Food & Drinks
5 taverne din Santorini frecventate de localnici
Published
2 months agoon

Taverne cu mâncare autentică și ieftină nu sunt ușor de găsit pe insulă. Există însă câteva taverne din Satorini frecventate de localnici, niciuna cu priveliști de carte poștală, dar pe care ți le recomandăm din toată inima pentru o experiență culinară specială.
Santorini este o insulă din Marea Egee, în arhipeleagul Ciclade, și este una din cele mai populare destinații la nivel mondial și, desigur, una dintre cele mai vizitate insule din Grecia.
Insula Santorini a fost creată după erupția unui vulcan, în secolul 17, iar locul este unul magic. Dar nu vom vorbi aici despre ceea ce poți să vezi pe insulă, ci îți vom recomanda 5 taverne din Satorini, frecventate de localnici, la care trebuie să ajungi dacă ești în vacanță pe insulă.
Taverna Ta Postalia tou Aigaiou
Căpitanul Michalis Damigos a deschis un ouzeri tradițional lângă terenul de sport Messaria pentru vecinii lui și alți localnici. Decorul este unul predominant maritim, cu scaune de lemn și frânghii groase și solide. Michalis și soția lui pregătesc toată mâncarea servită aici, cu specialitățile casei fiind piureul de vinete, un sos de brânză iute local, fileu de pește proaspăt și plăcinte cu brânză.
Toate preparatele sunt servite cu o carafă de ouzo sau tsipouro. Alte două specialități de care patronii sunt mândrii că le servesc la restaurantul lor sunt ficatul copt și macroul afumat cu unt. Localnicii vin des aici în grupuri mari, mai ales sâmbăta, atunci când au loc și dansuri populare în timpul mesei de cină.
Pentru rezervări: Ta Postalia tou Aigaiou (Tel. (+30) 22860.342.34)
Taverna Krinaki
În superbul sătuc Finikia, taverna Krinaki are doar câteva mese așezate pe acoperișul unei case vechi cu vedere spre Plaja Baxedes și vița de vie. Vei găsi aici o selecție de aperitive făcute cu legume produse local, dar și feluri principale cu carne din zona Cicladică. Dacă găsești pește plaki, făcut cu sos de roșii, în meniul zilei, trebuie neapărat să îl comanzi. În meniu mai găsești și roșii umplute, moussaka și miel la cuptor, toate preparate ca pentru o familie. Vinul e local și are prețuri foarte bune.
Pentru rezervări: Krinaki (Tel. (+30) 22860.719.93)
Taverna Metaxi Mas
Metaxi Mas e un local ascuns după o bisericuță pe strada Exo Gonia, oferind o priveliște frumoasă deasupra insulei. Atât localnicii, cât și turiștii vin să mănânce aici, bucurându-se din preparatele cretane sau mediteraneene. Vei putea încerca mazărea grecească, pituțe din secară cu salată de roșii, dar și risotto și preparate din carne. Trebuie neapărat să îți faci rezervare dacă vrei să mănânci aici.
Pentru rezervări: Metaxi Mas (Tel. (+30) 22860.313.23)
Taverna Roka
Localul Roka din Oia oferă o ambianță frumoasă. Mâncarea e simplă și bună, fiind servită într-o curte cu decorațiuni încântătoare. Încearcă fava, păstrăvul afumat cu salată de cartofi sau skioufichta, pastele rustice cu brânză xinomyzithra rasă deasupra. Desertul e și el bun, constând în iaurt dulce cu gem de fructe.
Pentru rezervări: Roka (Tel. (+30) 22860.718.96)
Taverna Roza
Ultimul, dar nu cel din urmă local de pe lista noastră este Roza, un local aflat pe o stradă pietruită numită Vourvoulos. Aici găsești brânzeturi proaspete, o mâncare de iepure și roșii, dar și paste cu mult usturoi sau preparate vegetariene. Mâncarea e pentru toate buzunarele, așa că taverna se aglomerează destul de mult la orele prânzului și cinei.
Pentru rezervări: Roza (Tel. (+30) 22860.243.78)
Tu la ce taverne din Santorini ai mâncat bine?
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!

Insula Thassos este o destinație foarte populară în sezonul estival, din mai și până la sfâșrșit de septembrie terasele și tavernele locale fiind înțesate de turiștii din toate colțurile lumii.
Grecia este una din destinațiile de vară preferate, iar o vacanță în insule este întotdeauna o idee bună. Ne-am gândit că un mic ghid al locurilor unde am mâncat bine ți-ar putea fi de folos indiferent dacă te afli în insula Thassos pentru prima oară sau ești deja un obișnuit al locului.
Iată deci 15 taverne unde mănânci bine pe insula Thassos:
Taverna Agorastos din Kinira (la jumătate drumului dintre Limenas și Alyki) este una tradițională. Situată la înălțime, deasupra drumului principal, oferă o panoramă superbă asupra mării. Aici mi-a plăcut foarte mult salata de vinete, ardeii copți umpluți cu brânză și dovleceii prăjiți cu tzatiki.

Taverna Agorastos din Kinira, Thassos
Taverna Kostis din Limenaria, aflată chiar în port, mi-a atras privirile prin aspectul său autentic. Și nu m-am înșelat. La masă te servește chiar Kostis, secondat de fiul său. Feta la cuptor a fost divină, musacaua la fel, pufoasă și aromată, caracatița la grătar proaspătă și delicioasă, dovleceii parcă mai gustoși tăiați felii subțiri.

Taverna Kostis din Limenaria, Thassos
Taverna Skidia, pe plaja Kekes, in Alykes, în care am nimerit absolut întâmplător pentru că este așezată ferit de drum și de privirile curioșilor, cu o priveliște ce îți taie respirația, mai ales la apus cum am ajuns noi. Totul a fost bun, de fapt foarte bun, de la nelipsitul tzatiki la midiile proaspete cu sos aromat, salata de brânză picantă (Tirokafteri), feta la cuptor, salata greceasca cu roșii zemoase ce parcă cresc doar în Grecia, iar musacaua coaptă într-un cuptor tradițional din cărămidă este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată.

Taverna Skidia, pe plaja Kekes, in Alykes, Thassos
Taverna Tarsanas din complexul cu același nume aflat chiar la ieșirea din Limenas spre Skala Rachoni a fost o surpriză plăcuta, în ciuda aglomerației de pe plaja din imediata vecinătate care inițial m-a cam speriat. Aici am găsit Kefalotiri saganaki (o brânză specifică pane, foooarte buna), brânză Haloumi prăjită, garlic bread, care are o aromă specială în Grecia, și tot aici am mâncat cel mai bun tzatiki din sejurul meu în Thassos (și vă reamintesc că toate cele gustate mi-au plăcut maxim).

Taverna Tarsanas, Thassos
Taverna Gorgona este situată chiar pe plaja din Skala Rachoni, având câteva mese chiar pe nisip. Atmosfera se animă la prânz și spre seară, terasa se umple de lume și de zumzete, de muzică grecească live. Ce-am mâncat deosebit aici au fost niște ardei iuți pe grătar, foarte buni, un amestec de brânzeturi la cuptor și niște chifteluțe picante, nu foarte însă, de asemenea delicioase.

Taverna Gorgona, Skala Rachoni, Thassos
Taverna Alexandra’s se afla în portul vechi din Limenas, cu o atmosferă tipic grecească, cu muzică live și dansuri, mai ales pentru că în majoritate clientela este formată din localnici. Iarăși am mâncat foarte bine, de data aceasta, fiind ultima seară petrecută pe insulă, am ales exact preparatele favorite din bucătăria grecească.

Taverna Alexandra’s, Limenas, Thassos
Taverna Zorbas din centrul orașului Limenas, chiar pe pe o străduță adiacentă pietonalei cu bazar (unde am bifat cele mai delicioase și crocante cheese pies, și am descoperit tradiționalul Stamnato – bucățele de carne de porc cu morcovi, cartofi, ciuperci și sos de muștar cu rozmarin, servite într-o oala de lut).

Taverna Zorbas, Limenas, Thassos
Taverna pescărească Andreas Klisma din satul pescăresc Aktiklisma (situat la 500 de metri de Skala Kallirachi) – unde evident am mâncat cel mai bun pește din Thassos (proaspăt pescuit, recomandat de patronul tavernei) și cea mai gustoasă caracatiță la grătar, alături de un vin alb răcoros – a fost un dejun mai scump (52 de euro față de cei 30-35 de euro cât au fost celelalte mese, dar pentru 4 feluri de mâncare și o sticlă de vin, eu zic că este mai mult decât rezonabil, gustul fiind impecabil). În plus, terasa cu vedere spre mare (există chiar și posibilitatea de a mânca la una dintre mesele plasate pe plajă) făcea deja toți banii.

Taverna pescărească Andreas Klisma, Aktiklisma, Thassos
Taverna Sirens, din cadrul Makryammos Bungalows (un complex de lux, cu ieșire la mare) este o opțiune excelentă pentru prânz sau cină, fiind situată chiar pe plajă. Nu este un restaurant ieftin (dată fiind și localizarea sa), dar mâncarea este foarte bună, peștele și fructele de mare proaspete, iar serviciul ireproșabil. Și, în plus, beneficiezi de o priveliște excepțională.

Taverna Sirens, Makryammos Bungalows, Thassos
Taverna Simi se află chiar în portul Thassos, în partea veche și este cea mai aglomerată și populară tavernă din Limenas (nu am prins-o liberă în niciun moment al anului, din iunie și până în septembrie). Este și unul dintre locurile în care am mâncat cel mai bine în Thassos, fiind și unul dintre cele mai vechi restaurante de pe insulă, fondat în 1952. Specializat pe pește și fructe de mare, Simi oferă o varietate de preparate tradiționale grecești delicioase. Noi vă recomandă brânza Talagani pe grătar cu gem de roșii (un gust absolut divin), calamarul și sardinele la grătar.

Taverna Simi, Limenas, Thassos
Taverna Platanakia este situată chiar lângă Simi, în Limenas, în portul vechi. Am ajuns aici printr-o eroare, nu am realizat că este o altă tavernă, credeam că ne-am așezat la Simi, dar a fost o supriză foarte plăcută, tot ce am mâncat fiind foarte gustos. Meniul este foarte variat și cuprinzător, preparatele fiind cele tradiționale. Îți recomandăm să încerci aici creveții cu feta și ardeii copți.

Taverna Platanakia, Limenas, Thassos
Taverna Thassian Doukas este unul dintre restaurantele din centrul portului Limenas (chiar pe aleea paralelă cu linia portului unde ancorează feribotul) descoperit recent. Propune un meniu foarte consistent, pentru toate gusturile, și, ceea ce am apreciat în mod deosebit, tot personalul, fără excepție, poate formula fraze scurte pentru a-ți răspunde și lua comanda în limba română (de altfel, și nota de plată vine tot în limba română, pentru transparență și facilitate). Mâncarea ne-a plăcut în mod deosebit aici, revenind de două ori la Thassian Doukas pe parcursul unui singur sejur. Vă recomandăm brânza Talagani cu gem de smochine, feta în crustă cu susan și miere, calamarul umplut cu feta, ardeii copți cu feta…

Taverna Thassian Doukas, Limenas, Thassos
Taverna Leonidas este una dintre recomandările primite de la patronul grec al hotelului în care ne-am cazat în Thassos, situată chiar pe plaja Alyki (într-una dintre extremitățile plajei). Are o terasa frumoasă, deasupra mării, oferind o priveliște încântătoare, pe măsura mâncării. Cum ne și așteptam, ținând cont de recomandare, mâncarea a fost delicioasă, autentică – tzatziki foarte bun și aromat, fructele de mare proaspete și bine făcute, serviciul prompt.

Taverna Leonidas, Aliki, Thassos
Taverna Panorama aflată în Panagia, oferă, așa cum ne așteptăm din denumire, o panoramă superbă, fiind situată la ieșirea din Panagia spre Alyki, pe stânci, deasupra mării. Seara, în tavernă răsună acordurile muzicii grecești live. Noi vă recomandăm în special fructele de mare pregătite la grătar cu cărbuni – au un gust excepțional.

Taverna Panorama, Panagia, Thassos
Taverna Archodissa sau ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ este o tavernă descoperită într-o seară, făcând turul insulei. Aflată în Alyki, la înălțime, cu vedere la mare, oferă priveliștea unor apusuri senzaționale deasupra Mării Egee. Preparatele tradiționale grecești au un gust și savoare aparte, fiind pregătite în cuptorul cu lemne.

Archodissa sau ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, Aliki, Thassos
Food & Drinks
Arome din Lesbos – Brânzeturi, ulei de măsline, ouzo, vin, sardine și miere
Published
2 months agoon
28 July 2023
Insulele din nordul Mării Egee sunt mici paradisuri pentru itinerarii gastronomice de neuitat. Fiecare are propriul stil gastronomic, iar Lesbos nu face excepție.
Vinul, ouzo, uleiurile, mierea de stup, produsele din lapte și brânzeturile, fructele de mare, aperitivele, dar și dulciurile, toate fac parte dintr-o vacanță în Grecia. Pregătește-te de un tur gastronomic de senzație și de asemenea nu uita să îți pui un geamantan doar pentru produsele locale pe care vei dori să le aduci acasă.
Gusturi și mirosuri
Lesbos este un loc binecuvântat, plin cu gusturi, mirosuri și culori. Cu rețete simple și complexe, dar pentru care se folosesc mereu ingrediente locale și proaspete, vei puteam mânca aici plăcinte cu brânză și mentă, flori umplute cu brânză sau orez, mâncare de ceapă, creveți saganaki, calamar umplut și așa mai departe. Încearcă neapărat kiskeki, un preparat cu carne de vită locală și grâu fierte laolaltă pentru ore în șir în vase mari, care la final se topește în gură.
Nu uita să guști din fructele de mare și preparatele cu acestea, cum sunt koutavaki, rechini mici comestibili, trigona, un fel de pește-chitară, ton și multe alte viețuitoare marine. Fanii ciupercilor vor putea gusta aici diferite varietăți, care mai de care mai delicioase, cum sunt ciupercile sălbatice, ciupercile stridie, dar și Lactarius Sanguifluus, care merg foarte bine cu ouzo.
Ouzo
Printe cele mai cunoscute mirosuri ale insulei este cel de ouzo. Era normal ca pe Lesbos, care se bucură de ore multe de soare și anasonul care crește în belșug aici, să fie practic inventată producția de ouzo în masă. Pe insulă funcționează multe distilerii, atât locale, cât și internaționale.
Vin
În antichitate, vinul din Lesbos era foarte căutat. Methymna, în special, era atât de cunoscut încât era supranumit nectarul zeilor Olimpului. Astăzi, privații sunt cei care produc cel mai bun vin, mai ales vinul oganic.
Ulei de măsline
E greu să te gândești la Lesbos fără să te ducă mintea la măslinii de pe insulă. Măslinul este simbolul insulei, iar uleiul pe care aceștia îl dau este de o calitate excelentă, câștigând numeroase premii de excelență naționale și internaționale. Uleiul are o textură fină, o culoare aurie spre galbenă, o aromă grozavă și un gust rafinat, discret. Pe insulă există în jur de 11 milioane de măslini.
Sardinele Kalloni
Dacă vrei să guști o mâncare cu adevărat locală, în meniul tău trebuie să adaugi sardinele Kalloni. Indiferent că sunt proaspete sau marinate în sare, aceste sardine te vor da pe spate grație gustului unic.
Brânzeturi
Caprele și oile care cresc în armonie cu natura pe Lesbos produc cel mai bun lapte posibil. Astfel, produsele din lapte sunt la mare căutare aici, modul de făurire al acestora fiind păstrat cu sfințenie și transmis din generație în generație. Gustă din brânzeturile feta, kasseri și graviera, dar și din brânza uleioasă ladotyri, o brânză tare cu gust puternic și aromă plăcută.
Mierea de stup
Mierea de pin sau de floare, dar și varietățile mai rare, cum sunt cele de castan sau Erica, cu aromele caracteristice, merg de minune cu pâinea proaspătă la micul dejun. Alături poți pune pe masă iaurt proaspăt din lapte de oaie sau o salată de fructe delicioasă.
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!

O masă de neuitat la restaurant nu înseamnă doar mâncare și băuturi. Ambianța în care preparatele sunt servite, prietenia cu care ești tratat de către ospătari și mai ales lumina din interiorul localului fac ca ceea ce servești în farfurie să iasă în evidență.
Există clasificări ale restaurantelor după diverse criterii, dar, recunoaște, nu te gândeai că există un top al restauranelor în funcție de lumina din inerior.
Noile restaurante știu cât de importantă este ambianța din interiorul localului. Fie că vorbim de Zürich, Stockholm sau Barcelona, lămpile folosite la decorarea localurilor de mai jos, suspendate sau instalate în pereți cu eleganța le le caracterizează, setează o scenă aparte pentru experiența culinară de vis
Te invităm să faci un tur al celor mai frumos iluminate restaurante din lume. Poți lua micul dejun la Schiller Brasserie în Zürich. Încearcă renumitul sandwich “Goethe”, care vine servit cu chipsuri și ouă de casă.

Schiller Brasserie, Zürich, Elveția
Prânzul îl poți servi la Masseria Guida, din Ercolano, la poalele muntelui Vesuvius. Încearcă celebrele gnocchi cu sepie coaptă în suc propriu.
Următoarea locație este Risotto Box din Viena, unde risotto-ul Nerotomato se servește cu fasole neagră și pe care îl poți savura alături de băuturile locului.
Pentru iubitorii țărilor nordice, Torsgatan 21, un restaurant din Stockholm este locația ideală pentru mâncare de vis și ambianță de neuitat. Codul copt alături de cartofi dulci, salată și humus.

Torsgatan 21, Stockholm, Suedia
În partea cealaltă de continent, la Barcelona poți servi cele mai bune tapas, cum sunt măslinele marinate, salata rusească sau sardinele de Cantabrian, toate în localul La Vermuterie.

La Vermuterie, Barcelona, Spania
Dacă ajungi în San Francisco, atunci trebuie neapărat să prinzi apusul la restaurantul Sessions. Specialitatea casei sunt stridiile in sos de bere.
Ultima destinație în care poți găsi un restaurant iluminat ca în povești este în Mykonos, celebra insulă din Grecia. Kensho, un restaurant al unui hotel de 5 stele, servește preparate precum Kakavia, o supă de pește făcută la standarde contemporane. Lămpile din bambus adaugă o notă romantică întregii experiențe, care cu siguranță va fi de neuitat.


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


Descoperă frumusețile din Sibiu la volanul unei mașini clasice sau electrice
Trei zile pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu. Asta înseamnă Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și...


Un tur prin Stuttgart la volanul unui Porsche
Stuttgart este capitala regiunii Baden-Württemberg și “casa” constructorului de mașini Porsche. Si este o destinație ideală pentru un city break....


O zi pe malurile Dunării la Budapesta
Dunărea împărțea pe vremuri cele două orașe Buda și Pesta. Acum, cele două maluri sunt locul preferat pentru turiștii care...


10 sate franțuzești de care probabil nu ai auzit și pe care trebuie să le vezi măcar o dată
Un road trip în Franța nu este o idee rea nicioadată. Iar dacă ți se ivește ocazia, am făcut o...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...

UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan

O călătorie muzicală în Ungaria

Wizz Air lansează ruta București – Salonic

5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e

DUSÎNTORS, o carte esenţială despre călătoriile pe motocicletă, poate fi comandată acum în România

Mercure Conacul Cozieni se deschide pe 15Septembrie

Apartenența la Geoparcul Ținutul Buzăului a adus beneficii semnificative localităților din regiune

6 motive pentru care merită să mergi toamna aceasta în Cappadocia

Air New Zeeland a lansat un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

Misiune Imposibilă: Declinul – o plimbare prin Norvegia, Noua Zeelandă, Franța, Anglia și Emiratele Arabe Unite

[VIDEO] Podul cu Mâini din Vietnam, atracția turistică principală la această oră la nivel mondial
Trending
- City Break24 September 2023
5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
- Destinations21 September 2023
6 motive pentru care merită să mergi toamna aceasta în Cappadocia
- On The Go21 September 2023
Wizz Air lansează ruta București – Salonic
- Destinations22 September 2023
O călătorie muzicală în Ungaria
- Where To Stay22 September 2023
În 2027 se va deschide un hotel W pe Insula Al Marjan
- Destinations25 September 2023
UNESCO a inclus situl arheologic Gordion, din Turcia, pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial