Destinations
Dubai Creek: destinație obligatorie dacă ești în vacanță în Dubai
Publicat
în urmă cu 2 anipe

În Dubai sunt foarte multe lucruri de văzut, dar dacă tot ai ajuns până aici nu ezita să te duci și în partea veche a orașului. Dubai Creek te va surprinde la fiecare pas.
Dubai este un oraș cu o istorie bogată și frumoasă. Orașul care a răsărit din nimic are totuși câteva sute de ani de bagaj istoric, o vizită în celebra zonă Dubai Creek fiind suficientă pentru a-ți da seama de cât de important este trecutul pentru cei care locuiesc în orașul-minune.
Primele activități comerciale din Dubai s-au axat pe zona Golfului Arabiei, acolo unde pescuitul și colectarea de perle erau printre cele mai căutate meserii, fiind importante pentru relațiile pe care orașul le dezvolta cu Iran, India și Africa de est.
Portul natural creat de acest râu cu apă sărată era locația ideală pentru comerț, oferind ambarcațiunilor un loc de acostare, care aduceau un plus de prosperitate zonei.
Comercianții au făcut din Bur Dubai noua lor casă. Aici, numele noului cartier urma să devină Bastakiya. Zona este încă vie, însă astăzi se numește Al Fahidi și nu mai este o zonă de comerț, ci una istorică plină cu restaurante, magazine, cafenele și muzee.
Al Fahidi Fort, cea mai veche clădire din Dubai, adăpostește și muzeul dedicat orașului, un punct de plecare ideal pentru cei care vor să descopere orașului conform firului istoric al creșterii acestuia.

Al Fahidi Fort – Dubai
Familia Maktoum a fost cea care s-a stabilit aici, în 1833, făcând din zonă una dintre cele mai prospere din punct de vedere comercial din regiune. La început de secol 20, Deira adăpostea cel mai mare souk din regiune, iar începând cu anul 1950, din ce în ce mai multe ambarcațiuni veneau să acosteze în Dubai, comerțul explodând pur și simplu în oraș, fapt ce a dus la o și mai mare creștere economică pentru așezare.
Multe dintre soukurile care au apărut în acea vreme există și în zilele noastre. Vei găsi aici materiale pentru haine, condimente, aur, argint și alte metale prețioase, la doar câțiva metri de mare și de zgârie-norii din orașul nou.

Deira Souk – Dubai Creek
De exemplu, poți lua un taxi pe apă, sau abra în versiunea locală, care funcționează aici încă de pe vreme primilor comercianți. O călătorie cu abra e în sine o experiență, avantajul fiind că te duce din Bur Dubai în Deira și îți oferă priveliști de neuitat. Costul este de 1 dirham de persoană și trecerea este o aventură în sine.
Restaurantele de aici oferă mâncăruri spectaculoase și prețurile sunt mult mai mici decât în mall-uri, de exemplu. Poți alege să iei cina și pe unul din numeroasele vase care străbat canalul care desparte cele două zone.
Cazare
Dacă vrei să te cazezi în această zonă atunci Zabel House Mini Al Seef by Jumeirah este unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Dubai Creek. Hotelul are un design contemporan, o atmosferă relaxată și prețuri realiste, fapt ce îl face ideal pentru majoritatea călătorilor.

Zabel House Al Seef by Jumeirah – Dubai Creek
Pe lângă acesta, te mai poți caza la Jumeirah Creekside Hotel, care oferă priveliști spre apele Dubaiului și oferă un design pe stil vechi, dar care este adus prin facilități la standarde moderne. Hotelul are câte ceva pentru fiecare călător, de la unități de cazare, la restaurante și posibilități de petrecere a timpului liber.

Jumeirah Creekside Hotel, Dubai Creek
Cum ajungi în Dubai?
Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low cost din Europa Centrală și de Est, operează zboruri către și de pe Aeroportul Internațional Dubai Al Maktoum. Aeroportul se află într-o poziție ideală în inima noului Dubai. Acest aeroport oferă o alternativă atractivă pentru companiile și turiștii care se îndreaptă către noul Dubai, aproape de Jebel Ali Village, de Internet City și Media City, de Palm și de Marina, printre altele, și este conectat prin mijloace de transport în comun dedicate.
Poți zbura spre Dubai în fiecare săptămână de la București sau Cluj.
Descoperă și: Porto: 8 lucruri pe care îți recomandăm să le faci într-un city break
Destinations
Cele mai periculoase peșteri din lume și un ghid cum să supraviețuiești în ele
Publicat
în urmă cu 2 zilepe
1 martie 2021
Să descoperi cele mai periculoase peșteri din lume sigur este o aventură spectaculoasă, mai ales că pentru a le exploata ai nevoie de o pregătire serioasă înainte.
Lista cu peșterile de mai jos nu figurează sigur la agenția ta preferată de turism. Dar dacă ești pasionat de speologie atunci trebuie să ajungi într-una din peșterile de mai jos.
Atenție, sunt unele dintre cele mai periculoase peșteri din lume și tocmai de aceea avem și un mic ghid care să te ajute să supraviețuiești în situații extreme.
Ghețarul Gorner, Elveția
Această peșteră care stă să cadă este periculoasă chiar și pentru experți. Fiecare schimbare în temperatură ar putea duce la prăbușirea camerelor. Dacă stai mai mult de câteva ore aici, există o șansă reală să nu mai poți ieși niciodată. Temperatura apei are exact 0,1 grade Celsius.
Mina Naica, Mexic
Supranumită “peștera care arde”, minerii au descoperit aici cristale din ghips care ajung până la 13 metri înălțime. În peșteră sunt 50 de grade Celsius și aproape 100% umiditate, astfel că mineritul este imposibil de realizat. Îți vor lua foc plămânii aici dacă nu ai echipament adecvat și un sistem de răcire corespunzător.
Ghețarul Tyndall, Patagonia, Chile
Această groapă are peste 100 de metri adâncime și poate fi umplută cu apă topită de la ghețari în câteva ore. Înainte de coborâre, alpiniștii urmăresc evoluția ghețarilor pentru a se asigura că au timp să și urce înapoi dacă peștera este indundată.
Râul subteran Puerto Princesa, Palawan, Filipine
Peștera care trăiește. Această peșteră are un ecosistem subteran uriaș, iar camerele sunt pline cu tarantule și șerpi veninoși. Seara, mii de apodide invadează peștera, în timp ce mii de lilieci o părăsesc. Sunetul pe care îl fac zburătoarele este egal în volum cu cel al unui tren de viteză.
Peștera Stelei Negre, Uzbekistan
Aceasta este peștera care te mumifică, pentru că aerul uscat și temperaturile scăzute din interior pot mumifica orice corp de animal. Ca să ajungi în peșteră trebuie să cobori 1000 de metri pe un vânt rece ca gheața care bate constant. Tot drumul de coborâre este străbătut pe întuneric beznă.
Auyan-Tepui, Venezuela
Supranumită “peștera care stă ascunsă”, intrarea în această peșteră este extrem de greu de găsit chiar și cu tehnologia zilelor noastre. Experții iau de obicei elicopterul până la poarta peșterii, învăluită de vegetația densă.
Situații de urgență care pot apărea în peșteră și ce trebuie să faci ca să supraviețuiești!
Iată care sunt cele mai periculoase patru situații de urgență pe care tu sau un coleg de expediție le puteți suferi într-o peșteră, dar și cum să le faci față.
Claustrofobia
Treci prin zonele extrem de strâmte mai întâi cu picioarele, pentru a nu rămâne blocat, după care asigură-te că și casca ta poate intra prin tunel. Dacă suferi un moment de claustrofobie, trage adânc aer în piept, stai calm și mergi în față încet.
Epuizare
Oamenii au tendința să meargă mai repede în locuri pe care nu le cunosc, însă epuizarea și lipsa concentrării te pot costa chiar viața într-o peșteră. Trebuie să îți amintești constant să o iei mai ușor și să mergi normal.
Panica
Când mergi într-o peșteră pentru câteva zile la rând, îți va trebui tot atât timp să și ieși din ea. O poți lua razna gândindu-te la asta, pentru că ești conștient că, dacă pățești ceva, spitalul este la zile distanță de tine. Cum să faci față acestor gânduri? Gândește-te doar la următorul pas, nimic mai mult.
Expunere la frig și umezeală
Din cauza expunerii, ești mereu ud atunci când explorezi o peșteră, iar temperaturile sunt mereu scăzute. Este important să nu stai nemișcat pentru perioade lungi de timp dacă ți-e frig. Mergi încet până te încălzești din nou.
Foto: Red Bull Content Pool
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!
Destinations
Descoperă unul dintre cele mai izolate locuri din lume prin ochii alpinistului Kilian Fischhuber
Publicat
în urmă cu 2 zilepe
1 martie 2021
Alpinistul austriac Kilian Fischhuber a călătorit până într-unul dintre cele mai izolate locuri din lume pentru a escalada stâncile din Ulakhan-Sis în Siberia.
Kilian Fischhuber are 35 de ani și este unul dintre cei mai buni cățărători din lume, cu un record de cinci Cupe Mondiale la Bouldering și una în proba combinată. El a plecat în expedița de cățărare Ulakhan-Sis Siberia Rock Climbing împreună cu Galina Terenteva, Robert Leistner și ghidul Sergey Karpukhin.
Iată ce trebuie să știi despre această aventură:
Incredibilele Coloane Sundrun, care te duc cu gândul la idolii de pe Insula Paștelui din Oceanul Pacific, au fost descoperite de biologul și fotograful Alexander Krivoshapkin când a trecut cu un elicopter peste Siberia, într-o expediție în care a numărat turmele de reni.
Prietenul său Sergey Karpukhin, de asemenea fotograf, a mers și el să vadă coloanele și a organizat trei expediții de fotografie într-o arie uriașă denumită Sakha Republic, aproape de mărimea Indiei.
Karpukhin a spus că „acest loc este aproape unul dintre singurele rămase nedescoperite de pe glob. Prima expediție am făcut-o în 2016 și am avut doar un partener. În luna august din 2017 am fost patru persoane, după care anul acesta am fost 5, pe snowmobile. Acum avem cea mai mare expediție, formată din 8 persoane, toți cățărători profesioniști. Avem de urcat stânci verticale de 20-30 de metri înălțime. Am denumit zona Orașele de Granit pentru că dacă mergi printre coloane, ai impresia că ești într-un oraș.”
Fischhuber s-a alăturat expediției din luna iunie organizată de Karpukhin, la care au mai participat alpiniștii Robert Leistner din Germania și Galya Terenteva din Rusia, care nu au știut dacă vor putea urca pe roci sau nu.
Echipa a zburat de la Moscova la Sakha, în capitala Yakutsk, unul dintre cele mai izolate orașe din Rusia, dar și unul dintre cele mai reci. Echipa aluat mai apoi un avion spre Belaya Gora, dar și o barcă, cu care au navigat pe râul Indigirka preț de circa 200 de kilometri. După alte trei zile de cățărări prin tundră, au ajuns la coloane.
Formele ciudate ale coloanelor se crede că sunt sculptate de vânturile neîncetate și de topirea granitului. În limba yakută, aceste coloane care arată ca niște războinic sunt cunoscute sub apelativul de „kisilyakhi”, care înseamnă brăbat.
Karpukhin a mai spus că „educația mi-a permis să înțeleg exact cu au apărut aceste minuni naturale, însă nu m-a oprit din a simți că au fost de fapt ridicate de civilizații de pe alte planete. Această parte a Ulakhan-Sis ar trebui să devină o zonă protejată UNESCO, așa cum este zona Cappadocia din Turcia”
Ulakhan-Sis este unul dintre locurile cu cei mai puțin turiști din lume, chiar dacă peisajele sunt extrem de spectaculoase. Dacă nu ești pasionat de cățărare, probabil că nici nu te gândești să ajungi vreodată până acolo, așa că poți descoperi și tu locul prin intermediul fotografiilor făcute în expediția Ulakhan-Sis Siberia Rock Climbing.
Foto: Red Bull Content Pool
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!
City Break
5 orașe pe care să le vizitezi când se ridică restricțiile
Publicat
în urmă cu 3 săptămânipe
7 februarie 2021
Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare de weekend în momentul în care se ridică restricțiile.
Cel mai mult în această perioadă, marcată de pandemia de coronavirus, mi-a lipsit posibilitatea de a călători fără restricții. Dar mi-am păstrat optimismul și cred că lucrurile vor reintra în normal și curând vom putea călători fără să prezentăm teste negative sau fără să stăm în carantină la întoarcerea în țară.
E greu să alegi un oraș pentru un city break perfect, dar ne-am lăsat inspirați de conturile de Instagram și am ales Praga, Istanbul, Bordeaux, München și Bruges.
Praga
Bordeaux
München
Bruges
Te poți lăsa inspirat și de postările de pe contul nostru de instagram @travelingmag.ro.
Dacă vrei să descoperi și alte lucruri chic, citește și lachicboutique.ro
Tu ce orașe ai pe listă?
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!


5 orașe pe care să le vizitezi când se ridică restricțiile
Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Recomandări pentru un weekend la Sankt Petersburg
Dacă ai Rusia pe lista ta cu destinații de vacanță, atunci pune Sankt Petersburg primul oraș în care trebuie să...


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


Recomandări pentru un weekend la Amsterdam
Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...


Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu
Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...


Recomandări pentru o zi de vis în Praga
Chiar și toamna, capitala Cehiei este un loc numai bun pentru a fi explorat, fiind plin cu muzee, cafenele și...


Istanbul în 48 de ore! Ce să nu ratezi în orașul-minune al Turciei
Să spunem că ai doar 48 de ore la dispoziție să vizitezi Istanbul, o destinație de vis pentru care în...


Norway postcards cu un BMW X3
„Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...

Cele mai periculoase peșteri din lume și un ghid cum să supraviețuiești în ele

Descoperă unul dintre cele mai izolate locuri din lume prin ochii alpinistului Kilian Fischhuber

Procesul automat al Wizz Air permite rambursările către pasageri în doar o săptămână

Wizz Air a lansat funcția de alerte de preț în aplicația pentru mobil

O chestiune de gust: muzeul mâncărurilor dezgustătoare de la Malmö

Cele mai periculoase peșteri din lume și un ghid cum să supraviețuiești în ele

5 orașe pe care să le vizitezi când se ridică restricțiile

Descoperă unul dintre cele mai izolate locuri din lume prin ochii alpinistului Kilian Fischhuber

O chestiune de gust: muzeul mâncărurilor dezgustătoare de la Malmö

Wizz Air a lansat funcția de alerte de preț în aplicația pentru mobil

Wizz Air introduce măsuri adiționale de igienă pentru a asigura sănătatea și binele clienților și echipajelor

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

[VIDEO] 4 workout-uri care te ajută să scapi de jet lag

Air New Zeeland lansează un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare
