Destinations
15 lucruri pe care le poți face la Roma fără să scoți bani din buzunar
Publicat
în urmă cu 3 săptămânipe

Roma, „Orașul Etern”… s-au scris multe rânduri despre această metropolă, despre istoria sa tumultoasă, arhitectura sa remarcabilă sau miliardele sale de povești.
De fiecare dată, însă, redescopăr Roma cu alți ochi, prin prisma altor povești și istorii de altădată. Cred că poți vizita Roma de oricât de multe ori îți dorești fără a te plictisi sau a scapă de sub vraja orașului.
Și pentru că sunt convinsă că știți cu certitudine pe dinafară toate atracțiile faimoase ale Romei, vă propun un alt tip de incursiune: 15 chestii gratuite pe care le poți face în Roma.
1. Pune-ți o dorință la Fontana di Trevi. Un monument iconic al orașului etern, această extravaganza barocă, ce datează din 1732, atrage în fiecare zi a anului o multitudine de turiști. Se spune că dacă arunci un bănuț în Fontana di Trevi îți asiguri reîntoarcerea la Roma, iar astfel se strânz zilnic în jur de 3.000 de euro, care ajung la fundația caritabilă a Bisericii Catolice. Nu e chiar gratis, dar e un bănuț bine investit 😉
Tourist tips: Există o “etichetă” pentru a arunca un bănuț în fântână – cu mâna dreaptă, stând cu spatele la fântână, peste umăr. Zona din jurul fântânii este foarte aglomerată în timpul zilei, dar mai liberă pe seară, când aceasta este și iluminată feeric. În imediata apropiere se află Piazza del Quirinale, unde se spune că poți prinde unul dintre cele mai spectaculoase apusuri din Roma, chiar în fața Palatului Prezidențial.

Fontana di Trevi – Roma
2. Admiră superba cupolă a Pantheon-ului (cea mai mare cupolă de beton neranforsat construită vreodată). Templul de 2.000 de ani este cel mai bine păstrat monument antic al Romei și merită vizitat de fiecare dată când ajungi în capitala italiană. Chiar dacă coada pentru acces din Piazza della Rotonda te poate descuraja, află că ea se mișcă foarte repede.
Tourist tip: Cea mai bună oră de vizită este în jurul prânzului pentru o priveliște spectaculoasă a razelor soarelui prin celebrul oculus al cupolei.

Pantheon – Roma
3. Ia parte într-o seară la celebra passeggiata pe Via del Corso. Un obicei tipic italian, această mică plimbare de seară, între orele 5 și 7 pm, este ocazia de a vedea și a fi văzut de toată lumea. Evident, Via del Corso este scena celei mai fashionable passeggiata din Roma. Nu rata ocazia de a defila alături de mulțimea elegantă, admirând ținute și binențeles, vitrinele brandurilor de lux.

Via del Corso – Roma
4. Reculege-te în Basilica San Pietro. Chiar dacă va fi nevoie să stai la coada care invadează zilnic Piazza San Pietro (se zice că ar fi mai mici la orele prâzului și spre seară), eu zic că merită. Odată intrată în biserică, oprește-te un moment pentru a admira una dintre cele mai apreciate opere de artă ale geniului italian – La Pieta a lui Michelangelo.
Tourist tip: Din octombrie până în mai, se organizează zilnic tururi ghidate gratuite ale bazilicii cu ghizi seminariști ai Colegiului Pontifical Nord American. Acestea încep de obicei la ora 14:15, de luni până vineri, punctul de plecare fiind Ufficio Pellegrini e Turisti.

Basilica San Pietro – Roma
5. Ia o pauză în Piazza Navona. Poți admira frumoasele fântâni (printre care celebra Fontana dei Quattro Fiumi a lui Bernini – Fântâna celor 4 fluvii, o personificare a Nilului, Gangelui, Dunării și Rio de la Plata), impunătoarele palazzi baroce și multitudinea pestriță de artiști stradali.

Piazza Navona – Roma
6. Simte pulsul orașului în Campo de’ Fiori. Gălăgios și plin de culoare, Campo de’ Fiori este unul dintre punctele fierbinți ale Romei – ziua găzduind una dintre cele mai cunoscute piețe, iar noaptea transformându-se intr-un imens pub în aer liber… iar dacă vrei să cunoști și puțină istorie, află că timp de secole a fost destinat execuțiilor publice.

Campo di Fiori – Roma
7. Admiră mulțimea de pe Spanish Steps (sau Piazza di Spagna). Ca un magnet, Spanish Steps (Scalinata della Trinita dei Monti) atrag turiștii încă din secolul al 18-lea, pe atunci fiind locul perfect în care artiști de tot felul își întâneau muzele.
Tourist tips: Nu încerca să faci picnic pe Spanish Steps – este interzis să iei masa, să bei, să strigi sau să cânți aici, iar amenzile sunt considerabile. Poți evita să urci cele 135 de trepte, luând liftul din stația de metrou Spagna.

Piazza di Spagna – Roma
8. Retrăiește fragmente din „Vacanță la Roma” pe Via Margutta. Această străduță chic cu galerii de artă și bouticuri cu antichitați este una dintre cele mai frumoase straduțe pietonale din Roma. Asociată încă din secolul al 16-lea cu arta și artiștii, de numele ei se leagă și cel al lui Picasso, care a deținut un studio la numărul 53, unde a realizat câteva dintre capodopere sale. Tot aici, pe via Margutta, la numărul 51, s-a înfiripat și iubirea dintre Audrey Hepburn și Gregory Peck în pelicula clasică din 1953, Roman Holiday.

Via Margutta – Roma
9. Privește lumea în mișcare în Piazza del Popolo. Această piață grandioasă a fost ridicată în 1538 la intrarea nordică a Romei, fiind remodelată și regândită de-a lungul timpului. Basilica din Santa Maria del Popolo, aflată în la ieșirea din piață, este una dintre cele mai bogate și vechi biserici renașcentiste din Roma, păstrând 2 dintre capodoperele lui Caravaggio – Convertirea lui Saul (1601) și Crucificarea Sfântului Petre (1601), alături de numeroase lucrări de referință, ale unor artiști renumiți precum Bernini și Pinturicchio.
Tourist tip: Unul dintre muzeele dedicate geniului creator al lui Leonardo da Vinci se află tot în Piazza del Popolo.

Piazza del Popolo – Roma
10. Urmărește intensul trafic din capitala italiana de la înălțimea lui Il Vittoriano. Puține priveliști în Roma pot surclasa imaginea asupra orașului pe care ți-o oferă masiva cladire din marmură ce străjuiește Piazza Venezia.
Tourist tip: Pentru o panoramă 360°, ia liftul Roma del Cielo (tichetul este 7 euro) care te va duce până în vârful monumentului pentru admira nestânjenită orașul.

Il Vittoriano – Roma
11. Privește în sus spre Columna lui Traian, o reminescență a Romei antice ce tronează asupra Forumului Imperial, evocând campaniile militare ale împăratului roman Traian, cel care rămâne în conștiința colectivă împăratul care a reușit să cucerească Estul, lărgind dominația Imperiului, dar și să remodeleze centrul Romei (adăugând forumul, piața și această coloană, ale căror ruine se păstrează și astăzi în diferită stare).

Columna lui Traian – Roma
12. Fă o plimbare pe Via Appia Antica, cea mai faimoasă șosea din antichitate, astăzi un loc de referință al Romei, străjuită de câmpuri, pini și ruine celebre – Vila di Massenzio (un complex impresionant, aici se află cea mai bine păstrată pistă de întrecere pentru care din antichitate, Circo di Massenzio, iar deasupra ruinele reședinței imperiale a acestuia), Catacombe di San Sebastiano, Catacombe di San Calistro…
Tourist tip: Cea mai plăcută plimbare pe Via Appia Antica poate fi cu bicicleta (sau scooter-ul), un mijloc de locomoție foarte apreciat de locuitorii Romei.

Via Appia Antica – Roma
13. Ieși la alergare în Circo Massimo. Una dintre pistele faimoase ale Romei Antice, martoră a numeroase întreceri cu carele, atât de populare printre romani, în prezent, Circo Massimo este unul dintre locurile preferate pentru italienii care își doresc să facă puțină mișcare.

Circo Massimo – Roma
14. Explorează Villa Borghese, cel mai faimos parc din Roma, o oază de verdeață în cadrul căreia se regăsesc și numeroase muzee.
Tourist tip: Intrări în parc se găsesc în Piazzale San Paolo del Brasile, Piazzale Flaminio, pe Via Princiana, Via Raimondo și Largo Pablo Picasso.
15. Descoperă secretele Colosseum-ului în prima duminică a fiecărei luni. Cel mai spectaculos monument antic al Romei, un adevărat „palat al plăcerilor pentru romani”, așa cum a fost denumit atunci, poate fi vizitat gratuit o dată pe lună, în prima duminică.

Colosseum – Roma
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!

Vrei să ai amintiri de neuitat pe plajele încântătoare din Brela? Atunci notează acest mic orășel din Croația pe lista ta de destinații de vacanță.
Așezat chiar între marea de un turcoaz superb și Muntele Biokovo, Brela este orașul perfect pentru cei care, în primul rând, vor să își petreacă vacanța într-o oază de frumuseți naturale.
Acest loc superb este cel mai bine cunoscut pentru plajele în lungime totală de 6 kilometri și jumătate, dintre care cea mai faimoasă este Punta Rata.
Forbes a pus această plajă pe lista celor mai frumoase 10 plaje din lume, iar potrivit site-ului Best European Destinations, plaja este cea mai frumoasă din Europa. Marea curată, pietricelele fine și albe, dar și stâncile impresionante care se înalță din mare spre cer sunt tot atâtea motive pentru ca această plajă să fie inclusă în topurile de care-ți spuneam.
Stânca Brela e simbolul locului, o insuliță cu arbuști numai bună de fotografiat, în trecut locul preferat de foci pentru relaxare. Coasta este plină de plaje mai mici și mai intime, cu facilități care mai de care mai interesante.
La Brela vei găsi și un waterpark ideal pentru cei mici și cei mari. Poți învăța aici să joci polo gratuit, dar și să înoți dacă încă nu știi să o faci.
Pe plajă, poți închiria o barcă cu pedale, cu motor sau un jet ski. În acest mod vei putea să te bucuri de frumusețile Brelei de pe apă, iar dacă vrei să te joci cu adrenalina, poți încerca până și sporturile acvatice mai intense, cum ar fi parasailing.
Ca să vezi Brela într-un mod cât mai tradițional, poți închiria un caiac cu care să te dai pe marea liniștită. Aventuri găsești chiar și sub apă, cu ajutorul serviciilor de diving disponibile la tot pasul. Un alt mod de a te plimba prin localitate este cu bicicleta. Vei putea să te plimbi pe primii câțiva kilometri din turul oficial ciclist al Croației.
În Brela există două poteci pe care fiecare călător ar trebui să le urmeze, Poteca Vitalității și Poteca Educației sau Drumul Francez. Drumul a fost construit în secolul al 19-lea, pe timpul dominației franceze.
De-a lungul potecii vei găsi plăcuțe cu informații interesante despre drum, cărarea în sine fiind un punct ideal pentru o priveliște de neuitat asupra orășelului. Parcul Natural Biokovo pune la dispoziție și poteci mai solicitante, pentru cei care vor să aibă parte de o zi de neuitat înconjurați de natură.
Atât în orășel, cât și în afara lui există nenumărate oportunități de cazare și luat masa. Pentru fanii festivalurilor, aici are loc în fiecare an Festivalul Sakan, care adună laolaltă nume importante din muzica internațională și croată.
Foto: biletskiy / envato elements
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!
Destinations
[FOTO/VIDEO] Un tur pe insula Astypalea cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Publicat
în urmă cu 2 zilepe
27 iunie 2022
O vacanță în Grecia este oricând o idee bună, iar după ce vezi imaginile de la Red Bull Art of Motion din insula Astypalea sunt sigur că pui și insula aceasta pe listă.
Insula Astypalea face parte din Arhipeleagul Dodecanez și se află în Marea Egee. Insula, care are o formă de fluture, este una dintre cele mai frumoase din acest arhipeleag și chiar dacă nu o vei putea descoperi niciodată așa cum au făcut-o cei 16 free runneri de la Red Bull Art of Motion 2022, cu siguranță merită să o pui pe listă.
Spectaculos, nu?
Adaugă la asta și faptul că nu există chartere care zboară direct spre insulă, singura legătură fiind zborurile interne de pe aeroportul din Atena. Așa că, dacă te gândești la o vacanță în Grecia, pune și insula Astypalea pe lista ta.
Plajele de pe insula Astypalea s-ar putea să nu aibă o atmosferă cosmopolită, dar oferă altceva: o apă de un turcoaz incredibil, relaxare și liniște… Adică ingredientele pentru o vacanță perfectă la Marea Egee.
Trebuie neapărat să ajungi pe Kaminakia, considerată cea mai frumoasă plajă de pe insulă, dar nu rata nici plajele Vatses, Livadi, Steno și Psili Ammos.
Foto/video: Red Bull Content Pool
Destinations
Unde alergăm în vacanță: Billund și Oslo
Publicat
în urmă cu 3 săptămânipe
11 iunie 2022
Dacă îți alegi vacanța în funcție de locurile de alergare, atunci, împreună cu Wizz Air, îți recomandăm două destinații din Țările Nordice, unde te poți menține în formă și continua antrenamentele de alergare.
Billund în Danemarca și Oslo în Norvegia sunt cele două destinații ideale pentru un city break cu familia, dar și pentru a descoperi noi locuri de alergare. Iată propunerile noastre.
Unde alergăm în Billund (Danemarca)
Billund este renumit în întreaga lume, fiind locul în care au luat naștere Lego și primul Legoland, inaugurat în 1968. Billund, orășelul din Danemarca desprins parcă dintr-o carte poștală, este destinația perfectă pentru familiile cu copii și nu numai, iubitori de natură și de aventură.
GRENE SANDE
La doar 10 minute de centrul Billund, se află Grene Sande, o zonă cu un relief spectaculos, cu nisip și dune, protejată pentru fauna și flora specifice. Aici există numeroase rute posibile pentru alergare, cu diferite grade de dificultate, în funcție de înclinare și de tipul de suprafață. Puteți opta pentru o alergare prin pădurea ce datează din 1898, peste dune sau pe cărări de pământ.
LALANDIA
Un complex de vacanță pentru toate gusturile, situat în vecinătatea Mării Baltice și beneficiind de o frumoasă plajă cu nisip fin. Complexul tropical oferă multiple spații și posibilități de agrement, de la plaje cu nisip, piscine cu valuri și tobogane, diverse facilități spa la terenuri pentru diferite sporturi, perete de cățărări și piste de alergare. Puteți opta pentru o alergare matinală pe plajă sau pentru un tur de descoperire pe aleile pavate ale complexului.
LEGOLAND BILLUND RESORT
Cu peste 50 de atracții pentru copii și adulți, Legoland Billund îți poate oferi orice tip de experiență îți dorești, de la viteză și acțiune la distracție și aventură. Dacă te-ai decis pentru unul dintre spațiile de cazare din interior, atunci întregul complex îți oferă multiple posibilități pentru antrenamentul de alergare.
VORBASSE KRIGSHAVN
Micul lac natural format în mijlocul orașului reprezintă un loc ideal pentru câteva tururi de alergare pentru înviorare, dimineața.
Dacă ești pasionat de alergare, citește și RUNNING MAG
Unde alergăm în Oslo (Norvegia)
Oslo oferă o combinație unică de natură și dezvoltare urbană, fiind unul dintre orașele cu cel mai rapid ritm de expansiune din Europa. Dacă sunteți fan mișcare în natură, atunci cu certitudine veți adora să alergați în Oslo.
Situat la capătul fiordului Oslo, orașul oferă priveliști spectaculoase asupra lacurilor, numeroaselor insule și asupra munților ce se ridică semeți în spate. Puteți opta pentru rute fără diferențe de nivel, de-a lungul fluviului, sau cu un grad de dificultate mai mare, în urcare, pe cărări de munte împădurite.
OSLO CENTRU
Este o rută clasică de alergare ce parcurge centrul vechi al orașului, presărat de cele mai populare atracții turistice: Palatul regal și parcurile sale, bulevardul central și Universitatea, teatrele și clădirea Parlamentului, descoperind apoi vechile clădiri ale amiralității portuare, fortul, portul reamenajat, cu restaurantele și feriboturile sale, revenind apoi pe lângă clădirea primăriei. Această rută turistică de alergare însumează aproape 8 km, pornind de-a lungul bulevardului principal, Karl Johans Gate, din intersecția cu Rosenkranz Gate, în fața celebrului Grand Hotel și a Parlamentului.
FROGNERPARKEN
Parcul Frogner, cel mai mare parc din Oslo, întinzându-se pe 45 de hectare, este considerat cel mai bun loc pentru alergare din Oslo. Situat la doar 20 – 25 de minute de mers pe jos de centrul orașului, Frognerparken a fost amenajat pe domeniul Frogner, conacul aflat în partea de sud a parcului găzduind astăzi Muzeul Orașului Oslo. Frognerparken este deschis în permanență publicului, fiind ușor accesibil. Parcul însumează peste 14.000 de plante din 150 de specii diferite, beneficiind și de o piscină outdoor, ce funcționează doar pe timpul verii.
AKERSELVA
Fluviul Akerselva străbate centrul capitalei norvegiene, vărsându-se în fiordul Oslo. Ruta de alergare de-a lungul fluviului, ce poate fi scurtată sau prelungită în funcție de preferințe și de obiceiuri, pornește din parcul Vanterland și oferă un melanj interesant de peisaj forestier seren, istorie industrială, pescuit și înot, precum și câteva cascade magnifice. Adaptat oricărui nivel de antrenament, acest circuit oferă porțiuni pavate, precum și unele de pământ, însumând 5 km și o diferență de nivel de 91 de metri.
EKEBERGPARKEN
Situat în partea de sud est a capitalei norvegiene, pe o colină cu o priveliște minunată asupra orașului, parcul Ekeberg oferă oportunitatea unică de a te bucura de alergare într-un cadru relaxat și liniștit, printre creațiile unor sculptori internaționali renumiți.
Pentru a face această rută și mai interesantă, poate fi inclus în itinerariu și Middelalderparken, Parcul Medieval, aflat la mai puțin de un kilometru de Ekeberg. Amenajat mai recent, Parcul Medieval adăpostește ruinele Catedralei Sf. Clement, pe cele ale bisericii Sf. Maria și pe cele ale fostei reședințe regale.
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește TravelingMag.ro pe Facebook, Instagram și YouTube!


La vita e bella pe vasul de croazieră Costa Toscana
O croazieră cu vasul Costa Toscana te va ajuta să descoperi că LA VITA E BELLA și că DOLCE FAR...


Recomandări pentru o zi de vis în Atena
Atena, capitala Greciei, este locul ideal pentru o noapte de distracție, o zi plină de vizite și vestigii istorice sau...


Transylvania Classic 2022: un raliu ca o vacanță pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu
Vrei să descoperi cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu la volanul mașinii tale? Atunci trebuie neapărat să participi la...


Thassos by the sea
Thassos by the sea? Da, un tur de șapte zile la bordul unui velier, înconjurați de prieteni într-o atmosferă de...


5 orașe pe care merită să le vizitezi oricând
Ai chef de un city break? Iată cinci orașe pe care poți să le pui pe listă pentru o evadare...


Vacanță la festival? 10 sfaturi pentru ca distracția ta să fie totală
Summer Well, Saga Festival, Untold, Neversea… Vacanța la festival este un must în această vară. Iată câteva sfaturi pentru a...


5 locuri cool din Berlin descoperite cu noul Opel Corsa-e
Berlin este oricând o destinație perfectă pentru un city break. Mai ales când ai ocazia să descoperi locuri cool din...


[FOTO/VIDEO] Un road trip prin Olanda cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
Nu am spune nu niciodată unei propuneri de road trip prin Olanda. Dar cel mai probabil nu vom putea face...


Recomandări pentru un weekend la Amsterdam
Cu o serie de muzee spectaculoase, teatre, restaurante, baruri, concerte în fiecare weekend, și nu doar atât, Amsterdam este destinația...


Unde stai, mănânci, te relaxezi și te distrezi în… Sibiu
Orașul Sibiu este oricând o alegere bună pentru o evadare de weekend. Așa că îți dăm câteva ponturi pentru ca...

TRAVEL TALKS: Eva Nicolescu (Românii au Talent)

Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate doar până la 30 iunie

O vacanță de vis în Brela, Croația

[FOTO/VIDEO] Un tur pe insula Astypalea cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?

Wizz Air lansează competiția estivală #WIZZYOUWEREHERE

15 lucruri pe care le poți face la Roma fără să scoți bani din buzunar

Raiul pe pământ există! Acestea sunt cele mai spectaculoase bungalow-uri din Tahiti

Degustă Italia: desertul pe care trebuie să-l încerci în funcție de regiunea în care te afli

Unde alergăm în vacanță: Billund și Oslo

Cele mai bune locuri de văzut în Havana, capitala Cubei

Wizz Air introduce măsuri adiționale de igienă pentru a asigura sănătatea și binele clienților și echipajelor

LeBron James promovează gențile de voiaj Rimowa

[VIDEO] 4 workout-uri care te ajută să scapi de jet lag

Air New Zeeland lansează un hit cu procedurile de siguranță prezentate înainte de decolare

TRAVEL TALKS: Lewis Hamilton (pilot de Formula 1)
Trending
- Destinations28 iunie 2022
O vacanță de vis în Brela, Croația
- Destinations27 iunie 2022
[FOTO/VIDEO] Un tur pe insula Astypalea cum probabil nu o să poți face niciodată. Sau?
- What To Do23 iunie 2022
A fost inaugurată biblioteca Mohammed bin Rashid în Dubai
- On The Go28 iunie 2022
Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate doar până la 30 iunie
- On The Go23 iunie 2022
Wizz Air lansează competiția estivală #WIZZYOUWEREHERE
- On The Go28 iunie 2022
TRAVEL TALKS: Eva Nicolescu (Românii au Talent)