City Break
Alex Filip a explorat Marsilia în alergare
Published
4 years agoon

Alex Filip este pasionat de alergare și bicicletă și indiferent de orașul în care ajunge, sigur iese la o tură. Iar Marsilia pare orașul perfect pentru asta.
Ori de câte ori plec într-o deplasare, cu treabă sau de relaxare, îmi iau „alergarea” cu mine. E destul de complicat din punct de vedere logistic să iau bicicleta și echipamentul aferent, așa încât mi se pare ideal să vizitezi în zori orașul sau zona în care te afli. Nu sunt pasionat de alergarea pe bandă, așa că nu sunt prea interesat de sala de sport a hotelului. Mai degrabă îmi place să găsesc în cameră o hartă, o recomandare de traseu, semn că cineva s-a gândit la felul meu de a vizita orașul înainte de a se trezi.
De data aceasta vreau să povestesc despre Marsilia, cel mai vechi oraș al Franței, un oraș-port la Marea Mediterană, cu un amestec de neimaginat de culturi și religii, dar care dau un farmec aparte. Este mai degrabă un oraș de relaxare, nu musai unul în care să fugi din muzeu în muzeu, cu toate că am reușit să vizitez câteva precum MuCEM & Fort Saint-Jean, Muzeul Știintelor Naturale, Muzeul de Artă Modernă sau Muzeul Săpunului.
Special l-am lăsat la urmă pentru că, deși mic și deservit de un ghid voluntar tare simpatic, mi-a plăcut mult să aflu istoria spălatului, practic, un element foarte important în viața de zi cu zi și în special pentru alergători și hainele lor. Bineînțeles că începând cu 1972, odată cu intrarea pe piață a detergentului, spălatul cu săpun după rețeta tradițională a intrat în declin. Iar în societățile moderne, acum spălatul hainelor cu săpun este inexistent. Parcă îmi amintesc încă și azi cum bunica mea făcea săpun de casă din sodă caustică pentru spălarea și apoi apretarea hainelor 🙂
Revenind la alergare, Marsilia are atât bulevarde largi și cu trotuare generoase, dar și străduțe înguste cu diferențe de nivel deloc de neglijat. Și adacă am adus vorba despre trotuare, este ireal cum au reușit autoritățile să fortifice trotuaarele în calea asaltului dat de mașini ca în orice oraș. Toate zonele pietonale și trotuarele sunt mărginite de stâlpi groși de fier, înalți de peste un metru. Spun astea pentru că se poate alerga pe trotuare în voie, fără niciun obstacol precum suntem obișnuiți în orașele din România.
Pe lângă traseul propus de hotelul NH Collection la care am stat, cred că orice alergare trebuie să ajungă și în jurul Orange Velodrome, stadionul de casă al celebrei echipe Olympique Marseilles. Este un stadion modern și cochet, inaugurat cu doar câțiva ani în urmă. Iar lângă stadion este o cafenea unde-ți poți trage sufletul.
Străzile se spală aproape zilnic, transportul în comun este majoritar electric și cu o acoperire foarte bună – așadar, ce să mai zic – recomand Marsilia ca destinație “run-friendly”, dar în egală măsura hotelul NH Collection care se află foarte aproape de Port Vieux. Ah, era să uit, tot pentru alergători este de apreciat faptul că toate hotelurile lanțului NH au în recepție un butoi cu apă rece din partea casei, dar și fructe.
Iată și câteva sfaturi utile dacă alegi Marsilia ca destinație pentru un city break:
Cum ajungi: Ryanair are curse cu plecare vinerea și retur lunea; de la aeroport, taxiul clasic și chiar Uber depășesc 55-60 euro pe segment, însă există un autocar cu frecvența de 15 minute care costă aproximativ 10 euro până la Gara St. Charles; de acolo se poate lua transportul în comun către orice destinație a orașului.
O cartelă cu 10 călătorii costă 14 euro și este valabilă pentru metrou, autobuz și tramvai.
Mi-a plăcut că toate autobuzele au doar două uși – una prin față, pe unde te urci și taxezi și una la mijloc pe unde se coboară.
Tramvaiele arată SF și străbat mare parte din oraș cu discriminare pozitivă.
Localnicii folosesc scuterele și bicicletele, iar turiștii pot opta pentru bicicletă sau trotinetă electrică (din păcate, foarte multe zac și pe fundul Mării)
Maratonul Marsiliei se desfăsoară în luna martie a anului viitor, așa că ai timp să-ți pregătești călătoria și să te și antrenezi să fii în formă maximă până atunci.
TRAVEL TALKS: Alex Filip
City Break
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Published
4 days agoon
24 September 2023
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din Berlin la volanul unei mașini electrice.
Fetele de la shedrives.ro au făcut un tur inedit prin Berlin pentru că nu include doar puncte de referință ale orașului precum Poarta Brandenburg, clădirea Parlamentului (Reichstag), East Side Gallery – Zidul Berlinului, Catedrala din Berlin, Siegessäule (Turnul Victoriei), Biserica Memorială Kaiser Wilhelm sau Turnul Televiziunii (cea mai înaltă clădire din Germania), cu noul Opel Corsa-e.
Așadar, să pornim la drum cu noul Opel Corsa-e într-un road trip puțin mai altfel. Și notează-ți aceste destinații puțin mai altfel pentru momentul în care vei ajunge în Berlin, cel mai mare oraș din Germania.

EUREF Campus

Punctul de plecare al turului prin Berlin este EUREF Campus și nu întâmplător.
An acest imens centru de cercetare și afaceri construit în 2007 în jurul Gazometrului din Shoneberg se derulează proiecte științifice și inovații în domeniul dezvoltării durabile, dezvoltându-se soluții economice și ecologice responsabile.
Buchhändlerhof

Ne îndreptăm apoi spre Mitte, centrul Berlinului, cu bulevarde largi și aglomerate, centre comerciale, restaurante și muzee.
Nu oprim însă la celebra Poarta Brandenburg sau la Grădina Zoologică ci la Buchhändlerhof, uzina electrică Mitte. Aceasta a fost realizată în 1928 de un renumit arhitect pe atunci, Hans Heinrich Müller, transformată acum într-un celebru club de muzică tehno, funcționând astăzi ca un centru inedit de evenimente – E-werk.
Curry36

Facem cunoștință în continuare cu un element specific al istoriei culinare a orașului Berlin. Este vorba despre curry wurst-ul tradițional, inventat în 1949, se pare, în urma unei improvizații. Nu poți vizita Berlin fără a-l încerca, iar Curry 36 este cel mai potrivit loc pentru a încerca celebrul cârnat cu sos curry.
AVUS

Ajungem apoi într-un loc unde Opel a făcut istorie. Este vorba despre AVUS – Automobil-Verkehrs-und-Uebungs-Strasse G.m.b.H., cea mai veche autostradă cu acces controlat din Europa, inaugurată în 1921. A fost utilizată ca circuit pentru curse până în 1998, iar în prezent face parte din autostrada 115.
Pe circuitul AVUS, în mai 1928, Fritz von Opel, nepotul în vârstă de 29 de ani al fondatorului companiei, Adam Opel, făcea istorie, atingând viteza de 238 km/h într-un autovehicul de curse futurist – RAK 2, propulsat de 24 de rachete cu combustibil solid, lăsând în urmă o dâră de foc spre deliciul spectatorilor. De atunci, Fritz von Opel a fost supranumit Rocket Fritz.
Podul Spionilor

Podul Glienicke, devenit celebru în urma filmului lui Steven Spielberg, a fost întradevăr martorul “schimbului de spioni” în februarie 1962.
Este reală povestea thriller-ului lui Steven Spielberg: pilotul american Francis Gary Powers a fost luat prizonier de ruși în momentul doborârii avionului său aflat într-un zbor de recunoaștere deasupra teritoriului URSS, fiind predat în urma unui schimb cu spionul sovietic Rudolf Ivanovich Abel, arestat la New York, chiar pe podul Havel (Glienicke), ce lega Berlinul de Vest de Germania de Est.
De altfel, pe acest pod se schimbau prizonieri între Est și Vest până în 1986.
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram!

Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break.
Frații Florian și Simon Roser, pe scurt “Roserbrothers”, vor fi ghizii noștri într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei. La volanul unui Porsche, desigur.
În 2011, cei doi au ajuns pentru prima oară la Stuttgart și după 7 ani au decis să se mute aici definitiv. Deci pot fi considerați deja niște localnici, iar localnicii sunt cei mai buni ghizi 😉
Iată câteva recomandări pentru un city break reușit la Stuttgart. Indiferent dacă te plimbi cu un Porsche sau cu orice altceva. Cei mai mulți ajung la gara centrală, la turnul de televiziune sau vin pentru festivalul Cannstatter Wasen.
Dar în Stuttgart sunt mult mai multe lucruri de văzut. Așa că începem turul…
Un mix perfect
Este un oraș cu tradiții, dar care este deschis și la influențele noi. Unii se pot plânge de conservatorismul șvabilor, dar este o comunitate pe care te poți baza. Stuttgart se transformă într-un oraș cosmopolit, iar serile sunt pline de evenimente interesante.
Lacul Feuersee
Este chiar lângă strada Rotebühl, una din arterele principale din Stuttgart. Lacul Feursee este locul perfect pentru o savura o bere, chiar pe teresale de lângă lac, și pentru a admira biserica impresionantă. După aceea poți să faci o plimbare pe noua zonă de promenadă și, cu puțin noroc, poți să vezi câteva țestoase sălbatice care s-au stabilit aici de câțiva ani buni. În septembrie, aici se desfășoară și un festival la care merită să ajungi.
Plecând de aici, poți merge pe Schwabstraße, treci prin tunelul Schwab (cel mai vechi tunel auto din lume) și ajungi în partea de sud a orașului.
Marienplatz
În Marienplatz găsești celebrul “Zacke” – singurl tramvai de acest tip folosit în Germania. Traseul are o înclinație de 17,8 % și te duce spre Degerloch, oferindu-ți o vedere panoramică asupra orașului. Marienplatz este una dintre cele mai populare piețe unde găsești numeroase restaurante și baruri în care poți să-ți petreci timpul liber.
Îți recomandăm să o iei apoi pe B14 spre centrul orașului pentru a ajunge apoi la Wilhelmspalais.
Palatul Wilhelms
Odată rezidența ultimului rege din Württemberg, Wilhelm II, palatul amplasat chiar în Charlottenplatz găzduiește acum Muzeul Orașului, un loc unde sunt programate frecvent evenimente culturale. Dacă ești pasionat de artă, cultură și muzică clasică este locul perfect.
Spre seară, îți recomandăm să te îndrepți spre centrul orașului.
Centrul orașului Stuttgart
Îți recomandăm să te orientezi spre cafenelele și restaurantele locale, una dintre ele fiind cafeneaua Tatti din spatele Primăriei. În jurul fântânii “Hans im Gluck” vei găsi numeroase baruri, iar pe Eberhardstraße ai câteva restaurante fabuloase. Există și viață de noapte aici, dacă vrei să nu te întorci la ora 22:00 la hotel.
Zona de est
Aceasta se întinde de la Schlossgarten Park, peste deal, până la râul Neckar. Este un cartier care reflectă perfect spiritul vechi al orașului. Plin de șarm, cu o arhitectură senzațională și locuri minuntate pe care trebuie să le vezi.
De exemplu, aici găsești cea mai bună înghețată, la Schleckerei pe Landhausstraße 154.
Cartierul european
Aici găsești noua bibliotecă a orașului care se află într-o clădire desenată de arhitectul coreean Eun Young Yi. Aici găsești zona modernă a orașului, centrul financiar și numeroase clădiri de birouri cu o arhitectură futuristă.
După trecerea prin Cartierul European este timpul să mergem puțin la “țară”. 😉
Împrejurimile orașului Stuttgart
Orașul Stuttgart este amplasat într-o vale, așa că în unele zile poți avea impresia că aerul nu se mișcă deloc. Atunci este momentul să ieși din oraș și să vizitezi împrejurimile.
Vei găsi mici localități în care poți să savurezi o cafea sau un desert, sau pur și simplu să te bucuri de liniște. Îți recomandăm o oprire în Besigheim, dar practic oriunde te-ai opri nu are cum să nu-ți placă. Aici timpul se scurge altfel, dar în același timp ești la doar o aruncătură de băț de agitația orașului.
Muzeul Porsche
Destinația finală este Muzeul Porsche. Dacă ești pasionat de mașini poți spune că ai ajuns în paradis. Și dacă nu ești, tot acolo te trezești. Arhitectura muzeului este impresionantă, dar ceea ce vei vedea la interior te va da pe spate. De la inaugurarea sa în 2009, aici au ajuns milioane de vizitatori.
Și dacă vei ajunge în Stuttgart până în luna ianuarie 2019 atunci trebuie neapărat să intri să vezi expoziția specială “70 years of Porsche Sports Cars”, care include și prototipul Porsche cu numărul de șasiu 356-001.
Dacă după toate acestea tot ți-a mai rămas puțin timp liber, atunci mergi la Wilhelma, grădina zoologică și botanică din Stuttgart, pe strada Tübinger pentru cele mai cool baruri, sau în Karlsplatz unde în fiecare sâmbătă se ține un târg de vechituri.

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care vizitează capitala Ungariei.
10 poduri trec peste Dunăre la Budapesta. Cel mai vechi, Podul cu Lanțuri, datează din 1849. Chiar dacă e frumos să te plimbi pe faleze și să admiri podurile și clădirile, orașul se vede cel mai bine de pe fluviul în sine. Doar așa vei putea admira frumusețea inegalabilă a Parlamentului maghiar, o construcție care, mai ales pe timp de noapte, este parcă scoasă din cărțile cu povești.
Sunt multe lucrui de văzut în Budapeste, dar acum ne concetrăm pe locurile apropiate de malurile Dunării.
Ce mâncăm la Budapesta
Paprika este un condiment de bază în bucătăria maghiară. Mâncărurile sunt de obicei bogate și sățioase, pe bază de carne, pline de condimente și de ardei iute. Vei găsi cârnați picanți, gulaș de porc sau vită, dar și specialități cum este pateul din ficat de gâscă, absolut delicios.
Dacă vrei să guști din toate aceste preparate, cel mai bine ar fi să mergi la Central Market Hall sau piața mare din Budapesta. Poți cumpăra de aici tone de paprika pentru acasă, dar și gusta din mâncărurile locului cum este langoșul, pe care bucătăresele îți vor presăra ce ingrediente îți plac. Tot aici vei găsi și suveniruri la prețuri mici.
La capitolul restaurante, la Budapesta găsești efectiv mii de localuri la care poți mânca. De exemplu, mergi spre Blue Rose, un restaurant care servește poate cea mai bună supă de gulaș din oraș, aflat la câțiva metri în spatele sinagogii evreiești. În cartierul evreiesc mai găsești și Castro Bisztro, unde vei găsi gulaș și alte preparate delicioase. Dacă ajungi în oraș duminica, mergi la bufetul de la Hotel Danubius. Merită fiecare forint pe care îl vei plăti!
Cazare
La Budapesta găsești toate formele de cazare la care te poți gândi, de la hosteluri, la apartamente, hoteluri de 2, 3, 4 sau 5 stele sau chiar zone de camping. Dacă vrei să rămâi în zona centrală, te poți caza la Danubius Astoria, care îți amintește de celebrul hotel din filmul The Grand Hotel Budapest al lui Wes Anderson. Hotelul și-a deschis porțile în 1914 și este emblematic pentru oraș.
Relaxare
La Budapesta lumea se relaxează de obicei în parcurile orașului, dar dacă vrei o zi de relaxare absolută, atunci e musai să te îndrepți spre una dintre sutele de băi termale naturale. Nu degeaba acest oraș este cunoscut ca fiind spa-ul Europei. Cea mai faimoasă baie este Gellert, mai ales pentru piscina uriașă în stil neoclasic. Nu rata nici băile Szechenzyi, un complex cu 15 piscine interioare și 3 exterioare. Cea mai veche baie termală din oraș este Rudas, cele mai vechi părți ale acesteia fiind construite în urmă cu 500 de ani.
Obiective de neratat
Dealul Castelului din Buda este de neratat. Va trebui să urci puțin ca să ajungi la el, însă poți lua un autobuz sau funicularul dacă nu ești destul de pregătit pentru o cățărare de dmineață. Pe lângă muzee și castele, vei găsi aici Bastionul Pescarilor, cu turlele și colonadele ei impresionante. De aici vezi întreg orașul în toată splendoarea lui.
Ungaria are o istorie evreiască bogată. Peste 600.000 de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului, iar Budapesta ține minte atrocitatea și îi comemorează pe cei uciși și în zilele noastre. Sinagoga de pe strada Dohany este cea mai mare din Europa și a doua din lume, având un muzeu și o grădină dedicată victimelor în incinta sa. După vizita la sinagogă, mergi și la Basilica Sf. Ștefan, cea mai mare biserică din oraș și cea mai înaltă. Interiorul este mai impresionant decât exteriorul, iar intrarea este liberă.
Ce bem la Budapesta
Ungaria are 22 de regiuni viticole și este obligatoriu să încerci Tokaji, unu dintre cele mai bune vinuri desert din lume. Îți recomandăm să mergi la Doblo Wine Bar unde poți degusta toate vinurile ungurești într-o atmosferă superbă.
Tips & Tricks
Cu Budapest Card ai transport și acces gratuit la unele dintre atracțiile orașului.
Moneda națională este forintul, iar 100 de forinți înseamnă cam 1,45 lei la cursul BNR.
Perioadele martie – mai și septembrie – noiembrie sunt ideale pentru o excursie la Budapesta.


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...


Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


10 sate franțuzești de care probabil nu ai auzit și pe care trebuie să le vezi măcar o dată
Un road trip în Franța nu este o idee rea nicioadată. Iar dacă ți se ivește ocazia, am făcut o...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan

O călătorie muzicală în Ungaria

Wizz Air lansează ruta București – Salonic

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

DUSÎNTORS, o carte esenţială despre călătoriile pe motocicletă, poate fi comandată acum în România

Apartenența la Geoparcul Ținutul Buzăului a adus beneficii semnificative localităților din regiune

Mercure Conacul Cozieni se deschide pe 15Septembrie

Un nou hotel ibis Styles se va deschide în Pitești

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite

[VIDEO] Podul cu Mâini din Vietnam, atracția turistică principală la această oră la nivel mondial
Trending
- City Break24 September 2023
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
- On The Go21 September 2023
Wizz Air lansează ruta București – Salonic
- Destinations22 September 2023
O călătorie muzicală în Ungaria
- Where To Stay22 September 2023
În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan
- Destinations25 September 2023
UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial