Rămâneți conectați

Food & Drinks

5 taverne frecventate de localnici în Santorini

Publicat

pe

5 taverne în Santorin

Taverne cu mâncare autentică și ieftină nu sunt ușor de găsit pe insula plină cu turiști. Există însă câteva locații, niciuna cu priveliști de carte poștală, dar pe care ți le recomandăm din toată inima pentru o experiență culinară specială.

Iată care sunt cele 5 taverne în Santorini la care trebuie să ajungi dacă ești pe insulă.

Taverna Ta Postalia tou Aigaiou

Căpitanul Michalis Damigos a deschis un ouzeri tradițional lângă terenul de sport Messaria pentru vecinii lui și alți localnici. Decorul este unul predominant maritim, cu scaune de lemn și frânghii groase și solide. Michalis și soția lui pregătesc toată mâncarea servită aici, cu specialitățile casei fiind piureul de vinete, un sos de brânză iute local, fileu de pește proaspăt și plăcinte cu brânză.

Toate preparatele sunt servite cu o carafă de ouzo sau tsipouro. Alte două specialități de care patronii sunt mândrii că le servesc la restaurantul lor sunt ficatul copt și macroul afumat cu unt. Localnicii vin des aici în grupuri mari, mai ales sâmbăta, atunci când au loc și dansuri populare în timpul mesei de cină.

Pentru rezervări: Ta Postalia tou Aigaiou (Tel. (+30) 22860.342.34)

Postalia tou Aigaiou - Santorini

Taverna Krinaki

În superbul sătuc Finikia, taverna Krinaki are doar câteva mese așezate pe acoperișul unei case vechi cu vedere spre Plaja Baxedes și vița de vie. Vei găsi aici o selecție de aperitive făcute cu legume produse local, dar și feluri principale cu carne din zona Cicladică. Dacă găsești pește plaki, făcut cu sos de roșii, în meniul zilei, trebuie neapărat să îl comanzi. În meniu mai găsești și roșii umplute, moussaka și miel la cuptor, toate preparate ca pentru o familie. Vinul e local și are prețuri foarte bune.

Pentru rezervări: Krinaki (Tel. (+30) 22860.719.93)

Krinaki - Santorini

Taverna Metaxi Mas

Metaxi Mas e un local ascuns după o bisericuță pe strada Exo Gonia, oferind o priveliște frumoasă deasupra insulei. Atât localnicii, cât și turiștii vin să mănânce aici, bucurându-se din preparatele cretane sau mediteraneene. Vei putea încerca mazărea grecească, pituțe din secară cu salată de roșii, dar și risotto și preparate din carne. Trebuie neapărat să îți faci rezervare dacă vrei să mănânci aici.

Pentru rezervări: Metaxi Mas (Tel. (+30) 22860.313.23)

Metaxi Mas - Santorini

Taverna Roka

Localul Roka din Oia oferă o ambianță frumoasă. Mâncarea e simplă și bună, fiind servită într-o curte cu decorațiuni încântătoare. Încearcă fava, păstrăvul afumat cu salată de cartofi sau skioufichta, pastele rustice cu brânză xinomyzithra rasă deasupra. Desertul e și el bun, constând în iaurt dulce cu gem de fructe.

Pentru rezervări: Roka (Tel. (+30) 22860.718.96)

Roka - Santorini

Taverna Roza

Ultimul, dar nu cel din urmă local de pe lista noastră este Roza, un local aflat pe o stradă pietruită numită Vourvoulos. Aici găsești brânzeturi proaspete, o mâncare de iepure și roșii, dar și paste cu mult usturoi sau preparate vegetariene. Mâncarea e pentru toate buzunarele, așa că taverna se aglomerează destul de mult la orele prânzului și cinei.

Pentru rezervări: Roza (Tel. (+30) 22860.243.78)

Roza - Santorini

Citește și: Turul cramelor și vinurile pe care nu trebuie să le ratezi în Santorini

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Food & Drinks

Arome din Lesbos – Brânzeturi, ulei de măsline, ouzo, vin, sardine și miere

Publicat

pe

Insulele din nordul Mării Egee sunt mici paradisuri pentru itinerarii gastronomice de neuitat. Fiecare are propriul stil gastronomic, iar Lesbos nu face excepție.

Vinul, ouzo, uleiurile, mierea de stup, produsele din lapte și brânzeturile, fructele de mare, mezedes sau aperitivele, dar și dulciurile, toate sunt de neratat în această parte a lumii. Pregătește-te de un tur gastronomic de senzație și de asemenea nu uita să îți pui un geamantan doar pentru produsele locale pe care vei dori să le aduci acasă.

Gusturi și mirosuri

Lesbos este un loc binecuvântat, plin cu gusturi, mirosuri și culori. Cu rețete simple și complexe, dar pentru care se folosesc mereu ingrediente locale și proaspete, vei puteam mânca aici plăcinte cu brânză și mentă, flori umplute cu brânză sau orez, mâncare de ceapă, creveți saganaki, calamar umplut și așa mai departe. Încearcă neapărat kiskeki, un preparat cu carne de vită locală și grâu fierte laolaltă pentru ore în șir în vase mari, care la final se topește în gură.

Nu uita să guști din fructele de mare și preparatele cu acestea, cum sunt koutavaki, rechini mici comestibili, trigona, un fel de pește-chitară, ton și multe alte viețuitoare marine. Fanii ciupercilor vor putea gusta aici diferite varietăți, care mai de care mai delicioase, cum sunt ciupercile sălbatice, ciupercile stridie, dar și Lactarius Sanguifluus, care merg foarte bine cu ouzo.

Ouzo

Printe cele mai cunoscute mirosuri ale insulei este cel de ouzo. Era normal ca pe Lesbos, care se bucură de ore multe de soare și anasonul care crește în belșug aici, să fie practic inventată producția de ouzo în masă. Pe insulă funcționează multe distilerii, atât locale, cât și internaționale.

Vin

În antichitate, vinul din Lesbos era foarte căutat. Methymna, în special, era atât de cunoscut încât era supranumit nectarul zeilor Olimpului. Astăzi, privații sunt cei care produc cel mai bun vin, mai ales vinul oganic.

Ulei de măsline

E greu să te gândești la Lesbos fără să te ducă mintea la măslinii de pe insulă. Măslinul este simbolul insulei, iar uleiul pe care aceștia îl dau este de o calitate excelentă, câștigând numeroase premii de excelență naționale și internaționale. Uleiul are o textură fină, o culoare aurie spre galbenă, o aromă grozavă și un gust rafinat, discret. Pe insulă există în jur de 11 milioane de măslini.

Sardinele Kalloni

Dacă vrei să guști o mâncare cu adevărat locală, în meniul tău trebuie să adaugi sardinele Kalloni. Indiferent că sunt proaspete sau marinate în sare, aceste sardine te vor da pe spate grație gustului unic.

Brânzeturi

Caprele și oile care cresc în armonie cu natura pe Lesbos produc cel mai bun lapte posibil. Astfel, produsele din lapte sunt la mare căutare aici, modul de făurire al acestora fiind păstrat cu sfințenie și transmis din generație în generație. Gustă din brânzeturile feta, kasseri și graviera, dar și din brânza uleioasă ladotyri, o brânză tare cu gust puternic și aromă plăcută.

Mierea de stup

Mierea de pin sau de floare, dar și varietățile mai rare, cum sunt cele de castan sau Erica, cu aromele caracteristice, merg de minune cu pâinea proaspătă la micul dejun. Alături poți pune pe masă iaurt proaspăt din lapte de oaie sau o salată de fructe delicioasă.

Descoperă și: Corfu, “Marea Doamnă” a Insulelor Ionice

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

Cele mai bune vinuri din Creta se beau la ele acasă

Publicat

pe

Vinuri din Creta

Una dintre cele mai tari rețele de vinării din Grecia, Wines of Crete a fost înființată în 2006 și adună laolaltă peste 20 de producători de vinuri de pe insula elenă.

Dacă ajungi aici în vacanță, îți recomandăm să faci un tur pentru a degusta vinuri din Creta. Iată care sunt cele mai cunoscute crame de pe insula Creta și unde le găsești.

Diamantakis

La sud de Irakleio vei găsi această cramă produce vinuri naționale și internațională. Cele mai bune vinuri sunt Vidiano și Diamantopetra, dar și mixuri dintre Vidiano și Assyrtiko.

INFO: Kato Asites, Irakleio, Tel. (+30)6949.198.350, Degustările încep de la 3-5 euro fără mâncare.

Douloufakis

Această cramă este la a treia generație de producători, Nikos Douloufakis făcând vinuri din struguri de Creta, dar și internaționali. Vidiano și Femina sunt printre cele mai cunoscute ale cramei, dar și alte soiuri. Degustările au loc într-un spațiu elegant și conduse de un enolog profesionist. De obicei, și proprietarul participă la aceste evenimente.

INFO: Dafnes, Irakleio, Tel. (+30) 2810.792.017,  Prețul de 5 euro per degustare include și aperitive din bucătăria locală.

Lyrarakis

Cu munții Lasithi în spate, această proprietate își tratează oaspeții cu grijă și devotament. Agourida, un vin local de Creta, e vedeta cramei.

INFO: Alagni, Iraklieo, Tel. (+30) 2810.284.614, Deschis din aprilie până în octombrie pentru degustări, prețurile sunt între 8 și 20 de euro de persoană.

Karavitakis

Vizitatorii pot gusta aici Romeiko, vinul roșu tradițional de Hania, într-o locație exterioară de excepție. Capela din Aghios Tryfonas din cadrul domeniului este dedicată zeului vinului.

INFO: Pontikiana, Hania, Tel. (+30) 2824.023.381, Deschis între aprilie și octombrie, degustarea costă 7 euro de persoană.

Dourakis

La această cramă superbă, vizitatorii încep turul cu vizitarea unui bazin de procesare vechi de 500 de ani. Poți încerca vinul Romeiko roșu sau Malvasia alb.

INFO: Alikambos, Hania, Tel. (+30) 2825.051.761, Prețuri per degustare de la 7 la 60 de euro de persoană în funcție de mărimea grupului.

Strataridakis Bros

Vizitatorii acestei crame sunt tratați cu o selecție de vinuri produse de frații Strataridakis, în cea mai sudică locație din Europa. Printre favoritele sunt Moschato Spinas, vinul care a și pus crama pe harta mondială. Vizitatorii pot testa gratuit două sau trei vinuri și aperitive.

INFO: Aghii Apostoloi, Ano Kastelliana, Irakleio, Tel. (+30) 28910.713.40, Vizitele sunt posibile doar cu programare.

Idaia

Chiar în centrul uneia dintre cele mai mari zone de producție de vinuri din Creta, în PDO Dafnes, Idaia te întâmpină cu vinuri absolut delicioase. Pentru început, încearcă Vilana, după care treci la Vidiano și termină cu un vin de desert, Liatiko. Cuplul care conduce crama, sunt foarte pasionați și cunoscători ai vinului.

INFO: Venerato, Irakleio, Tel. (+30) 2810.792.156, Degustarea costă 5 euro.

Rohus

Enologii școliți în Franța Maria și Dimitris și-au pus laolaltă forțele pentru a produce câteva vinuri cu stil. Încântători și mereu gata să își arate cunoștințele în ale vinului, vei avea parte de o degustare de vis aici, care include Skipper, Vidiano și Plyto.

INFO: Houdesti, Irakleio, Tel. (+30) 2810.742.083, Degustările se fac doar pe bază de rezervare și costă între 7 și 10 euro.

Descoperă și: Volos, viața bună dintr-un oraș de vis pe coasta Greciei

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare

Food & Drinks

Degustă Italia: desertul pe care trebuie să-l încerci în funcție de regiunea în care te afli

Publicat

pe

Pentru mine o vacanță reușită este una în care se și mănâncă bine. Iar Italia este printre primele țări pe listă. Și nu doar pentru pizza și paste.

Una dintre cele mai frumoase activități pe care le poți face atunci când ești în vacanță în Italia este să descoperi bucătăria locală.

Gustând pateurile sau deserturile locale, fie că o faci cu un cappuccino sau după o masă copioasă, vei descoperi de ce este Italia o destinație atât de iubită de către toată lumea.

Valea Aosta – Tegole

Cea mai mică regiune a Italiei încă impresionează prin bucătărie, care este influențată de francezi și elvețieni. Tegole sunt biscuiți numiți după țiglele de pe casele oamenilor, fiind subțiri, rotunzi și plini cu alune. Cel mai bine este să îi servești cu o cafea locală.

Abbruzzo – Pizzelle

Aceste grofe subțiri au fost tradițional făcute cu blazonul familiei ștampilat pe ele, fiind pregătite doar la ocazii speciale. Fiecare familie are propria rețetă, crocant sau moale, gust diferit, însă ceea ce le face deosebite este faptul că sunt coapte folosindu-se doar ulei de măsline.

Pizzelle

Basilicata – Strazzate

Acești biscuiți fărâmicioși combină ciocolata și migdalele cu Strega, un lichior delicios. De neratat dacă ajungi în vârful cizmei italienești.

Strazzate

Calabria – Mostaccioli

Există și un tip de paste cu același nume, așa că ai grijă când comanzi acest desert. Odată ce vei gusta acești biscuiți, nu ai cum să nu te îndrăgostești de ei. Sunt tari și crocanți, făcuți cu miere sau vin din regiune și sunt printre cele mai frumoase dulciuri de pe listă. De obicei sunt copți în forme de animale sau pești.

Mostaccioli

Campania – Sfogliatella

Dacă ajungi la locul de naștere al margheritei, cea mai cunoscută pizza din meniu, nu uita și de un desert copios. Sfogliatella este o prăjitură cu multe straturi de aluat subțire și pufos, umplută de obicei cu ricotta cu gust de citrice. Desigur, o poți găsi și în alte variante, cum ar fi cu pastă de migdale sau ciocolată. Merge de minune cu o cafea dimineața.

Sfogliatella

Emilia Romagna – Zuppa Inglese

Traducerea directă, supă englezească, a acestui desert nu sună prea apetisant, dar nu te teme, acest desert este de-a dreptul delicios. Nu se cunosc originile sale, însă se crede că ar fi apărut în Ferrara de la Ducele de Este, care încercau să recreeze delicatesele pe care le-au gustat în Anglia. Pentru a o prepara, pișcoturile sunt înmuiate în lichior și combinate în straturi cu o spumă groasă din ouă. Deasupra se pun căpșuni, meringue și ciocolată.

Zuppa Inglese

Friuli-Venezia-Giulia – Presnitz

Acest deșert arată ca un șarpe încolăcit, fiind umplut cu tot felul de creme delicioase din alune, fructe sau biscotti sfărâmați, miere de stup, rom și condimente. De obicei se servește în perioada Crăciunului, dar o să îl găsești fără probleme tot timpul anului peste tot prin regiune.

Presnitz

Lazio – Maritozzi

Dacă îți plac deserturile cu frișcă, acește gogoși sunt perfecte pentru tine. Sunt făcute din aluat dulce, tăiate pe jumătate și umplute până la refuz cu frișcă, nuci și fructe uscate. Numele acestui desert vine de la marito, care înseamnă soț, povestea fiind că bărbații tineri ofereau aceste dulciuri fetelor, care la rândul lor le vindeau pentru a-și atrage parteneri.

Maritozzi

Liguria – Panera

Gelato este un desert clasic atunci când ajungi în Italia, însă în Liguria există o varietate delicioasă pe care trebuie să o încerci. Textura e diferită de cea a înghețatei clasice, aproape ca cea a unui semifreddo sau a unui mousse, fiind adăugată multă frișcă în rețeta de bază. La final se adaugă zahăr și cafea pentru a crea un desert delicios.

Lombardia – Panettone

Chiar dacă este asociat mai mereu cu Crăciunul, panettone miroase ca iarna. Acest aluat simplu este umplut cu fructe uscate și copt într-o formă de dom, fiind servit felii cu zahăr pudră deasupra. Vei găsi nenumărate rețete adaptate după gusturile fiecăruia, cum ar fi cele cu ciocolată sau diferite fructe.

Panettone

Marche – Calcioni

Aceste pateuri mici sunt grozave dacă nu ai o poftă puternică de ceva dulce sau vrei să faci o pauză de realimentare cu energie. Se pregătesc cu pecorino sau parmigiano, două brânzeturi specifice italienești, fiind îndulcite ușor cu zahăr și lămâie.

Molise – Cauciuni

Dacă nu ai fost niciodată în această regiune mai puțin populară a Italiei, probabil că nu ai auzit de acest desert, de obicei servit în perioada vacanțelor. Ravioli se umplu cu năut, condimente, lichior și fructe, după care sunt prăjite și servite cu miere de stup. Un preparat similar este cippillati, ravioli copt, dar umplut cu cireșe.

Puglia – Pasticciotto

Acest desert și-a luat numele de la cuvântul italian care definește o greșeală, pentru că aparent a fost realizat din greșeală la început, din resturi. Pentru aluat se folosește grăsime, însă astăzi se fac mai ales cu unt, fiind umplute cu cremă de ouă sau cu alte umpluturi cum sunt ricotta sau cremă de ciocolată. Sunt delicioase servite calde.

Pasticciotto

Piedmont – Bonèt

Această regiune este un paradis pentru iubitorii ciocolatei, așa că nu ai cum să dai greș indiferent ce ai gusta aici. Încearcă să adaugi un bonet în periplul tău culinar. Vei gusta un desert bogat, cremos și extrem de ciocolatiu făcut cu lichior și biscuiți amaretto.

Sardinia – Tilica

Acestea sunt probabil cele mai frumoase turte din listă. Sunt făcute cu pastă de migdale și miere și pot avea forme simple sau complexe. Umpluturile variază, însă de obicei se folosește sapa, un vin special de Sardinia.

Sicilia – Cannoli

Cannoli nu au nevoie de nicio prezentare și sunt fără doar și poate de neratat oriunde ați fi în Italia, mai ales în Sicilia. Vei găsi o varietate bogată de mărimi și umpluturi, însă cea mai bună rămâne cea clasică, cu ricotta.

Cannoli

Trentino – Strudel

Desertul cel mai popular al regiunii este fără doar și poate ștrudelul cu mere. Din această regiune provin majoritatea merelor Italiei, o mare parte dintre ele ajungând să fie folosite în acest desert delicios.

Toscana – Budino di riso

Acest desert este făcut de obicei doar din orez, lapte, ouă și zahăr, însă rețetele moderne se folosesc și de un aluat în care se pune amestecul. Se servesc tot timpul anului, indiferent de orele din zi, cu vin dulce sau cafea și sunt bune atât la temperatura camerei, cât și proaspăt scoase din cuptor.

Budino di riso

Umbria – Ciaramicola

Deși este un preparat care se mănâncă la Paște, vei găsi acest desert peste tot și tot timpul. Este o prăjitură de lămâie făcută cu lichior Alchermes, tapetată cu meringue. Cea mai bună o vei găsi în Perugia, acolo unde a și fost inventată.

Veneto – Frittelle alla Veneziana

Despre Tiramisu se spune că ar fi inventat în Veneto, însă din cauză că încă se discută despre originile sale, o să îl lăsăm deoparte din această listă. Dacă vrei însă un desert venețian 100% autentic, încearcă frittelle, cel mai vechi desert din Italia. Aceste gogoși umplute cu stafide, nuci sau cu un gust fad de citrice sunt delicioase calde, fiind mâncarea perfectă pentru carnavaluri sau alte manifestări publice.

Frittelle alla Veneziana

Descoperă mai multe despre bucătăria Italiană pe pizzasipaste.ro

Descoperă și: Recomandări pentru o zi de vis în Milano

Urmărește TravelingMag.ro pe Facebook și Instagram

Citește în continuare
Advertisement
Sankt Petersburg Sankt Petersburg
City Break12 noiembrie 2018

Recomandări pentru un weekend la Sankt Petersburg

Dacă ai Rusia pe lista ta cu destinații de vacanță, atunci pune Sankt Petersburg primul oraș în care trebuie să...

Atena Atena
City Break05 noiembrie 2018

Recomandări pentru o zi de vis în Atena

Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...

Pe malurile Dunării la Budapesta Pe malurile Dunării la Budapesta
City Break30 octombrie 2018

Pe malurile Dunării la Budapesta

Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...

Amsterdam Amsterdam
City Break08 octombrie 2018

Recomandări pentru un weekend la Amsterdam

Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...

road trip portugalia road trip portugalia
Destinations04 octombrie 2018

Un road trip cu noul BMW X3 în sudul Portugaliei

Cu ajutorul noului BMW X3, echipa „Traveller’s tales” a explorat Portugalia pentru unul din noile lor filme de călătorie.  Principalele...

5 orașe pe care să le vizitezi toamna aceasta 5 orașe pe care să le vizitezi toamna aceasta
City Break03 octombrie 2018

5 orașe pe care să le vizitezi toamna aceasta

Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare...

Malaga Malaga
City Break20 septembrie 2018

Recomandări pentru o zi de vis în Malaga

Malaga este un oraș plin de viață, cu o gastronomie excelentă și o clima perfectă. Bine ai ajuns într-unul din...

Istanbul Istanbul
City Break13 septembrie 2018

Istanbul în 48 de ore! Ce să nu ratezi în orașul-minune al Turciei

Să spunem că ai doar 48 de ore la dispoziție să vizitezi Istanbul, o destinație de vis pentru care în...

Praga Praga
City Break10 septembrie 2018

Recomandări pentru o zi de vis în Praga

Chiar și toamna, capitala Cehiei este un loc numai bun pentru a fi explorat, fiind plin cu muzee, cafenele și...

Marsilia Marsilia
City Break10 septembrie 2018

Recomandări pentru o zi de vis în Marsilia

Marsilia, cel mai vechi oraș din Franța, are un trecut bogat, însă și un prezent frumos, cu peste 300 de...

Advertisement

Trending