Rămâneți conectați

Food & Drinks

Arome din Lesbos – Brânzeturi, ulei de măsline, ouzo, vin, sardine și miere

Publicat

pe

Insulele din nordul Mării Egee sunt mici paradisuri pentru itinerarii gastronomice de neuitat. Fiecare are propriul stil gastronomic, iar Lesbos nu face excepție.

Vinul, ouzo, uleiurile, mierea de stup, produsele din lapte și brânzeturile, fructele de mare, mezedes sau aperitivele, dar și dulciurile, toate sunt de neratat în această parte a lumii. Pregătește-te de un tur gastronomic de senzație și de asemenea nu uita să îți pui un geamantan doar pentru produsele locale pe care vei dori să le aduci acasă.

Gusturi și mirosuri

Lesbos este un loc binecuvântat, plin cu gusturi, mirosuri și culori. Cu rețete simple și complexe, dar pentru care se folosesc mereu ingrediente locale și proaspete, vei puteam mânca aici plăcinte cu brânză și mentă, flori umplute cu brânză sau orez, mâncare de ceapă, creveți saganaki, calamar umplut și așa mai departe. Încearcă neapărat kiskeki, un preparat cu carne de vită locală și grâu fierte laolaltă pentru ore în șir în vase mari, care la final se topește în gură.

Nu uita să guști din fructele de mare și preparatele cu acestea, cum sunt koutavaki, rechini mici comestibili, trigona, un fel de pește-chitară, ton și multe alte viețuitoare marine. Fanii ciupercilor vor putea gusta aici diferite varietăți, care mai de care mai delicioase, cum sunt ciupercile sălbatice, ciupercile stridie, dar și Lactarius Sanguifluus, care merg foarte bine cu ouzo.

Ouzo

Printe cele mai cunoscute mirosuri ale insulei este cel de ouzo. Era normal ca pe Lesbos, care se bucură de ore multe de soare și anasonul care crește în belșug aici, să fie practic inventată producția de ouzo în masă. Pe insulă funcționează multe distilerii, atât locale, cât și internaționale.

Vin

În antichitate, vinul din Lesbos era foarte căutat. Methymna, în special, era atât de cunoscut încât era supranumit nectarul zeilor Olimpului. Astăzi, privații sunt cei care produc cel mai bun vin, mai ales vinul oganic.

Ulei de măsline

E greu să te gândești la Lesbos fără să te ducă mintea la măslinii de pe insulă. Măslinul este simbolul insulei, iar uleiul pe care aceștia îl dau este de o calitate excelentă, câștigând numeroase premii de excelență naționale și internaționale. Uleiul are o textură fină, o culoare aurie spre galbenă, o aromă grozavă și un gust rafinat, discret. Pe insulă există în jur de 11 milioane de măslini.

Sardinele Kalloni

Dacă vrei să guști o mâncare cu adevărat locală, în meniul tău trebuie să adaugi sardinele Kalloni. Indiferent că sunt proaspete sau marinate în sare, aceste sardine te vor da pe spate grație gustului unic.

Brânzeturi

Caprele și oile care cresc în armonie cu natura pe Lesbos produc cel mai bun lapte posibil. Astfel, produsele din lapte sunt la mare căutare aici, modul de făurire al acestora fiind păstrat cu sfințenie și transmis din generație în generație. Gustă din brânzeturile feta, kasseri și graviera, dar și din brânza uleioasă ladotyri, o brânză tare cu gust puternic și aromă plăcută.

Mierea de stup

Mierea de pin sau de floare, dar și varietățile mai rare, cum sunt cele de castan sau Erica, cu aromele caracteristice, merg de minune cu pâinea proaspătă la micul dejun. Alături poți pune pe masă iaurt proaspăt din lapte de oaie sau o salată de fructe delicioasă.

Descoperă și: Corfu, “Marea Doamnă” a Insulelor Ionice

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Food & Drinks

12 specialități bavareze pe care nu trebuie să le ratezi

Publicat

pe

12 specialități bavareze pe care nu trebuie să le ratezi

2019 este anul Germaniei culinare, anul în care ea se mândrește cu aromele și rețetele sale tradiționale, iar specialitățile bavareze sunt absolut delicioase.

Și cum fiecare regiune propune o multitudine de gusturi specifice, alături de bunătățile pe care le poți savura pretutindeni în Germania (precum ștrudelul cu mere, cârnații sau salata de cartofi), ți-am pregătit o listă cu o parte dintre specialitățile bucătăriei bavareze, pe care nu trebuie să le ratezi când ajungi în această zonă.

Iată deci, ce mănânci în Bavaria:

Bayerische Brezel (Pretzel)

Covrigii nemțești sunt pretutindeni prezenți, fiind nelipsiți de la orice masă, idiferent de momentul zilei – ies niște „sandwich-uri” minunate la micul dejun și nu îmi pot imagina dejunul sau cina fără ei. Pot fi de diferite dimensiuni, bine rumeniți la exterior și pufoși în interior.

Bayerische Brezel

Allgäuer Bergkäse Spätzle

Un fel de macaroane cu brânză nemțești, delicioase. Spätzle pot constitui o garnitură pentru diferite specialități nemțești, iar în amestec cu brânză constituie un fel principal în sine. În Bavaria, îi găsești în combinație cu Allgäuer Bergkäse, un cașcaval din lapte de vacă (din munții Allgäu), foarte aromat și ușor picant, maturat în proporție de 62%.

Allgäuer Bergkäse Spätzle

Allgäuer Bergkäse Spätzle

Münchner Schnitzel

Este o variantă a schnitzel-ului vienez, fiind însă preparat cu hrean și / sau muștar înainte de a fi acoperit cu făină, ou și pesmet. Spre deosebire de Austria, unde schnitzel-ul este preparat cu carne de vită, în Germania este preponderent din carne de porc. Nemții sunt îsă la fel de generoși ca austriecii când vine vorba de schnitzel, așa că mare grija la porții atunci când comanzi.

Münchner Schnitzel

Münchner Schnitzel

Schnitzel & kartoffelsalat

O combinație ce nu trebuie ratată: schnitzel și salata de cartofi germană, asezonate cu dulceață de afine, eu o ador, e absolut delicioasă!

Obazda

O brânză tartinabilă delicioasă (obligatoriu cu Pretzel și cu inele de ceapă pane), cu o nuanță mai intensă sau mai pală de roz, în funcție de cantitatea de paprika din compoziție, care are o aromă ușor picantă (ce depinde de cantitatea de ceapă folosită). Obazda se poate comanda ca snack, alături de o halbă de bere, în orice biergarten (berărie), dar și ca antreu, în orice restaurant. Ingrediente: camembert, brânză grasă, unt, sare, piper, chimen, boia de ardei, ceapă mărunțită și o lingură de bere.

Obazda

Pfannkuchensuppe

Supa cu clătite nemțească provine din Suabia (teritoriu întins, fără granițe clar definite) situat în sud-vestul Germaniei, în landurile Baden-Württemberg și Bavaria), fiind un fel clasic în bucătăria bavareză. Nu trebuie ratat dacă vizitezi Germania!

Pfannkuchensuppe

Pfannkuchensuppe

Münchner Weißwurst

Există o adevărată tradiție în Bavaria de a mânca acești cârnați albi la micul dejun (îi veți întâlni cam la orice hotel în bufetul de mic dejun). Ii găsești și în orice berărie sau restaurant (în multe însă doar până la orele prânzului), alături de un muștar dulce (sau dulceață de afine), pretzel și, binențeles, o halbă de bere germană.

Münchner Weißwurst

Münchner Weißwurst

Nürnberger Rostbratwürste

Este o delicatesă tradițională din Nürnberg, un cârnat din carne de porc, a cărui rețetă datează din secolul 14, când măcelarii bavarezi aveau nevoie de o aprobare regală pentru a avea dreptul să îi prepare, ingredientele fiind foarte atent selecționate. În zilele noastre, îi găsești aproape în orice meniu al restaurantelor din Bavaria, alături de salata de cartofi sau delicioasa varză murată nemțească.

Nürnberger Rostbratwürste

Nürnberger Rostbratwürste

Würste & Sauerkraut

O combinație pe care nu trebuie să o ratezi – cârnați cu varză murată. Procedeul special de murare al verzei, în suc propriu, o face deosebit de savuroasă.

Würste & Sauerkraut

Würste & Sauerkraut

Apfelstrudel

Ultra cunoscut, strudelul cu mere bavarez este absolut genial, fie că este însoțit de înghețata sau de un sos cald de vanilie.

Apfelstrudel

Apfelstrudel

Auszogne

Este o gogoașă bavareză foarte pufoasă, pe care o găsești în orice patiserie.

Auszogne

Auszogne

Rothenburger Schneeballen

Un desert tradițional din Rothenburg ob der Tauber, absolut savuros, a cărui rețetă datează de peste 300 de ani. Este vorba de niște bile dintr-un aluat de foietaj dulce îmbrăcate în zahăr pudră.

Rothenburger Schneeballen

Rothenburger Schneeballen

Citește și: Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Destinations

Do, stay, eat… în Istanbul

Publicat

pe

Do stay eat în Istanbul

Istanbul este unicul oraş din lume a cărui suprafaţa se întinde pe două continente, Europa şi Asia. Și tocmai de aceea o vizită în acest oraș este unică.

Arhitectura, bucătăria și localnicii îți oferă o călătorie printre secole de istorie și cultură. Întotdeauna vei descoperi ceva nou în Istanbul și tocmai de aceea vei citi frecvent articole pe travelingmag.ro despre acest oraș.

Pentru a-ți face alegerile cât mai ușoare, îți recomandăm trei lucruri pe care să le faci, trei locuri unde să te cazezi și trei locuri unde să mănânci în Istanbul.

CE SĂ FACI

Hagia Sophia

Este simbolul orașului și când vei ajunge acolo o să înțelegi și de ce. Recunoscută ca cea mai reprezentativă operă artitecturală în stil binzantin, Catedrala Sfânta Sofia este efectiv o capsulă a timpului reflectând toate civilizațiile care au influențat dezvoltarea orașului.

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astăzi este muzeu. Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404.

Reconstruită de Teodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532. Clădirea și-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Era foarte importantă pentru ortodoxia timpurie și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. În secolul 15 a fost transformată de otomani în moschee.

Catedrala are o arhitectură fabuloasă și este una dintre cele mai mari din lume. În perioada de iarnă (31 octombrie – 15 aprilie), catedrala poate fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 17:00, iar între 15 aprilie și 31 octombrie programul este între 09:00 – 19:00.

Biletul de intrare costă 60 de lire turcești, aproximativ 10 euro, iar copiii până în 12 ani au intrarea liberă. Biletele se vănd până la ora 16:00, iar intrarea ultimului turist se face cu o oră înaintea orei de închidere. I-ați cam o oră – două pentru această vizită.

Plimbare cu barca pe Bosfor

Plimbare cu barca pe Bosfor

Este strâmtoarea dintre Europa și Asia, care leagă Marea Neagră cu Marea Marmara. Pe ambele părți se află orașul Istanbul. Are o lungime de aproximativ 32 km, cu o lățime maximă de 3.700 metri la intrarea nordică, o lățime minimă de 700 metri între Kandilli și Așiyan și una de 750 metri între Anadoluhisarı și Rumelihisarı. Adâncimea apei variază între 36 și 124 de metri.

De pe barcă vei putea admira orașul Istanbul, atât partea europeană, cât și partea asiatică. Pentru plimbare ai două opțiuni. Fie mergi pe varianta localnicilor, cu diverse curse de tip hop on – hop off și în 20 – 30 de minute ai făcut o plimbare pe canal, sau alegi o excursie de tip croazieră.

Poți alege diverse variante, de la o croazieră de 90 de minute, până la croaziere cu cina inclusă pentru a admira apusul, sau chiar croaziere pentru a admira răsăritul. Dacă ești o persoană matinală. Prețurile pornesc de la 10 euro de persoană și depind foarte mult de pachetul ales.

Moscheea Suleymaniye

Moscheea Suleymaniye

Moscheea lui Soliman este una dintre cele mai mari moschei din oraș, și una dintre cele mai cunoscute din Turcia. Chiar dacă celebritatea Moscheei Albastre este mai mare, aceasta reflectă cel mai bine stilul arhitectural otoman.

Moscheea a fost construită în secolul 16, la ordinele sultanului Soliman I și sub îndrumarea celebrului arhitect Mimar Sinan. Ea este una dintre marile moschei construite în perioada clasică a Imperiului Otoman, fiind construită după modelui moscheii Hagia Sofia.

În anul 1660, Moscheea Suleymaniye a fost afectată de un incendiu, dar a fost restaurată de către sultanul Mehmed al IV-lea. O parte din cupolă a fost grav deteriorată din cauza cutremurului din 1766. Reparațiile ulterioare ale cupolei au deteriorat cea ce mai rămăsese din decorul original a lui Sinan.

În timpul primului război mondial, curtea moscheii a fost folosită pe post de depozit de arme, iar atunci când o parte din muniție a luat foc, moscheea a suferit un nou incendiu. Abia în anul 1956 a fost restaurată complet.

Moscheea poate fi vizitată în fiecare îi între orele 10:00 – 18:00. Intrarea se face pe baza unei donații, nefiind puse în vânzare bilete. Moscheea lui Soliman oferă o perspectivă unică asupra orașului, iar complexul în care se află mai include o școală, un spital, mormântul lui Süleyman Magnificul și a soției acestuia, Haseki Hürrem, (cunoscută și ca Roxelana). Tot aici vei găsi și mormântul arhitectului Mimar Sinan.

UNDE TE CAZEZI

Renaissance Istanbul Polat Bosphorus Hotel

Renaissance Istanbul Polat Bosphorus Hotel

Cu o vedere spectaculoasă asupra Bosforului, Renaissance Istanbul Polat Bosphorus Hotel este amplasat pe partea europeană a orașului, în cartierul Besiktas, la jumătatea distanței dintre Taksim și Levent. Hotelul este foarte aproape de mall-uri, centrul de afaceri și de portul principal al Bosforului.

Piața Taksim este la câteva minute de mers cu metroul și ai acces ușor și în Orașul Vechi.

Piesa de rezistență este barul 212 de la ultimul etaj. Așa cum bănuiești ai o priveliște spectaculoasă, iar serile petrecute acolo sunt magice. Prețul unei camere pornește de la 125 de dolari.

Adresă: Barbaros Bulvari No: 145, Besiktas, Istanbul 34349 Turkey

Dersaadet Hotel Istanbul

Dersaadet Hotel Istanbul

Un hotel micuț în care poți să descoperi savoarea locală. Interiorul hotelului respectă tradițiile otomane și vei găsi carpete și picturi tradiționale. Camerele sunt decorate în același stil, iar cafeaua și ceaiul sunt din partea casei. Unele dintre camere au băi turcești și poți alege unele cu vedere la mare.

Micul dejun este stil bufet, iar servirea se face pe terasă, cu vedere spre Moscheea Albastră.

Hotelul este într-o zonă mai liniștită a orașului, dar în 10 minute poți ajunge fără probleme la principalele atracții. Prețul unei camere pornește de la 95 de dolari, iar dacă plătești cash la recepție ai un discount de 10%. Vei găsi cele mai bune prețuri dacă îți faci rezervările direct la ei pe site.

Adresă: Kucuk Ayasofya Cad. Kapiagasi Sk. No:5 34400, Sultanahmet, Istanbul, Turkey

Witt Hotel Istanbul

Witt Hotel Istanbul

Unul dintre cele mai chic hoteluri de designer din Istanbul. Are 18 camere speciale, de fapt apartamente, în care te vei simți extraordinar. Cu un stil modern-retro, foarte spațios, hotelul este o combinație reușită între istorie și contemporan.

Terasa este locul ideal pentru o cafea sau un cocktail, în timp ce admiri orașul. Locul este gândit ca o grădină și ai o vedere inedită spre Bosfor, Topkapi Palace și Galata Tower.

Cele mai importante atracții turistice sunt la 5 -10 minute distanță. Poți să te plimbi până în Piața Taksim Square, Istiklal Caddesi și Istanbul Modern.

La Topkapi Palace, Hagia Sophia, Moscheea Albastră și Basilica Cistern poți ajunge cu tramvaiul sau cu taxiul.

Prețurile pentru o cameră încep de la 165 de dolari.

Adresă: Defterdar Yokusu No:26, Cihangir, 34433 Beyoğlu, Istanbul, Turkey

UNDE MĂNÂNCI

Restaurant Matbah

Restaurant Matbah

Găsești acest restaurant în cadrul Hotelului Ottoman Imperial și este specializat pe bucătăria otomană de palat. Meniul este inspirat din carți vechi de bucate, Chef-ul de aici alegând preparate care se serveau în trecut la curtea sultanilor.

Sunt trei zone unde poți să mănânci: Grădina de Vară, Grădina de Iarnă și Lounge-ul Sultanului. Meniul este inspirat din bucătăria secolelor 15 și 16 și trebuie să încerci neapărat Kavun Dolması, un pepene umplut cu carne tocată, alune, fistic și nuci.

Adresă: Cankurtaran Mh., Caferiye Sk 6/1, 34400 Sultanahmet/Fatih/İstanbul, Turkey

Restaurant Hamdi

Restaurant Hamdi

Sunt trei restaurante Hamdi în Istanbul, două dintre ele fiind amplasate în hoteluri Radisson. Îți recomandăm să alegi restaurantul din zona Eminonu.

Restaurantul a fost deschis de Hamdi Arpacı, celebru pentru mâncare pe care o servea pe străzile din Istanbul. Aici găsești mâncare turcească tradițională, multe preparate la grătar și neapărat să-ți lași loc pentru o cafea și o porție de baclava cu fistic. Neapărat să faci rezervare și să ceri o masă la geam pentru un spectacol total.

Adresă: Tahmis Caddesi Kalçın Sokak No.11 Eminönü – İstanbul, Turkey

Street Food

Street Food Istanbul

Orașul Istanbul are o cultură fantastică atunci când vorbim de “street food”. Îți recomandăm să mănânci măcar o dată pe străzile orașului. Încearcă simit la micul dejun, iar în colțul de sud-vest al Pieței Taksim găsești un adevărat paradis culinar. Încearcă un hamburger Islak sau, dacă ești curajos, kokorec, intestine de oaie picante servite în pâine.

Descoperă și: 9 aventuri de neuitat pe care le poți trăi în Turcia fără să mergi la „all inclusive

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

Cele mai frumos iluminate restaurante din lume

Publicat

pe

O masă de neuitat la restaurant nu înseamnă doar mâncare și băuturi. Ambianța în care preparatele sunt servite, prietenia cu care ești tratat de către ospătari și mai ales lumina din interiorul localului fac ca ceea ce servești în farfurie să iasă în evidență.

Există clasificări ale restaurantelor după diverse criterii, dar, recunoaște, nu te gândeai că există un top al restauranelor în funcție de lumina din inerior.

Noile restaurante știu cât de importantă este ambianța din interiorul localului. Fie că vorbim de Zürich, Stockholm sau Barcelona, lămpile folosite la decorarea localurilor de mai jos, suspendate sau instalate în pereți cu eleganța le le caracterizează, setează o scenă aparte pentru experiența culinară de vis

Te invităm să faci un tur al celor mai frumos iluminate restaurante din lume. Poți lua micul dejun la Schiller Brasserie în Zürich. Încearcă renumitul sandwich “Goethe”, care vine servit cu chipsuri și ouă de casă.

Schiller Brasserie, Zürich, Elveția

Prânzul îl poți servi la Masseria Guida, din Ercolano, la poalele muntelui Vesuvius. Încearcă celebrele gnocchi cu sepie coaptă în suc propriu.

Următoarea locație este Risotto Box din Viena, unde risotto-ul Nerotomato se servește cu fasole neagră și pe care îl poți savura alături de băuturile locului.

Pentru iubitorii țărilor nordice, Torsgatan 21, un restaurant din Stockholm este locația ideală pentru mâncare de vis și ambianță de neuitat. Codul copt alături de cartofi dulci, salată și humus.

Torsgatan 21, Stockholm, Suedia

În partea cealaltă de continent, la Barcelona poți servi cele mai bune tapas, cum sunt măslinele marinate, salata rusească sau sardinele de Cantabrian, toate în localul La Vermuterie.

La Vermuterie, Barcelona, Spania

Dacă ajungi în San Francisco, atunci trebuie neapărat să prinzi apusul la restaurantul Sessions. Specialitatea casei sunt stridiile in sos de bere.

Ultima destinație în care poți găsi un restaurant iluminat ca în povești este în Mykonos, celebra insulă din Grecia. Kensho, un restaurant al unui hotel de 5 stele, servește preparate precum Kakavia, o supă de pește făcută la standarde contemporane. Lămpile din bambus adaugă o notă romantică întregii experiențe, care cu siguranță va fi de neuitat.

Citește și: 5 hoteluri cu priveliști uluitoare spre cele mai spectaculoase cascade din lume

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Advertisement
O zi in Faro O zi in Faro
City Break21 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Faro

Ținând cont de cât de populară este regiunea Algarve din Portugalia, Faro a rămas un oraș liniștit plin de locuri...

Cele mai spectaculoase locuri din lume pentru sărituri în apă Cele mai spectaculoase locuri din lume pentru sărituri în apă
Evenimente20 februarie 2019

Cele mai spectaculoase locuri din lume pentru sărituri în apă

El Nido în Filipine, Dublin în Irlanda, Beiru  în Liban, Polignano a Mare în Italia, Insulele Azore în Portugalia, Mostar...

Evenimente20 februarie 2019

Descoperă frumusețile Sibiului la volanul unei mașini clasice

Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Sibiu Rally Romania, eveniment dedicat vehiculelor istorice, electrice...

City Break15 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis la Roma

Ai o singură zi pe care o poți petrece la Roma și nu știi încotro să o apuci? Iată câteva...

Milano Milano
City Break12 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Milano

Milano este una dintre cele mai cool destinații pentru un weekend. Indiferent dacă ai mai fost sau acum ești pentru...

Road trip - Cele mai frumoase drumuri din Europa iarna Road trip - Cele mai frumoase drumuri din Europa iarna
Destinations07 februarie 2019

Road trip în căutarea celor mai frumoase drumuri din Europa pe timp de iarnă

Din când în când, chiar și în sezonul rece, merită să iei o pauză și să încerci să descoperi sau...

City Break06 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis în Berlin

E greu să faci recomandări pentru o singură zi în Berlin când sunt atât de multe lucruri de văzut. Și...

Madrid într-o zi Madrid într-o zi
City Break05 februarie 2019

Recomandări pentru o zi de vis la Madrid

Ai o singură zi pe care o poți petrece la Madrid și nu știi încotro să o apuci? Iată câteva...

Red Bull Air Race Red Bull Air Race
Evenimente31 ianuarie 2019

Turism de evenimente: Red Bull Air Race

Concerte, meciuri de fotbal, curse de Formula 1. Dacă vrei să vezi un eveniment special, atunci trebuie să treci pe...

city-break-uri spectaculoase cu Wizz Air city-break-uri spectaculoase cu Wizz Air
City Break30 decembrie 2018

14 zile libere de la stat în 2019! Avem câteva sugestii pentru evadări în city-break-uri spectaculoase

Ai început să planifici mini-vacanțele pentru 2019? Vom avea 14 zile libere de la stat, dintre care doar 5 zile...

Advertisement

Trending