Rămâneți conectați

Food & Drinks

6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că mănânci „gelato vero” în Italia

Publicat

pe

gelato vero în Italia

O vacanță de vară în Italia înseamnă, cu siguranță, și cantități impresionante de înghețată. Pardon, gelato, pentru că asta înseamnă cu totul altceva decât clasica înghețată.

Și pentru că știm că și “gelato” este unul dintre motivele pentru care ai ales să mergi în vacanță în Italia, iată câteva lucruri pe care este bine să le știi pentru a putea savura cu adevărat un gelato vero în vacanță.

Pentru început să lămurim puțin treaba. Gelato se traduce, în orice dicționar, cu înghețată, dar italienii îți vor spune că gelato nu e chiar înghețată. Pentru un gelato autentic italian, artizanii din Italia folosesc mai puțină grăsime decât într-o înghețată normală, iar mixul ingredientelor se face la o viteză mult mai mică pentru a evita ca aceasta să „prindă” aer.

Asta ajută pentru o textură mai densă și o aromă mai intensă. În plus, gelato se servește la o temperatură mai mare, ceea ce face ca aromele să fie și mai intense. Iar pentru o experiență maximă alege întotdeauna “gelato artigianale”.

Iată și 6 lucruri de care să ții cont pentru a fi sigur că ai mâncat un gelato vero în Italia și nu doar o altă înghețată cu ambiții de gelato.

Recipiente

Se spune că nu trebuie să judeci o carte după coperți, dar în acest caz poți să vezi diferențele. Caută locuri unde înghețata este ținută în recipiente din metal, iar dacă sunt și acoperite înseamnă că vânzătorul vrea să se asigure că îți oferă un gelato la temperatura potrivită.

Dacă înghețata este ținută în recipiente de plastic, atunci e doar o înghețată și nu poate să aibă pretenții de gelato.

De asemenea, ținând cont că textura este mai densă, o paletă plată de metal este mai eficientă decât cupa tradițională cu care se pune înghețata la noi. Și acesta este un semn că te afli în locul care trebuie.

Culori

Un gelato de calitate înseamnă ingrediente naturale și fără coloranți. Iar asta se traduce prin faptul că nu vei găsi gelato în culori “neon”. Astfel, dacă înghețata de fistic are culoarea verde pe care o vezi pe ambalajele din supermarket, atunci să știi că e foarte puțin fistic în acea înghețată.

Dacă vrei fructe de pădure, culoarea trebuie să fie mai închisă, iar în cazul aromei de lămâie, sigur gelato este de culoare albă și nu galbenă.

De asemenea, gelato nu strălucește niciodată. Dacă ți se pare că e așa înseamnă că e mult prea mult zahăr în compoziție sau că s-a oxidat.

Textură

O diferență principală între gelato și înghețată este că versiunea italiană are mai puțin aer în componență și o textură mai densă. Iar asta te ajută să-ți dai seama rapid ce ai cumpărat.

Ține cont și de cât de mult este umplut recipientul în care se află înghețata. Niciodată nu vei găsi gelato într-un recipient umplut până la vârf.

Arome

Sigur arome precum “cookies” sau “bubblegum” nu au cum să fie produse artizanal. Cu toate că uneori le găsești și în gelaterii bune pentru că asta cer turiștii.

Dar nu uita că într-o gelaterie artizanală nu vei găsi niciodată arome din fructe care nu sunt de sezon și care nu se găsesc la piață în perioada în care ești tu în Italia. Dacă vezi asta înseamnă că este înghețată produsă în masă și nu este atât de bună ca un gelato artigianale.

În fiecare gelaterie care se respectă vei găsi și fior di panna/latte pe care merită să o încerci în combinație cu orice altceva.

Ingrediente

E greu să crezi că miile de gelaterii din orașul în care te afli folosesc toate ingrediente naturale. Un lucru bun este însă că acestea sunt obligate să afișeze ingredientele folosite, iar dacă vezi acolo ulei vegetal sau culori și arome artificiale e clar, nu?

Gelateriile care se respectă vor afișa cu mândrie și lista de ingrediente și lista cu fructele folosite pentru a crea un gelato vero.

Loc

Asta nu ține de modul în care se prepară gelato ci mai degrabă de locul de unde cumperi. Evită gelateriile din zonele turistice care au în ofertă o grămadă de arome. Caută gelateriile ascunse pe străduțele pline de șarm din orașele italiene și, cu siguranță, aromele te vor face să te îndrăgostești și mai tare de Italia.

Tu ce locuri din Italia ne recomanzi unde ai mâncat gelato de să-ți lingi degetele? Sau în București? Sau în orașul din care ne citești?

Citește și: Top 5 cele mai bune gelaterii din Roma

Urmărește travelingmag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Food & Drinks

5 taverne din Santorini frecventate de localnici

Publicat

pe

5 taverne din Satorini frecventate de localnici

Taverne cu mâncare autentică și ieftină nu sunt ușor de găsit pe insulă. Există însă câteva taverne din Satorini frecventate de localnici, niciuna cu priveliști de carte poștală, dar pe care ți le recomandăm din toată inima pentru o experiență culinară specială.

Santorini este o insulă din Marea Egee, în arhipeleagul Ciclade, și este una din cele mai populare destinații la nivel mondial și, desigur, una dintre cele mai vizitate insule din Grecia.

Insula Santorini a fost creată după erupția unui vulcan, în secolul  17, iar locul este unul magic. Dar nu vom vorbi aici despre ceea ce poți să vezi pe insulă, ci îți vom recomanda 5 taverne din Satorini, frecventate de localnici, la care trebuie să ajungi dacă ești în vacanță pe insulă.

Taverna Ta Postalia tou Aigaiou

Căpitanul Michalis Damigos a deschis un ouzeri tradițional lângă terenul de sport Messaria pentru vecinii lui și alți localnici. Decorul este unul predominant maritim, cu scaune de lemn și frânghii groase și solide. Michalis și soția lui pregătesc toată mâncarea servită aici, cu specialitățile casei fiind piureul de vinete, un sos de brânză iute local, fileu de pește proaspăt și plăcinte cu brânză.

Toate preparatele sunt servite cu o carafă de ouzo sau tsipouro. Alte două specialități de care patronii sunt mândrii că le servesc la restaurantul lor sunt ficatul copt și macroul afumat cu unt. Localnicii vin des aici în grupuri mari, mai ales sâmbăta, atunci când au loc și dansuri populare în timpul mesei de cină.

Pentru rezervări: Ta Postalia tou Aigaiou (Tel. (+30) 22860.342.34)

Postalia tou Aigaiou - Santorini

Taverna Krinaki

În superbul sătuc Finikia, taverna Krinaki are doar câteva mese așezate pe acoperișul unei case vechi cu vedere spre Plaja Baxedes și vița de vie. Vei găsi aici o selecție de aperitive făcute cu legume produse local, dar și feluri principale cu carne din zona Cicladică. Dacă găsești pește plaki, făcut cu sos de roșii, în meniul zilei, trebuie neapărat să îl comanzi. În meniu mai găsești și roșii umplute, moussaka și miel la cuptor, toate preparate ca pentru o familie. Vinul e local și are prețuri foarte bune.

Pentru rezervări: Krinaki (Tel. (+30) 22860.719.93)

Krinaki - Santorini

Taverna Metaxi Mas

Metaxi Mas e un local ascuns după o bisericuță pe strada Exo Gonia, oferind o priveliște frumoasă deasupra insulei. Atât localnicii, cât și turiștii vin să mănânce aici, bucurându-se din preparatele cretane sau mediteraneene. Vei putea încerca mazărea grecească, pituțe din secară cu salată de roșii, dar și risotto și preparate din carne. Trebuie neapărat să îți faci rezervare dacă vrei să mănânci aici.

Pentru rezervări: Metaxi Mas (Tel. (+30) 22860.313.23)

Metaxi Mas - Santorini

Taverna Roka

Localul Roka din Oia oferă o ambianță frumoasă. Mâncarea e simplă și bună, fiind servită într-o curte cu decorațiuni încântătoare. Încearcă fava, păstrăvul afumat cu salată de cartofi sau skioufichta, pastele rustice cu brânză xinomyzithra rasă deasupra. Desertul e și el bun, constând în iaurt dulce cu gem de fructe.

Pentru rezervări: Roka (Tel. (+30) 22860.718.96)

Roka - Santorini

Taverna Roza

Ultimul, dar nu cel din urmă local de pe lista noastră este Roza, un local aflat pe o stradă pietruită numită Vourvoulos. Aici găsești brânzeturi proaspete, o mâncare de iepure și roșii, dar și paste cu mult usturoi sau preparate vegetariene. Mâncarea e pentru toate buzunarele, așa că taverna se aglomerează destul de mult la orele prânzului și cinei.

Pentru rezervări: Roza (Tel. (+30) 22860.243.78)

Roza - Santorini

Tu la ce taverne din Santorini ai mâncat bine? 

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Citește în continuare

Food & Drinks

Descoperă în fiecare zi o Vacanță Culinară diferită într-un concept inedit de restaurant

Publicat

pe

Vacanța culinară

Pentru mine, o vacanță în care nu am mâncat bine este o vacanță ratată, așa că îmi aleg locurile și în funcție de asta. Iar acum pot descoperi în fiecare zi preparate internaționale specifice unor destinații renumite la Vacanța Culinară.

Să gust din preparatele locale face parte din experiența unei vacanțe reușite și întotdeauna am ținut cont de ce se poate mânca într-o țară atunci când am făcut planurile. În același timp, îmi place să descopăr mâncăruri noi, să simte arome și gusturi inedite și să le adaug pe lista preparatelor preferate.

Și pentru că este extrem de dificil să ajung să cunosc bucătăria specifică a tuturor țărilor în care aș vrea să ajung măcar o dată m-am bucurat ca de o vacanță atunci când s-a lansat un nou concept de restaurant, “Vacanța Culinară”, care în fiecare zi te ajută să descoperi preparate internaționale specifice unor destinații renumite, pregătite după rețete autentice.

Dacă ajungi la Vacanța Culinară poți alege dintr-o varietate de peste 60 de preparate, dar ce mi-a plăcut mie cel mai mult este că în fiecare zi poți descoperi o destinație și preparatele specifice pentru aceasta. Așa că într-o zi poți să descoperi Grecia, apoi Cehia, Rusia, Brazilia, Filipine, Italia și alte destinații renumite în întreaga lume pentru preparatele culinare.

Vacanța Culinară

Selectia preparatelor incluse în meniul noului restaurant a avut la bază recunoașterea acestora drept unele tradiționale pentru regiunile din care provin și aprecierea internațională a calităților culinare pe care le prezintă.

Practic, Vacanța Culinară îți dezvăluie o nouă tradiție culinară în fiecare zi, îți oferă experiențe de călătorie care încântă gusturile, amintiri din vacanțe și, de ce nu, inspirație de călătorie pentru viitor.

Te poți bucura de Vacanța Culinară la terasa de pe marginea lacului Mogoșoaia (Strada Chitila Pădure 2bis, Mogoșoaia) unde te așteaptă o zonă verde de peste 1000 de metri pătrați și unde sunt amenajate strict 15 mese, dintre care 6 poziționate pe pontoane la lac, ceea ce asigură un spațiu dedicat exclusivist și o priveliște de vis către lac.

Desigur, poți savura preparatele speciale și acasă comandând meniul preferat pe www.vacantaculinara.ro sau la telefon 0749 899 998.

terasa Vacanța culinară

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Citește în continuare

Destinations

15 taverne unde mănânci bine în insula Thassos

Publicat

pe

15 taverne unde mananci bine in Thassos

Insula Thassos este o destinație foarte populară în sezonul estival, din mai și până la sfâșrșit de septembrie terasele și tavernele locale fiind înțesate de turiștii din toate colțurile lumii.

Grecia este una din destinațiile de vară preferate, iar o vacanță în insule este întotdeauna o idee bună. Ne-am gândit că un mic ghid al locurilor unde am mâncat bine ți-ar putea fi de folos indiferent dacă te afli în insula Thassos pentru prima oară sau ești deja un obișnuit al locului.

Iată deci 15 taverne unde mănânci bine pe insula Thassos:

Taverna Agorastos din Kinira (la jumătate drumului dintre Limenas și Alyki) este una tradițională. Situată la înălțime, deasupra drumului principal, oferă o panoramă superbă asupra mării. Aici mi-a plăcut foarte mult salata de vinete, ardeii copți umpluți cu brânză și dovleceii prăjiți cu tzatiki.

Taverna Agorastos din Kinira, Thassos

Taverna Kostis din Limenaria, aflată chiar în port, mi-a atras privirile prin aspectul său autentic. Și nu m-am înșelat. La masă te servește chiar Kostis, secondat de fiul său. Feta la cuptor a fost divină, musacaua la fel, pufoasă și aromată, caracatița la grătar proaspătă și delicioasă, dovleceii parcă mai gustoși tăiați felii subțiri.

Taverna Kostis din Limenaria, Thassos

Taverna Skidia, pe plaja Kekes, in Alykes, în care am nimerit absolut întâmplător pentru că este așezată ferit de drum și de privirile curioșilor, cu o priveliște ce îți taie respirația, mai ales la apus cum am ajuns noi. Totul a fost bun, de fapt foarte bun, de la nelipsitul tzatiki la midiile proaspete cu sos aromat, salata de brânză picantă (Tirokafteri), feta la cuptor, salata greceasca cu roșii zemoase ce parcă cresc doar în Grecia, iar musacaua coaptă într-un cuptor tradițional din cărămidă este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată.

Taverna Skidia, pe plaja Kekes, in Alykes, Thassos

Taverna Tarsanas din complexul cu același nume aflat chiar la ieșirea din Limenas spre Skala Rachoni a fost o surpriză plăcuta, în ciuda aglomerației de pe plaja din imediata vecinătate care inițial m-a cam speriat. Aici am găsit Kefalotiri saganaki (o brânză specifică pane, foooarte buna), brânză Haloumi prăjită, garlic bread, care are o aromă specială în Grecia, și tot aici am mâncat cel mai bun tzatiki din sejurul meu în Thassos (și vă reamintesc că toate cele gustate mi-au plăcut maxim).

Taverna Tarsanas, Thassos

Taverna Gorgona este situată chiar pe plaja din Skala Rachoni, având câteva mese chiar pe nisip. Atmosfera se animă la prânz și spre seară, terasa se umple de lume și de zumzete, de muzică grecească live. Ce-am mâncat deosebit aici au fost niște ardei iuți pe grătar, foarte buni, un amestec de brânzeturi la cuptor și niște chifteluțe picante, nu foarte însă, de asemenea delicioase.

Taverna Gorgona, Skala Rachoni, Thassos

Taverna Alexandra’s se afla în portul vechi din Limenas, cu o atmosferă tipic grecească, cu muzică live și dansuri, mai ales pentru că în majoritate clientela este formată din localnici. Iarăși am mâncat foarte bine, de data aceasta, fiind ultima seară petrecută pe insulă, am ales exact preparatele favorite din bucătăria grecească.

Taverna Alexandra’s, Limenas, Thassos

Taverna Zorbas din centrul orașului Limenas, chiar pe pe o străduță adiacentă pietonalei cu bazar (unde am bifat cele mai delicioase și crocante cheese pies, și am descoperit tradiționalul Stamnato – bucățele de carne de porc cu morcovi, cartofi, ciuperci și sos de muștar cu rozmarin, servite într-o oala de lut).

Taverna Zorbas, Limenas, Thassos

Taverna pescărească Andreas Klisma din satul pescăresc Aktiklisma (situat la 500 de metri de Skala Kallirachi) – unde evident am mâncat cel mai bun pește din Thassos (proaspăt pescuit, recomandat de patronul tavernei) și cea mai gustoasă caracatiță la grătar, alături de un vin alb răcoros – a fost un dejun mai scump (52 de euro față de cei 30-35 de euro cât au fost celelalte mese, dar pentru 4 feluri de mâncare și o sticlă de vin, eu zic că este mai mult decât rezonabil, gustul fiind impecabil). În plus, terasa cu vedere spre mare (există chiar și posibilitatea de a mânca la una dintre mesele plasate pe plajă) făcea deja toți banii.

Taverna pescărească Andreas Klisma, Aktiklisma, Thassos

Taverna Sirens, din cadrul Makryammos Bungalows  (un complex de lux, cu ieșire la mare) este o opțiune excelentă pentru prânz sau cină, fiind situată chiar pe plajă. Nu este un restaurant ieftin (dată fiind și localizarea sa), dar mâncarea este foarte bună, peștele și fructele de mare proaspete, iar serviciul ireproșabil. Și, în plus, beneficiezi de o priveliște excepțională.

Taverna Sirens, Makryammos Bungalows, Thassos

Taverna Simi se află chiar în portul Thassos, în partea veche și este cea mai aglomerată și populară tavernă din Limenas (nu am prins-o liberă în niciun moment al anului, din iunie și până în septembrie). Este și unul dintre locurile în care am mâncat cel mai bine în Thassos, fiind și unul dintre cele mai vechi restaurante de pe insulă, fondat în 1952. Specializat pe pește și fructe de mare, Simi oferă o varietate de preparate tradiționale grecești delicioase. Noi vă recomandă brânza Talagani pe grătar cu gem de roșii (un gust absolut divin), calamarul și sardinele la grătar.

Taverna Simi, Limenas, Thassos

Taverna Platanakia este situată chiar lângă Simi, în Limenas, în portul vechi. Am ajuns aici printr-o eroare, nu am realizat că este o altă tavernă, credeam că ne-am așezat la Simi, dar a fost o supriză foarte plăcută, tot ce am mâncat fiind foarte gustos. Meniul este foarte variat și cuprinzător, preparatele fiind cele tradiționale. Îți recomandăm să încerci aici creveții cu feta și ardeii copți.

Taverna Platanakia, Limenas, Thassos

Taverna Thassian Doukas este unul dintre restaurantele din centrul portului Limenas (chiar pe aleea paralelă cu linia portului unde ancorează feribotul) descoperit recent. Propune un meniu foarte consistent, pentru toate gusturile, și, ceea ce am apreciat în mod deosebit, tot personalul, fără excepție, poate formula fraze scurte pentru a-ți răspunde și lua comanda în limba română (de altfel, și nota de plată vine tot în limba română, pentru transparență și facilitate). Mâncarea ne-a plăcut în mod deosebit aici, revenind de două ori la Thassian Doukas pe parcursul unui singur sejur. Vă recomandăm brânza Talagani cu gem de smochine, feta în crustă cu susan și miere, calamarul umplut cu feta, ardeii copți cu feta…

Taverna Thassian Doukas, Limenas, Thassos

Taverna Leonidas este una dintre recomandările primite de la patronul grec al hotelului în care ne-am cazat în Thassos, situată chiar pe plaja Alyki (într-una dintre extremitățile plajei). Are o terasa frumoasă, deasupra mării, oferind o priveliște încântătoare, pe măsura mâncării. Cum ne și așteptam, ținând cont de recomandare, mâncarea a fost delicioasă, autentică – tzatziki foarte bun și aromat, fructele de mare proaspete și bine făcute, serviciul prompt.

Taverna Leonidas, Aliki, Thassos

Taverna Panorama aflată în Panagia, oferă, așa cum ne așteptăm din denumire, o panoramă superbă, fiind situată la ieșirea din Panagia spre Alyki, pe stânci, deasupra mării. Seara, în tavernă răsună acordurile muzicii grecești live. Noi vă recomandăm în special fructele de mare pregătite la grătar cu cărbuni – au un gust excepțional.

Taverna Panorama, Panagia, Thassos

Taverna Archodissa sau ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ este o tavernă descoperită într-o seară, făcând turul insulei. Aflată în Alyki, la înălțime, cu vedere la mare, oferă priveliștea unor apusuri senzaționale deasupra Mării Egee. Preparatele tradiționale grecești au un gust și savoare aparte, fiind pregătite în cuptorul cu lemne. 

Archodissa sau ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, Aliki, Thassos

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

Citește în continuare
Advertisement
5 locuri cool din Berlin 5 locuri cool din Berlin
City Break09 mai 2020

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...

Destinations04 mai 2020

[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...

Amsterdam Amsterdam
City Break26 februarie 2020

Recomandări pentru un weekend la Amsterdam

Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...

Foto: Primăria Municipiului Sibiu Foto: Primăria Municipiului Sibiu
City Break25 februarie 2020

Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu

Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...

Praga Praga
City Break24 februarie 2020

Recomandări pentru o zi de vis în Praga

Chiar și toamna, capitala Cehiei este un loc numai bun pentru a fi explorat, fiind plin cu muzee, cafenele și...

Istanbul Istanbul
City Break24 februarie 2020

Istanbul în 48 de ore! Ce să nu ratezi în orașul-minune al Turciei

Să spunem că ai doar 48 de ore la dispoziție să vizitezi Istanbul, o destinație de vis pentru care în...

Norway postcards cu un BMW X3 Norway postcards cu un BMW X3
Destinations03 februarie 2020

Norway postcards cu un BMW X3

„Traveller’s tales” a explorat frumuseţea Norvegiei în cel de-al patrulea proiect de scurtmetraj în colaborare cu BMW. Şosele neîntrerupte care...

Stockholm Stockholm
City Break20 ianuarie 2020

Recomandări pentru o zi de vis în Stockholm

Stockholm, capitala Suediei, este o destinație interesantă pentru un city break. Găsești aici o arhitectură inedită, experiențe culturale și culinare....

Un road trip cu noul Opel Astra Un road trip cu noul Opel Astra
Destinations12 ianuarie 2020

Un road trip cu noul Opel Astra pe drumurile din landul german Hessa

Un city break la Frankfurt nu este niciodată o idee rea, mai ales dacă ai de gând să și ieși...

City Break18 decembrie 2019

11 târguri de Crăciun din Europa la care trebuie să ajungi iarna aceasta

Dacă îţi place atmosfera de Crăciun, cu luminiţe, colinde și goana după cadouri pentru toţi cunoscuţii, atunci cu siguranţă un...

Advertisement

Trending