această sculptură a ajuns în America în 1886 din Franța și o reprezintă pe Libertas, zeița romană a libertății. În apropiere de portul de unde pleci spre statuie se află Clădirea Chrysler, cu 77 de etaje și 32 de lifturi care te vor urca deasupra Manhattan-ului. Mai apoi, mergi până în Times Square pentru a te regăsi exact în mijlocul zonei turistice a orașului, plină de viață și extrem de colorată.
Nu uita să vezi și un musical pe Broadway, acolo unde se joacă cele mai bune piese de teatru muzical din lume. Mergi și la Greenwich Village, un cartier din centrul Manhattan-ului cu sute de magazine și restaurante care mai de care mai impresionante.

Dacă vrei să vezi Veneția liniștită, cu străduțe goale dimineața, cu locuri la localurile de pe Canal Grande chiar și la prânz și cu șarmul adevărat al acestui oraș-minune, cel mai bine ar fi să mergi acolo iarna.
Veneția se poate dovedi a fi prea aglomerată vara. Orașul este pur și simplu acaparat de turiști, 20 de milioane de oameni venind aici în fiecare an, mare parte din ei în sezonul cald.
Iarna, Veneția este un oraș mult liniștit, prețurile nu mai sunt atât de mari și poți avea orașul doar pentru tine. Iarna, Veneția este întotdeauna o poveste frumoasă.
Cazare
Unul din locurile unde merită să stai dacă ajungi în Veneția este Baglioni Hotel Luna. Ascuns după Giardini Reali și aflat doar la câțiva pași de Piața San Marco, acest hotel datează încă din secolul al 12-lea și este decorat cu picturi din secolul al 18-lea.
Decorul este unul tipic venețian, așa că vei găsi aici draperii mari și colorate, candelabre de Murano și decorațiuni din mătase. Mâncarea de la Baglioni Hotel Luna este fantastică. Restaurantul Canova oferă un mix de preparate venețiene și câteva specialități regionale italienești.
Cocktailuri la Harry
Favoritul lui Hemingway, Harry’s Bar este locul de naștere al băuturii bellini. Locația a fost deschisă în 1931 de către barmanul Giuseppe Cipriani chiar pe faleza din fața pieței mari a Veneției. Aici au poposit de-a lungul vremii Lord Byron, Marcel Proust, Charlie Chaplin, George Clooney și mulți alții. Chiar și iarna, acest bar este locul ideal în care să te delectezi cu o băutură de vis în inima orașului plutitor.
Bazilica Sf. Marcu
Una dintre cele mai faimoase catedrale bizantine din Italia, Basilica Sf. Marcu este una dintre atracțiile principale ale Veneției. În afara sezonului, vei putea să te bucuri de biserică în deplină liniște. Cu mai puțini vânzători stradali și turiști morocănoși, vei putea să te bucuri din plin de această clădire monumentală. Peste 8.000 de metrii pătrați de marmură acoperă pereții basilicii, iar pentru a surprinde biserica într-o lumină uluitoare, vizitez-o după-masa, aproape de apus.
Îți place Italia? Atunci descoperă și deliciile culinare de pe Pizza și Paste!
Plimbări cu gondola
Iarna poate fi unul dintre cele mai bune anotimpuri pentru a te bucura de o plimbare cu gondola. Canalele venețiene sunt aproape goale în afara sezonului, fiind învăluite de un misticism nefiresc, dar extrem de frumos. Îmbracă-te bine și îndreaptă-te spre oricare debarcader de gondole din oraș.
Teatro Al Fenice
O vacanță la Veneția ar fi incompletă fără să te bucuri de acustica de la Teatro Al Fenice, una dintre cele mai vechi și frumoase opere din Europa. Construit în 1792, teatrul a fost vizitat de-a lungul timpurilor de Rossini, Bellini și Verdi.
Din ianuarie până în iulie și din septembrie până în octombrie, vei putea urmări aici tot felul de spectacole care mai de care mai inedite. Dacă nu prinzi un bilet, poți vizita clădirea cu ajutorul unui audioguide.
Descoperă Veneția la lumina lumânărilor
Cel mai frumos mod de a explora orașul este la lumina lumânărilor, adică noaptea. Poți cumpăra un tur de noapte direct de la hotel, Baglioni Luna oferind o astfel de experiență oaspeților săi. Turul este ideal pentru a explora și părțile mai puțin cunoscute ale orașului.
Destinations
7 muzee neplictisitoare pentru cei care urăsc muzeele
Publicat
în urmă cu 5 lunipe
2 noiembrie 2022
Acest articol este special pentru toți cei care nu ar include niciodată vizita unui muzeu pe lista lucrurilor de făcut într-un city break.
Am descoperit 7 muzee care sigur îți vor face mini-vacanța mult mai frumoasă.
Muzeul despărțirilor (Museum of Broken Relationships ) – Zagreb, Croatia și Los Angeles, California
Cine a cunoscut durerea despărțirii și a inimii frânte va aprecia cu certitudine acest muzeu. La origine, Muzeul despărțirii a fost în ființat în Croația, urmând la scurt timp și al doilea muzeu, la Los Angeles.
Exponatele sunt obiecte colecționate de la foști iubiți, alături de povestea eșecului amoros (evident, anonimă). În cele 2 muzee, sunt expuse numeroase tipuri de obiecte, de la simboluri și dovezi ale iubirii neîmplinite, la itemuri amuzante, care îi vor smulge un zâmbet chiar și celui mai cinic vizitator.
Muzeul înghețatei (Museum of Ice Cream ) – New York, Los Angeles, San Francisco și Miami, SUA
Un muzeu relativ recent înființat (în vara lui 2016) și care numără deja 4 filiale în orașe importante din Statele Unite, Muzeul Înghețatei reunește numeroase instalații experimentale inspirate de minunatul desert cu fani în toată lumea – înghețata.
Muzeul a plecat de la premiza că înghețata este un simbol universal al bucuriei, o plăcere personală și un stimul excepțional al imaginației. Instalațiile din cadrul celor 4 muzee se adresează tuturor celor 5 simțuri, încercând să convingă vizitatorii că înghețata poate schimba lumea, că poate face totul posibil.
Muzeul mărcilor, ambalajelor și publicității (Museum of Brands, Packaging and Advertising) – Londra, Marea Britanie
Museum of Brands, pe scurt, găzduiește o colecție de peste 12.000 de exponate originale, obiecte care ar trebui să ne fie familiare fiecăruia dintre noi, obiecte ce fac parte din viața noastră cotidiană, fie că este vorba de cutiile de cereale sau de conservele de roșii.
Muzeul este un caleidoscop de imagini si mărci emblematice, explorând relația noastră cu produsele domestice familiare, cărora în mod curent nu le mai acordăm nicio importanță sau atenție.
Muzeul Ciocolatei (Chocolate story) – Brugges, Belgia
Cui nu îi place ciocolata? Sunt foarte puține excepții și de aceea, numeroasele muzee din toată lumea dedicate celebrei delicatese exercită o atracție turistică deosebită.
Unul dintre cele mai mari muzee dedicate ciocolatei se afla la Brugges și acesta propune o călătorie fantastică ce-ți dezvăluie secrete neștiute, istoria și tradițiile legate de ciocolată.
Muzeul Atlanticului (Museo Atlántico) – Lanzarote, Spania
Museo Atlántico este o colecție subacvatică ce include peste 300 de sculpturi ale artistului britanic Jason deCaires Taylor. Instalațiile se afla la 14 metri de suprafața Oceanului Atlantic, în Golful Coloradas (Bahía de Las Coloradas), pe coasta de sud a insulei Lanzarote. Muzeul se întinde pe 2.500 de metri pătrați și poate fi vizitat cu echipament de scufundări sau prin intermediul unei îmbarcațiuni cu fundul din sticlă.
Muzeul de artă și știință (ArtScience Museum) – Singapore
Construit în cadrul Marina Bay Sands Resort, primul muzeu de artă și știință din lume impresionează în primul rând prin arhitectura sa neobișnuită, având o structură în formă de lotus.
De-a lungul anului, acest muzeu găzduiește diferite expoziții de diferite origini, din toată lumea, iar expoziția permanentă, intitulată Future World, include 16 instalații de artă incredibile, constituind cel mai mare ”loc de joacă” digital din această parte a lumii, instalații ce explorează teme precum natura, orașul, spațiul…
Muzeul de artă subacvatic (MUSA) – Cancun, Mexic
Situat chiar pe fundul oceanului, în cadrul Parcului Marin din Cancun, acest muzeu subacvatic unic expune privirilor vizitatorilor aproape 500 de sculpturi realizate dintr-o argilă cu PH neutru.
În jurul unora dintre aceste statui au fost creați recifi artificiali pentru a favoriza creșterea și dezvoltarea coralilor, precum și a diferitei faune si vegetații marine.
Pentru a vizita Muzeul de artă subacvatică, ai nevoie de o licență de scufundări!


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...


5 orașe pe care merită să le vizitezi oricând
Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare...


Vacanță la festival? 10 sfaturi pentru ca distracția ta să fie totală
Summer Well, Saga Festival, Untold, Neversea… Vacanța la festival este un must în această vară. Iată câteva sfaturi pentru a...


Recomandări pentru un weekend la Amsterdam
Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...

airBaltic va opera zboruri directe din Riga către București

Ce să faci o zi în Manhattan, New York

Cartierul din Manchester unde petrecerile durează 24 de ore

Poveste de iarnă la Veneția

7 muzee neplictisitoare pentru cei care urăsc muzeele

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite
