Rămâneți conectați

Food & Drinks

Degustă Italia: desertul pe care trebuie să-l încerci în funcție de regiunea în care te afli

Publicat

pe

Pentru mine o vacanță reușită este una în care se și mănâncă bine. Iar Italia este printre primele țări pe listă. Și nu doar pentru pizza și paste.

Una dintre cele mai frumoase activități pe care le poți face atunci când ești în vacanță în Italia este să descoperi bucătăria locală.

Gustând pateurile sau deserturile locale, fie că o faci cu un cappuccino sau după o masă copioasă, vei descoperi de ce este Italia o destinație atât de iubită de către toată lumea.

Valea Aosta – Tegole

Cea mai mică regiune a Italiei încă impresionează prin bucătărie, care este influențată de francezi și elvețieni. Tegole sunt biscuiți numiți după țiglele de pe casele oamenilor, fiind subțiri, rotunzi și plini cu alune. Cel mai bine este să îi servești cu o cafea locală.

Abbruzzo – Pizzelle

Aceste grofe subțiri au fost tradițional făcute cu blazonul familiei ștampilat pe ele, fiind pregătite doar la ocazii speciale. Fiecare familie are propria rețetă, crocant sau moale, gust diferit, însă ceea ce le face deosebite este faptul că sunt coapte folosindu-se doar ulei de măsline.

Pizzelle

Basilicata – Strazzate

Acești biscuiți fărâmicioși combină ciocolata și migdalele cu Strega, un lichior delicios. De neratat dacă ajungi în vârful cizmei italienești.

Strazzate

Calabria – Mostaccioli

Există și un tip de paste cu același nume, așa că ai grijă când comanzi acest desert. Odată ce vei gusta acești biscuiți, nu ai cum să nu te îndrăgostești de ei. Sunt tari și crocanți, făcuți cu miere sau vin din regiune și sunt printre cele mai frumoase dulciuri de pe listă. De obicei sunt copți în forme de animale sau pești.

Mostaccioli

Campania – Sfogliatella

Dacă ajungi la locul de naștere al margheritei, cea mai cunoscută pizza din meniu, nu uita și de un desert copios. Sfogliatella este o prăjitură cu multe straturi de aluat subțire și pufos, umplută de obicei cu ricotta cu gust de citrice. Desigur, o poți găsi și în alte variante, cum ar fi cu pastă de migdale sau ciocolată. Merge de minune cu o cafea dimineața.

Sfogliatella

Emilia Romagna – Zuppa Inglese

Traducerea directă, supă englezească, a acestui desert nu sună prea apetisant, dar nu te teme, acest desert este de-a dreptul delicios. Nu se cunosc originile sale, însă se crede că ar fi apărut în Ferrara de la Ducele de Este, care încercau să recreeze delicatesele pe care le-au gustat în Anglia. Pentru a o prepara, pișcoturile sunt înmuiate în lichior și combinate în straturi cu o spumă groasă din ouă. Deasupra se pun căpșuni, meringue și ciocolată.

Zuppa Inglese

Friuli-Venezia-Giulia – Presnitz

Acest deșert arată ca un șarpe încolăcit, fiind umplut cu tot felul de creme delicioase din alune, fructe sau biscotti sfărâmați, miere de stup, rom și condimente. De obicei se servește în perioada Crăciunului, dar o să îl găsești fără probleme tot timpul anului peste tot prin regiune.

Presnitz

Lazio – Maritozzi

Dacă îți plac deserturile cu frișcă, acește gogoși sunt perfecte pentru tine. Sunt făcute din aluat dulce, tăiate pe jumătate și umplute până la refuz cu frișcă, nuci și fructe uscate. Numele acestui desert vine de la marito, care înseamnă soț, povestea fiind că bărbații tineri ofereau aceste dulciuri fetelor, care la rândul lor le vindeau pentru a-și atrage parteneri.

Maritozzi

Liguria – Panera

Gelato este un desert clasic atunci când ajungi în Italia, însă în Liguria există o varietate delicioasă pe care trebuie să o încerci. Textura e diferită de cea a înghețatei clasice, aproape ca cea a unui semifreddo sau a unui mousse, fiind adăugată multă frișcă în rețeta de bază. La final se adaugă zahăr și cafea pentru a crea un desert delicios.

Lombardia – Panettone

Chiar dacă este asociat mai mereu cu Crăciunul, panettone miroase ca iarna. Acest aluat simplu este umplut cu fructe uscate și copt într-o formă de dom, fiind servit felii cu zahăr pudră deasupra. Vei găsi nenumărate rețete adaptate după gusturile fiecăruia, cum ar fi cele cu ciocolată sau diferite fructe.

Panettone

Marche – Calcioni

Aceste pateuri mici sunt grozave dacă nu ai o poftă puternică de ceva dulce sau vrei să faci o pauză de realimentare cu energie. Se pregătesc cu pecorino sau parmigiano, două brânzeturi specifice italienești, fiind îndulcite ușor cu zahăr și lămâie.

Molise – Cauciuni

Dacă nu ai fost niciodată în această regiune mai puțin populară a Italiei, probabil că nu ai auzit de acest desert, de obicei servit în perioada vacanțelor. Ravioli se umplu cu năut, condimente, lichior și fructe, după care sunt prăjite și servite cu miere de stup. Un preparat similar este cippillati, ravioli copt, dar umplut cu cireșe.

Puglia – Pasticciotto

Acest desert și-a luat numele de la cuvântul italian care definește o greșeală, pentru că aparent a fost realizat din greșeală la început, din resturi. Pentru aluat se folosește grăsime, însă astăzi se fac mai ales cu unt, fiind umplute cu cremă de ouă sau cu alte umpluturi cum sunt ricotta sau cremă de ciocolată. Sunt delicioase servite calde.

Pasticciotto

Piedmont – Bonèt

Această regiune este un paradis pentru iubitorii ciocolatei, așa că nu ai cum să dai greș indiferent ce ai gusta aici. Încearcă să adaugi un bonet în periplul tău culinar. Vei gusta un desert bogat, cremos și extrem de ciocolatiu făcut cu lichior și biscuiți amaretto.

Sardinia – Tilica

Acestea sunt probabil cele mai frumoase turte din listă. Sunt făcute cu pastă de migdale și miere și pot avea forme simple sau complexe. Umpluturile variază, însă de obicei se folosește sapa, un vin special de Sardinia.

Sicilia – Cannoli

Cannoli nu au nevoie de nicio prezentare și sunt fără doar și poate de neratat oriunde ați fi în Italia, mai ales în Sicilia. Vei găsi o varietate bogată de mărimi și umpluturi, însă cea mai bună rămâne cea clasică, cu ricotta.

Cannoli

Trentino – Strudel

Desertul cel mai popular al regiunii este fără doar și poate ștrudelul cu mere. Din această regiune provin majoritatea merelor Italiei, o mare parte dintre ele ajungând să fie folosite în acest desert delicios.

Toscana – Budino di riso

Acest desert este făcut de obicei doar din orez, lapte, ouă și zahăr, însă rețetele moderne se folosesc și de un aluat în care se pune amestecul. Se servesc tot timpul anului, indiferent de orele din zi, cu vin dulce sau cafea și sunt bune atât la temperatura camerei, cât și proaspăt scoase din cuptor.

Budino di riso

Umbria – Ciaramicola

Deși este un preparat care se mănâncă la Paște, vei găsi acest desert peste tot și tot timpul. Este o prăjitură de lămâie făcută cu lichior Alchermes, tapetată cu meringue. Cea mai bună o vei găsi în Perugia, acolo unde a și fost inventată.

Veneto – Frittelle alla Veneziana

Despre Tiramisu se spune că ar fi inventat în Veneto, însă din cauză că încă se discută despre originile sale, o să îl lăsăm deoparte din această listă. Dacă vrei însă un desert venețian 100% autentic, încearcă frittelle, cel mai vechi desert din Italia. Aceste gogoși umplute cu stafide, nuci sau cu un gust fad de citrice sunt delicioase calde, fiind mâncarea perfectă pentru carnavaluri sau alte manifestări publice.

Frittelle alla Veneziana

Descoperă mai multe despre bucătăria Italiană pe pizzasipaste.ro

Descoperă și: Recomandări pentru o zi de vis în Milano

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Food & Drinks

6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că mănânci „gelato vero” în Italia

Publicat

pe

gelato vero în Italia

O vacanță de vară în Italia înseamnă, cu siguranță, și cantități impresionante de înghețată. Pardon, gelato, pentru că asta înseamnă cu totul altceva decât clasica înghețată.

Și pentru că știm că și “gelato” este unul dintre motivele pentru care ai ales să mergi în vacanță în Italia, iată câteva lucruri pe care este bine să le știi pentru a putea savura cu adevărat un gelato vero în vacanță.

Pentru început să lămurim puțin treaba. Gelato se traduce, în orice dicționar, cu înghețată, dar italienii îți vor spune că gelato nu e chiar înghețată. Pentru un gelato autentic italian, artizanii din Italia folosesc mai puțină grăsime decât într-o înghețată normală, iar mixul ingredientelor se face la o viteză mult mai mică pentru a evita ca aceasta să „prindă” aer.

Asta ajută pentru o textură mai densă și o aromă mai intensă. În plus, gelato se servește la o temperatură mai mare, ceea ce face ca aromele să fie și mai intense. Iar pentru o experiență maximă alege întotdeauna “gelato artigianale”.

Iată și 6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că ai mâncat un gelato vero în Italia și nu doar o altă înghețată cu ambiții de gelato.

Recipiente

Se spune că nu trebuie să judeci o carte după coperți, dar în acest caz poți să vezi diferențele. Caută locuri unde înghețata este ținută în recipiente din metal, iar dacă sunt și acoperite înseamnă că vânzătorul vrea să se asigure că îți oferă un gelato la temperatura potrivită.

Dacă înghețata este ținută în recipiente de plastic, atunci e doar o înghețată și nu poate să aibă pretenții de gelato.

De asemenea, ținând cont că textura este mai densă, o paletă plată de metal este mai eficientă decât cupa tradițională cu care se pune înghețata la noi. Și acesta este un semn că te afli în locul care trebuie.

Culori

Un gelato de calitate înseamnă ingrediente naturale și fără coloranți. Iar asta se traduce prin faptul că nu vei găsi gelato în culori “neon”. Astfel, dacă înghețata de fistic are culoarea verde pe care o vezi pe ambalajele din supermarket, atunci să știi că e foarte puțin fistic în acea înghețată.

Dacă vrei fructe de pădure, culoarea trebuie să fie mai închisă, iar în cazul aromei de lămâie, sigur gelato este de culoare albă și nu galbenă.

De asemenea, gelato nu strălucește niciodată. Dacă ți se pare că e așa înseamnă că e mult prea mult zahăr în compoziție sau că s-a oxidat.

Textură

O diferență principală între gelato și înghețată este că versiunea italiană are mai puțin aer în componență și o textură mai densă. Iar asta te ajută să-ți dai seama rapid ce ai cumpărat.

Ține cont și de cât de mult este umplut recipientul în care se află înghețata. Niciodată nu vei găsi gelato într-un recipient umplut până la vârf.

Arome

Sigur arome precum “cookies” sau “bubblegum” nu au cum să fie produse artizanal. Cu toate că uneori le găsești și în gelaterii bune pentru că asta cer turiștii.

Dar nu uita că într-o gelaterie artizanală nu vei găsi niciodată arome din fructe care nu sunt de sezon și care nu se găsesc la piață în perioada în care ești tu în Italia. Dacă vezi asta înseamnă că este înghețată produsă în masă și nu este atât de bună ca un gelato artigianale.

În fiecare gelaterie care se respectă vei găsi și fior di panna/latte pe care merită să o încerci în combinație cu orice altceva.

Ingrediente

E greu să crezi că miile de gelaterii din orașul în care te afli folosesc toate ingrediente naturale. Un lucru bun este însă că acestea sunt obligate să afișeze ingredientele folosite, iar dacă vezi acolo ulei vegetal sau culori și arome artificiale e clar, nu?

Gelateriile care se respectă vor afișa cu mândrie și lista de ingrediente și lista cu fructele folosite pentru a crea un gelato vero.

Loc

Asta nu ține de modul în care se prepară gelato ci mai degrabă de locul de unde cumperi. Evită gelateriile din zonele turistice care au în ofertă o grămadă de arome. Caută gelateriile ascunse pe străduțele pline de șarm din orașele italiene și, cu siguranță, aromele te vor face să te îndrăgostești și mai tare de Italia.

Tu ce locuri din Italia ne recomanzi unde ai mâncat gelato de să-ți lingi degetele? Sau în București? Sau în orașul din care ne citești?

Citește și: Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Publicat

pe

Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Ca să faci un top al celor mai bune gelaterii din Roma, capitala Italiei, țara care a rafinat înghețata, trebuie să ai răbdare și norocul să găsești gelateria potrivită și persoana care face înghețata.

Dacă gelateria arată prea bine de afară, e mare și colorată, atunci cel mai probabil că produsul nu e cel pe care îl cauți. Dacă înghețata de banane e galbenă, galbenă și cea de fistic verde, verde, nu cumpăra.

Gelateriile adevărate își produc înghețata din ingrediente concentrate, reale și naturale. Crema din care se face înghețata conține albușuri de ou, lapte și smântână, zahăr și gustul, fie el ciocolată, alune și așa mai departe. La înghețatele de fructe, acestea conțin apă sau lapte, zahăr și fructe proaspete.

Este greu de spus care sunt cele mai bune 5 gelaterii din Roma, dar îți recomandăm să le cauți pe acestea pentru a savura „un gelato vero”!

Brivido, Via Giovanni Battista Bodoni 62 – Să mănânci o înghețată adevărată aici e mai ieftin decât o cupă de vinul casei. Chiar dacă să-ți fie decorată înghețata cu ciocolată nu e tradițional italienesc, asta nu înseamnă că rezultatul nu e unul impresionant, ba din contră. Dacă ajungi la Brivido, încearcă amarena, făcută cu cireșe proaspete, dar și arahide, înghețată cu alune.

Old Bridge, Viale dei Bastioni di Michelangelo – La Old Bridge se servesc de departe cele mai mari cupe de înghețată din Roma, însă asta nu înseamnă că vei primi făcături. Proprietarii nu se zgârcesc nici la calitate, nici la cantitate. Pentru cel mai popular sortiment al lor, fisticul, maeștrii gelatieri aduc fisticul tocmai din Sicilia, de lângă un vulcan. “Acolo am găsit cel mai bun fistic din lume”, se laudă cei de la Old Bridge.

Grezzo, Via Urbana 130 – această gelaterie și-a deschis porțile acum patru ani în Monti, cel mai hippie cartier al Romei. După ce guști înghețata de la Grezzo, întreaga idee pe care ți-ai format-o despre acest desert ți se va schimba radical. Cea mai populară înghețată este cea de ciocolată, decorată cu praline și alune. Produsele sunt raw, organice și fără gluten.

Neve di Latte, Via Luigi Poletti 6 – pitită după muzeul de artă modernă din Roma, Neve di Latte nu arată deloc ca gelateria tipic turistică din Orașul Etern. Arată mai degrabă obosită, veche și neprimitoare. Însă înghețata vândută aici, mai ales cea de fistic și variegato (ciocolată, alune, frișcă) este spectaculoasă. Laptele și frișca vin la această gelaterie tocmai din Germania, de la vaci crescute pe  munte la 1.400 de metri înălțime. Ciocolata Amadei și ouăle Parisi vin tocmai din Toscana.

Fatamorgana, Via Roma Libera 11 – Chiar dacă e parte dintr-o franciză cu zeci de locații în Roma și întreaga Italie, Fatamorgana trebuie inclusă pe listă din cauza multitudinii de feluri de înghețată pe care le oferă spre vânzare. Poți mânca aici înghețate cu gust de plăcintă cu morcov, baklava, mure, struguri, tiramisu, scorțișoară și alte zeci de feluri. Dacă ajungi la Fatamorgana, încearcă înghețata de banane, frișcă și susan sărat. E absolut delicioasă!

Citește și: 15 lucruri pe care le poți face la Roma fără să scoți bani din buzunar

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

3 rețete cu ulei de măsline grecesc

Publicat

pe

3 rețete cu ulei de măsline grecesc

Recunoaște, unul dintre motivele pentru care alegi Grecia ca destinație de vacanță este și mâncarea. Avem trei preparate pe care îți recomandăm să le guști acolo sau pe care poți să le faci acasă când îți e dor de Grecia. 

Un prieten grec îmi povestea amuzat zilele trecute, privindu-și prietenul, tot grec, asezonându-și peștele, că «grecii pun ulei de măsline și lămâie în orice»… de la salată la brânză, pește, friptură, chiar și pe pâine.

Oarecum de înțeles dacă ne gândim că istoria lor de producători de ulei de măsline își are originea undeva în Neolitic, în Creta.

Cel mai bun și sănătos ulei de măsline este uleiul de măsline extravirgin. Acesta provine din prima presare a măslinelor, nefiind adăugate în acest proces niciun chimical sau apă caldă. Și uleiul de măsline virgin provide din prima presă, dar nu este de aceeași calitate cu cel extra virgin, având și o aciditate puțin mai mare.

Uleiul de măsline extra virgin are un gust distinct și e foarte bogat în antioxidanti. Acesta este și motivul pentru care uleiul de măsline este atât de benefic și recomandat.

Cămara Grecească și-a propus în 2019 să arate că un ulei de măsline senzațional este atât de versatil încât se poate folosi în orice tip de preparat.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Și ce crezi? Ne-a și demonstrat asta în cadrul unui atelier de gătit mediteranean, a cărui vedetă a fost uleiul de măsline, organizat alături de Alina de la Delicii.com.

Așadar, un meniu complet – aperitiv, fel principal, desert – ce include sau, mai bine spus, e construit în jurul uleiului de măsline.

DIP cu ulei de măsline și capere 

Ingrediente: 2 căței de usturoi, 2 linguri de capere, 1/2 linguriță de oregano uscat, 2 lingurițe de rozmarin proaspăt, 2 lingurițe de cimbru proaspăt, 3 linguri parmezan ras, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Pune toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline, într-un robot de bucătărie. Se procesează până la omogenizare. Din compoziția obținută, formează niște bile. Așează-le pe o farfurie și înainte de a le servi toarnă deasupra ulei de măsline.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Feta coaptă cu măsline

 Ingrediente: 1 bucată Feta, 1/2 cană de ulei de măsline, 2 căni de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, rozmarin proaspăt, piper roșu boabe.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune bucata de Feta într-un vas ceramic sau de sticlă. Aranjează măslinele în jurul brânzei, iar apoi toarnă ulei de măsline cu generozitate. Se adaugă și sucul de lămâie (se știe, grecii pun în orice ulei de măsline și lămâie). Opțional, poți lăsa lămâia alături de măsline la cuptor. Se adaugă rozmarinul și boabele de piper zdrobit, apoi se lasă la cuptor pentru 20 de minute. Se servește caldă, cu pâine prăjită.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Prăjitură cu ulei de măsline și portocale

Ingrediente: 2 căni de făină, 3/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță de bicarbonat, 1/2 linguriță de sare, 4 ouă, 1 1/2 cană de zahăr, 1/2 cană de ulei de măsline, 1/4 cană de suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri coajă de portocală rasă, 1 linguriță esență de vanilie, 1/2 cană de lapte, 100 g ciocolată albă.

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge forma de bundt cake cu ulei (în cazul în care aceasta nu este din silicon). Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Bate ouăle și zahărul cu un tel timp de 3 minute, într-un alt bol. Adaugă uleiul de măsline, coaja și sucul de portocală, esența de vanilie. Treptat, incorporează făina, alternând cu laptele. Compoziția se toarnă în formă și se bagă la cuptor pentru 35 de minute (trebuie să treacă proba scobitorii).

Când s-a răcit complet, se ornează cu ciocolata albă topită la bain Marie și cu fructe proaspete.

rețete cu ulei de măsline grecesc

Citește și: Turul cramelor și vinurile pe care nu trebuie să le ratezi în Santorini

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Advertisement
City Break08 iulie 2019

Alex Filip a explorat Marsilia în alergare

Alex Filip este pasionat de alergare și bicicletă și indiferent de orașul în care ajunge, sigur iese la o tură....

On The Go01 iulie 2019

Sfaturi pentru un road trip fără griji în vacanța de vară

Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și singurul lucru la care te mai gândești este vacanța de vară....

Bari - Italia Bari - Italia
City Break03 iunie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Bari

La doar două ore de zbor cu avionul de București și extrem de accesibil ca preț, Bari, un oraș de...

Running Break Running Break
City Break02 iunie 2019

RUNNING BREAK: Locuri cool de alergare în Lisabona, Paris și Viena

Dacă ești pasionat de alergare, cel mai probabil fiecare city break se transformă într-un „running break”. Așa că avem câteva...

Marsilia Marsilia
City Break11 mai 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Marsilia

Marsilia, cel mai vechi oraș din Franța, are un trecut bogat, însă și un prezent frumos, cu peste 300 de...

Malaga Malaga
City Break25 aprilie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Malaga

Malaga este un oraș plin de viață, cu o gastronomie excelentă și o clima perfectă. Bine ai ajuns într-unul din...

Palma de Mallorca Palma de Mallorca
City Break05 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Palma de Mallorca

Palma de Mallorca este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din Spania. Avem și noi câteva recomandări ca...

Viena Viena
City Break05 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Viena

Viena este o combinație genială între grandoarea istorică și frenezia unei capitale moderne. Și avem câteva ponturi ca tu să...

Munchen - Germania Munchen - Germania
City Break04 martie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în München

München, capitala landului Bavaria din Germania, este un loc uluitor din toate punctele de vedere. Și avem câteva recomandări pentru...

Funchal Funchal
City Break26 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Funchal

Cu o marina complet refăcută, cafenele cosmopolite și  restaurante gourmet, Funchal este un oraș modern perfect pentru un city break...

Advertisement

Trending